Bloggintresserade

28 februari 2012

Färdigmurat och slammat garage

Garaget är nu färdigmurat och rödslammat. De har rödslammat tre väggar av fyra, de hann väl inte med mer sist. De återkommer får jag hoppas. Slamningen på insidan garaget är väl "grov/slarvig", de har kanske tänkt sig putsa av ytan nu efteråt?

På konstruktionsritningen står att sidorna skall tunnputsas. Vidare att armering skall ha skett i alla skift. Det står inte att det var stegjärn som användes, men så var det.

I botten där första lecablocket lades på bottenplattan monterades först ett vinkelstål 40x40x5. Betongskruv 7,5x72 s600.

Det är Frillesås Mur och Puts som murar och slammar garaget. De behöver också kontrollera lutningen på garageväggen, som skulle ha varit 4 grader men som är 8,5 grader! Problem för takstolarna? Morgan, från Morgans Husgrunder AB skall komma hit idag, 2012-02-28 för att diskutera detta.

På torsdag kommer de med stålpelare och pelar vid hissen som skall hålla limträbalken på plats.


Garageöppningen ser kanske bred ut, men här skall få plats en garageport som är 3 meter bred.



Först skall väggen våtsäkras med Platton skivor etc, och därefter fyller de igen här för att möjliggöra en entrétrappa upp till huset. Detta är husets norrsida. Helt ok med entrén på denna sidan huset. När man kommer in i entrén ser man i alla fall en bit av havet, då det blir en hel fönstervägg ut mot havet i rummet innanför entrén.

Pool trots allt

Det viktiga är att väggarna blir tryckstabila och fullständigt raka då jag vill ha tunna granitskivor som beklädnad.

Roger Hallgren, vid R & H Byggteknik har räknat ut konstruktionen för poolväggarna. Poolen skall vara ca 1 meter under altangolv, och 45 cm ovan detta golv på "overflow" sidan. I nivå med altangolvet tänker jag mig en vattenränna som förankras i poolväggen och i altangolvet, på långsidan mot huset. Här blir det alltså ett "overflow" av vatten. Det gillar nog Feng Shui, eller vad tror ni?

De tre återstående poolväggarna blir ca 10 högre än denna "overflow" vägg. Nu efteråt kan jag säga att detta är lite väl högt.

Det skall vara en PEM (Polyetenslang) slang 63 mm i diameter i vilken man drar slangar från rännan vid poolen för "overflow" och sedan ned till reningsverket i garaget. Häri läggs sedan en slang som delas i två vid poolen (tror jag), detta sista moment fixar ENWA pool AB.

Även i andra riktningen lägger vi en PEM-slang 63 mm i diameter för att ge vatten upp till poolen.

Slangarna skall inte skarvas!!! I båda fallen räcker det nog med 20 meter slang. Lasses Entreprenad lade slangarna. Mitt förslag är att hålet för dem i garageväggen görs en bit upp cirka 2 meter upp, men ändå så att det blir ett fint fall från poolen ned till reningsverket. Det får ju vara lite grus och inte bara sprängsten runt dem, vid fyllet mot garaget.

Roger Hallgrens förslag, var att sätta tunna stenskivor. Jag undersöker saken, och vad detta skulle kosta.

Inne i poolen behöver vi också vattensäkra. Från 1 januari 2012 skall alla tätskiktssystem för våtrum vara godkända enligt europeiska regler, Etag 022. CC Höganäs har provade och godkända konstruktioner enligt Etag 022. Tätskiktssystemen är CE-certifierade och uppfyller de nya tuffare kraven. info@cchoganas.se

Det blir två genomföringar för inlopp av vatten, och en en för ljuspunkt. Utlopp av vatten sker via vattenrännan, som plåtslagare Järmo tillverkar.

En trappa muras av lecablock. Även denna trappa får tätskikttätas och kläs.

Det kommer att behövas en fogmassa där skivorna skarvas. Vid val av utefog måste man ta ställning till om fogen kommer att bli utsatt för påfrestningar och själva springan som skall fogas samman reagerar på klimatskiftningar. Om det material som skall fogas förändrar sig beroende på temperaturskillnader, måste fogmassan vara följsam. Man behöver ta hänsyn till fogmassans elasticitet och fogens bredd. Utefogen måste fästa ordentligt mot de använda materialen. Man mäter fogmassans följsamhet i procent. Ju högre procenttal, desto större elasticitet.

Om fogen är mer än 20 mm bred eller har stor rörelse bör man välja bland elastiska fogmassor. De flesta fogmassor är känsliga för kyla, men det finns undantag. Det är viktigt att inte foga när det är för kallt. Då kan en del av fogmassans egenskaper försämras eller försvinna.

Vissa fogar är genomhärdade efter några timmar medan andra tar flera veckor på sig. Fogmassan måste kunna gå att applicera både på väggar och golv.
Frågan är hur man skall få poolen frostsäker? 10 cm cellplast placeras på utsidan om de uppmurade poolväggarna. Räcker detta?

Nedanför poolen mot Berndt Anders väg görs någon typ av förstärkning, jag har idag varit hos Kvarnbäcken för att se på borstade L-stöd. Jag skall tala med Lasses Entreprenad om detta, 2012-02-28. En stödmur vid sidan om garaget byggdes.