Bloggintresserade

3 juni 2011

Tillverknings- och leveransordern är nu påskriven av mig

Ja, då har den dag äntligen infunnit sig då jag har skrivit på Tillverknings- och leveransordern. Orden går nu till Willa Nordic AB, Stockaryd för godkännande. Michael Hjälmeby, projektledaren vid Willa Nordic AB Askim accepterade en del punkter av juridisk karaktär som jag ville ha med i avtalet. Jag får hoppas att Willa Nordic AB, Stockaryd inte har några invändningar härvidlag.

När jag får Willa Nordics orderbekräftelse påbörjas i princip produktionsvecka nr 1. Huset levereras till Åsa för stomresning efter cirka 12 produktionsveckor. Ungefär samtidigt med orderbekräftelsen kommer jag att få den första fakturan, en handpenning som skall erläggas innan de sätter igång produktionen.

Eftermäle: Under tre veckor väntade jag, men det kom aldrig någon bekräftelse från Willa Nordic AB. Jag begrep till slut att något hade hängt upp sig. Det var svårt för mig att begripa vad det var, och Michael Hjälmeby, Willa Nordic Ab:s representant i Göteborg var inte nåbar. Jag hörde av mg till Willa Nordic AB, Stockaryd och fick reda på att Michael aldrig hade sänt in ordern. Än idag är det svårt att få ett klart besked om orsaken.

Under tiden skall allt markarbete utföras. Först skall jag, Michael Hjälmeby och Bertil Alm (fd Karlsson), min kvalitetsansvarige, träffa Kungsbacka kommuns företrädare angående ett byggsamråd. Innan dess går det inte att starta. Bertil Alm skickade 2011-06-03 in kontrollplanen till Plan- och byggavdelningen inför vårt byggsamrådsmöte med kommunen. Under det mötet kommer Michael Hjälmeby bland annat att presentera principskisser för husets konstruktion. Konstruktionsritningar, mer specifika och i detalj för just mitt hus, produceras i Stockaryd efter det att jag har fått Orderbekräftelsen förutsatt att de finner att allt är i sin ordning.

Under denna tid skall Michael Hjälmeby, Peter Grip som är entreprenadansvarig vid Willa Nordic AB, Askim och jag ha gått igenom allt som skall ingå i entreprenaden. Vi skall också författa ett Entreprenadavtal under denna tid. Jag vill ta ordentlig tid på mig för att grundligt gå igenom och försöka penetrera ALLT som eventuellt kan hända under denna byggprocess.

Det handlar också om vilka försäkringar som behöver tas. Willa Nordic AB, Askim tecknar en 1 årig IF husbyggarförsäkring - den handlar om skydd av olika slag för dem som arbetar på bygget. Det kommer även att tecknas en GAR-BO försäkring som innefattar dels en färdigställandeförsäkring dels en byggfelsförsäkring. Skulle Willa Nordic AB gå i konkurs innan huset är klart är det GAR-BO jag har att vända mig till för att huset skall kunna byggas klart.

Sedan gäller det också att sprängaren har en försäkring. För att vara på säkra sidan tar även jag en försäkring för att klara eventuella skadeståndsanspråk på mig om nu olyckan skulle vara framme då vi spränger. Jag tar även en villaförsäkring som svarar mot hur långt byggnationen av huset har kommit - egentligen kanske en onödig försäkring - men premien är inte så stor  - och jag får en säkerhet vad gäller allt som kan hända själva huset som inte täcks av IF- och GarBo.

Avtalet om Tillverknings- och leveransordern till Willa Nordic AB, Stockaryd, handlade mycket om alla de specifika delar som husstommen och takstolarna består av.

Det handlar om vad ytterväggar, innerväggar (bärande, icke bärande), mellanbjälklag mellan våningarna (då var det fortfarande aktuellt med två våningar), och takkonstruktionen består av. Vilket u-värde kommer väggen att ha, etcetera.

Det sägs att Willa Nordic AB:s nya yttervägg har ett U-värde på 0,47, mycket bra med andra ord. Det kommer att ha betydelse för den energiåtgång som huset kommer att belastas med. Även fönster och dörrar spelar naturligtvis en roll för energiåtgången, likaså isolering under golv och mellan ytter- och innertak. Myndigheterna kräver att en energiberäkning utförs. Det har nu också gjorts en sådan i mitt fall. Den kommer att presenteras vid byggsamrådet som jag skrivit om här ovan.

Tillverknings- och leveransordern handlade också om vilka ytskikt huset skall ha, dels fasaden, yttertaket, innerväggarna, golvet och innertaket. Fasaden blir i Thermowood, finsågad i furu, från Moelven. Furun värmebehandas och blir därigenom  en mycket tålig fasad, som inte kommer att behandlas ytterligare. Fasaden får helt enkelt gråna med tiden. Hela husets fasad, förutom garaget, kläs i Thermowood i furu.

Eftermäle: Vid husleveransen från Willa Nordic AB, Stockaryd den 2 april 2012, levererades en helt annan husfasad. Den var inte heller påspikad på Willa Nordics fabrik i Stockaryd som vi hade bestämt. Efteråt kan jag väl säga att det var tur då jag reklamerade deras leverans av husfasad.

