Bloggintresserade

30 november 2011

Hur mycket snö tål taket?

nr 84 30 november 2011 Hur mycket snö tål taket?




Frågan om hur mycket snö taket tål är inte aktuell riktigt än. Jag läste i Villaliv, nr 8 november 2011, sid 63 att ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammalt, beräknas klara 150 kilo snö per kvadratmeter. Det motsvarar en halv meter gammal snö eller fyra decimeter blötsnö. Blir det mer än så behöver taket skottas.



Vidare sägs i denna artikel att "Byggherren (alltså jag) har enligt Plan- och bygglagen (PBL) ansvar för att en byggnad uppförs enligt PBL och alla bestämmelser som meddelas med stöd av PBL (ex tekniska egenskaper och förmåga att klara taklaster). Kraven är tilltagna med god marginal för att tillgodose bl a personsäkerhet.". Skribent av artikeln är Conny Petersson, Byggexpert, Villabutiken.se.



Willa Nordic AB som bygger mitt hus följer PBL, enligt upprättat Entreprenadavtal, så det skall väl inte bli några problem.



Idag är det 30 nov, solen skiner samtidigt som det regnar. Undra om det kommer att slå om och bli en kall vinter på nyåret?



Denna vinter lär det i alla fall inte bli något problem med snömängder på taket, huset blir inte inflyttningsklart förrän någon gång sent i höst, 2012.

Foton av vägarna fram till min tomt

nr 83 30 november Foton av vägarna fram till min tomt


Jag har idag fotograferat vägarna fram till min tomt - i den händelse - att det behövs för att verifiera vägarnas utseende innan byggtransporterna sker till tomten.

Här ser man "väggbulan" lite norr om utfarten från min tomt.


























24 november 2011

Garagets golv

nr 82 24 november 2011 Garagets golv




Morgans husgrunder AB: Golvet i garaget stålglättas.





Tanken är att ev. senare stenlägga golvet i garaget, det skulle gå på ca 39 000, av Richard Andersson, kakelsättaren. Det blev inte så, istället målade jag golvet i färg som tål att jag kör in bilen i garaget.



Dränering

nr 81 24 november 2011 Dränering


Det normala är att man leder dräneringen   till en stenkista.



På vägen till stenkistan sätter man en uppsamlingsbrunn så att man kan se om det är ett ständigt flöde av vatten. Detta för att kunna sätta en pump i brunnen och pumpa dräneringsvattnet ner i dagvattenledningen.



Dagvattenledningen kommer att anslutas en kommunal dagvattenledning.



Avloppet har en egen anslutning.



Ett tips är att läsa lite här http://www.isodran.se/ om dräneringar och syften med det.



Grundregeln är att ALDRIG ALDRIG koppla samman dränering, dagvatten eller avlopp på annat sätt än det som nämns här ovan.

Granit till stegen i entrétrappan

nr 80 24 november 2011 Granit till stegen u entrétrappan


Jag beställde grå granitsten till entrétrappan, 21 steg 1200 mm breda. Måtten är: LxBxH (mm): 1200x360x 140. Ytan: ovansidan är flammad, sidor råkluvna. Jag beställde denna sten från Gissléns, i Lindome, utanför Göteborg.



Planeringen är sådan att det blir ett granitsteg på vilplanet, så att man nedifrån ser graniten hela vägen.



Vilplanet görs av mina Offerdals skiffer skivor - som jag monterat ned från den gamla trappan upp till Friggeboden (som nu är borttagen).



Det kommer att behövas material för sättning som tex makadam, grus. En gjutform får göras till vilplanet. Det får bli en fog mellan Offerdals skifferbitarna, inte grus.

Oh, så fint det kommer att bli. Denna granit harmoniserar fint med min tomtmiljö, som inte ser ut som på bilden här nedan men ändock ....


Huset är nu beställt

nr 79 24 november 2011 Huset är nu beställt


Huset är nu beställt! Äntligen!



Det blir ett enplanshus, men garage ett plan nedanför.

Jag är verkligen glad.



Gången är den att Willa Nordic AB nu går igång med att ta fram konstruktionsritningar, el- och VVS-ritningar. Det tar ca 3 veckor. Därefter kommer jag att granska dessa innan produktionen kommer igång. Produktionen tar mindre än 12 veckor.



Huset kommer att kunna levereras i vecka 14, (första veckan i april) om vintern inte blir alltför svår. Vi får då skjuta något på husleveransen.



Stomresningen tar ca 1 vecka.

Därefter följer bygge på plats - det tar ca 25 veckor, + 4 veckor för semestern.



Inflyttning ser därmed inte förrän i mitten av oktober.



Det hela börjar med att jag i nästa vecka träffar markentreprenören för diskussion om när han kan börja skala av berget och utföra resten av schaktningen.



Snart kommer jag att kunna presentera bilder här på bloggen från bygget. Så kul det skall bli.

Dragning i elrör


nr 78 24 november 2011 Dragning i elrör

Kabel som inte fastnar
Jenving Technology AB
info@jenving.se
0522-69 89 90
 
'

För att förenkla dragning i rör har en ny HDMI-kabel försetts med kontakter som har avtagbara kåpor.

























Vid installation inuti en vägg kan det bli aktuellt att dra HDMI-kabel i rör. Det är något som inte är helt problemfritt eftersom kontakten kan skadas eller fastna.


Men nu kommer kabeln Supra Met som har avtagbara kåpor på kontakterna, vilket ska möjliggöra kabeldragning i rör.

– Kabeln är helskärmad men är ändå flexibel och smidig. Utan kåpor kan den dras i VP-rör med en diameter ner till 20 millimeter, säger Anders Svensson hos leverantören Jenving Technology AB.

Nylonfläta som draghjälp


Kontaktens skyddande kåpa av aluminium skruvas loss. En medföljande nylonfläta skyddar kontakten och fungerar som ett hjälpmedel vid kabeldragningen.

Enligt Anders Svensson är det är bara att knyta fast flätan i dragfjädern och dra kabeln genom röret. Därefter skruvas kåpan åter på plats och kabeln kan anslutas.

Klarar 30 meter


Kabeln kan användas i längder upp till 30 meter utan att signalen behöver förstärkas. Den finns med pvc-isolering eller med halogenfri och flamskyddande isolering.

För övrigt är kabeln av typen HDMI High speed (V 1.4). Det betyder bland annat att den klarar kraven för 3D. Kabeln levereras med både raka och böjda kåpor.



Supra Met är en HDMI-kabel som har kontakter med avtagbara kåpor. Därmed kan den dras i VP-rör med diameter ner till 20 millimeter.

22 november 2011

Flaggstång

nr 77 22 november 2011 Flaggstång


Visst vill jag också ha en flaggstång!


Smarholmens Bygg AB som byggde altanen gjorde en stabil anordning för att fästa flaggstången i.



AB Gustav Strömblad, Gamla Alingsåsvägen 27, 433 38 Partille, tel 031-4434 72; www.stromblads.com

21 november 2011

Tvättstuga

nr 76 21 november 2011 Tvättstuga


Strands Solid köksblandare i rostfritt stål med böjd pip med DMA. art nr 123615, kostar 3315 kr.

Jag köper enbart en tvättmaskin, inte någon torktumlare. Det blir istället ett torkskåp. Det blir också ett städskåp i tvättstugan.



Tvättmaskinen placeras direkt till höger när man kommer in - utefter den långa uteväggen.



Därefter kommer en ho, med skåp under. Utefter hela långväggen blir det en långbänk, alltså även över tvättmaskinen, hon blir nedsänkt i denna bänk. Ovanför fönstret blir det en hylla, men då det inte går med så långa hyllplan blir denna delad i två delar, vilka kan sättas något förskjutna i förhållande till varandra. Under bänkskivan blir det inga ytterligare skåp.



Utefter den motstående väggen blir det först, närmast dörren till köket, ett städskåp, därefter ett bänkplan för mangel, och därefter torkskåpet.


Mellan torkskåpet och städskåpet blir det skåp ca 30 cm djupa som överskåp, med downlights under riktade mot bänken.



Bänkskivorna blir vita.



Snickerierna i tvättstugan blir enkel MDF board, vit.

15 november 2011

Bergvärme

nr 75 15 november 2011 Bergvärme


Bergvärme är en bra värmekälla. Det är dock en ganska stor investering och för att den skall vara lönsam bör värmebehovet inte vara för litet. Bergvärmepumpen hämtar energi från en eller flera energibrunnar djupt nere i marken. Vid flera brunnar bör dessa inte ligga närmare än 20 meter från varandra. Alternativet är att borra djupare.



Branschens gemensamma organisation heter SVEP, Svenska värmepump föreningen. 08-522 275 00; info@svepinfo.se; www.svepinfo.se



Frågan är hur stor arbetskostnaden blir för installation av NIBE F1245 10Kwh?



Bergvärme komplett kostar ca 170 000 kronor. Då ingår både borrning coh rördragning, standard till panna mm.


VVS i pannrummet kan kosta ca 10-20 000 kr. Stämmer dessa siffror i mitt fall?



Golvvärme komplett kostar ca 60 000 kr. Det ingår ett reglage till varje zon, installering och injustering etc. Dessa siffror baseras på Optiheat. Olika zoner kan ha olika värmenivå.



Willa Nordic arbetar med LK golvvärme. Hur många slingor behövs för ca 200 kvm?  Två GVF har ritats ut på planritningen. Och en för garaget.



Lisbeths kommentar tre år efter byggnationen: Att lägga GVF i  väggen i klädkammaren intill mitt sovrum var inte så bra. Denna GVF försörjer hela köket, vardagsrummet, tvättstugan och skafferiet - förutom badrummet och sovrummet och klädkammaren - det blir många rör och svårt att få ned värmen i sovrummet.


Redan vid grundläggningen behöver man bestämma i vilka rum man vill ha det varmare resp. kallare.

Vid golvvärme till skillnad från radiator/luftburen värme så värms först och främst fastigheten och sekundärt luften. Man måste ta hänsyn till daggpunkt och kondenseringspunkt. Stänger man av golvvärmen sommartid kommer daggpunkten, som ligger runt 18 grader i mellan-Sverige, att dra in fukt i ett 15-gradigt sommargolv.



Det är bättre att sänka termostaten till en rumstemperatur på 18 grader under sommartid. Detta ger en temperatur i plattan på ca 20 grader, för att undvika att hela huset blir en fuktpump.



Man bör sträva efter att hålla en konstant jämn temperatur och luftfuktighet.



Innerväggaren mellan de olika zonerna bör vara isolerade!



Man behöver ladda energiborrhålet med energi under sommartid. Hur går det till?

PE-folie eller diffusionsspärr behövs inte då jag har en berggrund. Däremot kan det vara aktuellt med en radonmatta.

6 november 2011

Dimensionering av tappvattensystem


nr 74 den 6 nov 2011 'Dimensionering av tappvattensystem






Bygginfo PM nr 3-2011 sid. 76
        Brukningstaxa
        Kan man i en befintlig fastighet byta sin mätare mot en mindre klass?

        Motiv för att byta mätare skulle vara att få en billigare fast brukningsavgift..
        Det finns exempelfall där man tjänar ca 40.000 kr i årlig fast avgift.

En qn6mätare byts mot två parallella qn2,5mätare
    Taxesättning byggs på självkostnadsprincipen.
    Se lokal ABVA där kommunen anger rätten att avgöra antalet parallella mätare.
    Tillsammans med ABVA finns foldern Råd & Anvisningar till ABVA som förtydligar vad som gäller för dig som är abonnent.

Den genomsnittliga användningen av vatten per person och dygn är cirka 170 liter, eller cirka 60 kubikmeter per år.

Förbrukningens fördelning i normalfall:

10 liter mat och dryck

35 liter toalettspolning

35 liter disk

30 liter tvätt

50 liter personlig hygien

10 liter övrig användning
Ägaren ansvarar för att allt installationsarbete, även sådant som inte kräver bygglov eller bygganmälan, utförs så att det uppfyller kraven enligt Boverkets regler samt följer hänsynsregler i miljöbalken.


Alla installationer ska ses över och skötas regelbundet. Vattenmätaren och eventuell LTA-anläggning (lätt tryckavlopp) är de enda delarna av VA-installationen som tillhör den kommunala VA-verksamheten.


Fastighetsägaren ska se till att ledningarnas läge inom fastigheten dokumenteras. Förbindelsepunkten utgör gränsen mellan fastighetsägarens ansvarsområde och den kommunala VA-verksamheten. Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till VA-verksamhetens ledningsnät.


Vattnet i Kungsbacka är mjukt (3-4 dH grader), vilket innebär att man kan dosera en mindre mängd tvättmedel och på så sätt skona miljön.
Alla fastighetsägare är skyldiga att ha återströmningsskydd på inkommande vattenledning.

Det finns normalt installerat vid vattenmätaren. Syftet med återströmningsskydd är att förhindra att dricksvattnet kan förorenas genom återströmning.


Har du swimmingpool eller en någon verksamhet som kräver stora mängder vatten krävs annan klass på återströmningsskyddet, se standarden SS-EN 1717 (mer information på www.sis.se).


Är du osäker på om återströmningsskydd är installerat, kontakta en VVS-montör.


Innan du tappar vatten från nätet, måste du ha en vattenmätare inkopplad permanent. Vattenmätarens plats ska godkännas av VAverksamheten, enligt § 14 i ABVA. Vattenmätaren
ska placeras så att den är lätt åtkomlig för avläsning, byte och reparation. Mätaren ska vara
skyddad mot frost och olämplig uppvärmning. Den får heller inte placeras så att den tynger och
därigenom skadar ledningen. Vattenmätaren ska helst sättas upp i uppvärmt utrymme.
Det gäller att inte abonnera på en för hög taxa.
Det kan vara en idé att provmäta sin förbrukning.

Schakt & återfyllning



nr 73 6 november 2011 Friggebodens placering och 9 januari 2012 Schakt & återfyllning








På bilden ses Friggeboden och dess altan som nu är borttagna. Vidare ses två orange pinnar. Det är utstakningen för hörnen av vardagsrummet närmast nya husets altan. I blåbärsriset hitanför friggeboden kommer köket.



Schaktningen har nu utförts under huset, och idag 2012-01-09 borrar sprängaren Donald borrhål inför sprängningen för att ge utrymme för garaget och plansprängning under huset samt sprängning på västersidan om huset för att ge en "slät" bergvägg mot västersidan.


Idag har också Inge från Lasses entreprenad sett till att jordmassorna från husschaktningen har körts iväg. Vidare har Inge börjat schakta för byggvägen - dvs den första delen sett från vägen där infarten kommer att bli. Det blir inte hela vägen upp mot huset då denna väg måste höjas ca 1,5 meter för att komma i nivå med garagegolvet, på 9,44 (från havsnivån).



Schaktmassorna från skaftvägen innehåller postglacialt grus och borde gå att använda som utfyllnadsmassor. Lasse från Lasses Entreprenad ville ha undersökt om det skulle bli aktuellt med sprängning även i denna väg inför konstruktionen av rörgraven.


Sprängning behövs för dränering vid huset och garaget, och rör för vatten, VA-, el-, tele-, data-, och fiberledningar i rörgraven upp till garaget.



Innan schaktmassor av matjord och andra massor kördes iväg tänkte jag igenom vilka träd och buskar som skulle bevaras och var jag kommer vilja ha planteringar. Dessa massor kan lagras på plastdukar under byggtiden.



Frågan är också vilken kvalitet makadamen skall ha som kommer att ligga under plattorna. Denna terrassering ingår också i Lasses entreprenad.



Skall det vara tvättad makadam som är dyrare eller inte? Problemet är om vatten kommer i kontakt med makadamen då det kan leda till fuktproblem. För otvättad makadam stiger fukten 450 mm och på tvättad 70 mm. Jag får återkomma om denna fråga.



Jag kommer att låta gräva upp utefter byggvägen mot norr för att där senare plantera en "häck" eller buskar av något slag. Men först vill jag att ett svart Gunneboliknande staket placeras i norr- och väster-, och vid delar av södergränserna av tomten.



Lasses Entreprenad har med i sin offert att de gräver utmed byggvägen för att jag där skall kunna lägga i bra jord för de växter som jag planerar att ha utefter vägen upp mot garaget. Jag planerar även att där lägga bevattningsslangar. Det är postglacialt grus och därför det blir nog inga dräneringsproblem i denna plantering.






3 november 2011

Ljudanläggnng


nr 72 3 november 2011 Ljudanläggning


Den 26 september var Christian Wobbe, från Bäcks installation AB hos mig och pratade om min musikanläggning och parabol för min TV i mitt nya hus. Jag har nu fått en offert, men är Sonos det bästa för spenderade pengar?



Se följande text från Internet:

“Can you put a price tag on mystique about the difference between Sonos and Bose system? When it comes to wirelessly accessing the music on your computer around your home, the answer is: $150.95. That’s the approximate difference between the ZonePlayer S5 from Sonos Inc. and the SoundLink Wireless Music System from Bose Corp., known for its pricey Wave radios and CD players.

Both Sonos and Bose give you rich sound from a single box, with no receiver, amplifier, stereo cables or iPod dock required. Both are easy to set up and use. While the Sonos costs $399, the Bose comes in at $549.95. “ Vilket är bäst, enligt dig?



Anläggningen kräver installation av rör och lådor - samarbete får ske med elektriker om detta.



Jag fick uppfattningen att jag kan ha kvar mina befintliga förstärkare - av fabrikatet ARCAM. Stämmer det? Hur kommer dessa in i systemet?



Huset delas in i 5 musikzoner: bibliotek, kök och v-rum samt sovrum och altan/pergola.



I vart och ett av följande tre rum: bibliotek, kök och vardagsrum placeras 4 st högtalare (Sononce, art nr 621). Det innebär 6 par till en kostnad av 2800 kr per par, 16000 SEK. Sonos ljudanläggningen är av toppkvalitet och ger stereoljud.



Inbyggnadshögtalarna är runda med nät som syns - och de sitter fast med magnet. De är lätta att hantera. De sitter helt slätt mot taket. De går att sätta i trätak, alternativt på vägg.



Ett par Sononce marin högtalare (art nr 52) till en kostnad av 4500 SEK kan behövas för altan/pergola.



En Sonos nätverksadapter, BR100, för 498 SEK.



Tre Sonos Zoneplayer, connect amplifier (såg på nätet - se här ovan att det inte behövs), för 4998 SEK per st, vilket innebär 14 994 SEK.



En Sonos fjärrkontroll, CR200, för 3948 SEK. IPAD alt Iphone kan fungera som fjärrkontroll. Jag kan då spela vad jag vill, olika i olika zoner och olika högt. Ett mycket lättanvänt system. Skulle detta innebära att Sonos fjärrkontroll inte behövs?



Tre Sonos högtalarväxel, SS4, för 1500 SEK/styck, vilket blir 4 500 SEK. Denna växel gör att ljudet "följer med" - det blir inga döda zoner. Det gör att det inte blir någon snedbelastning i högtalarna.



En SUPRA kabel (1,6) behöver dras ut till altanen så att man kan sätta högtalare där ute om det skulle behövas. Den kostar 15 kr metern. Hur många meter behövs?



Ett förslag vid vårt möte var att placera en särskild förstärkare till högtalarna. Det framgår inte av offerten om det blir så. En multimediacentral kan placeras i förrådet - rum 104.



Högtalarna förbinds via slangar med fjärrutrustning i förrådet - rum 104. Det är tomrör i dim 16-20, med dragtråd. Vanliga VP-rör behöver man skarva, vilket inte är bra i musiksammanhang.



16 högtalarlådor, för 200 SEK styck, 3200 SEK.



I förrådet - rum 104 placeras en dator - för programmering av systemet.



I offerten framgick inget om parabol - apparat och installation - TV tar vanlig co-ax kabel.