Bloggintresserade

8 april 2012

Imkanalen

Imkanalen kommer att gå ut genom ytterväggen i köket. Jag vill inte ha den upp genom taket, då jag planerar för ett terrass ovan kökets tak.

Risken är därmed att fett kommer att rinna utmed husfasaden. Detta var inget som Willa Nordic AB omtalade som ett riskmoment för mig när vi bestämde denna konstruktion. Däremot så har deras konstruktionsavdelning löst problemet så till vida att de har markerat att det behövs en plåt nedanför uttaget. Eller var det byggmästaren som rekommenderade denna plåt, 500 x 500 mm.? Tanken är att man då och då skall kunna torka av fettet som rinner på denna plåt.

Hur som helst så rekommenderar byggmästaren att man gör en skåra nedtill så att fettet stannar där. Jag kom då på att man skulle kunna göra en skåra men att man gör den så att en "kopp" kan löpa i denna skåra och då samla upp fettet. Koppen kan man ta in och köra i diskmaskinen. Det gäller bara att man gör konstruktionen så att koppen löper enkelt i sin skåra. Det får antingen bli CanEgon eller Järmo plåtslagaren som Willa Nordic AB anlitat för mitt husbygge som gör denna konstruktion.

Trappräcke och staket

Tänk att ha en go granne som rekommenderar CanEgon, vilket är ett företag som tillverkar trappräcken och staket. Egon, som ägaren heter, kom hit för att på plats se vad som skulle kunna lämpa sig bäst för mitt husbygge.

I Egons pärm fanns olika modeller avbildade vilka hade satts upp vid villor i närheten, med adresser och allt så att jag enkelt kan åka dit för att se hur det ser ut i verkligheten.

Jag föll för ett enkelt staket med lodräta stänger (barnbarnen skall inte få lust att klättra på det), och två tvärgående reglar längst upp, en längst ned, gjorda av galvaniserat stål. Enkelt och i mitt tycke vackert mot berget och huset. Inget tillkrånglat. Tanken är att detta skall gå från huset via L-stöden, bergskanten fram mot den högre delen av berget. Det kommer således att avgränsa altanen vid framför allt bergskanten.

Staketet görs så att det är relativt enkelt att galvanisera om utifall det skulle behövas, kanske om 40 år. Ja, det blir alltså inte under min livstid.

Utmed entrétrappan blir det lodräta stolpar (ett fåtal) mellan vilka ett par linor löper. Överst en ledstång. Med andra ord, en än enklare variant, men fullt tillräckligt för att dels ha en ledstång att hålla sig i, dels ett räcke som kan ta emot om man skulle råka falla.

Hoppas att offerten går att acceptera!