Bloggintresserade

24 juni 2012

Ångsäkring i bastu och badrum?

Var inom Willa Nordic AB ligger ansvaret för att ta fram på vilket sätt det blir rätt konstruktion för bastu och badrum det vet inte jag.

Det bastuaggregat som har valts är ett Combiaggregat (Tylö bastuaggregat Combi RC8), det vill säga ett bastuaggregat som också kan användas som ett ångbastuaggregat. Enligt Peter Grip, entreprenadansvarig från Willa Nordic AB, krävs inget särskilt tätskikt för denna typ av aggregat. Knepigt, men det är väl så då.  Peter hade förhört sig hos Tylö om detta.

Bastudelen av badrummet kommer att avgränsas av en glasvägg med en infälld glasdörr.

Här har nu Smarholmens Bygg AB satt upp, vad jag kan se vanlig gips. Det kan väl inte vara rätt? Jag har ännu inte fått konstruktionsritningarna, vilka jag har utlovats. Hade jag av dessa kunnat utläsa att vanlig gips inte skall sättas upp här?

Här skall det dessutom vara ett bastutak av bastubrädor. Sätter man då vanlig gips först? Här ser man detta gipstak!


Här ser man den gipskvalitet som har använts i detta fall. Jag kan inte se att den skiljer från annan gips som har använts i huset.


Fasadens tunna strimmor vid fönster och fönsterdörrar

Delar av fasaden intill fönster och fönsterdörrar består av tunna strimmor.

Visst borde Willa Nordic AB, ett kvalitets husbyggnadsföretag, ha kunnat räkna ut att det skulle ha behövts fasadbrädor av olika breda dimensioner för att klara avstånd mellan fönstren, eller redan på ritningsstadiet vetat fasadbrädans dimension och placerat fönstren så att problemet med det lilla kvarvarande utrymmet intill fönstret hade kunnat undvikas?

Är detta en fråga för arkitekten eller vem? Eller tar man inte denna typ av hänsyn när det gäller husstomme som köps av ett husföretag? Om huset i sin helhet hade varit lösvirkesbyggt hade då detta problem alls blivit aktuellt?

Egentligen är det arkitekten  och sedan den entreprenadansvarige som skall övervaka att fasadens dimensioner stämmer med husets konstruktion i övrigt och hur husets fasad spikas på.

Här ser man rätt tydligt vad jag menar med "strimma" av fasad. "Strimman" kommer att stadgas upp från sidan av det trä som sätts alldeles intill fönster och fönsterdörrar. Jag behöver inte oroa mig enligt PE Bygg AB som utför jobbet.


Återigen en strimma fasad.

Detta problem finns på ett flertal ställen.

Här ser man fina och jämna spikrader. All heder åt PE Bygg AB som spikar på fasaden.

En av brädhögarna från Moelven höll inte riktigt lika bra kvalitet som de två övriga. Det är svårt att få falsarna att gå i varandra då brädorna är vågformade. Vi får helt enkelt reklammera dessa.