Bloggintresserade

2 april 2012

Ytterväggarna är nu resta

Alla ytterväggarna sattes upp idag, 2 april. I morgon kommer alla bärande innerväggar att sättas in. Därefter mäts ut var takstolarna kommer. Det är inte säkert att råsponten för taket hinner komma på innan påsk. Hoppas vädret fortsätter att vara så här bra som idag.

Alla berömmer Morgan Husgrunders bottenplatta, helt slät och fin. Morgan var själv stolt över jobbet.

Här ser man först längst åt vänster fönstret i tvättrummet, därefter fönstret ovan arbetsbänken i köket och köksdörren ut mot terrängen. Tänk att jag inte lade märke till att denna vägg inte har rätt höjd!!! Det blev Bengt Johansson först varse när takstolarna skulle på och att det inte stämde!!! Hur kunde Willa Nordics konstruktör och produktionsansvarige missa detta??? Tänk att jag inte lade märke till att det var en stor balk placerad ovan den vägg där det långa fönstret ovan arbetsbänken i köket. Är detta en lämplig placering?

Här syns dörren ut från tvättrummet. Under fönstret kommer det att bli en sy- och arbetsbänk, och ovan fönstret blir det ett hyllplan, eller kanske två.


Här är ett smalt högt fönster i vardagsrummet. Det fönstret har jag kommit underfund med är en miss från både arkitekt och mig. Placerar jag någon möbel mot väggen fram mot fönstret, vilket har varit tanken då fönstret på denna vägg placerats så högt, kommer jag inte att kunna se ut. Det blir nästan ingen nytta med fönstret alls. Jag har nu bett byggmästaren att flytta fönstret ett steg mot vänster. Jag kommer ändå att få plats med min soffgrupp.


Här ses fönstret ovan arbetsbänken i köket och en liten bit av dörren ut från köket.


Ah, hade jag missat att tala om för Martin hos Karlsson-Dahl att jag bytte modell bland Hoppes handtag för fönsterdörrarna? Jag får kontrollera att Martin har fått reda på att jag vill ha New York på alla trycken.

Längst in i vardagsrummet ser man "hålan" för steppfönstret som är det enda fönster som monteras direkt på byggarbetsplatsen. Man ser också här den stora pardörren ut mot öster från vardagsrummet, och det smala liggande högt placerade fönstret vid matplatsen. Meningen var att Hasses tavla skulle hänga här under. Blir det för lågt? Jag får kontrollera att fönstet är placerat på rätt höjd då hela detta väggelement har blivit för lågt i produktionen. Konstruktionsmiss eller är det en produktionsmiss, ja, det är frågan. Fel är det  hur som helst. Jag får kontrollera måttet under fönstret, så att tavlan får plats, vilket var tanken. Till slut blev det så att jag bytte ut detta fönster mot ett större. Det blev mycket ljusare i köket på detta sätt. Knepigt att arkitekten Stefan Rupert inte påtalade risken med att det skulle kunna bli för mörkt i köket med det smala fönstret mot öster.

 Här syns den utvändiga fönsterramen i RAL7024-aluminium.


Här syns en skada till höger på fönsterblecket ovan dörren till tvättrummet. Har den skett vid frakten hit, eller fanns den redan på fabriken i Stockaryd? Finns det fler skador? Jag får kontrollera. Byggmästaren skall också upprätta ett dokument när allt har kommit på plats, ett dokument om vad som egentligen har levererats, vad jag förstår. Jag kommer att vara med vid denna genomgång.


Det var en rejäl lyftkran som användes för att få allt på plats.


Här ser man pardörren ut från matplatsen. Den har inget överljus, vilket den inte heller skall ha då det kommer ett pergolatak utanför.


Pardörren från vardagsrummet med sitt ljusinsläpp ovanför, sett utifrån. Det blir ett fint ljusinsläpp från öster.


Pardörren från matplatsen med sitt smala, liggande fönster ovanför Hasses tavla. Nu efteråt ser jag att denna vägg är låg, varför upptäckte jag inte det med en gång?


Här nedan ser vi någon typ av board som skall användas till vad?


Och en hög med reglar, tror jag. Våning 1, är det råsponten till taket?


Och vad skall detta användas till? Ser ut som kartongpapp.


Del av första väggen rest

Del av första väggen, hörnet i vardagsrummet, är rest. Här ser man platsen för steppfönstret mot havet, och den stora pardörren med sitt överljus mot öster. Väggen mot havet är inte gipsad för att det skall gå enklare för elektrikern och mig att senare kunna bestämma ljuspunkterna på denna vägg. Exempelvis för läslampor.


Utrymmet för steppfönstret - det ser litet ut, men ändå fint - trots att det bara är plast än så länge.


Under steppfönstret ser det ut som om det är mindre isolering? Vad beror det på?



Här ser man vägguttag, längst ned i bilden, och med tomrören som går upp mot taket.

Brädan mellan matplats och vardagsrum ser inte helt fräsch ut, längsgående spricka mitt i, skall det vara så?


Huset kommer

Allt är förberett för att leveransen av huset skall gå bra. Tre långtradare har varit parkerade - jag vet inte var - för att kunna vara här kl 7.00 för lossning. Det skall ta tre timmar att lossa materialet - vi får se. Ställningar är uppställda. Syllen och folie är fastsatta på plattan runt om huset.

Vädret är mycket bra, minus 0,5 grader C. Himlen är blå. Jag hör nu surret av långtradarna som närmar sig.

Jag fick hjälp av min dotters man, Alex, att lyfta ned överbliven sten till trappan igår som låg utanför garaget, för att bereda plats för lyftkranen. Så lossas nu den första lassen.



Nästa bil att lossas väntar på sin tur.


Här förbereder Bengt Johansson med medhjälpare från Smarholmens Bygg AB mottagandet av husdelarna.


Den första paketen med husväggar ställs på min gräsmatta nere vid fritidshuset så länge.


Det är Allfrakt som kör min husstomme från Stockaryd. Tänk de hade snö i Jönköping på väg ner hit till Åsa.



Här ställs stomdelarna i avvaktan på att lyftas upp, ett och ett av väggbitarna som nu är insvepta i plast.


Nästa bil backar in för att lasten skall kunna lossas.


Första väggdelen på plats mellan matplats och vardagsrum. Oh, så spännande att se hur det blir, det som jag enbart har sett ritningar på.