Bloggintresserade

21 september 2012

Inför VVS installation 8 mars

VVS och VA arbeten skall utföras av auktoriserad VVS och VA-installatör. Alla VVS-arbetena beställs i enlighet med branschreglerna som säger: Kräv alltid intyg om Säker Vatteninstallation innan du betalar för utfört arbete.
VVS-ritningar projekteras med utvändigt VA ca 2 meter från grund.

VVS-ritningarna är projekterade för Säkert vatten.
Jag kommer nu att beskriva var det blir vattenrör dels utomhus, dels inomhus.

Först beskriver jag utomhus.
Det blir två vattenrör med vatten till poolen.

Vid poolens kortända mot husfasaden blir det en utomhusdusch. Enligt Mikael Hjälmeby och Ale rör AB behövs inget särskilt avlopp under denna dusch, då det är rätt ordentligt grusat på berget.  Denna dusch kommer inte att användas till exempelvis schampotvätt.

Duschen skall inte behöva monteras ned vintertid. Jag köpte en typ av Gardena "dusch" som inte behöver tas in vintertid. Här sätter jag också en 3 meter lång slang som kan användas även för bevattning och för att spola av altanen vid poolen.

Vidare vill jag i anslutning till denna dusch ha en vattenkran för att enkelt kunna ansluta en slang för bevattning av växter utomhus.

Blandaren kommer att sitta i garagets teknikdel. ???

I garaget finns även en vask.

Det blir en utomhus vattenkran utanför dörren vid köket för bevattning av växter på denna sida huset.
Det blir en vattenkran vid garaget på höger sida utifrån sett för bevattning av växter. Jag har lagt en slang med hål för självbevattning av uppfartens rabatter.
Vattenrör inomhus :
WC/gästtoalett, badrum, kök och tvättstuga. Se ritning för var dessa rör har dragits.

WC stolen placeras ca 4 cm högre än normalt (det gäller båda två WC-stolarna i huset) på en installationsvägg (det blir alltså en hylla ovanpå i WC/dusch/gästtoaletten). Denna förhöjning av WC-stolen blir säkert till gagn för mina vänner utöver mig själv när ålderdomen gör sig mer gällande.

Duravit Happy D Wondergliss, vägghängd WC stol: 0171090000, rsk nr 7789266, WC sits med Softclose, art nr 0066990000/ rsk nr 7966694, bult sats med vita täckkåpor, art nr 00650000001, för dold inb.cistern. Den är inte inbyggd i väggen som jag önskade, varken i en innervägg som i fallet för gästtoaletten eller i fallet med ytterväggen i badrummet. Hade jag vetat om att det inte skulle gå att ordna hade jag organiserat om porslinet i dessa rum!

Stolen är vit, och locket är också i vitt porslin.

WC stolen monteras på fixturen Geberit, Duofix inbyggnadscistern, höjd 1120 mm, front manövrerad, 3/6 liter: 8097668.

Sigma 50 Tryckplatta med raka knappar i krom, alpinvit. Framifrån manövrerad.

Duravit Diverse ljuddämpningssats för vägghängd WC-stol: rsk nr 0050200000.

Att stolen har "Wondergliss" gör att den blir enklare än normalt att hålla ren.
 
Jag går nu in på de mer tekniska delarna av husets vattenförsörjning.
LKs (LK golvvärme) fördelarskåp VT-RF - Komplett (vid GVF, vilka har ritats in i förrådet (rum 104) och i klädkammaren (rum 109) med färdigmonterad värmekretsfördelare RF.

En GVF placeras även i garaget. LK Fördelarskåp VT RF - komplett uppfyller branschreglerna för Säker Vatteninstallation.
LK fördelaren har termometrar på tillopp och retur, manuella avluftare samt påfyllnads- och avtappningsventiler. Fördelaren har på tilloppet en monterad avstängningsventil. På returen finns LK OptiFlow monterad för flödesinjustering. Kontrollera!
LKs fördelarskåp levereras med monterad lucka och ram, rörgenomföringar, LK anslutningskopplingar RF för PE-X/ PAL rör i dim 16, sprutskydd samt monteringsanvisning.

Skåpsluckan är vid leverans försedd med ett skruvmejsellås (det går att beställa till ett lås med nyckel). Skåpet har en tät botten med rörgenomföringar av gummi, vilket gör att eventuellt läckagevatten dräneras till valfri inspektionsbar plats. Vattnet rinner ut på golvet för att bli inspekterbart. Ingen brunn finns monterad under. Det enda vettiga hade varit att dra rören till vattensäkert golv med golvbrunn, vilket Willa Nordic AB vägrade!!! Det hade varit enkelt ordnat - rakt igenom väggen - då det på andra sidan fanns vattensäkert golv med avloppsbrunn.
Skåpet är avsett för högermontage, d.v.s anslutning av fördelare sker från skåpets högra sida via sidogavel eller via skåpsbotten. LK Fördelarskåp VT RF kan monteras inbyggt i vägg med minsta regeltjocklek 95 mm. Skåpet kan även monteras utanpå vägg med hjälp av tillbehöret LK Sockel VT RF som döljer rörinstallation mellan skåp och golv .

Se: http://www.lksystems.se/sv/LK-Systems-Sverige/Produkter--System/LK-Golvvarme/Produktkatalog/Fordelare/
Tryckreduktion: Vatteninstallationen utförs med tryckreduktion på grund av högt vattentryck i systemet. VA-verksamheten garanterar inte ett visst tryck men vanligtvis är trycket 2–3 kg/cm2 (bar). Vilket är trycket i Åsa? Fann på nätet att skall ligga på ca 5 bars tryck, gärna något över.

Hör med VA-avdelningen, förvaltningen för Teknik. Kungsbacka kommun, 0300-83 40 00.
Vattnet i Kungsbacka är mjukt (3-4 dH grader), vilket innebär att man kan dosera en mindre mängd tvättmedel och på så sätt skona miljön. Det mjuka vattnet medför också att salt för avhärdning inte behövs till diskmaskin eller kaffebryggare. Vattnets PH är 7,9–8,2.
Utförandekontroll. BBR 6:623. Utformning Tappvattensystemet. Utförandekontroll. BBR 6:625.
Golvvärmesystem fabrikat: LK golvvärme; antal grupper/zoner: ………
Konvektorsystem fabrikat: ……………Antal: ……; kW…….
Rördiameter i golvvärmesystemet: ………..
Material i värmerören: …………
Varmvattenberedare, antal liter: 180 liter; Temp ….. grader C
Vanlig framledningstemperatur vid 0 grader C, ca……… och vid -10 grader C

OBS Innan golvvärmen slås på skall infästningar av VVS-armatur etc ha utförts i enlighet med rekommenderade tätningar.
Länsförsäkringar AB ger rådet att installera en elektronisk vattenavstängare som stänger av vattnet vid en eventuell läcka.
Alla rör och VVS-komponenter skall vara typgodkända. Blandning av komponenter från olika system får inte förekomma.
Golvbrunnar: kök, två i badrum och en i gästtoalettens dusch.

Garage - 2 st

Ingen av golvbrunnarna får vara svårtillgänglig. Vattenlås installeras för eliminera dålig lukt. Samtliga golvbrunnar skall vara förseglade under hela byggprocessen, byggskräp får absolut inte hamna i dessa brunnar under byggprocessen.

Rörskarvar skall, om de förekommer, ha utförts på ett korrekt sätt. Allt skall dokumenteras och redovisas för byggherren, alltså för mig.
Framdragning av värmestam. Var går den?
Följande ingår inte i leveransen från Willa Nordic AB, Stockaryd, men väl från Willa Nordic AB Entreprenad: Borrhåll, kylvätska, slang, värmesidans expansionskärl, yttre cirkulationspump, kopplingar, samtliga ventiler, tryckutjämningskärl, säkerhetsutrustning och isolering på köldsidan i bergvärmepumpsleveransen av NIBE F1245-10Cu.
NIBE AB Sweden, Box 14, Järnvägsgatan 40, SE-285 21 Markaryd, Tel: +46-(0)433-73 000 Fax: +46-(0)433-73 190 E-mail: info@nibe.se, www.nibe.se
NIBE F 1245-10kW är en bergvärmepump inklusive en integrerad varmvattenberedare med vattenvolym 180 liter, och den är isolerad med miljövänlig cellplast för minimala värmeförluster.

Elpatron (på 7 kW kopplas in automatiskt om något oförutsett skulle inträffa eller som reservdrift), cirkulationssystem och styrsystem ingår.

Angiven effekt - Enligt EN 255 för köldbärare in / värmebärare ut vid 0/35 grader C samt 0/50 grader C. Driveffekt för cirkulationspumpar är ej medräknad.

Värmefaktor (COP) 5,03 / 3,39.

Höjd 1800mm.

Bredd: 600mm.

Djup 620mm.

Nettovikt 330kg.

Spänning: 400V (3-fas+N)

Köldmediemängd (R407C): 2,5g.

Tillsatseffekt: 9kW (2/4/6/9 kW)

RSK nr: 6246654

Bergvärme, Borrdjup (aktivt, men endast grovt riktvärde - för korrekt dimensionering rådgör med installatören): Det borrades 200 meter.

Nive Fighter 1245 är inte omkopplingsbar mellan 1-fas och 3-fas, inte heller är den omkopplingsbar mellan 3x230V och 3x400V. Vad innebär det?

Fastigheten kommer att ha jordfelsbrytare och därför bör F1245 förses med en separat sådan. Kontrollera!

Om automatsäkring används skall denna minst ha motorkaraktäristik "C". Vilken säkringsstorlek behövs och har installerats i mitt fall?

Den integrerade varmvattenberedaren i värmepumpen skall förses med erforderlig ventilutrustning. Blandningsventil skall finnas om inställningen ändras så att temperaturen kan överstiga 60 °C.
Säkerhetsventilen skall ha max 10,0 bars öppningstryck och monteras på inkommande tappvattenledning. Spillvattenröret från säkerhetsventilen skall förläggas sluttande i hela sin längd för att undvika vattensäckar samt vara frostfritt anordnad.

NIBE F1245-10Cu är förberedd för anslutning till ett flertal olika produkter och tillbehör t.ex. extra varmvattenberedare, ventilationsåtervinning, pool, frikyla och klimatsystem med olika temperaturer.
Jag har skrivit om NIBE och dess olika produkter i inlägget ”Ytterligare funderingar inför mötet 9 maj 2011 i Stockaryd” så jag skriver inte mer här om detta.
Jag skriver istället en checklista för installation av NIBE F1245 10Cu:
1.Som ett tillbehör till vattenvärmepump NIBE F1245-10Cu rekommenderade NIBE supporten VPB istället för VPA (dubbelmantlad ackumulatortank) och rådde mig till 1245an framför 1145an.
2.En trevägsventil, dvs en blandningsventil, typ LK 22mm 550.
3.Direkt övergång från kollektor PEM 40 till 28 CU rör, typ VA PE rak 40 x 28.
4.NIBEs färdigisolerade påfyllningssats R25, typ NIBE KB25. Påfyllnadssats KB R25 är en kombinationsventil för påfyllning av köldbärare. KB R25 gäller för värmepumpsstorlek upp till 12 kW.
5.Kulventil 28 mm på returledningen mot kollektorn.
6.Säkerhetsventil och nivåkärl, dessa delar ligger i bipackningssatsen och följer med värmepumpen. Där värmepumpen inte är högsta punkten i köldbärarsystemet installerar man ett expansionskärl istället för ett nivåkärl där man kan kontrollera trycket i systemet. Trycket kan variera lite på grund av vätskans temperatur. Trycket bör inte understiga 0,5 bar. Om trycket är för lågt kan det behöva en påfyllnad av vatten.
7.Anläggningen kan kompletteras med till exempel fläktkonvektorer för att möjliggöra anslutning för frikyla (PK 4). Köldbärarsystemet skall förses med tryckexpansionskärl (CM3). Eventuellt befintligt nivåkärl (CM2) byts ut.
8.Expansionskärl 25 l (volymen i expansionen beräknas 10% av totalvolymen i systemet) typ IPX25/0,5.
9.Flamco armatursats innehåller konsol, säkerhetsventil 1,5b samt manometer.
10.Smutsfilter med inv R20 följer med i bipackningssatsen.
11.Kulventil, backventil och smutsfilter monteras på returledningen.
12.Säkerhetsventil 9b, typ Frese säkerhetsventil G15..
15.Kulventil bör ha dimensionen 22mm.
16.Kopparrör bör ha dimensionen 28 mm. Var placeras dessa?
17.Kopparrör bör även ha dimensionen 22 mm. Var placeras dessa?
20.Om strömkännarna är inkopplade övervakar värmepumpen fasströmmarna och fördelar automatiskt elstegen till minst belastad fas.
21.När värmepumpen ställs i reservläge är endast de allra nödvändigaste funktionerna aktiverade.
- Kompressorn är avstängd. Varmvatten produceras inte och uppvärmningen sköts av elpatronen.
- Effektvakten är inte inkopplad.
22.Koppla in en effektvakt till värmepumpen. Den känner av om jag får stor belastning på de olika faserna, och då kopplar den inte igång elpatronen i värmepumpen. Mät upp belastningen på de olika faserna när allt är inkopplat så att det blir en jämn belastning på dem.
23.NIBE™ UKV är en serie ackumulatorer (utjämningskärl) som i första hand är avsedda för anslutning till värmepumpar för att åstadkomma större volym på värmesystemet.

UKV 100 består av ett stålkärl med isolering av EPS (miljövänlig cellplast). Ytterhöljet består av vit plast. UKV har många användningsområden: volymutvidgning, flödeshöjare, eliminering av värmeknäppningar.

I vissa installationer uppstår så kallade värmeknäppningar till följd av rörelser vid temperaturförändringar. För att eliminera tillfälliga temperaturförändringar monteras en UKV efter värmeanläggningen.

I värmepumpssammanhang behövs ca 20 l/kW och många värmesystem har inte denna volym. För att undvika driftproblem utökas då volymen med en UKV. Frågan är om den behövs för NIBE F1245 10kW – men notera att jag också behöver kunna värma en pool på cirka 15 kbm vatten, från och med april till och med oktober.

Om värmeflödet kan strypas okontrollerat (hur går det till?) monteras en UKV som mellantank. Detta medför ett säkert flöde för värmepumpen och möjliggör ett högt flöde till värmesystemet.
 
UKV är enkel att installera. Alla röranslutningar är lättåtkomliga. UKV 100 är vägghängd.
 
En extern kontaktfunktion kan kopplas till F1245 för ändring av framledningstemperaturen och därmed ändring av rumstemperaturen. Då den externa kontakten är sluten ställs önskad temperatur in i °C (om rumsgivare är ansluten och aktiverad). Om rumsgivare inte är ansluten eller inte aktiverad ställs önskad förändring av redan inställd värmekurva och förskjutning med det antal steg som väljs. Värdet är inställbart mellan -10 och +10 .
Denna externa kontaktfunktion kan kopplas till F1245 för aktivering av en av fyra fläkthastigheter. Kontakten skall vara potentialfri och återfjädrande och kopplas in på vald ingång på plint X6 på ingångskortet (AA3). Då kontakten sluts under minst en sekund aktiveras vald fläkthastighet. En återgång till normalhastighet sker efter den tid som är inställd. Denna externa kontaktfunktion fungerar enbart om tillbehöret FLM är installerat och aktiverat. Går det inte att ändra rumstemperaturen utan detta, FLM, tillbehör?
NIBE POOL 40 (poolstyrning) är ett tillbehör för att möjliggöra pooluppvärmning med F1245-10kW. POOL40 styr växelventilen (QN19), vattenkyld poolcirkulationspumpen (GP9) med extremt tyst gång och värmekretsens cirkulationspump (GP10).
Styrning av värmesystemet som sker med hjälp av en utegivare (den sitter på husets norrsida) och inomhusgivare (var sitter den? i huset? i garaget?) som automatiskt anpassar temperaturen i huset.
Allt detta gör att jag anser att jag behöver en ordentlig materialspecifikation.

2012-03-12 var Ale rör här för att börja med VVS installationen innan bottenplattan gjöts. Flera frågor uppstod.

1. På VVS ritningen som Ale rör hade att utgå ifrån hade man inte ritat in anslutning mellan GVF som, här placerad i klädkammaren (rum nr 109), borde stå i kontakt med 110) till vald handdukstork (i badrummet, rum nr 110), en handdukstork som går på golvvärmevatten men dessutom har elpatron för sommarbruk (Nordhems Rosendahl RKE 1525 krom, 4 rör, 1620x260, för elanslutning & vattenanslutning, RSK 875 63 91). Man blir ju lite orolig över om de har fått den senaste versionen av VVS ritningen! Tja, det visade sig sedan att man från Ale rör inte hade klart för sig heller att det var 4 rör i denna handdukstork och inte 6!!! De fick därför i slutändan skarva - så rörkopplingen förlängdes för att nå handdukstorken!

2. Ale rörläggare föreslog att jag sätter in cirkulation på varmvattnet för att få mindre tapptid i kök, badrummet, gästtoalett med dusch och tvättrum. Det gäller även kranar på utsidan huset. Det behövs särskilda ledningar som skall vara isolerade, om jag förstod det rätt. Jag skrev till Ale rör om detta idag. Willa Nordic AB fick också en kopia.

3. Frågan var också om VVS går att koppla till beställd värmepump i garaget, NIBE Fighter 1245 10 Cu?

4. Sedan till nästa fråga – rörläggaren föreslog att jag sätter in AC i skafferiet, där det kommer att finnas ett avloppsrör (som var tänkt för övervåningen vilken i nuläget inte blir av pga kostnadsskäl – men kanske i framtiden). Information från Ale rör, Stefan Johansson: Måtten för en CRR22 (en typ av plasthölje): djup 183mm, bredd 770mm, och höjd 530mm. Det visade sig att höljet var alltför stort för Himles snickeri här, vi fick ta bort ett hyllplan!

Ale rör föreslog AC även till sovrummet. Till sovrummet kan man kanske dra kondensledning via takstolen till skafferiet där avloppsröret finns? Det kräver vad jag tror en inomhustak AC, men det är väl inga problem? Till slut bestämde jag mig för att avvakta med detta. Rummet ligger ju i norrläge.

Ale rör AB börjar slutföra sitt arbete på mitt hus den 8 oktober. Det är inte klart idag, den 17 oktober.

Kommer det att utföras någon tryck- och täthetskontroll av golvvärmesystemet? Får jag ett protokoll från en sådan kontroll? Kan man säga att golvvärmesystemet är en trycksatt anläggning? Vad föreskrivs då av AMA VVS & Kyl 09? På sid 107 PTB.61 anges att rörslinga av plaströr (vilket är fallet i mitt fall) som skall gjutas in i betongkonstruktion (så är det i mitt fall) skall hållas under tryck, motsvarande nominellt tryck vid ingjutning. Sedan då?

Det anges också här att rörslingorna skall kunna luftas. Hur går detta till?

I ett tidigare inlägg av mig har jag angivit att vattenavledningsrör skall gå ut på golv där det finns golvbrunn/golvavlopp för att kunna synliggöra ev. läckage. Jag har nu talat med support hos LK och fick då reda på att det beror på hur långa slingor etc hur mycket vatten som finns i systemet. Det kan vara upp till 40-50 literper slinga. Om det blir läckage rinner endast mycket lite vatten ut, först i fördelarskåpets botten och därifrån genom en slang ut på golvet för att det på så sätt skall indikera att det är ett läckage. Det rinner ut mycket långsamt, för att ge en begränsad skada. Tidigare fick detta vatten rinna ut i väggkonstruktionen, vilket naturligtvis inte var bra. Det är bättre att det rinner ut på golvet. LK har inga rekommendationer om att det skall vara en golvbrunn i närheten. Men som denna LK representant sade "det skadar ju inte". LK:s representant menade också att det är rätt osannolikt att det blir läckage.

Det är också osannolikt att allt vatten som finns i golvvärmeslingan till berörd fördelare rinner ut. Hur mycket kan det röra sig om? En liter vatten?

Det borde inte vara svårt att dra om de rör som är riktade mot trägolv som inte är vattensäkrade och inte heller har golvbrunnar och ta dem till de vattensäkrade ytorna med golvbrunn. Jag visar några bilder på detta.

På denna första bild ser vi gästtoaletten med sin golvbrunn. Vi ser också ett rör som kommer ur väggen, det är ett elrör till handdukstorken. Inget rör syns från GVF på andra sidan väggen. Det är naturligtvis inte bra att borra upp hål i den vattensäkrade väggen alldeles inne i duschområdet - längst in till höger på bilden, men det borde gå lite mer till vänster på bilden där handdukstorken kommer att monteras, eller hur?



Här syns GVF i förrådet, med sitt vattenrör ned till vänster i bilden. Detta utrymme saknar golvbrunn. Det har klinker, som ej är vattensäkrat och ligger i nivå med trägolvet alldeles utanför dörren till vänster om vattenröret. Skall jag kunna identifiera ett läckage här kan jag inte vara bortrest längre perioder. Godkänner försäkringsbolaget en sådan här konstruktion? Godkänner Garbo det? Jag får allt se till att jag får en försäkran om att så är fallet om detta inte rättas till.

Är skåpet placerat 400mm över färdigt golv? Se AMA VVS & Kyl 09, sid 226.



Här ser vi GVF i klädkammaren.


Bredvid GVF sitter vattenfördelarskåp. "Säkert vatten" säger att det från detta skåp inte får gå ut något rör över trägolv. Rör från detta skåp kan därför endast ses på andra sidan väggen i bastun.

Vi ser här båda skåpen bredvid varandra och nedtill ser vi två rör, det ena vattenrör från GVF riktat ut mot trägolvet i klädkammaren, ett golv som ännu inte har lagts. Det andra röret längst ned mot golvet kan vara ett elrör, jag får kontrollera.


Här ser vi bastupanelen och vattenröret (det korta tjocka) som kommer från vattenfördelaren på andra sidan väggen, dvs i klädkammaren. Det andra röret som vi ser till vänster är ett elrör till belysning under en kommande lav.

Vi ser här att badrummet har två golvbrunnar. Glasväggen mellan bastu och badrum är ännu inte monterad och därför ej heller dörren i denna vägg. Golvet här är vattensäkrat.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar