Bloggintresserade

21 oktober 2011

Uttorkning av byggfukt

Nr 71 21 oktober 2011 Uttorkning av byggfukt


Lite info om byggfukt. Låt inte snålheten bedras visheten! I nybyggda hus innehåller byggnadsmaterialen normalt en stor mängd vatten.


Denna byggfukt MÅSTE torkas ut så snart huset värmeisolerats.
Bäst torkas huset genom ett luftavfuktningsaggregat. Detta skall stå på tills dess aggregatet slutat avge vatten. Byggnaden skall ha ventiler,, fönster och dörrar stängda. Tillskottsvärme (värmefläkt e dl) är nödvändig, uttorkningen är viktig även under sommaren.


Om uttorkningen sker med värmefläktar måste flera fläktar användas för att erhålla värme i husets all delar. Sörj för överdriven ventilation genom att ställa flera fönster i vädringsläge.


Innan målningsarbetet påbörjas skall husets ordinarie uppvärmningssystem ha varit i bruk i ca tre veckor.


Uttorkning är enda sättet att undvika skador i form av sprickor i tapeter och golvbeläggningar, skeva dörrar och luckor etc.














19 oktober 2011

Larm

nr 70 19 oktober 2011 Larm


Ett larm har installerats.



Mitt hus kommer att ha en relativt öppen planlösning även om det är rumsliga enheter. Behov finns IR sensorer och larmkontakter på alla ytter- och fönsterdörrar och på alla öppningsbara fönster. IP sensorerna skall synas när man tittar in genom fönstren.



Men obehöriga skall inte komma så långt innan de fastnar på kameror, vilka sätter igång larmet.



En kraftig siren utanför huset, som går igång om larmet utlöser, är ett måste. Det skall tjuta som tusan.



Larmet kopplas upp mot en central.



Larmet har detektorer som är sabotageskyddade, vilket naturligtvis ökar tryggheten.

17 oktober 2011

Fönster- och fönsterdörrmontage

nr 69 17 oktober 2011 Fönster- och fönsterdörrmontage


Med Kartro-Adjufix monterar du dörrar och fönster utan kilar och det går då att efterjustera om det behövs.



Du får ett säkert montage på halva tiden jämfört med tidigare system och minimerar risken för reklamationer.

För grundelementet i Adjufix-systemet är hylsorna för trä, aluminium och plast.
Hylsorna skruvas i från karmens utsida, vilket förhindrar att virket i träkarmarna splittras runt hålet.

WM-hylsan för träkarm har specialutformad gänga för bästa grepp, och passar i standard 14 mm hål.

Hylsorna är justerbara både från insidan karm och i smygen. Hylsorna har en specialgänga med 17 mm utvändig diameter för stor justerkraft och är försedda med skärspets som klarar montage i hål ner till 12 mm.

Utöver hylsorna finns en mängd komponenter i Kartro-Adjufix-systemet som gör det till det kompletta karminfästningssystemet.

• Hylsorna kan monteras av dörr- och fönstertillverkaren eller direkt på arbetsplatsen.
• Fästskruvar för alla väggmaterial — trä, betong, lättbetong, tegel, leca och stål.
• Beslag när karminfästningen kommer utanför väggstommen eller för dolda montage.
• Brickor mot porösa väggmaterial och när fogbredden är stor.
• Montagehjälpmedel.

Systemet är genomtänkt, även i de små detaljerna. Exempelvis har WM-hylsan fräsåsar så att den kan försänkas, vilket är bra vid fabriksmontage och när karmar monteras mot varandra.

Ett annat exempel är hylshuvudena som är konade så att karmarna inte rör sig när hylsorna skruvas ut.

WM-hylsan är testad hos Provningsanstalten för träkarm mot träregel. Den klarar kraven för alla storlekar på fönster och dörrar inklusive inbrottsskyddade fönster.

Hylsan är SIS-godkänd.

Frågan är vilket montage Willa Nordic AB använder för montage av mina fönster och fönsterdörrar från H-fönster i Lysekil?

16 oktober 2011

Läggning av trägolvet i huset



nr 68 16 oktober 2011 Läggning av trägolvet i huset


Det blir ca 125 kvm trägolv i huset. Jag föredrar Junckers massiva oljade stavgolv, 14 mm i bok, kvalitet Harmony.




Jag har också tittat på Junckers Solid Oak 14 mm, också den oljad och i kvalitet Harmony.



Båda dessa golv är vackra, även om bokgolvet ger ett ljusare och därmed lättare intryck.



Det är ännu inte klart vem som kommer att lägga golvet. Klart är att jag inte kommer låta limma golvet på betongplattan med diffusionstätt lim. Det blir alldeles för dyrt. ca 110 000 kr bara för själva läggningen. I och för sig var då även ca 40 kvm medräknat för trägolv på översta våningen som i dagsläget inte är aktuellt att bygga av kostnadsskäl.


15 oktober 2011

Feng shui och husets entré


nr 67 15 okt 2011 Feng shui och husets entré


Är entrén öppen, vid, vacker och välkomnande ökar man energin i huset.



I mitt hus finns två ljusinsläpp på var sida om entrén, 40 cm breda. Dörren är en meter bred, tillsammans utgör detta en öppen entré.



Man har fått gå uppför en trappa med 28 steg för att nå entrén till huset. Att gå upp och sedan nå entrén är optimalt.


Då mitt hus som jag bygger är att betrakta som ett ålderdomshem installerar jag också en hiss från garaget upp till bostadsplanet. Denna hiss kan naturligtvis också användas av mina vänner.



Min entré kommer inte att vara placerad på husets framsida, utan placeras på norrsidan. Det är inte helt optimalt att man inte "ser" entrén från uppfarten till huset.



Trappan upp till entrén är tillräckligt bred så att den ändå framträder som den viktiga entrén till huset. Det handlar också om att markera entrén på flera sätt, med växter och belysning. Vid sidan om entrén planterade jag därför en röd klätterros, vilket är välkomnande.

.

Feng Shui och utsikt över vatten

nr 66 15 okt 2011 Feng Shui och utsikt över vatten


Vatten har alltid betytt mycket för mig. För mig är vatten livgivande. Jag har vuxit upp med hela havet framför mig - havet utanför udden i Vassbäck/Kuggavik i Åsa. Detta sitter i ryggmärgen på mig. Det var ett öppet hav utanför mitt sovrumsfönster. Denna vy gav mig en kluven känsla. Jag fascinerades av havet och dess ständigt olika uttryck, samtidigt som det gav mig en känsla av respekt. Denna kluvenhet inför havet finns än idag hos mig.



Jag vill hellre än att ha hela havet framför mig ha en utsikt där havet är "inringat" av öar utanför eller en vik på "andra" sidan. Så var det i Billdal. På andra sidan havet fanns Amendön etc. Perfekt.



Från min tomt i Åsa och mitt hus på berget kommer jag att skymta havet mot udden där jag bodde sommartid som barn och där idag min bror Lennart har byggt sitt drömhus. Denna utsikt kommer att bli bra.



Öppet hav där himmel och hav möts gör att det är svårt att känna sig "förankrad".



Framför mitt nya hus blir det fri sikt över Skytteviken, mycket himmel och lite hav. För mig blir det perfekt och jag kommer att känna mig "förankrad".



Hur kommer då trädgården att bli? Mycket natur. Lingonris som är hur frodigt som helst. Likaså finns här blåbärsris. Äppelträd, som självsått sig och som klättrar upp utefter berget. Vad mer kan man begära?



Nedanför berget kommer jag att plantera klotformiga träd, Klotrubiner.  Välmående träd förhöjer chi, balansen mellan yin och yang, på ett välgörande sätt.



Feng Shui och ljuset i mitt hus och vinden utanför

nr 65 15 oktober 2011 Feng Shui och ljuset i mitt hus och vinden utanför


Frågan är var jag behöver korrigera insläpp av dagsljus med elektriskt ljus i mitt hus?



Jag har lagt ned stor möda på att få ett fint ljusspel i huset. Arkitekten Stefan Rupert förstod väl mina intentioner vad gäller ljusspelet och perspektiv- och utsiktslinjer i huset.



Jan anser att det är oerhört viktigt med dagsljus in i huset, då dagsljuset är den viktigaste källan till frisk, välbalanserad chi.



I Billdal hade jag ljusinsläpp från öster mot mitt ansikte när jag borstade tänderna på morgonen. Jag har nu fått Willa Nordics konstruktionsavdelning i Stockaryd att rita in ett fönster, i och för sig i norrläge och inte i österläge – det placeras till höger om spegelskåpet ovan handfatet placerat mot norrväggen i det nya badrummet. Härligt!



Ja, så nu till frågan om betydelsen av blåsiga vindar. Den mest optimala platsen att bygga sitt hus på är vindskyddad, enligt Feng Shui. Traditionellt byggde man i Kina hus som vette mot söder och med baksidan mot norr, där något stabilt stod som skydd. Det berodde på att det sämsta vädret och de häftigaste stormarna i Kina kom från norr. I mitt fall är det så att de häftigaste vindarna och regnet kommer från nordväst. Här ligger mitt hus "baksida", vilket känns betryggande.



I Feng Shui böcker kan man ofta läsa att det är bättre att bo på en höjd än i en dalsänka. I mitt fall ligger huset på en höjd som har en något högre höjd bakom sig, vilket är helt optimalt då man beaktar vindförhållandena. Jag kommer att få uppleva fint läläge när jag sitter och läser i min pergola.






Feng Shui - och placeringen av mitt hus

nr 64 15 okt 2011 Feng Shui - och placeringen av mitt hus




Kan tankarna inom Feng Shui rörelsen bidra till att mitt kommande hus kommer att upplevas som livgivande?



Ytterst handlar det om hur jag placerar huset på min tomt.


Allra först bör jag ställa mig frågan: är platsen lämplig för mitt personliga boende? Min historia som sommarboende här i Åsa är lång. Mina föräldrar köpte sitt sommarhus i Åsa, på udden mellan Vassbäck och Kuggavik 1951.


Jag träffade min blivande man Leif 1962 i Åsa - också han sommarboende i Åsa.


I själva verket fick vi köpa en bit tomtmark av Leifs föräldrar ett år efter det att vi hade gift oss 1965. Bygget av vårt eget sommarhus startade sent på hösten 1966, och var klart sommaren 1967, strax innan vår äldste son föddes.



Den tomt vi köpte var relativt stor, åtminstone så stor att jag, fyra år efter det att Leif dog, kunde stycka av en bit mark till en ny tomt. Det är på denna nya tomt jag nu avser att bygga mitt nya åretrunthus.



Planeringsdirektören vid Kungsbacka kommun Nils-Åke Hultén, rådde mig att stycka av en bit mark för att där bygga ett nytt hus istället för att bygga om mitt fritidshus som ligger på tomten i direkt anslutning till den nya tomten.



Den nya tomten ligger på en av två bergsåsar på var sin sida om Skytteviken. Den ås där min tomt är belägen är den västra som sträcker sig i syd nord riktning. I sydväst på tomten finns en liten bergsknalle som kan ge skydd för västvindarna. "Bakom" där jag planerar att huset skall ligga - åt väster - reser sig en liten bergslänt ovan vilken det finns ett grannhus. Denna slänt ger med Feng Shuis sätt att se på saken en stabil bakgrund till huset. Denna slänt består av urberg, medan min tomt i övrigt består av är berg av senare datum. Marken nedanför bergsknallen består av postglacialt grus.



Enligt Feng Shuis formskola handlar placeringen av huset om förhållandet till omgivningen och att huset bör få en stabil placering. Vad kan vara mer stabilt än en grund som vilar på berget och med en baksida av urberget?



Placeringen av huset handlar också om hänsyn till väderstrecken och planeterna. Dessa tankar tillhör Feng Shuis kompasskola.



Det finns en önskan att följa naturens lagar. Antikens filosofer utgick ifrån att världen bestod av fyra grundelement: luft, eld, vatten och jord.



Kineserna talar om fem element: trä, eld, jord, metall och vatten. Till syvende och sist handlar det om vi kan åstadkomma balans mellan de olika elementen, för att därigenom kunna uppnå en balans i tillvaron.



Utöver de fem elementen har begreppen yin och yang enligt Feng Shui stor betydelse för att uppnå balans i tillvaron.



Här har den universella livskraften, den som bär upp allt levande, chi, stor betydelse.



Chi finns överallt. Den bär upp våra kroppar och hela vår omgivning. Det intressanta är att nästan alla kulturer har ett namn för det som kineserna kallar chi: japanerna kallar det ki, indierna prana, antikens romare spiritus, grekerna pneuma, hebréerna ruah, araberna rhor.


I Norden använder vi mest ordet energi, av grekiskans "energeia", handlingskraft.



Det finns egentligen inget viktigare att tänka på än hur huset placeras. Läget betyder mer än vad som finns inuti huset. Är det ett dåligt läge för huset faller allt.



I Norden är söderläge det mest gynnsamma läget för ett hus, som även skall ha öppningar mot öster och väster. Hur blir det då i mitt fall, så som huset nu är utstakat av Kungsbacka kommuns kartavdelning?



Husets entré ligger i norrläge, huset största fönster är vända mot söder. Huset har även öppningar - pergola, matplats och vardagsrum - mot öster, och dörröppning och fönster mot väster, dörr från kök och badrum mot väster.



Syftet med ett söderläge är att få in yang-energi i huset via ljuset. Det uppnår jag via fönster i biblioteket och vardagsrummet.



I öster föds den uppåtstigande morgonenergin (yang), en energi som är igångsättande och alert. Den för med sig pånyttfödelse. Det är bra om sovrummen vetter mot öster, så att vi kan bli väckta av den här energin. I mitt fall är sovrummet placerat mot norr. Problematiskt?



Söder är det starkaste yang-väderstrecket. Det är har en stark, livgivande och kraftfull prägel. För mycket yang-energi gör oss dock trötta och utmattade (extremt stora söderfönster är inte att rekommendera -- fönstren i biblioteket är stora - visst- men ena halvan är "gömd" bakom pergolan). Räcker det?



I väster faller yang in i yin och börjar att dra ihop sig. Det är den sena eftermiddagens väderstreck. Eftermiddagens- och kvällssolen ger njutning då dagen övergår i kväll. Jag är i själva verket mycket ledsen över att jag inte har råd att bygga övervåningen så att jag hade kunnat få en takterrass med kvällssol. Min tomts läge ger mig inte möjlighet till denna njutning.



Jag har ett fint sydväst läge, vilket är ett bra väderstreck för romantik, och när solen står i nordväst börjar den blå timmen, en tid för vila och introspektion.



Norr är nattens och stillhetens väderstreck. Rum som är till just för stillhet och lugn kan med fördel placeras i norrläge. Här har jag mitt sovrum. Perfekt.



13 oktober 2011

Ljudisolering

nr 63 13 okt 2011 Ljudisolering


Det är också viktigt att husets väggar och tak ger tillräcklig ljudisolering.



Ofta utgör här fönstren och fönsterdörrar den svaga punkten. Så frågan är därför ljudisoleringsvärdet för fönstren och fönsterdörrarna från H-fönster i Lysekil?



Min förväntade ljudskyddsnivå bör fastställas redan nu på planeringstadiet.



Det är lämpligt att placera "högljudda" rum som kök, och badrum gemensamt vid en avskiljande vägg.



I mitt fall blir det så att badrummet ligger direkt bakom sovrummet, men det utgör inget problem då jag antingen badar eller sover. Här behövs därför inte någon dubbelvägg som ljudavskiljare.





Värmeisolering

nr 62 13 okt 2011Värmeisolering


Förutsättningen för att energikraven skall kunna uppfyllas är ett bra samspel mellan byggnadsstommen och den värmetekniska anläggningen.



Ju tidigare och konsekventare man planerar och omsätter arkitektur, detaljplanering, värmeanläggning och analytiska beräkningsmetoder, desto mer frihet har man när det gäller designen.



Det använda byggmaterialet avgörande. Ett byggmaterial som motsvarar låga energikrav ger större frihet åt kreativa lösningar.



Vid planering och utförande av byggnadsstommen skall alla kriterier som sänker energibehovet beaktas.



Arkitekturen bestämmer energinivån och utnyttjande av solenergin. Exempelvis storlek av fönster och hur dessa placeras.



Byggnadens värmeskydd: minskar värmeförluster. I mitt fall är det särskilt tjocka ytterväggar, och 500 mm isolering i taket utom längst ut där det inte får plats mer än 450mm. Risk för köldbrygga här?



Massivt byggnadssätt: ökar sol- och internt värmeutnyttjande.



Färre köldbryggor: minskar värmeförluster. Exempelvis utgör en öppen spis en köldbrygga, men att installera en braskamin utgör inte samma risk.



Byggnadens täthet: minskar värmeförluster. Exempelvis utgör Freshventiler en stor risk för värmeförluster samtidigt som det ger frisk luft i huset.



Värmeskydd på sommaren: förhindrar överhettning, sparar kylningsenergi. I mitt fall låter jag installera fönster i söder där fönsterglaset har ett solskyddsfilter.



Brännvärdesteknik: bättre utnyttjande av energikällan. I mitt fall golvvärme.



Optimerad anläggningsplanering: Minskar värmeförlut hus värmeanläggningen.

Förnyelsebar energi: I mitt fall - bergvärmeteknik.



Energisparförordningen (EnEV) kräver en minskning av av energibehovet med ca 30%. Därmed uppfylls den moderna standarden för lågenergihus.


EnEV kombinerar WSVO '95 med förordningen om värmeanläggningar, ersätter båda och visar på en energioptimerad tillämpning vid nybyggnation.



Det innebär att det vid bedömningen beaktas inte bara byggnadens värmebehov utan hela energibehovet för värme och varmvatten. Därutöver tas alla energiförluster med i beräkningen.

Viktigt är vägguppbyggnaden och dess värmeisoleringssystem inkl luftspalt och isolering.



Ett hus utan sprickbildning?

nr 61 13 okt 2011 Ett hus utan sprickbildning?


Hur kan man bygga ett hus utan att det sker sprickbildning inom ett par år?



Det handlar om att minimera krypning och krympning, det bör alltså inte bli någon deformation.



Deformationer hos byggnadsmaterial uppstår genom kort- eller långfristig belastning. Dessutom kan avfuktning leda till krympning och fuktupptagning till svällning. Temperaturförändringar leder till sammandragning eller utvidgning.


Därför är det viktigt att avstämma materialegenskaper och konstruktion mot varandra och tillverka ytter- och innerväggar av samma väggmaterial.



Alla icke kapilära byggmaterial har svårigheter med variationer i luftfuktigheten.



Stor bjälklagsspänning utgör också en risk för deformation och sprickbildning.



Ju mindre andel gjutbetong desto lägre grad av byggfukt.



Används styva fackverksbjälklag kan man bygga ett bjälklag med ca 5,00 meter spännvidd utan mellanstöd. Hur blir det i mitt fall?



Om mellanstöd behövs - vilket avstånd placeras de på?



Sker förstärkning under tunga bärande mellanväggar eller taklaster?



Kommer stålbalk att behövas?



Behövs förstärkning under lätta mellanväggar? Särskild armering?



Läggs bitumenpapp eller liknande under ytter- och mellanväggarna för att förhindra fuktspridning?



För att tvärväggarna skall kunna ta upp horisontallaster från vind- och byggnadsstabilisering kan bjälklaget utföras som skiva.


Bjälklaget görs därför som ringankare. Ringankare armeras med minst två genomgående armeringsjärn med minst 10 mm diameter. Vid balkbjälklag skall den över förankringen - särskilt ytterväggarna - göras med ringankare.



Det handlar om att ta fram en individuell statisk beräkning för mitt hus. Beroende på belastning och spännvidd tillverkas sedan fackverksbalkarna baserat på denna beräkning. Läggningsritningar framtagna med CAD-stöd garanterar en rationell läggning och korrekt placering av balkarna på byggnadsplatsen.



Frågan är också vilken värmeledningsförmåga bjälklagsstommen i mitt hus kommer att ha?



Vidare vilken ljudisolering har bjälklaget?

Vilken brandklass har bjälklaget för mitt hus?

Behövs kran för läggning av mitt takbjälklag?

Hur stor är materialbehovet per kvm? (balkraster)





11 oktober 2011

Försäkringar

nr 60 11 okt 2011 Försäkringar




Du bör se till att hantverkaren har ansvarsförsäkring med färdigställandeskydd.


Ansvarsförsäkringen ersätter eventuella skador som hantverkaren orsakar och färdigställandeskyddet träder in om han ej klarar av att fullfölja arbetet, t.ex. till följd av sjukdom eller konkurs.


Vid en nybyggnad krävs även att du tecknar byggfelsförsäkring.