Bloggintresserade

8 september 2012

Finplanering av tomten

Även finplanering av tomten kräver ett rejält tag i kassan. Jag bygger mitt hus 5 mil söder om Göteborg ute vid kusten.

Att bygga på ett berg innebar att sprängsten behövde fraktas bort, det gällde även de jordlager som inte kunde vara under en husets och garagets grundläggning. Marken runt husets och garagets grundläggning behövde sedan fyllas ut.

Huset placerades 6 meter upp på berget. Det blir därmed ingen gräsmatta utan istället krävdes stödmurar för hålla makadam etc på plats.

Till markarbetena hörde också jobbet att bygga en väg på ca 40 meter upp från vägen fram till garaget. Det fick också bli en liten plan utanför garaget, vilket skulle möjliggöra att jag kunde svänga runt bilen så att jag slipper backa ut hela skaftvägen. Det behövdes även sprängas något för att få plats med en liten pool.

Skaftvägen asfalteras och kantsätts med betongsten.

Det har också fått bli en relativt lång trappa upp till husets entré. Dels kostar själva blockstegen, dels stensättningen och gruset trappan sätts i.

Det blir två uteplatser samt en gångaltan på baksidan av huset fram emot entrén.

Allt detta sammantaget har krävt en del lastbilskörning (även kranbilar) av bland annat fyllnadsmassor av olika slag. Det har också krävts catgrävare och traktorkörning.

Grävarbeten har också  utförts för att få till plantering av häck, träd och övriga växter längs skaftvägen. Här har behövts minicatgrävare.

Det har också varit nödvändigt att spränga med stenspräcka för att kunna placera L-stöd intill tomtgräns. L-stöden har fått monteras med expanderbult och järn.

Dessutom har det krävts tippavgifter av spräng- och schaktmassor.

Jord till växtplatserna är en annan utgiftspost. Fiberduk, cellplast och Platonmatta har också behövts dels till garaget, dels till poolen.

Kärnborr har fått hyras för att få hål i Leca-blocksväggen i garaget för rörgenomföring av vattenrör till poolen.

Dessutom har det tillkommit besiktning hos grannar etc inför och efter sprängning.

Härtill kommer alla växter och plantering av dessa. Jag återkommer senare till detta.

När altanen väl blir klar behövs också ett räcke, detta behövs även vid trappan till entrén.

Idag har det även lagts ut 0,18 bärlager som underlag för asfalteringen som sker om ett par veckor.

Innan spräng- och schaktningsrbetet började skedde också röjning av träd, buskar och sly och jordmassor.

Där husest placerades var delvis en plan yta, men det var också fördjupningar som hålor och små bergsknallar.

Att utföra en plansprängning av berget, frakta, fylla ut innan grundläggning, spränga för en pool, markbädd inför grundläggningen och att bygga en skaftväg fram till garaget kostade totalt ca 375 000 kr. Denna offert från Lasses Entreprenad tog jag in själv efter det att Willa Nordic AB presenterat en offert på nästan det dubbla! Det var ju helt enkelt otänkbart ör mig att acceptera denna offert, ändå påstods att detta var priset på marknaden, en bedömning som man ansåg var grundad på två olika offerter.

Jag har rakt igenom hela projektet varit mycket nöjd med den entreprenör, Lasses Entreprenad i Frilllesås, som har utfört markarbetena och också nu finplaneringen. De har också mycket utförligt redovisat sina utlägg för mig. De är mycket seriösa och lätta att ha att göra med.

Bottenplattan i mitt fall var på 175 kvm och i garaget 44 kvm.

Det som ingår i markarbeten är vanligen följande:

– Schaktning för grund
– Återfyllnad
– Dränering
– Grävning för vatten och avlopp, dagvatten, elanslutningar
– Utplacering av massor kring huset för att skapa en korrekt avrinning och en planerad yta runt huset.
– Paddning av dessa massor

Däremot ingår vanligtvis bara en mindre del av grovplaneringen av tomten och ingen finplanering alls. Bortforsling av befintliga massor ingår oftast inte, men i mitt fall ingick 300 ton.

Jag hade redan långt innan markarbetena tagit Madeleine Huber från Mindful Garden till min tomt för att redan på ett mycket tidigt stadium diskutera växtligheten på tomten.

Nu var det inte så mycket som skulle kunna hända vad gäller skador på marken av tunga fordon, vilket hade kunnat bli problem inför planteringen av växter. Det berodde på att den byggväg som hade byggts enkelt kunde grävas upp för att göra vägen upp till garaget smalare. Det var därmed inga problem med att lägga ned lucker jord utmed kanten på skaftvägen, i denna jord skall sedan en häck och andra växter planteras.

Marken där skaftvägen är består av postglacialt grus, vilket är perfekt ur dräneringssynpunkt.

Trägolvet

Trägolvet lades först endast till en del i arbetsrummet. Byggarna ville att jag skulle ge mitt godkännande till läggningen av golvet, innan de fortsatte.

Man kan se att någon bräda inte möter nästa bräda helt korrekt, sk. tandning. Frågan är om det beror på att brädan har "svällt" under lagringen i mitt hus. Här på bilden syns en "tandning" rätt tydligt.




Jag vill att de lägger dessa brädor intill väggen istället så att jag slipper sådan tandning.

Mats Gustafsson, representant från Junckers kom till bygget för att rådgöra om läggningen av trägolvet. Jag var med då Mats beskådade golvet som lagts som prov i arbetsrummet och den meter som lagts i v-rummet längst söderut.

Mats påtalade att det finns viss felmarginal – som får accepteras av mig som kund – exempelvis viss tandning av brädorna. Mats menade att skälet till en sådan tandning som kunde ses i arbetsrummet kan vara att trät rest sig något som en konsekvens av lagringen – det kan ha varit så att plasten inte var riktigt tät, enligt honom. Felmarginalen kan också handla om ”springor” upp till 0,3mm (Mats jämförde med ett hårstrå). Mats menade att Junckers massiva golv lever ett annat liv än vad som gäller för parkettgolv.

Junckers massiva brädor kommer att torka och även limmet som används torkar (till och med försvinner) av bland annat golvvärmen. När sedan golvvärmen avtar under sommaren sker också förändringar.

Mats påtalade att det är på bredden, inte längden av brädorna, som förändringarna sker.

Vi diskuterade också hur vi skulle göra vid övergången mellan korridoren och köket. Likaså diskuterade vi  skarven mellan klinker i entrén och trägolvet i biblioteket.

Frågan gällde i båda fallen list eller ej. Då jag sade att jag helst inte ville ha list menade Mats att man skulle kunna avvakta och se vad som händer – om det verkligen blir behov av en list. Och om det blir nödvändigt kan man lägga en list senare. Man skulle också kunna nöja sig med en fog mellan klinkern och trägolvet i nuläget, enligt Mats. Här tycker jag nog att jag kan acceptera en list, dvs där trägolvet möter klinkern. Jag får försöka hitta någon som jag kan acceptera.

Det fordras ett visst sorteringsarbete av byggarna så att de inte lägger olämpliga brädor, dvs vill säga brädor som tandar – mer än Junckers acceptans av avvikelse. Det går ju som Mats påpekade att lägga en sådan bräda mot väggen. Sorteringsarbetet gäller också uppsikten över alltför stora, mörka kvistar, särskilt de där det är hål.

Skulle det nu bli så att det är så många brädor som inte går att använda på de officiella golven (arbetsrum/gästrum, bibliotek, kök/matsal, v-rum) och inte heller i sovrum eller klädkammare där jag tycker att det är mindre viktigt, vill jag att dessa olämpliga brädor staplas och att jag får göra en efterbeställning av motsvarande antal brädor.
 

Fönsterblecken är snart på plats

Inte riktigt alla fönsterbleck har satts på plats.

Salning av alla fönster och fönsterdörrar har heller inte slutförts. Det saknas en del salningsbrädor. Hur kan det komma sig?

Det saknas plåtinklädnaden av vindskivorna.

Likaså saknas den långa brädan i hörnet av huset (nord-östra). Missade att beställa den?

Skärmtaket ovan entrépartiet har inte vad jag vet levererats ännu.

Så det tar ett tag till innan all fasad blir klar. Det tar sin tid må jag säga, men fint blir det.