Bloggintresserade

27 april 2012

ventilation

Vi ser här takstolar och råspont i garaget. Råsponten i garaget ser mycket bättre ut än den för våningsplanet. Den kom inte från Willa Nordic AB utan fick kompletteringinköpas då den från Willa Nordic inte räckte till hela husets tak. Skälet var att råspontluckorna till huset var för korta. Byggarna fick då såga till dessa luckor för att kunna få på taket till huset. Resultatet blev bland annat att luckorna inte räckte till garaget.


Jag gick sedan upp i huset, här var det fortfarande den 27 april bra blött invid flera ytterväggar. Till och med blött under plasten! som skall skydda väggarna underifrån. Är det bättre att ha denna plast under husväggarna vid syllarna än tjärad papp?



 Vi ser här nedan att ventilationsrör har börjat sättas upp i huset. Jag kommer att ha styrd frånluft, (TFSK), ej styrd tilluft - utan använder Fresh-ventiler. Således är det inte ett FTX-system.

Man ser här också kartongpappen mot yttertaket! Risk för fuktig kartongpapp är rätt uppenbar, åtminstone för mig. Vad händer då när isoleringen sprutas in? Klarar den fuktiga kartongen att hålla emot, så att det blir en luftspalt till råsponten?

Visst ser det ut som ett virrvarr av takstolar? Som lekman blir man lite undrande över bärigheten. Vi ser här också en stöttande tregrupp av brädor som stöttande konstruktion för den långa takstolens nedersta bräda. Den mötande kortare takstolen får inte sådan stöttning, den är fäst med bleck.
 

Här syns skarvning av ventilationsrör. Är det ok skarvning? Finns det någon där ute i cyberrymden som vet?


Här ser man också en stöttning av takstol i skafferiet. Bärighet av mycket snö och vattendränkt snö? Väl att märka är också att konstruktionen skall kunna bära en framtida övervåning.

Här ser man hur takstolarna i köket har sammanfogats med en extra bräda nedtill, förmodligen för att takhöjden inte tagits hänsyn till vid konstruktionen, 2600mm.


Blir det en förstärkning av takstolarna eller en belastning?


Ventilationsrören i tvättstugan.


De beslag som har använts till förstärkning av taksolarna på sina ställen ser man i kartongerna.


Här är den byggfilm som har använts. Är det den som angavs i TL-ordern?