Tankar om husets energieffektivitet. Energideklaration. Willa Nordic AB:s kompetens i energifrågor. 2011-06-16
Frågan är hur eleffektivt huset egentligen kommer att bli.
Vid byggsamrådsmötet som Michael Hjälmeby från Willa Nordic AB, jag och min kvalitetsansvarige Bertil Karlsson/Alm hade med Marie Carlsson, handläggare vid Plan & Bygg, Kungsbacka kommun den 9 juni 2011 framkom att en energideklaration skall utföras när huset är klart.
Däremot fick vi inte några konkreta råd om hur vi skulle bygga huset för att det skulle svara mot framtida energibehov. Vi fick i och för sig lämna in en energiberäkning och så länge som måttet låg under ett fastställt krav - 55kWh/kvm/år - ansågs allt vara frid och fröjd. Var denna kravnivå kommer att ligga om några år sades inget. Jag har dock läst någonstans på internet att kravnivån kan komma att ligga på 34kWh/kvm/år. Den beräkning som nu är gjord är beräknad på ett hushåll på fyra personer, vilket inte är aktuellt för mig som lever ensam. I realiteten kommer jag kanske att klara denna lägre nivå, men då handlar det inte om husets konstruktion i sig.
Framför allt undrar jag över vilken kompetens Willa Nordic AB har för hur man kan bygga betydligt mer energisnålt än idag.
Tre lager av cellplast, vart och ett lager är 10 cm tjockt, har lagts (jag skriver detta 2012-04-10) som isolering under "betongplattan på mark" som är 10 cm tjock. Denna cellplastisolering ligger i sin tur på makadam och singel, som lagts på berget. Det har plansprängts för att jämna ut underliggande mark, även om det är en liten platå på vilken huset har placerats.
Skulle det ha varit ekonomiskt försvarbart att tilläggsisolera? Vad skulle jag energimässigt ha tjänat på detta? Skulle denna ökning av cellplastlagret ha bidragit till förmågan att hålla fukt borta från betongen, som är fuktsugande?
Är även cellplasten fuktsugande? Hur påverkas isoleringsförmågan?
Jag kommer att kunna mäta min energiåtgång och därmed kunna redovisa ganska exakt vad som går åt dels till uppvärmning av huset, dels till hushållsel. Det är dock reaktivt, jag vill snarare vara aktiv i valet av energisparande åtgärder. Det gäller även val av material, och hur inomhusmiljön kommer att upplevas ur flera olika miljöaspekter.
Huset är vänt mot solen, på norra sidan av huset är sovrum - som jag vill ha svalare - beläget. Det blir rätt stora fönster mot söder - men ett av dessa fönster kommer att ha en pergola utanför - vilken kommer att skärma av solintaget en del.
Pergolan, som placeras utanför matplatsen, kommer också att kunna ge ett lite svalare klimat vid matplatsen inomhus, vilket är skönt. Pergolan ger dessutom en fin utematplats.
Huset var tänkt att delvis vara täckt av en övervåning, vilket inte blev fallet beroende på budgeten för uppbyggnaden av huset.
Uppvärmningen sker via bergvärme, och jag kommer att låta borra 200 meter. Installation sker av en bergvärmepump - NIBES Fighter 1245 10kW, vilken har en integrerad vattentank på 180 liter. Uppvärmningen sker medelst vattenburen golvvärme. Jag låter också installera en UVK100 - en ackumulatortank för att kunna ge systemet ytterligare 100 liter vatten.
Jag kommer att låta bygga en pool, vilken tar 15 kubik vatten. Min första tanke var att använda två solceller för att klara uppvärmningen av poolen. Det går inte vad jag förstår att räkna hem den investeringen. Jag är fortfarande inte riktigt säker på om detta beslut är klokt. Nu är det så lyckligt att NIBE F 1245 går att bygga ut med solcellspaneler i ett senare skede. Jag tror nog att jag redan nu skall ta kontakt med en återförsäljare av NIBE för att diskutera saken lite mer ingående. Solceller skulle kunna fungera dels för uppvärmning dels för avkylning om de placeras på lämpligt sätt så att de blir solavskärmande.
Installeras solceller kan UKV-enheten ta hand om överskottsvärmen, tror jag. Jag får kontrollera även detta. Kanske behövs det ytterligare en ackumulatortank.
Ur energisynpunkt är det också viktigt vilket u-värde väggar, fönsterkarmar, fönster, dörrkarmar och dörrar har.
Willa Nordic AB:s nya yttervägg ansågs, vid mitt besök i Stockaryd, ha u-värdet: 0,145. Det tycks vara ett helt ok värde, och det tyder på att huset kommer att vara välisolerat och energisnålt - åtminstone genom ytterväggarna. Sedan handlar det mycket om isolering under golv och under yttertak, och även vid anslutningen mellan ytterväggar och golv respektive tak.
Karlsson och Dahl Glasmästeri AB, Varberg, vilka har levererat H-fönster i Lysekils fönster och fönsterdörrar till mig, anger att deras energisnåla 3-glas fönster inklusive karm har u-värdet 1,2.
Det handlar mycket om att tänka på framtiden nu när jag låter bygga ett nytt hus. Egentligen bygger jag ett ålderdomshem till mig då jag vill kunna bo här i hög ålder.
Jag vill att mitt hus skall vara säkert, bekvämt och energieffektivt och kunna erbjuda mig god hälsomiljö.
Jag kommer även in på frågan om farliga ämnen i de produkter huset byggs av. Här har jag noll koll. Jag försöker efter bästa förmåga att välja miljömässigt bra material, vilka är enkla att underhålla och som har en lång livslängd.
Jag kan redan nu tillse att ventilationen kommer att vara tillräckligt god. Jag avstår från FTX systemet som innebär att det är en motorstyrd frånlufts- och tilluftsventilation, via ett kanalsystem i hela huset. Istället väljer jag ett frånluftsystem utan återvinning. Jag låter installera tilluftsventiler, så kallade Fresh-ventiler, i vissa rum, och frånluftventiler i andra rum, och åstadkommer på detta sätt ett byte av luft. Ur energisynpunkt är detta med Fresh-ventiler katastrofalt, men jag hoppas härigenom kunna åstadkomma en god hälsomiljö förutsatt att undertrycket i huset inte blir för stort. Det får helt enkelt ske en ordentlig injustering av detta luftbyte.
Jag kommer också att få kyla i skafferiet och det förbereds även till sovrummet. Jag vet att det finns möjlighet att erhålla frikyla från energiborrhålet, och det finns ett tillbehör (ECS) till NIBE värmepumpen för detta ändamål. Även denna fråga behöver jag sätta mig in i lite bättre.
VA-systemet i huset sköts genom kommunal anslutning. Så det kan nog inte bli bättre.
Däremot kommer jag noga att övervaka dräneringssystemet runt huset och vidare mot anslutningspunkten till VA-nätet. Vad jag förstår kommer allt det grus som har placerats på berget att utgöra det allra bästa dräneringssystemet. Jag behöver nog inte oroa mig för dräneringen.
En sak som jag endast kort har berört tidigare i mina inlägg är att jag kommer att ha en braskamin, och en bastu. Dessa båda energikällor kan också tillvaratas om det skulle bli problem med den vattenbaserade golvvärmen i huset. Det gäller även husets två handdukstorkar.
Gällande husets och trädgårdens belysning får jag också försöka tänka energisnålt. Frågan är hur jag kan få till stånd en smart eldragning i huset, och hur belysningen kan ordnas på ett effektivt sätt. Denna fråga är ännu inte riktigt klar.
Förutom ovannämnda val av produkter, handlar det också om hur jag använder min elenergi.
Jag läser i bilagan till Dagens Industri om företaget Four Fact AB, och där VD:n Hans Nilsson bloggar om energifrågor på www.fourfact.se. Jag tror att den handlar om hur vi tänker energismart på olika vis.
Jag kommer också att besöka www.newsec.se--om för att studera hur man åstadkommer minimal miljöpåverkan.
Jag kommer säkerligen på fler aspekter om energisnålt medvetande under resans gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar