Bloggintresserade

6 november 2011

Dimensionering av tappvattensystem


nr 74 den 6 nov 2011 'Dimensionering av tappvattensystem






Bygginfo PM nr 3-2011 sid. 76
        Brukningstaxa
        Kan man i en befintlig fastighet byta sin mätare mot en mindre klass?

        Motiv för att byta mätare skulle vara att få en billigare fast brukningsavgift..
        Det finns exempelfall där man tjänar ca 40.000 kr i årlig fast avgift.

En qn6mätare byts mot två parallella qn2,5mätare
    Taxesättning byggs på självkostnadsprincipen.
    Se lokal ABVA där kommunen anger rätten att avgöra antalet parallella mätare.
    Tillsammans med ABVA finns foldern Råd & Anvisningar till ABVA som förtydligar vad som gäller för dig som är abonnent.

Den genomsnittliga användningen av vatten per person och dygn är cirka 170 liter, eller cirka 60 kubikmeter per år.

Förbrukningens fördelning i normalfall:

10 liter mat och dryck

35 liter toalettspolning

35 liter disk

30 liter tvätt

50 liter personlig hygien

10 liter övrig användning
Ägaren ansvarar för att allt installationsarbete, även sådant som inte kräver bygglov eller bygganmälan, utförs så att det uppfyller kraven enligt Boverkets regler samt följer hänsynsregler i miljöbalken.


Alla installationer ska ses över och skötas regelbundet. Vattenmätaren och eventuell LTA-anläggning (lätt tryckavlopp) är de enda delarna av VA-installationen som tillhör den kommunala VA-verksamheten.


Fastighetsägaren ska se till att ledningarnas läge inom fastigheten dokumenteras. Förbindelsepunkten utgör gränsen mellan fastighetsägarens ansvarsområde och den kommunala VA-verksamheten. Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till VA-verksamhetens ledningsnät.


Vattnet i Kungsbacka är mjukt (3-4 dH grader), vilket innebär att man kan dosera en mindre mängd tvättmedel och på så sätt skona miljön.
Alla fastighetsägare är skyldiga att ha återströmningsskydd på inkommande vattenledning.

Det finns normalt installerat vid vattenmätaren. Syftet med återströmningsskydd är att förhindra att dricksvattnet kan förorenas genom återströmning.


Har du swimmingpool eller en någon verksamhet som kräver stora mängder vatten krävs annan klass på återströmningsskyddet, se standarden SS-EN 1717 (mer information på www.sis.se).


Är du osäker på om återströmningsskydd är installerat, kontakta en VVS-montör.


Innan du tappar vatten från nätet, måste du ha en vattenmätare inkopplad permanent. Vattenmätarens plats ska godkännas av VAverksamheten, enligt § 14 i ABVA. Vattenmätaren
ska placeras så att den är lätt åtkomlig för avläsning, byte och reparation. Mätaren ska vara
skyddad mot frost och olämplig uppvärmning. Den får heller inte placeras så att den tynger och
därigenom skadar ledningen. Vattenmätaren ska helst sättas upp i uppvärmt utrymme.
Det gäller att inte abonnera på en för hög taxa.
Det kan vara en idé att provmäta sin förbrukning.

Schakt & återfyllning



nr 73 6 november 2011 Friggebodens placering och 9 januari 2012 Schakt & återfyllning








På bilden ses Friggeboden och dess altan som nu är borttagna. Vidare ses två orange pinnar. Det är utstakningen för hörnen av vardagsrummet närmast nya husets altan. I blåbärsriset hitanför friggeboden kommer köket.



Schaktningen har nu utförts under huset, och idag 2012-01-09 borrar sprängaren Donald borrhål inför sprängningen för att ge utrymme för garaget och plansprängning under huset samt sprängning på västersidan om huset för att ge en "slät" bergvägg mot västersidan.


Idag har också Inge från Lasses entreprenad sett till att jordmassorna från husschaktningen har körts iväg. Vidare har Inge börjat schakta för byggvägen - dvs den första delen sett från vägen där infarten kommer att bli. Det blir inte hela vägen upp mot huset då denna väg måste höjas ca 1,5 meter för att komma i nivå med garagegolvet, på 9,44 (från havsnivån).



Schaktmassorna från skaftvägen innehåller postglacialt grus och borde gå att använda som utfyllnadsmassor. Lasse från Lasses Entreprenad ville ha undersökt om det skulle bli aktuellt med sprängning även i denna väg inför konstruktionen av rörgraven.


Sprängning behövs för dränering vid huset och garaget, och rör för vatten, VA-, el-, tele-, data-, och fiberledningar i rörgraven upp till garaget.



Innan schaktmassor av matjord och andra massor kördes iväg tänkte jag igenom vilka träd och buskar som skulle bevaras och var jag kommer vilja ha planteringar. Dessa massor kan lagras på plastdukar under byggtiden.



Frågan är också vilken kvalitet makadamen skall ha som kommer att ligga under plattorna. Denna terrassering ingår också i Lasses entreprenad.



Skall det vara tvättad makadam som är dyrare eller inte? Problemet är om vatten kommer i kontakt med makadamen då det kan leda till fuktproblem. För otvättad makadam stiger fukten 450 mm och på tvättad 70 mm. Jag får återkomma om denna fråga.



Jag kommer att låta gräva upp utefter byggvägen mot norr för att där senare plantera en "häck" eller buskar av något slag. Men först vill jag att ett svart Gunneboliknande staket placeras i norr- och väster-, och vid delar av södergränserna av tomten.



Lasses Entreprenad har med i sin offert att de gräver utmed byggvägen för att jag där skall kunna lägga i bra jord för de växter som jag planerar att ha utefter vägen upp mot garaget. Jag planerar även att där lägga bevattningsslangar. Det är postglacialt grus och därför det blir nog inga dräneringsproblem i denna plantering.