Yttertaket blir i nästintill svart eller antrasitgrå färg. Detta tak läggs bandfalsat, med en bredd av 50 cm på alla tak utom det översta. Detta översta tak får Derbigum, en slags mycket tålig papp/gummi matta. All avvattning (hängrännor - rektangulära, och stuprör - runda) blir också i VMzink Anthra.

På garagetaket som kommer att luta 4 grader blir det VM zink plåt i Antracit färg. Det blir falsat tak - falsarna får dock inte vara för breda - ca 40- 50 cm breda då det i annat fall, enligt en arkitektkompis, finns risk för att taket kan blåsa av. För garagetaket blir det ingen sarg, utan detta tak blir synligt.

Under plåten kommer en krallmatta för ventilationens skull.

Om taket hade haft en större lutning hade ventilationen klarat sig bättre - luft stiger uppåt - och där luftningen hade då skett i taknock.

Nu i mitt fall stiger inte luften, men den måste ventileras ut. En lösning är att använda ventilationshuvar. Jag får kontrollera om det blir så.

Denna typ av yttertak blir det också på själva hustaken. Även dessa tak blir i 4 gradig lutning. Här använder vi sarg för utseendets skull.

I detta senare fall finns dock ett problem. Derbigum går inte alls bra ihop med zinken. Det kan bli rinnmärken. Frågan är hur vi skall lösa detta problem. Fungerar inte sargen som en skyddsfals här?

Vattenavrinning - hängrännor och stuprör blir också i VM zink antracit.

Det blir rektangulära hängrännor och runda stuprör.

Det blir också fönsterplåtar i nederkant i VM zink antracit.

Eftermäle: Av ekonomiska skäl fick yttertaket bli i Derbicolor.


Fönster och fönsterdörrar ingår inte i Willa Nordic AB:s leveransorder, utan dessa beställde jag av H-fönster i Lysekil via deras återförsäljare Karlsson & Dahl Glasmästeri AB, Varberg. Fönster och fönsterdörrar skickas till Stockaryd för montering på huskroppen. Det sker med alla fönster och fönsterdörrar förutom steppfönstret i vardagsrummets syd/ost del. Det är ett hörnfönster som "limmas" ihop. Detta fönster levereras direkt till byggarbetsplatsen och monteras av Karlsson & Dahl Glasmästeri AB, Varberg.  De fönster och fönsterdörrar jag beställer har aluminium på utsidan, i antrasitfärg RAL 7016 (vi enades senare om RAL7024), och är i trä på insidan, vitmålade i NCS S 0502-y - det vill säga gräddvit. Det gäller alla fönster och fönsterdörrar utom fönsterdörren i bastun, som är obehandlad.

Garaget muras upp av lecasten, och putsas in i en färg som är så lik berget som det går att komma. Här blir det också en garageport från Ryterna (det blev senare en garageport från Hörmann), en port i antrasitgrå, och bredvid blir det en sidodörr av samma typ (denna sidodörr togs senare bort). På norra sidan om garaget byggs en utomhustrappa upp mot entrén. Det blir en trappa med två vilplan förutom det översta planet vid entrédörren.

Eftermäle: Det gick inte att åstadkomma två vilplan - trappan hade då fått gå långt nedanför garaget - feltanke från arkitekten?).

Entrédörren kommer från Bovalls dörrsnickeri AB. Dörren heter Långö och blir i svartbetsad teak eller mahogny (ingen prisskillnad, båda starka material), och det blir ett sidoljus (fönster) på båda sidor om dörren. Dörrbrädorna blir liggande. Då dörren placeras på en norrvägg blir den inte så utsatt för solljus så jag förmodar att "svartheten" kommer att klara sig bra.

På grund av ekonomiska överväganden fick det senare bli en entrédörr från Snickarper i svartbetsad teak, med två sidoljus. I övrigt allt lika.

Till garaget var det tänkt att det skulle bli Ryternas varmgarageport med Hörmanns portautomatik. Porten blir antracitfärgad. Det var också tänkt att det skulle vara en sidodörr av samma fabrikat. Detta levereras av GarageportExperten i Kungsbacka. Även här fick jag backa av ekonomiska skäl, det fick bli en garageport från Hörmann, samarbetspartner med Willa Nordic AB. Sidodörren ströks.

I entrén blir det ett klinkergolv - det återstår att välja detta. Väggarna blir i gips som målas, kulören är ännu inte HELT bestämd, men i en ljus kulör blir det. Till vänster kommer först en hissdörr från garaget, sedan ett kapprum med en gästtoalett. Därefter kommer man in i vad jag kallar för biblioteket. Här är det stora glasrutor ut mot terrassen och poolen och havet som man kan skåda långt långt bort. Här finns också en braskamin, med en utvändig rökkanal. Golvet härinne blir Junckers massiva bokgolv. Innertaket i nästan hela huset blir i Funkispanel som vitlaseras. Här blir ingen taklist utan taket läggs som om det vore en skugglist. Det blir sparsamt med lister även vad gäller golvlister. Efter kapprummet, på kortsidan av biblioteket blir det ett förråd för elcentral där även poolgrejer och utemöbelns kuddar kan förvaras.

Michael Hjälmeby och jag efter det att jag skrivit på ordern idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar