Bloggintresserade

30 juli 2011

Val av klinkergolv o väggar

nr 45 30 juli 2011 Väggar och klinker



1. Väggar i WC/gästtoalett - Rum 103. 4,3 kvm.
Handfatsväggen helkaklas. Likaså helkaklas väggen mot förrådet. Kortväggen vid dörren och långväggen vid fönstret målas.





Handfatet på gästtoaletten väggmonteras. Det är Duravits Happy D, med bräddavlopp, med hål för armatur. Handfatets bredd är ....??? mm. Inkl Design vattenlås, bottenventil push-open och med Wondergliss. Handfatet placeras  ca 85cm från golvet - om man mäter till handfatets överkant.

Handfatet monteras med hjälp av en ställning under handfatet. Blandare från Vola.
2. Väggar i Badrum 8,1 kvm och bastu 2,6 kvm
Det blir helkaklat badrum (förutom glasväggen mot bastun). Taket är sänkt till 2,50 cm högt. Det blir alltså 8 x 300x600mm kakel + 1,8mm fog emellan på höjden.
Badrummets långväggar kaklas även inne i bastun (som är en fortsättning av badrummet). Även kortväggen vid handfatet (den norra/högra väggen) helkaklas.
Det blir alltså 8 x 300mm klinker på höjden i duschen (obs det blir endast klinker på en vägg i duschen dvs bakom duschsetet, det blir en svängdörr i glas (INIT) mot badkaret.


o På vägg i dusch; 2500 mm, LEA Nocciola 300x600mm, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog. Det är mycket viktigt att färgen på fogen stämmer väl med klinkern.


Kakelsättaren använder ett ”verktyg” (ett plastkryss som han lägger emellan klinkerskivorna) för att få en jämn fog på 1,8mm.

Golv och klinker
·         101: Entré: 7,7 kvm, Klinker på golv, LEA Grigio Chiaro,  300x600mm, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog. (En granitkeramik).


Det är inget våtutrymme så sockellister behövs ej, men jag vill ändå ha sockellister i entrén. Det skyddar och ser fint ut. Kakelsättaren sågar till dessa så att de blir 600mm långa och 100mm höga.


·         102: Kapprum: 2,4 kvm, Klinker på golv, LEA Grigio Chiaro,  300x600, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog.

       
Det är inget våtutrymme så sockellister behövs ej, men jag vill ändå ha sockellister i kapprummet. Det skyddar och ser fint ut. Kakelsättaren sågar till sockellister så att de blir 600mm långa och 100mm höga, 1,8mm fog.


·       103: WC/gästtoalett: 4,3 kvm,   Klinker på golv, LEA Grigio Chiaro,  300x300mm, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog. Inne i duschen 50 x 50 mm.

       
       Kakelsättaren sågar till sockellister så att de blir 300mm långa och 100mm höga på de två väggarna (en kortvägg och en långvägg) som inte kaklas.

·         104: Förråd: 2,2 kvm, Klinker på golv, LEA Grigio Chiaro,  300x600mm, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog. Kakelsättaren sågar till sockellister så att de blir 600mm långa och 100mm höga, 1,8mm fog.


·         110: Badrum: 8,1 kvm och i Bastu 2.6 kvm totalt 10.7 kvm - på golv LEA Nocciola,  300x600mm, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog.


o   Duschutrymmet i badrummet avgränsas mot badkaret med en svängbar glasvägg, 900 mm bred och 2100 mm hög (INIT). 
o   PÅ vägg ovan handfat blir det ett inbyggt spegelskåp med tre spegeldörrar och speglar även på insidan (715x1255mm).

·   110: Bastu: 2,6 kvm, På golv LEA Nocciola, 600x600mm, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog.




o SOCKELLISTER blir endast vid väggen längst in i bastun (aggregatsväggen). Kakelsättaren sågar till sockellister så att de blir 600mm långa och 100mm höga mot denna vägg som inte kaklas utan har bastupanel.


· 111: Skafferi: 3,5 kvm, Klinker på golv, LEA Grigio Chiaro,  300x600mm, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog. Kakelsättaren sågar till sockellister så att de blir 600mm långa och 100mm höga, 1,8mm fog.

·  113: Tvättrum: 6,7 kvm, Klinker på golv, LEA Grigio Chiaro,  300x600, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog.

o   SOCKELLISTER i tvättrum; Ur våtrumssäkerhetssynpunkt så rekommenderas det sockellister i detta utrymme. Kakelsättaren sågar till sockellister så att de blir 600mm långa och 300mm höga.


Totalt 55 st sockellister, varav Grigio chiaro; 25 st och Nocciola 30 st.



28 juli 2011

Willa Nordic och Smarholmens bygg AB

nr 44 28 juli 20111 Willa Nordic och Smarholmens bygg AB




Willa Nordic AB har utsett byggfirman Smarholmens bygg AB.

Smarholmens Bygg AB
Onsala Bergväg 31, 439 92 Onsala

Kontaktperson: Christer Daun, VD/Högst Ansvarig.



Smarholmens Bygg AB bildades 2006. Företaget ägs och drivs av Christer Daun och Bengt Johansson. Företaget har totalt 6 anställda.


Smarholmens bygg AB är certifierade inom Heta Arbeten och ställningsbyggen. Smarholmens bygg AB är också certifiade för tätskiktsarbete i våtrum enligt gällande branschregler hos Byggkeramikrådet. Deras personal har genomgått Monier takläggarutbildning. De satsar fortlöpande på utbildning av sin personal då de tycker detta är mycket viktigt.

Företaget är registrerat för F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter.
De är ansvarsförsäkrade genom IF.

Deras organisationsnummer är 556708-3919.



Läs mer: http://www.lokaldelen.se/foretag/Onsala/820880/Smarholmens+Bygg%2C+AB/#ixzz1TIvgvRBp





De skriver:
"Vi har som målsättning att erbjuda hög kvalitet efter kundens önskemål. Vi erbjuder bl.a. totalentreprenad, allt ifrån orörd mark till färdig villa. Även R.O.T. - Renovering, Ombyggnation och Tillbyggnation."


Lisbeth: I mitt fall blir det endast stommontering av blocken från Willa Nordic AB, och byggandet av icke bärande innerväggar, uppsättning av innertak, läggning av golv (men i mitt fall kanske det blir en särskild golvläggare av Junckers bokgolv?), fönstersmygar, fastsättning av innerdörrsforder, lister där det är aktuellt, det blir sparsamt med lister - egentligen endast golvlister.



Enligt avtalet med Willa Nordic AB skulle fasaden spikas på i Stockaryd.



Lisbeth: det gjordes inte utan husstommen levererades utan fasad. PE Bygg AB anlitades av Willa Nordic AB för att spika på fasaden på byggplatsen.



Det ingår byggnadsställningar i Smarholmen Bygg ABs offert till Willa Nordic AB. Jag har ännu inte fått någon specifikation av denna offert. Jag vill veta mantimmar, materialkostnader etc.



Samarbetet mellan olika andra underleverantörer än Smarholmen Bygg AB står Willa Nordic AB för. Eller kommer Smarholmens Bygg AB att ta ett sådant ansvar? Jag vill att detta framgår klart.

Willa Nordic AB anger: Våra underentreprenörer är certifierade inom respektive bransch.

Lisbeth: Vilka underleverantörer kommer Smarholmens Bygg AB att använda för mitt bygge? Det är absolut nödvändigt att detta framgår vid avtalsskrivningen med Willa Nordic AB.

Samtliga underentreprenörer som Willa Nordic AB använder skall vara certifierade inom sina respektive områden.
Lisbeth: Marko (för mig ett okänt företag) lade yttertaket.

26 juli 2011

Branschregler och behörighet


nr 43 26 juli 2011 Branschregler och behörighet




BBV:
Byggkeramikrådets branschregler för våtrum, www.bkr.se



GVK – Säkra våtrum:

Branschregler för tätskikt i våtrum från Golvbranschens våtrumskontroll,


www.gvk.se




Branschregler Säker Vatteninstallation:
Branschregler för VVS-företag,

www.sakervatten.se

Behörighet för elektriker utfördas på olika nivåer av Elsäkerhetsverket.


www.elsakerhetsverket.se

Checklist

nr 42 26 juli 2011 Checklist


1.


Gå noggrant igenom arbetets omfattning innan avtal tecknas.

2.
Teckna skriftligt avtal innan arbetet påbörjas. Om det gäller uppförande av villa (Småhusentreprenad), använd dokumentet ABS 09.



3.
Viktigt är att i avtalet klargöra följande:
a) Arbetets omfattning. Skriv vad som ska utföras och inte utföras. Lisbeth: här är det viktigt att klargöra vem som utför vad. Underleverantörer måste anges.
b) Priset eller grunderna för hur priset bestäms.
c) Tiden för betalning (betalningsplan).
d) Tiden för arbetets start och slut. Hittills är endast mina val av ytskikt klara ex av kök, badrum.
e) Bestäm hur beställning av ändrings- och tilläggsarbeten skall gå till. Här följer vi ÄTA- reglerna. Allt skall vara skriftligt dokumenterat.
f) Besiktning, se p 24 ff. i ABS 09.
g) Försäkring, se p 29 i ABS 09.
4.


Vid småhusentreprenader krävs normalt att konsumenten tecknar byggfelsförsäkring och att entreprenören lämnar färdigställandeskydd. Se www.bostadsgaranti.se. Lisbeth: I mitt fall tecknar Willa Nordic AB båda -- i mitt namn? Jag får kontrollera. Jag betalar hur som helst, men via Willa Nordic AB. Begär att få se inbetalningskvitton.






































Checklista för konsumenter och byggföretag

nr 41 26 juli 2011 Checklista för konsumenter/byggherren


1.

Som beställare blir du byggherre i förhållande till entreprenören. Om du är osäker på vad den rollen innebär bör du anlita en byggkonsult som projektledare/arbetsledare.

2.
Begär in offerter från flera entreprenörer. Michael Hjälmeby, representant för Willa Nordic AB, ställde i utsikt att så skulle ske vid våra inledande kontakter. Entreprenadansvarig, Peter Grip vid Willa Nordic AB, har dock vid ett flertal tillfällen påpekat att han vill samarbeta med dem som de redan har erfarenhet av. Det handlar också om att säkerställa Willa Nordic ABs kvalitet. Ett argument som jag kan förstå. När jag däremot ser offertpriserna blir jag mycket undrande och kommer att försöka att på egen hand kontrollera dessa.

3.
Kontrollera att företaget har F-skattesedel och kontakta eventuellt Skatteverket. Jag försöker få skriftliga offerter från Willa Nordic ABs underentreprenörer och där även få uppgift om F-skattesedel och branschorganisationstillhörighet. Men det är inte helt enkelt att få in dessa handlingar.  Jag borde ha ställt ett tydligt krav på att få ta del av dessa offerter.

4.
Be om referenser för liknande arbeten och ta reda på hur arbetena har utförts. Michael Hjälmeby, Peter Grip och jag har gjort en del byggplatsbesök. Men jag har inte talat med någon beställare, vilket jag borde ha gjort.

5.
Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk behörighet/auktorisation för utförande av arbete enligt gällande branschregler. Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet/auktorisation.

6.
Undersök om företaget är medlem i någon branschorganisation, exempelvis Sveriges Byggindustrier. Erfarenheten visar att risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

7.
För trygghets skull, kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig. ID06 är byggbranschens eget system för ID-kontroll, www.id06.se.

8.
Förskottsbetalning rekommenderas inte utan särskilda skäl, t ex vid stora materialinköp.
9.
Stäm av arbetet och ekonomin löpande med entreprenören.


Checklista för byggföretag
1.
Konsumenttjänstlagen kräver att arbetet utförs fackmässigt. Entreprenören ska också med omsorg ta tillvara konsumentens intressen. Entreprenören måste informera konsumenten och avråda denne om visst arbete inte skulle vara till rimlig nytta för konsumenten. Som entreprenör måste man utgå från att konsumenten inte är fackman.

2.
Informera konsumenten om vilken personal som planeras utföra arbetet. Lisbeth: jag har bland andra hittills inte fått kunskap om vem som spränger, inte heller vem som borrar energibrunnen.
3.
Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet. Michael Hjälmeby har redan från start talat om att vi skulle upprätta ett Totalentreprenadkontrakt. Hjälmeby har inte informerat mig om betydelsen av att jag har "lyft ut" vissa delar av husleveransen från Willa Nordic AB (såsom fönster- och fönsterdörrsleveransen; köksleveransen; badrum, WC/dusch, WC/gästtoalett; garagedörr + sidodörr samt entrédörr). Att detta skulle innebära att vi istället får teckna ett Generalentreprenadkontrakt var oklart för mig tills det lades framför mig på bordet (utan vidare kommentarer).
4.
Entreprenören är ansvarig för arbetsmiljön i konsumententreprenader. Jag får se till att det blir en skrivning att Willa Nordic AB tar detta ansvar för samtliga entreprenörer oavsett om de är anlitade av Willa Nordic AB eller av mig.

5.
Vid småhusentreprenader är det inte tillåtet att begära förskottsbetalning.






.

Länkar av intresse för privatpersoner som ska upphandla takentreprenader

nr 40 26 juli 2011 Länkar av intresse för privatpersoner som skall upphandla takentreprenader




Konsumenttjänstlag (1985:716)
Sveriges Byggindustrier - Checklista för konsumenter och byggföretag
Hantverkarformuläret 09 med tillhörande Allmänna bestämmelser
Avtal för bl.a. reparationer och ombyggnader åt privatpersoner
Antagna av Sveriges Byggindustrier, Konsumentverket och Villaägarnas Riksförbund
Information och rådgivning för konsumenter
Konsumentverket, www.konsumentverket.se
Villaägarnas Riksförbund, www.villaagarna.se
Allmänna reklamationsnämnden, www.arn.se

Offertjämförelser - markarbeten

nr 39 26 juli 2011 Offertjämförelser - markarbeten


Det gäller att jämföra olika offerter, att "mappa" dem mot varandra för att bli klar över att ingenting hamnar mellan "stolarna".



Jag tar offerterna i tur och ordning som arbetet kommer att utföras.



Den första offerten gäller NMA (Nordiska markanläggningar) som gav en offert på att utföra schaktning och sprängningsarbetet, byggväl, dränering, och rör för vatten och VA-, el-, tele-, data-ledningar i byggvägen - egentligen allt upp till att betongplattan skall gjutas, vilket Morgans


Husgrunder AB ev ombesörjer (Willa Nordic AB gav mig aldrig Morgans offert utan angav deras pris i en produktionskalkyl). Det visade sig att Morgans Husgrunder AB inte ens hade blivit vidtalade. Willa Nordic AB angav ett beräknat pris för detta arbete. Detta förfaringssätt är antagligen vanligt förekommande, och är inte så märkvärdigt i sig.



NMA - Nordiska Mark Anläggningar AB, Stationsvägen 38, 519 31 Horred. org nr 969741-3855;  Tel 033-4006100, Företaget innehar F-skattebevis. www.nma.nu



NMAs offert lyder på xxx 000 kronor inkl moms. Jag bedömde detta som ett mycket högt pris och sökte en offert på egen hand. Nu från Lasses Entreprenad i Frillesås. Priset blev nu cirka hälften så lågt, xxx 000 kr  och då inkluderades även bortforsling av schakt- och sprängmassor!!! Döm om min förvåning!



Jag kommer efter denna erfarenhet att söka egna offerter på så gott som allt!!!



Vem utför markprojektering i mitt fall? Ingår det i Generalentreprenaden/Totalentreprenaden med Willa Nordic AB? En måttsatt planritning över grunden och generella anvisningar för grundarbeten vid normala markförhållanden skall tas fram av Willa Nordic AB. Var brunnarna skall placeras skall ritas ut på denna grundritning.



Jag behöver en ordentlig tydlig begriplig specifikation och kostnadsredogörelse av vad som skall göras och de olika ingående posterna för att jag skall kunna avgöra vad jag till slut tar med i byggprocessen.



1. Friggebod: Den lilla vita boden behöver vändas och flyttas över gränsen till min granne i norr.

2. Byggväg: Det står ingenting i NMA:s offert eller i Entreprenad- och Rumsbeskrivningen från Willa Nordic AB om att en höjning av vägen måste till för att komma i nivå med garagegolvet. Garagegolvet ligger på ca 9,4m över havet. Ute vid tomtgräns till Berndt Anders väg är det ca 8 m ö h. Det blir alltså ca 1,5 meter förhöjning som successivt behövs och det gäller även plattan utanför garaget där man skall kunna vända bilen. Utifrån denna förhöjning får det bli en avsläntning mot grannen i norr, Sjöstens (det gula huset) och mot mitt befintliga hus Åsa 3:195.  Schakt- och/eller sprängmassor kommer att kunna användas för att utgöra denna förhöjning, åtminstone delvis. Det är så att i närheten av garaget där marknivån kommer att höjas behövs ingen utgrävning, så säg att längden på utgrävningen blir ca 20 meter. Här får vi istället fylla på med annat material.



Det blir en VA-ledningen från anslutningspunkten upp till det tilltänkta garaget inklusive relaterade brunnar (dräneringsbrunn med slamficka, spolbrunn). Det blir en samlingsbrunn för dränings- och dagvatten. Denna brunn läggs nedanför garaget (ungefär). Därifrån ansluts dränerings- och dagvattnet till kommunens ledningar.



I handlingen från kommunen efter det att de upprättade förbindelsepunkten för VA-anslutningen uppges att vattengången, höjd m ö h för spillvatten är +6,28, för dagvatten +6,85 och ingenting anges för vatten. Inget anges heller för innerdiameter mm, men för ytterdiameter är det 110mm PVC för spillvatten, 160mm PVC för dagvatten och 32 mm PEM för vatten.



Vidare står det i deras handling "Dämningsnivå i anslutningspunkt, m ö h."



Statisk tryckhöjd för vatten i anslutningspunkt, mVp. Handlingen är undertecknad av Michael Johansson, Kungsbacka kommun, 2011-01-05.



Man förstår härav att det handlar om flera olika rörledningar. Det handlar om el, tele, vatten, avlopp och dagvatten och därtill anser jag att vi lägger ned även fiberkabel då det mycket väl kan bli en sådan anslutning till kommunens fibernät i framtiden. Idag finns det enligt kommunen 800 meter härifrån, vid Vårdcentralen. Det kommer kanske att kunna skapas en fiberförening här i Skytteviken. Det blir alltså 6 stycken kablar.



Var ingår kostnaden för rör som läggs ned i byggvägen? I Ale rör ABs offert? Jag har inte fått denna offert i dagsläget.



NOTERA att det är viktigt att rören läggs i byggvägens vänstra sida, sett från Berndt Anders väg, så nära telestolpen som möjligt. Det underlättar läggningen av telekabeln, vilket är ett önskemål från ELTEL.



Extra jobb vid byggvägen är förankring av tryckimpregnerade staketstolpar (med 2 meters mellanrum, det blir ca 15 st) hela vägen utmed infarten mot norr, dvs mot grannen Sjöstens.

Det blir också återläggning av ev. jordmassor från schaktningen till planteringen utmed infarten. Notera att marken höjs längst upp även för planteringen. Höjningen blir dock inte lika dramatisk som utanför garaget - då jag tänker med en successiv "avsläntning" mot grannen.



Utmed staketet, vid sidan om byggvägen, grävs ett ca 30 meter långt, 1,5 meter brett och 50 cm djupt "dike", mark som ersätts med jord lämplig för växter, ca 50 cm djupt, på vissa markerade ställen. På resten kan vi lägga vanligt bärlager, 0.40.



Hasselfors jord som består av 1/3 lera, 1/3 mylla, 1/3 jord är lämplig för de växter jag senare tänker plantera utmed infarten. Jag har skrivit till dem och bett om deras katalog och återförsäljare i närheten. Se mer om detta i min blogg under rubriken "Trädgården och dess växtlighet."



3. Berg: Ca 270kbm skall sprängas - är det rätt mängd - det är svårt för mig att bedöma.

Som jag ser det behövs sprängning i bakkanten av huset, tre stora stenar mot söder och för garaget, en yta på ca 43 kvm.



Under själva huskroppen behöver de planspränga, laddning sker lite djupare än vad som blir resultatet vid sprängningen.



Förmodligen blir det Donald som spränger, Donald var med och inspekterade tomten tillsammans med Lasse från Lasses entreprenad - jag vill se dennes försäkring i god tid innan sprängning sker. Donald är certifierad sprängare, jag vill se intyg på detta.



Besiktning av grannars fastigheter inklusive min Åsa 3:195 ingår inte i offerten från Lasses entreprenad. Istället anlitas en särskild sprängkonsult och besiktningsman inför sprängningen. Jag har fått en offert från Sprängkonsult i Göteborg AB. Se särskilt inlägg om denna offert.



Jag vill att det skall utföras en försiktig, skonsam sprängning. Strikta krav på begränsat sprickdjup i kvarstående  berg skall iaktas. Mätning av vibrationer, luftstötvåg och acceleration skall iakttas. Det handlar på sina ställen (exempelvis bakom huset) att en vacker bergskant blir resultatet.



Min fråga är om finsprängning kan utföras så att krossmaterial erhålls, vilket kan användas som "grus" fylle? Det kan väl egentligen inte bli frågan om något annat än en finsprängning då det är en relativt liten yta det är frågan om. Sprängaren får också ta det försiktigt när det är så många hus runt om.



Schakt behövs för dränering och avlopp och bostadsdelen, garaget och altanen.



Schaktning sker av underlaget ned till anvisat grundläggningsdjup - fixeringspunkten är 8.34, vilket är toppen på tomtröret.



Först avlägsnas allt organiskt material.




4. Grund:
Plattan kommer att vila på en undergrund av makadam och stenflis och cellplastisolering.


Enligt Willa Nordic AB skrift "Entreprenad- och rumsbeskrivning" 2011-07-05 (erhöll jag ett första utkast) står att läsa under rubriken "Mark- och grundarbeten": "Grundläggning för bostadsdel sker med underisolerad (min 270mm cellplast - OBS WN har hela tiden talat om 300 mm) betongplatta lagd på dränerat material av makadam el likvärdigt. Isolerade kantelement av kval EPS200. Dräneringlager, dräneringslang, återfyllnad runt grund. Mängder i enlighet med grundritning."



Någon sådan grundritning har jag hitills inte fått från Willa Nordic AB, 2011-09-18.

Innebär detta att det inte ingår någon grundläggning för garagedelen? Jag vill ha med denna kostnad i offerten.



Det dränerande materialet är ett kapilärbrytande skikt som består av minst 150mm makadam i fraktion 16-32 mm, vilket omsorgsfullt skall packas ihop med komprimeringsmaskin, vanligtvis kallad "padda". Enligt Michael vid mötet 2011-01-13; paddas berget 60 cm i taget över hela underlaget. Man hårdgör helt enkelt underlaget och jämnar sedan av med stenflis, 2-5 mm. för att ge ett fint underlag för cellplasten som skall läggas i förband.



Att det behövs en utvändig entrétrappa är uppenbart - detta behöver också tas hänsyn till vid iordningsställande av marken inför en läggning av en stentrappa. Detta måste ingå i offerten gällande förberedelser för sprängning och inför grundläggningen.



Inga extraordinära grundförstärkningar - kommer att bli aktuella i mitt fall då jag bygger på berg.

Knappast några fyllnadsmassor kommer att bli aktuella i mitt fall - då schakt- och sprängmassor kommer att kunna återanvändas som fyllnadsmassor  1) under huset, 2) för att höja infarten mot golvnivån i garaget, 3) som motfyllnad mot garaget. Det är självklart att man använder detta material i första hand.



Nedtagning och omhändertagande av vegatation - det är inte aktuellt mer än de vanliga schaktmassorna.




1. Friggebod
Den lilla friggeboden har flyttats över gränsen in till grannens tomt. Här fanns redan iordninggjort stenar att lägga den på.



2. Byggväg
Från Berndt Anders väg i tomtgräns görs det en byggväg fram till berget. Marken grävs ut ca 20 meter långt, resten behöver inte grävas ut då det istället blir påfyllnadsmassor då marken skall höjas ca 1,5 meter. I botten läggs det en geoduk, därefter bärlager 0,150. På toppen läggs det ett lager med bärlager 0,40. Vägen packas enligt gällande ByggAMA 08-09.



I samband med vägbyggnation läggs det ledningar för el, tele, data, fiber, vatten, avlopp och dagvatten upp till det tilltänkta garaget. Allt skall ingå i offerten.



Vägen höjs successivt från Berndt Anders väg från ca 8 m ö h till garagegolvets nivå på 9,5 meter över havet. Denna höjning (1,5 meters förhöjning på den högsta punkten) och utsläntning i sidorna skall ingå i offerten.



Generalentreprenören, Willa Nordic AB, tar ansvar för att bärigheten på denna väg görs framkomlig och tillräcklig för transporter av husblock och annat husmaterial som kommer att behöva levereras till bygget. Denna text skrivs in i skriften "Entreprenad- och rumsbeskrivningen".



3. Berg
Schaktning: Berget skalas av som en förberedelse för sprängning.

Hur lång tid tar schaktningen? En dag? Schaktmassorna återläggas där så erfordras.

Berget sprängs ner till angivet mått, fixeringspunkten är 8.34 (se toppen på tomtröret).



Sprängning behöver ske så att det blir ett schakt på ca 1 meter under marknivå.

Hur lång tid tar sprängningen? 1-2 dagar för placering av tändhattarna? 1- dag för själva sprängningen? Och sedan utschaktningen av materialet  - en dag? Hur många arbetare behövs?

Vad kostar bortforsling av material som ej kan användas på min tomt? Fick ett pris av den kille som kunde tänka sig hämta mina sprängmassor - han köpte istället för 83 kronor / ton. Hur mycket kostar det även för att deponera sprängmassor?



4. Grund
Terrassering för platta, 240 kvm. Drän och dagvatten läggs på plats enligt gällande normer. Vatten från drän och dagvatten (från stuprör) kopplas till en samlingsbrunn. Lisbeth: denna skall ligga i en sandficka eller?



Enligt Michael Hjälmeby vid mötet 2011-01-13 är en geoteknisk undersökning inte nödvändig för min tomt.



I mitt fall finns inte radon i den utsträckning att det behövs några rör för ventilation i bottenplatta.

Vid byggsamrådet framkom att marken på tomten Åsa 3:333 består av postglacialt grus. Först vid min västra gräns är det urberg.



Garantier enligt KKL (Konsumentköplagen)



Betalningsvillkor: är 10 dagar från faktura datum (alltför kort fakturatid). Fakturering sker löpande efter utfört arbete. Enligt mig måste kvalitetsansvarig Bertil Karlsson ha godkänt arbetet och lämnat skriftlig dokumentation på att det är godkänt innan faktura skickas till mig. Denna kontakt tar markentreprenören direkt med kvalitetsansvarig Bertil Karlsson, 0705-223807.



Eventuella extra utgifter: Det skall inte förekomma några. Arbetet skall ha planerats noggrant i förväg. Inte heller skall extra material behövas.



Förberedelser innan påbörjat arbete:
Märk ut el och tele innan arbetet påbörjas.
220V ström måste finnas tillgängligt. Det finns i mitt befintliga hus. Ingen byggström behövs. Jag har 20 A.

19 juli 2011

Bransch Regler för Säker Vatteninstallation

nr 38 19 juli 2011 Branschregler Säker Vatteninstallation
Förläggning av tappvattenledningar 2.3.1
Tappvattenledningar skall förläggas så att eventuellt utläckande vatten snabbt kan upptäckas och så att vattnet inte omedelbart orsakar skador på byggnadsdelar, isolering eller andra installationer.
Installationer som är dolt placerade och inte inspekterbara i schakt, väggar, bjälklag eller bakom fast inredning skall utföras utan fogar.
Vägledning
Det har visat sig att installationer som är gjorda så att man kan upptäcka om det läcker, sänker antalet vattenskador. Vid droppläckage, som till exempel kan förekomma från läckande rörfogar, är det nödvändigt att kunna se detta för att man skall kunna upptäcka felet.
Exempel på godkänd förläggning:
1 ) Synligt förlagda rör till exempel:
• fördelningsledningar i källare, apparatrum och liknande. I mitt fall blir det i garaget.
• fördelnings- och kopplingsledningar i badrum, duschrum, toalettrum eller tvättstugor. Notera, i mitt fall läggs rören inte synligt i dessa utrymmen.
2 ) Rör förlagda i inklädnader eller i schakt med vattentät botten, med en bra dimensionerad indikering för läckage, som mynnar i ett utrymme med vattentätt golv och helst med golvbrunn. Det kan till exempel vara :
stamledningar i flervåningsbyggnader. Se fig. 2.3.1.
• fördelnings- och kopplingsledningar i inklädnader eller installationsväggar i våtrum. Se fig. 2.4.1b. I mitt fall görs detta i badrummet där jag låter bygga in ett badrumsskåp. Det kommer att finnas två golvbrunnar i badrummet; en golvbrunn i WC/duschrum; och en golvbrunn i tvättrummet.
• fördelnings- och kopplingsledningar i köksinredning. Se fig. 2.5.4a. I mitt fall kommer det att finnas en golvbrunn i köket, dels under diskmaskinen, dels under ön --- kontrollera detta!!!
 3 ) Installationer utförda som rör-i-rör-system. I mitt fall blir det rör-i-rör-system i badrummet, WC/duschrum och WC/gästtoalett och i köket.
Inbyggnadsarmatur för tappvatten  2.5.3
Armatur, till exempel blandare, som byggs in i vägg skall ha tappvattenanslutningen placerad i ett vattentätt utrymme med indikering för läckage som har tillräcklig kapacitet. Läckage skall mynna på plats där man snabbt kan upptäcka detta och där utläckande vatten inte direkt orsakar en skada, till exempel rum med golvavlopp eller med vattentätt golv. I mitt fall, undrar jag om då behöver övervakning vid semesterresor???
Byggs armaturen in i en särskild box, skall boxen vara anpassad för anslutning till väggens tätskikt. Detta får kontrolleras!!!
Om armaturen byggs in i en installationsvägg, skall installationsutrymmets golv och väggar vara försedda med tätskikt upp till tak. Notera att vi skall göra så!
Vägledning
Exempel på vattentätt utrymme för tex. spolcistern :
I rum för WC förses utrymmet där cisternen placeras med tätskikt på golv samt på vägg bakom och på sidor om cistern. I våtrum förses hela väggen med tätskikt. Se fig. 2.5.2. Ja, så här blir det i mitt hus.
Golv i installationsutrymmet bör ha lägst samma nivå som golvet utanför och luta ut mot indikeringen för läckage. Bultar, skruvar för väggfästen till fixturen skruvas till vägg i massiv konstruktion och tätas mot väggens tätskikt. Kontrollera att så blir fallet.
Fogar på tappvattenledningar 2.4.1
Fogar skall placeras i rum med vattentätt golv eller i särskilda inbyggnader eller i kopplingsskåp. Exempel se  fig. 2.4.1a, 2.4.1b.
Fogar på rörledning skall vara placerade så att de är utbytbara och så att eventuellt utläckande vatten från en fog snabbt kan upptäckas.
Utrymmen för fogar i inbyggnader, installationsschakt eller kopplingsskåp skall ha vattentät botten och vara försedd med indikering for läckage med tillräcklig kapacitet.
I inbyggnader och installationsschakt skall väggarna vara vattentäta 50 mm över schaktbotten och tätt anslutna mot denna. Se fig. 2.4.1c.
Tryck- och täthetskontroll av rörledningar 
Rörledningar skall tryck- och täthetskontrolleras.
Kontrollen skall dokumenteras. 

Tappvatten- och värmeledningar
Vid tryck- och täthetskontroll med vatten skall ledningarna vara helt vattenfyllda och luftade. För att underlätta luftningen bör ledningen fyllas från sin lägsta punkt.
Kontroll av tappvattensystem skall utföras med vatten av dricksvattenkvalitet.
Tryck- och täthetskontroll skall, om bygghandlingarna inte föreskriver annat, utföras med vattentryck av 1,43 gånger beräkningstrycket (för tappvattensystem 14,3 bar). Kontrollera hur det blir i mitt fall.
Befintliga tappvattensystem bör tryck- och täthetskontrolleras med systemets befintliga vattentryck. Kontrolltiden skall vara minst två timmar.
I ledningar av metall, till exempel koppar eller rostfritt stål, får kontrolltrycket inte sjunka under provtiden.
I ledningar av plast kan trycket ändras när de belastas. Tryck- och täthetskontroll av ledningar av plast skall utföras enligt leverantörens monteringsanvisning.
Tryck- och täthetskontroll med luft eller annan gas skall utföras enligt krav i AFS 2006: 8. Normalt får sådan kontroll endast utföras av ackrediterat företag.
Vägledning
Vid täthetskontroll bör samtliga fogar avsynas med avseende på "smygläckage". Denna kontroll är viktig eftersom sådana läckage inte alltid kan avläsas på tryckutrustningens manometer. Hur kontrolleras detta?

15 juli 2011

Betongplatta på mark- Morgans Husgrunder AB

Nr 37 15 juli 2011 Betongplatta på mark- Morgans Husgrunder AB


Morgans husgrunder AB - Offert för Hedelins villa i Åsa 3:333



Omfattar platta på mark för garage och huvudbyggnad enligt ritningar.

Montering av erforderliga armeringsmattor för ytbetongen.

Applicera betongen med betongpump och komprimera med vibrator.

Dra av betongen tills den är slät.


14 juli 2011

Inomhustak



Nr 36 14 juli 2011 Innertaken i huset



Jag tror att jag har skrivit om takbeläggningen i annat inlägg, men tar upp det kort här igen.



Det blir Funkispanel, obehandlad gran, finsågad 15 x 120 mm, som ersätter gips i Entré 101, kapprum 102, WC/gästtoalett 103, förråd 104, bibliotek 105, korridor/trapphall 108, sovrum 107, KLK 110, kök/matplats 112, vardagsrum 114, arbetsrum 201 och allrum 202 med trapptak.

Denna Funkispanel blir tunt vitlaserad i två lager.



Det innebär att det blir gips i taken i följande utrymmen: förråd 109, skafferi 111, tvättrum 113, förråd 203 och WC/dusch 204.



I bastun blir taket i bastupanel i asp.



I garaget har vi inte diskuterat vad det blir, varken på golv (förmodligen betonggolvet obearbetat), väggar (förmodligen grundmålad LECA murblock, för att hålla borta dammet) och tak (förmodligen takgips - ev. obehandlat, eller grundstruket en gång). Får återkomma om detta.




Innerväggar - målade och klinker i relevanta rum



Nr 35 14 juli 2011 Innerväggar




Väggarna i huset kommer att bestå av målad gips där det inte blir väggklinker alt glasfiberväv (som i tvättstugan).


Hedlunds Måleri AB kommer att utföra allt målningsarbete i huset. Det känns tryggt och bra. Jag vet att de gör ett bra jobb.


Väggklinker blir i WC/gästtoaletten - en installationsvägg byggs bakom toalettstolen.


Jag låter klä denna installationsvägg i Casamood, Listello Avorio lux. Det är underbart vackert, och det är roligt kunna göra gästtoaletten riktigt fin. Resten av väggarna i gästtoaletten målas ton i ton med denna klinker. Det ljusgrå golvet går också fint ihop med Listellon Avorio klinkern.


Det blir LEA MP Nocciola, 60 x 60 cm, 11 mm tjock, matt på väggen. Koll???


WC/gästtoaletten byggs vattensäkert under ytskikten, och enligt BKR (08-641 2125) som enbart arbetar med klinker och inte målade ytor, möter det inget hinder att använda även målat ytskikt i badrummet, bara man låter ytskikten överlappa ordentligt. Detta med zon 1 och zon 2 etc handlar bara om att vattensäkringen i underskiktet.


Enligt kakelsättaren, sätts en vattensäker folie i hela gästtoaletten. Här får kakelsättaren samarbeta med målarfirman så att vattensäkringen är ok för att sedan grundmålas på.


Långväggen i WC/dusch kommer att målas. Inne i duschutrymmet låter jag mosaik gå upp på hela väggen och hela golvet fram till väggen där fönstret är. Det blir LEA MP Nocciola, 60 x 60 cm, 11 mm tjock, matt på väggen.


På ytterväggen hänger jag Hasse Ekdahls tavla "Det makabra dansande paret".


Casamood, Listello Avorio lux används också i badrummet.


Väggen i duschen är en svängbar glasskärm INIT från Karlsson och Dahls glasmästeri i Varberg.


På resten av väggytorna i badrummet blir det klinkers. Här sätts LEA Masterplan Avorio 60 x 60 cm, 11 mm tjockt, nu polerad.


o 3700x2400 mm, LEA Avorio, 60x60, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog.

I bastun blir det bastupanel av asp på långväggen och de två kortväggarna. Den andra långväggen är glas mot badrummet inkl en glasdörr, med springa upp- och nedtill för luftcirkulationens skull.


Väggarna i huset kommer att bestå av målad gips där det inte blir väggklinker. Det blir Hedlunds Måleri AB, som kommer att utföra allt målningsarbete i huset.


o På vägg bakom/ovan badkar och hyllavsats på ena kortsidan av badkaret, samt i fönsternisch ovanför badkaret; LEA Avorio, 60x60, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog.


o PÅ vägg bakom WC och handfat (med undantag av ett inbyggt spegelskåp (715x1255mm) ovan handfat); 3700x2400 mm, LEA Avorio, 60x60, 11 mm tjocka, 1,8 mm fog.



12 juli 2011

Plåt- och takarbeten

Plåt- och takarbeten 12 juli 2011


JV Plåt - objekt Åsa 3:333



JV Plåt, Färgspelsgatan 42, 42163 VÄSTRA FRÖLUNDA, 031-47 58 67, VD Jarmo Väisänen. Enskild firma. Enskild firma. Mobil: 070 547 58 57; inget omdöme hos Rejta.se; JV Plåt är känd hos VM zink ab och har gått deras utbildning i att lägga deras produkter. Willa Nordic AB går i god för JV Plåt, enligt Peter Grips email till mig daterat 2011-07-12. JV plåt lägger Willa Nordic ABs plåttak.


Jag har fått en garantibekräftelse för att kunna se hur en sådan ser ut (2011-08-09).


VM zink AB - Umicore ger 30 års garanti på sina produkter. Förutsättningen är att varorna har transporterats, lagrats och handhafts i enlighet med instruktioner och rekommendationer. Produkterna kommer sedan att inspekteras under åren. Sker en skada skall detta rapporteras inom 30 dagar, och vara besiktigad innan dess av en professionell plåtslagare. VM zink kan välja att reparera eller byta ut varan om det har skett korrosion på plåten.

VM zink ABs tekniker ser på ritningarna och kommer med detaljförslag, vilket de gör utan kostnad. Teknikern är tillbaka v22.


Plåtföretaget köper plåten i form av plan plåt, ca 2000x1000, eller på rulle, s.k. coils, som har bredden 610 eller 1000, därefter bearbetar de plåten på egen verkstad.


Plåten kan läggas under +7 grader C, men måste förvärmas där den bearbetas. Att förtillverka så mycket som möjligt på plåtföretagets verkstad är en lösning. Frågan är vad som kan förtillverkas. Jag förstår att det är svårt med bandfalsningen. Frågan är också om denna kan ske i ett senare skede (till våren, när det är varmt tillräckligt?) Men att allt övrigt görs nu, om det går utan att förvärma?





JV Plåt:s offert omfattar arbete och material.

Omfattningen är i enlighet med två skisser från Willa Nordic AB.

Pris ex moms xxx xxx kronor exkl moms.

Priset omfattar ej värmning, vilket blir nödvändigt vid en utetemperatur på endast ca 7 plusgrader C.

Vintertid löpande 400 kronor / timma + moms!




Enligt VM zink AB är:

ANTHRA ZINC ca 200 kr dyrare / m2 än lackerad plåt, men jag slipper underhållskostnader (ommålning) i framtiden och VM zink har 30 års garanti på plåten.


Fyrkantsränna 85 kostar ca 225 kr/lpm, detta är ingen lagervara så det kan tillkomma en fraktkostnad på ca 3 000 kr. Jag byter denna mot en halvrund ränna för att spara lite, se här nedan.



VM zink- Anthra:
-Fyrkantsränna 125 med t.h.d. Halvrund ränna 100 kostar ca 150 kr/lpm-- i mitt fall rör det sig om ca 44,5 lpm. Kostnaden blir då 6675 kr, pris tillbehör tillkommer. Hängrännnorna behöver inte målas om PVC används istället för Derbigum.



-Stuprör 80 med t.h.d. Lisbeth: Stuprör, runda 80 mm kostar ca 130 kr/lpm (6 stycken stuprör på plan 1, 3 där det är högre väggliv 4,30 (?), 3 st där det är lägre 2.70) -- i mitt fall rör det som om ca 21 meter lpm. Kostnaden blir då 2730 kr, pris tillbehör tillkommer. Jag hittar ingen markering på ritningarna om stuprör på plan 2 - men det borde väl vara där också?



-Fönsterbleck + krönt + luftlist.

-Bandtäckning samt EKA VENT (för att skapa ventilation under plåten). Ca antal kvadratmeter är ...



Beräkning av åtgång av plåt för taken: Man tar aktuella taklängden och lägger till 120mm (30mm för fotplåt och ca 90mm för att kunna avsluta med en vindskiva).



För tak som går mot anslutande vägg lägger man på 230mm (30mm för fotplåten och 200mm för att bryta upp plåten mot vägen, 200mm är rekommenderat av Hus AMA-98). Stämmer detta?



För olika hinder (ex genomföringar) räknas inte bort plåt i den mängd plåt som beställs för man vet inte vart plåten exakt kommer att börja eller sluta, utan detta klipps bort och blir spill.



VM Zinkplåt - Anthra (förpatinerad) monteras på råspontat tak med underlagspapp YAP 2200. Då det finns risk för kondens på plåtens undersida vid sk varma vindar och då diffusionsspärr saknas, läggs en sk strukturmatta under zinkplåten (EKA VENT). Därmed luftas plåten på undersidan. Mattan bygger 8 mm, vilket kan förorsaka buktigheter. Strukturmatta läggs alltid om taket har lägre lutning än 10 grader. Så är det för mitt hus, vilket endast har 2-4 graders lutning.



- Fotplåt till papp och plåttak, antal kvm?



Vindskivebeslag kommer "ytterst" - det är en plåt, som skruvas fast med skruv 4,8 x 35 mm. Ses den som en "sarg"???


Vindskivelist till taknock. Man klär brädan med Anthra zink. Behövs fästplåt och fasonlist för säker infästning?


Nockplåten fästs på takets högsta punkt för att säkerställa god tätning på platsen där takplåtarna möts. Den skall användas tillsammans med tätningsband för bästa resultat. Andra benämningar: Taknock Toppnock Toppbeslag Topplåt. Blir det så i mitt fall?


Vid nocken har man sedan en överskjutande del på ca 35mm (alternativt 50mm)  för att kunna falsa ihop nocken på ett säkert sätt.  Köp plåt på rulle av VM zink AB och bocka till vinkelrännan själv på plats för att inte få några skarvar.


OBS! Utan takutsprång (halvrund hängränna med kompaktkrok - skruvas i takfotsbrädan).


Vid plåttak har man ofta små ventilationshuvar av plåt i närheten av taknocken. Hur blir det i mitt fall?



Plåt i långa längder, bandplåt och dubbelfalsad skivtäckning över 10 m, måste ges möjlighet att röra sig.


Normalt rör sig en förzinkad plåt ca 1mm per meter i tiden mellan en varm sommardag och natten med eventuell morgondagg. Temperaturdifferens kan vara så mycket som 100 grader Celsius på ett plåttak.



Om bandplåten är 20 meter kan plåten utvidga sig 20 mm i nocken eller i takfoten, vilket innebär risk att den går ur fals och så småningom blåser av! För att minska ned den risken införs en fast zon, så att plåten utvidgar sig åt två håll, 10 mm upp och 10 mm ned, vilket en nockfals eller språngfals kan klara utan att den spricker eller hoppar ur.



Skivtäckning innebär att korta plåtar falsas ihop till hela längder. Bandtäckning betyder att plåten ligger på rulle och läggs i hela längder över taket.



Standard är att man kör banden ända till kant och monterar dit en hängskiva. Detta innebär alltså att vindskivebrädan inte heller skall sticka upp över råsponten. Klammern skruvas med 450mm cc direkt ner i pappen, de skall alltså inte in under pappvåderna.



Plåten spikas dolt. Det gäller att vara RIKTIGT noga med att slå ner spikskallarna. Det blir märken av spiken om de sticker upp det minsta. Man behöver inte spika lika mycket när man skall bandtäcka. Bara det täcks fort!



Vid takfoten är det bra att sätta en bit plåt som gör att slagregn inte kommer åt träet mellan hängränna och takplåt.



Ingår ej i WNAB. Ingår i VVS. I vilket material?


80.4 Takskydd (skorstensfejarmästare)


Ingår ej i WNAB. Vem gör detta?


Vid taknock måste det finnas 2 stycken små fästöglor för att fästa in en säkerhetslina för takarbete (Är det nödvändigt i mitt fall med ett så plant tak?).


Takstegar finns i galvaniserad stål eller pulverlackerade i olika kulörer. De levereras med infästningsbyglar och gummitätningar vid skruvinfästningsställena. Behövs det i mitt fall?

Målningsarbeten

Willa Nordic AB har fått offert på målningsarbeten för Hedelins villa i Åsa 3:333 från Hedlunds måleri i Göteborg AB.

Hedlunds måleri i Göteborg AB, Göteborgsvägen 48, 43137 Mölndal, 031-497766, org nr 556569-6282.

Offertpris: xx 000 kronor exkl moms, vilken tillkommer.

Tak:
träpanel 67-00042. OBS kommer att tunnlaseras (ådringen av trät skall synas) liggande på bockar inne i huset. Problem: damm.

Det blir fler gipstak än vad som ursprungligen var tänkt. Hedlunds behöver få information (2011-11-23)

Väggar:
gips 56-04010, garage 56-00010.
glasfiberväv i tvättstugan - sätts av målaren

Dörrfoder, fotlist:
63-05110.


Målningsarbeten 12 juli 2011


Följande ingår ej:
Utvändig målning - det kan bli aktuellt endast på garaget.

Målning av snickerier utöver dörrfoder och fotlist- ej heller aktuellt

Målning av EL och VVS anläggning - kanske aktuellt.

Förutsättning: fri tillgång av el, vatten och personalutrymmen. EL och vatten inget problem. Lilla fritidshuset inkl toalett kommer att vara tillgängligt för personal. Dock inte för lagring av målarfärg etc., vilken får lagras i garaget.

Anbudshandlingar:
Ritningar A.-01, A-02, A-03, A-04, A-05 samt genomgång med Peter Grip på telefon.

11 juli 2011

Schakt, sprängning och förberedelse för bottenplatta

nr 32 11 juli Schakt, sprängning och förberedelse för bottenplatta



Under rubriken Entreprenad - DEL material och åtgärder kan läsas: Följande får ändras i Entreprenad - och rumsbeskrivning (en text som får betraktas som en förslagstext från Peter Grip)



* Grundläggning för bostadsdel sker med underisolerad (min. 270mm cellplast --- OBS förut har det hela tiden talats om 300mm cellplast?) betongplatta (som gjuts av Morgans Husgrunder AB) lagd på dränerat material av makadam eller likvärdigt  (Det blir Lasses Entreprenad som utför detta makadamarbete - se dennes offert till byggherren).



* i Entreprenaden ingår även isolerade kantelement av kvalitet EPS200. Lisbeth: hur höga dessa kantelement kommer att bli måste anges. 400mm.



(Lisbeth: U-min Grund är en mycket välisolerad grundkonstruktion för platta på mark. Med sin unika utformning erhålles ett mycket lågt U-värde tack vare bruten köldbrygga i kantbalkszonen.


Kantbalken är av armerad betong utan fogar och bildar en vacker sockelyta av rejäl betong.



En jämförelse av U-värdet för olika grundkonstruktioner visar att U-min Grund med 200 mm isolering har bättre isolering, dvs lägre U-värde än t ex en L-grund med 300 mm isolering.)



Lisbeth: De kantelement Cellplast AB rekommenderar är minst 400 mm höga så att man kan isolera med den mest ekonomiska tjockleken i plattan på 300 mm. Då gjuter man en 100 mm tjockplatta och kan med fördel lägga i golvvärme utan att värmen transporteras ner i marken under huset.

Konstruktionen värmeisoleras på undersidan mot marken/makadam av denna cellplast och längs kanterna genom kantelementen.


Värmeisoleringen under plattan utförs av 3 x 100 mm cellplast. Ligger kostnaden för cellplasten hos Morgans husgrunder AB?



Betongplatta lagd (Lisbeth: arbetet med armerad betongplatta görs av Morgan husgrunder AB) på dränerat material av makadam eller likvärdigt. - Lisbeth: Används stenflis/stenmjöl som avjämning? Var ligger kostnaden för detta?



* Dräneringslager, dräneringsslang, återfyllnad runt grund. Mängder i enlighet med grundritning (Lisbeth: OBS grundritningen har jag ännu inte fått - 2012-01-06).

Plattan kommer att vila på en undergrund av makadam och stenflis och cellplastisolering.


Fixeringspunkten för plattan är 8.34, vilket markeras av toppen på tomtröret.



Enligt Entreprenad- och rumsbeskrivning daterad 2011-07-05 ingår inte följande i Lasses Entreprenads offert nedan.


1. Besiktningar av angränsande fastigheter inför sprängning - Lisbeth har tagit in egen offert från Sprängkonsult AB i Göteborg, se särskilt inlägg.


2. Rivningsarbeten - Lisbeth: ej aktuellt.


3. Trappningar och stödmurar - Lisbeth: Det blir L-stöd för att hålla jord - för växtlighet öster om huset. Detta får ingå i Lasses Entreprenad.


4. Extra dränering eller andra extraordinära grundförstärkningar och/eller fyllnadsmassor. Lisbeth: Är det aktuellt i mitt fall? Vad kan det röra sig om? Vad kostar det? Tror inte att det blir aktuellt.


5. Vintermerkostnader. Lisbeth: Ej aktuellt vad jag kan se.


6. Nedtagning och omhändertagande av vegetation. Lisbeth: Avses annat än schaktmassor? Träden är borttagna.


Från Berndt Anders väg i tomtgräns görs en byggväg fram till berget. En byggväg är till för att föra fram materialet till bygget.



Marken för byggvägen grävs ut - till en rörgrav. Det kan ev. bli aktuellt med sprängning om det är berg.



Från grannen åt norr (Sjöstens) längs den norra gränsen fram till tomtgränsen för denna granne görs plats för ett staket (fästen - ett flätverksstaket 80cm högt), en Avenbokshäck och andra typer av växter - ca 2 meter brett - här grävs ca 1 meter djupt och läggs i 1 meter djupt lämplig jord. Här kommer senare att bli en kantsten intill den färdiga uppfartsvägen. Notera också att denna uppfartsväg successivt hela vägen utifrån Berndt Anders väg kommer att höjas för att komma i nivå med garagegolvet. Det handlar om en strecka på ca 20 meter. Därefter måste utfyllnad ske.



Byggvägen får bli ca 3 meter bred.



Rörgraven grävs i vänsterkanten av byggvägen i gränsen mot mitt fritidshus. Det blir då enklare att komma åt rören om det skulle finnas behov av det i framtiden. Det blir på detta sätt också en bättre sträckning mot apparatdelen i garaget. Frågan är dock var vi placerar energiborrhålet? Även ELTEL vill ha rörgraven på  vänster sida av skaftvägen.



I botten av rörgraven läggs det en geoduk, därefter ett bärlager i dimensionen 0,150. Hur tjockt blir detta bärlager? På toppen läggs det ett lager med bärlager i dimensionen 0,40. Vägen packas enligt gällande AMA. Vad säger AMA härvidlag?


Jag vill att Lasses Entreprenad AB skriftligt garanterar att byggvägen håller för de transporter som blir aktuella till bygget. Betongbilen för plattans gjutning är kanske det tyngsta fordonet som kommer att köras på vägen och en betongbil - vad väger den? Väger den mer än ca 25 ton? Frågan är om vi slipper omlastning.

Lisbeth läste följande på nätet: Är det åkermark, skogsmark, gammal sjöbotten o.s.v, en tumregel för lös mark (läs åker, skogsmark, sjöbotten) så läggs en markduk i klass 2 ut på ett avjämnat underlag av befintlig mark, sedan påförs krossmaterialet 0-63 i en tjocklek av 35-40 cm och packas med 450 kg eller 700 kg vibbrator. Tror inte det är aktuellt i mitt fall.



0-63 storlek på krossmaterialet betyder att det finns från stenmjöl d.v.s 0 och upp till 63mm stora stenar i krossmaterialet. Detta förfarande ger normalt en mycket bra väg.

Lisbeth: Marken på min tomt är postglacialt grus. Det står inte i offerten att en vibrator kommer att användas. Görs det?

Lisbeth: För jämförelse - Justering av byggväg 25 meter med asfaltkross för att minska slir, 36 ton, kostar 9 000 kr. Kan det vara aktuellt i mitt fall?

Enligt Entreprenad- och rumsbeskrivningen daterad 2011-07-11 sid 6 (av 14): under punkten Övrigt: till byggnadsplatsen skall finnas framkomlig väg enligt leveransbestämmelserna.



Lisbeth: Är ovannämnda byggväg att betrakta som "framkomlig väg"? Hur tungt lastade fordon klarar denna byggväg?



I samband med vägbyggnationen läggs det en VA-ledning och el, tele, data och fiber upp till det tilltänkta garaget.



Ingår kabelskydd i och runt husgrunden?




3. Berg
* Berget skalas av som förberedelse för sprängning

Berget rengörs genom att matjorden under huset, poolen tas bort samt att marken under garaget grävs ut. Matjordslagret schaktas bort och marken avjämnas. Det kan även handla borttagande av resterande träd och stubbar.



Lisbeth: Efter det att sprängning utförts läggs ett dränerande och kapillärbrytande skikt (makadam och stengrus/stenmjöl) ut och packas väl.


Skiktet formas efter betongplattornas form, dvs husets och garagets former. Ca 220 kvm har angivits i offerten.




* Berget sprängs ned till angivet mått

Lisbeth: Från fast berg upp till färdigt golv blir det ca 0,5 meter (uttalande vid mötet med Michael Hjälmeby 2011-03-30; tidigare har Michael Hjälmeby sagt att det blir 1 meter under färdigt golv). Går det att få reda på nu hur det kommer att bli? Vilket mått är lämpligast? Utförandekontroll. BBR 6:643, 6:5322.



Lisbeth: Berget plansprängs under huset. Sprängmassor som kan användas som utfyllnad på plats används för detta ändamål i första hand. Hur mycket sprängsten kan en lastbil ta? Ca 8 kubikmeter? Hur många lastbilar med sprängsten beräknas det bli frågan om? Hur mycket av sprängstenen kan jag använda som mur?



Kenneth Wennberg vill ha sprängsten till Bråtavikens hamn.



"Marie-Louice Hellström" [armaanem@hotmail.com] via Blocket.se använda som mur? Hur samordnar vi detta arbete? Vad kostar lastbilar för borttransport av resterande sprängsten? Vad kostar kranbil för att lasta lastbilarna? Vad kostar det att deponera sprängstenen?

Lisbeth: Kranbil behövs för ca 25 meter. Se Fjärås Sand & Makadam AB, Org.nr.:5561399816 | Tomvägen 125, 439 74 Fjärås | Tel. : 0300-54 03 04; E-post: info@fjarassand.se | Hemsida:  www.fjarassand.se



Det vanligaste materialet i kapillärbrytande skikt under en golvkonstruktion på mark är tvättad singel eller makadam. Högst 5 procent av materialet får vid siktning passera maskvidden 2 mm och en obetydlig mängd får vara större än 32 mm. Skiktets tjocklek bör vara minst 200 mm.





4. Grund. Terrassering för platta, ca 240 kvm. Vad ingår i terrassering? Makadam (grus) och stengrus/stenmjöl? Annat fylle? Paddning?





Sett uppifrån och ner (är denna uppräkning korrekt?):
*10 cm betong
*Armering
*Vattenrör och rör för vattenburen golvvärme; golvbrunnar; LK fördelarskåp monteras innan bottenplattan gjuts.
*30 cm cellplastisolering
*5 cm stenflis för avjämning (dimension 2-8 mm)
*20 cm finmakadam (dimension 8-16 mm)- som komprimeras ordentligt.
*100 cm grus längst ned och på gruset läggs kapilärbrytande material som makadam eller tvättad singel. Grusmaterialet skall omsorgsfullt packas ihop med komprimeringsmaskin, vanligtvis kallad "padda". Enligt Michael vid mötet 2011-01-13; paddas berget 60 cm i taget över hela underlaget. Man hårdgör helt enkelt singlet. Jämnar av med stenflis, 2-8 mm, där L-elementen skall placeras. *Avdragsbanan vägs av.



Frågan är hur man kan hindra att vattnet rinner igenom dräneringslagret och att fukt tränger upp till bottenplattan om skiktet blir vattenmättat?  Betong är ett kapillärsugande material.



När det regnar rinner vattnet runt husgrunden och det kapillärbrytande lagret kan fyllas med vatten och utsätta grunden för fuktpåverkan. Om underliggande jordlager inte är tillräckligt genomsläppligt är det viktigt med dräneringsrör (Pecor Drän???) runt hela huset, särskilt är detta viktigt på "baksidan" av huset - mot slänten i väster.

Utvändigt fuktskydd. Dräneringsrör och dagvattenledning läggs utanför och under grundplattans underkant. Dräneringsrör läggs i nivån 30-40 cm under husets grund.

Läge, fall och kringfyllnad för dräneringsledningar anges i BBR (Boverkets Byggregler).
OBS OBS OBS Marken bör luta minst 1:20 inom 3 m från byggnaden, det vill säga marknivån skall befinna sig 150 mm lägre (cirka 3º) på ett avstånd av tre meter från huset. Dessa mått gäller när återfyllnaden kring huset satt sig.

Hur mycket måste huset höjas i relation till omgivande mark för att uppnå detta?

Utförandekontroll. BBR 6:5321. Kommer det att fungera med de värden vi har för omgivande mark och den fixpunkt vi fick vid utsättningen av huset? Mot berget blir dessa mått svåra att uppnå -- här måste därför särskild dränering utföras. Detta är mycket VIKTIGT!

Genom att låta luft kontinuerligt strömma ovanför eller under betongplattan kan man varaktigt hålla konstruktionen torr. Flödet av luft måste dimensioneras med hänsyn till fukttillförseln. Även risken för kondens och dammbildning i ventilationsspalten bör beaktas. Mekanisk ventilation används vid byggnader med stor bredd och är också en vanlig åtgärd vid fuktskadade golv på mark. Varför inte tillse detta redan innan skadan har skett?

Platta på mark utgör ett bra skydd mot markradon om plattan är lufttät, sprickfri och har lufttäta genomföringar. Det finns dessutom möjligheter att ventilera det kapillärbrytande lagret under plattan för att på detta sätt hindra markradon att nå plattan. Rör för ventilation läggs i bottenplattan som en säkerhetsåtgärd om det skulle finnas radon.

Det bör även göras en säkring mot radon runt genomföringarna genom bottenplattan för huset och för garaget.  Rörens öppningar mjukfogas för att vatten inte skall tränga in.

Drän och dagvatten läggs på plats enligt gällande normer. Vad heter normerna?

Dräneringsledningar med rensmöjlighet och dräneringsbrunn med slamsamlingsanordning anordnas. Dräneringen läggs under bottenplattan och runt om grunden och i slänten. Dräneringsledning skall ha en högpunkt minst lika djupt som anslutande dräneringsskikts underkant och skall luta minst 1:200.

Det behövs en djupare schaktning för dräneringen än för huset.
Dräneringsrör läggs med fall mot dräneringsbrunnen/arna och täcks med fiberduk för att hindra finkornigt material att tränga in. Fiberduk läggs även under dessa rör.

Här förläggs rör för vatten, avlopp och för samtliga kabeldragningar som t ex el, tele och data.

Hedelins hus kommer att ha 2 tvättställ + två diskhoar i köket + en diskho i tvättstugan, 1 golvbrunn i WC/Dusch, två golvbrunnar i Badrum (en i duschen, en under badkaret), en i Tvättstugan, en under diskmaskinen i köket, två i garaget, 2 WC-anslutningar och 1 ett uttag för avluftning av stamledningen (väl?). Paket för dag- och dräneringsvatten och spillvatten (Jag har alla tre till tomtgränsen). Antal stuprör - se ritningen. Hur många böjar blir det på dräneringen?

Vatten från drän och dagvatten kopplas till en samlingsbrunn. Vattnet kopplas till de kommunala ledningarna.

Det blir även en brunn för vatten vid duschen vid sidan om där poolen ev. blir. Och en brunn utanför köket där en utekran skall sitta, och en kran och ho i garaget alldeles innanför garageporten. Det behövs även en vattenanslutning för slang till rabatten utmed uppfarten för självbevattning.

För dricksvatten till mitt hus finns PEM slang i 25 meters rullar i dimension 20-32. PEM-slang för vattenledning in till huset: PEM-rör 32 x 3,0 25 m PN12,5 PE80 SDR11, rsk 2406160.

För anslutning till kommunalt avlopp - Propp för brunnsrör 315 PP, rsk 2357306.

Kabelskyddsrör, dubbelvägg: UDV-R 50/42 gul 50 m PEH, rsk 0663135 - bra?