Bloggintresserade

19 september 2012

Vad återstår v38?


Vad återstår att göra innan jag flyttar in?

Vad som återstår från och med v38 för Smarholmens bygg AB:

1. Lägga klart trägolvet (biblioteket, sovrummet, klädkammaren)
2. Sätta upp golvlister (girat).

a. Notera att golvlisterna i klädkammaren sätts upp av Himle kök vad gäller långsidorna. Montera dem inte nu, Himle kök skall först in med skåpen här. Himle kommer onsdag, torsdag, fredag v39.

b. Notera att golvlisterna i bibliotekets fönstervägg sätts upp av Himle kök. Himle kök skall först sätta upp bänkarna på var sida om spisen i biblioteket.

3. Sätta upp alla innerdörrskarmar och foder (girade), montera trösklarna och hänga på dörrarna. Några är nu uppsatta, v38.
4. Sätta upp konsoler under glasskivan vid handfatet i badrummet. Dessa konsoler som köpts in av Michael Hjälmeby, Willa Nordics representant, måste slipas av. De är gjorda för en träskiva och inte för en glasskiva som det blir i mitt fall. En snäll granne - Bengt - hjälper mig med detta.
5. Sätta in badrumsskåpet på plats.
6. Sätta upp handdukstorkarna (det gör kanske Ale rör och Ljunghems el tillsammans?)
7. Montera duschvägg i badrum och gästtoalet. Dessa duschväggar har ännu inte levererats, dvs v38.
8. Sätta upp handdukskrokar i badrum och gästtoalett. Jag har dessa.
9. Montera in torkskåpet och ventilation till detta, i tvättstugan.
10. Ta upp hål och sätta in imkanalen i köket. Köket sätts inte på plats förrän detta är klart. Köket levereras v40.
11. Plastmatta under arbetsbänken i köket monteras. Binova svarar för plsatmatta under köksön.
12. Sätta upp skärmtaket utanför entrén. Endast stagen är levererade v38.
13. Dörrkarm till klimatdörren i garaget, tröskel, dörren är monterade, inte dörrfoder v38.
14. Bygga laven i bastun. Vi får diskutera utförandet. Inte gjort v38.
15. Montera bastuaggregat. Finns levererat, men ännu inte monterat, v38.
16. Sätta upp inredning bakom skjutdörrarna i garaget. Beijer levererar v39.
17. Sätta upp vask i teknikdelen i garaget (eller görs det av Ale rör?) Ale rör kommer v41, 8 oktober.
18. Injustering av ventilationen – vet inte vem som ombesörjer detta. Detta utförs innan genomgång med mig sker 23 oktober, då även genomgång av golvvärmesystemet sker.
19. Montera stuprören. Görs när altanen är klar. Altanen byggs inte förrän spisen är murad utomhus.
20. Städning av huset, garaget och tomten. Alla kartonger, överblivet byggmaterial, etc tas bort. Detta sker innan kontrollbesiktning 16 oktober.

Jag kan ha missat något.

Vad som återstår förutom ovan:

1. Elinstallationen kör igång på allvar v39-v40. Nästan all armatur är på plats hos mig (5 takspottar i köket levereras i mitten av november, fasadbeslysning i slutet av oktober). Elledning fram till huset är levererad. Elskåp monteras av Ljunghems el v39-v40.
2. Målarna målar golvlister (är nu klart) och dörrfoder (är nu klart) och entrén och garaget, detta blir klart denna vecka, v38.
3. Himle levererar och monterar snickerier v39 - ons-fre.
4. Binova levererar v40.
5. De brädor som saknas från Moelven levereras 4/10. Först därefter kan PE Bygg göra klart fasaden. Hoppas att Moelvens leverans även gäller de brädor på vilket fönsterplåten skall ligga. Att fasaden har stått vidöppen i nord-östra hörnet och att det periodvis har regnat starkt kan ha inneburit att vatten har kommit in. Hur skall man kunna identifiera detta. Tänk att fasaden ännu inte är komplett, efter nästan sex månader! Vad skall man säga om det? Det är INTE PEs fel, utan Willa Nordic AB:s. Notera en vit sladd på västersidan om huset som inte skall vara där. Det är tydligen inte en utegivare, men var finns då den?
 
6. Plåtarbetena utförs. När? Först när fasaden är klar, förmodar jag. Kommer de att vara klara inför kontrollbesiktningen?
7. Skorstenspojkarna murar klart spisen på utsidan, start när? Jag får skriva till dem eller ringa dem igen.
8. Kungsbackastängsel är snart klara med monteringen av staketet. Perfekt jobb.
9. Ale rör start 8 oktober, v41.
10. Låsexperten sätter in slutliga lås i huset 23 oktober.

11. Larminstallatören sätter in larmet nu.
12. Parabol och TV-mast monteras v39. Viasat paketet har anlänt.


ENWA Pool AB slutför sitt arbete (reningsverk, kopplar ihop med Pool40 etc när det är lämpligt för Ale rör).

Himle levererar inredning till klädkammaren, skafferiet, hyllor till tvättstugan i slutet av v39 (Jag räknar då med att golven är lagda). Himle har egen montör. Denna montör spikar även fotlist där snickerierna kommer.

Köket och tvättstugan levereras första veckan i oktober, dvs v40. Egen montör. Det borras inga hål under benen under köksdelarna (arbetsbänk, köksö).

Lasses Entreprenad sätter toppsten på spisen inomhus, och sten runt om öppningen v39, och monterar brevlåda.

Asfaltering blir måndagen den 24 september.Notera att det blir svårt (omöjligt) att ta sig till huset, annat än via berget och garagetaket, under måndagen och tisdagen.

Växter planteras v39, OBS ej på mån- tisdag 24 - 25 september.

Canegon bygger trappräcke. Staket utmed altankanten vid berget från husknuten till berget monteras när altanen är klar.

Ytterligare arbete av Smarholmen bygg AB utanför Willa Nordic:

1. Bygga redet för altanen. Tryckimpregnerat.
2. Montera altanen.
3. Klä in altanen från och med huset bort till berget.
4. Bygga redet för trappan upp på berget.
5. Montera trappsteg och räcke. Montera ett trappsteg vid poolen.
6. Sätta upp armeringsjärn för klätterros på garaget höger om garageporten, innan v39.


Kontrollbesiktning 16 oktober.

Slutbesiktning 26 oktober.

Finstädning sker 29 oktober.

Flyttbilen kommer 1-2 nov.

Långelids på besök

Idag var Tomas Långelid från Långelids inredningar i Askim på besök.

Vi diskuterade storlek på ett glasat skrivbord (Skrivbord Desalto.it, Helonihli, krom/glas, 78x140 cm), och enades om att detta skrivbord kommer att få en bra plats framför fönstret. Jag vill inte ha några hurtsar, det blir fint utan det i arbetsrummet.

Som stol till detta skrivbord väljer jag en gammal trästol som jag redan har, en stol vilken Långelids tidigare har klätt om sits och rygg på, i ett vackert Paisly tyg. Här inne placerar jag också tre relativt låga bokhyllor i bok.

En gästsäng kommer också att få plats.

Vidare diskuterade vi gardiner till arbetsrummet/gästrummet och att dessa gardiner behöver ha en mörkläggningsdel. Tomas tar fram förslag på gardintyg. På golvet kommer jag att placera en relativt stor matta som jag har haft sedan tidigare, i ganska ljusa pastell färger.

Förmodligen kommer jag också att hänga en tavla på kortväggen längst in, en tavla i rätt kraftiga färger, med rött och svart som dominerande.



Vidare diskuterade vid side boards intill den vita soffan i biblioteket, och storleken på dessa. Här tar jag ett mycket läckert litet bord med glasskiva och tunna ribbor som underrede gjort i fransk valnöt/lack, 65x65 cm. Vi mätte och kontrollmätte, det kommer att få plats ett på vardera sidan om soffan.

Till denna soffa är det stora fåtöljer i likadant tyg.

Här placeras också ett vackert runt brunt bord i almrotsfanér med ben och band runt bordet i fransk valnöt och är lackat, ett bord som jag också har sedan tidigare.

I detta rum finns en braskamin klädd i grå granitchips. Utmed sidorna om denna spis blir bänk/hyllor i björk, med öppna fack. Där kan förvaras ved, fotoböcker etc. Bänkarna kan förutom att de kommer att fungera för förvaring också att fungera som sittbänkar, de byggs av Himle kök i lämplig höjd.

Vi diskuterade också om det skulle få plats ett hängande skåp under TV:n på den sneda väggen.
Tomas skulle undersöka detta vidare. Förmodligen får jag låta göra ett lämpligt skåp, ev. med skjutdörrar då en skåpsdörr antagligen skulle slå i det lilla fina glasbordet som placeras intill soffan.

I kortändan av detta rum (en liten plats om jag kallar korridoren) placeras ett vitrinskåp i körsbärsträ och glas. Det byggs av Fredrik Barnekow i Stockholm och har ritats av Lars Nyberg & Son.

På motsatta sida av rummet, dvs andra kortväggen i biblioteket, placeras ett biblioteksbord (2000x500x7000) i ask och björk av Nyberg & Son. Ovan detta bord placeras Hasse Eddahls fina tavla som jag köpte till matplatsen i Billdal. Här får tavlan också en fin plats. Denna tavla ger mig verkligen mycket energi. Vi ser endast en del av denna tavla, så som den hängde i Billdalshuset.



Jag talade om för Tomas var jag tänker placera mina tre vita bokhyllor som jag hade tänkt att ha i vad jag hela tiden har kallat för biblioteket - det blir inte många böcker här inne - jag får hitta på ett nytt namn för detta rum. De placceras i sovrummet, förmodligen två ihop utmed väggen där arbetsrummet är på andra sidan, det tredje får antagligen plats vid sidan om den ena sängen med kortsidan mot klädkammaren.

Vidare diskuterade vi ev. bänk/skåp under TV:n i sovrummet, och beslutade avvakta med detta.

I sovrummet kommer jag förutom sängarna att placera mina blårutiga fåtöljer, Carmen från Jio Möbler klädda i Clubruta från Berghem. emellan dem placerar jag mitt runda brickbord. Det blir fint om det får plats så här. Ev. placerar jag en golvlampa vid dessa fåtöljer. Det är dock rätt bra med ljus i detta rum, så jag får se hur det blir.

Vi diskuterade också en ev. bokhylla i köket/matplatsen för alla mina - nåja en del i alla fall av - mina kokböcker. Den skulle i så fall stå i ett litet överblivet hörn i köket. Thomas kom på den fina idén att jag skulle höra med Fredrik Barnekow som bygger mitt vitrinskåp, vilket kommer att placeras alldeles runt hörnet (där vi ser påsen på bilden) från denna bokhylla. Kanske låter jag göra hyllplan (eller om det blir någon typ av skåp eller lådor en bit nedifrån och lite uppåt) lämpliga för kokböcker en bit upp. Det utrymme för denna typ av böcker som jag har idag är 4x80cm. Så något motsvarande detta utrymme skulle vara bra. Går inte det så får jag göra ett urval av de mest älskade kokböckerna.


Jag berättade för Tomas att jag kommer att sälja de två matborden i glas med tillhörande stolar. Istället kommer jag att använda ett matbord i Ask, Långelid design, som jag köpte till Billdal efter min renovering av det huset.

Vidare kommer jag att använda de svarta stolar med stålben jag köpte till bordet som jag placerar i köket/matplatsen. Stolarna är en utgången modell från italienska Kristalia. Bordet har en iläggsskiva så det går att sitta 12 personer runt bordet, men jag har bara sex stolar. Det blir till att komplettera med andra stolar när vi blir många. Ovanför matbordet kommer en italiensk glasad tunn tunn lampa som jag tidigare har köpt av Light art att hänga. Man ser knappt lampan och den är självdimrande, helt underbar. Jag får se om det går att placera min stora röda matta under bordet, hoppas att den får plats.

Vi ser inte riktigt matplatsen här utan mer var arbetsbänken, köksön och högskåpsväggen är. Vi ser också en dörröppning in till tvättstugan.



Vidare pratade vi om inredningen i v-rummet. Jag berättade att jag där tänkte ha de två gula soffor jag tidigare har köpt hos Långelids. Vi ser här den ena soffan, och anar den andra vid sidan, vi ser också de två bruna stolar klädda i beige sits och rygg. Vidare ser vi till höger i bild den stol klädd i Paisly tyg, som jag tänker ha som "skrivbordsstol" till glasskrivbordet i arbetsrummet.



De två gula sofforna heter CROMWELL med tyg från Sahco som heter Side 2012-14
Design; Arne Norell 1961
21/2-sits, B180.
Nosag sits. Sitsplymåer med skumgummi, kallskum och dunplymåer.
Ryggplymåer med kallskum och dunplymåer.
Armstödskuddar med fjäder.
Synligt trä: Naturell ek.
Avtagbar klädsel.

De bruna karmstolarna heter La Concha och är klädda i tyg från Sahco som heter Side 2012-17, de tillverkades av K.A. Roos, men görs inte längre. Vi köpte stolarna i början av 70-talet i Ulricehamn.

Vi talade om huruvida det skulle gå att ha gardiner eller ej i vardagsrummet. Jag sade att jag gärna ville ha detta, det blir en mjukare miljö. Jag hade inte tänkt på Tomas förslag att placera gardiner vid den stora pardörren med sitt överljus, men kunde plötsligt inse att detta var perfekt. Den tvekan jag tidigare känt berodde mest på att jag hade svårt att se gardiner vid steppfönstret där sofforna förmodligen kommer att placeras.

Nu föll det hela på plats! Gardinen på höger sida om pardörren kommer då längst till vänster på väggen i bild här. Så bra det kommer att bli. Det gäller nu att hitta ett lämpligt tyg.


Här ser vi pardörrens vänstersida. Gardinen får komma ända uppifrån och bara hänga fint hela vägen ner. Det är 3,3 m i takhöjd här inne.


På väggen mittemot finns också ett fönster - mycket högt placerat även om det är relativt stort. Genom fönstret ser man grönskan från naturen så fint, det är som en tavla i sig.  Schänken i körsbärsträ som vi köpte när vi flyttade till Billdal och som stod vid sidan om matbordet, kommer att placeras vid ena kortväggen i v-rummet, under detta fönster.

Det långsmala fönstret som man skymtar på vänster sida i bild vätter mot berget, vilket kommer att vara belyst. Det blir också vackert i sig.


Här ser vi också berget utanför.



På vänster sida om detta långsmala fönster placeras en tavla av Gerd Ekdahl.



Stolarna som syns i bild kommer inte att placeras här, utan en av dem som jag har nämnt ovan placeras i arbetsrummet. Den andra vet jag inte vad jag gör med ännu. Detta bord är jag också osäker på vad jag skall göra med.

Mattorna som kommer att placeras här har sedan tidigare, det blir en ljusblå vid soffgruppen och en lite större mörkblå fritt på golvet.