Bloggintresserade

24 april 2011

Byggstart

Trots att det är en förändring från ett enplanshus till ett tvåplanshus kunde bygg- och planavdelningen Kungsbacka kommun ta min nya ritning som en revidering av mitt tidigare bygglov (7 febr 2011). Det nya bygglovet togs 2011-04-29. Mitt bygglov omfattas inte av den nya Plan- och bygglagen som trädde i kraft den 2 maj 2011 då det var en revidering av ett gammalt bygglov. Byggsamråd hölls den 9 juni.

Det skall bli så spännande att komma igång. Jag har under lång tid varit igång med mina val. Fortfarande är det dock några val som jag är osäker på. Exempelvis så gäller det själva grundläggningen av huset. Huset kommer att byggas på berget - 6 meter upp, och då på en liten bergsplatå. På "baksidan" av denna platå, mot väster, reser sig en bergskant (av urberg) mot en av mina grannar. Mot söder reser sig ett litet berg som ingår på min tomt. Min tro är att jag här behöver låta dränera ordentligt. Byggaren säger att vattnet kommer att rinna på berget under huset. Frågan är hur genomsläppligt materialet (makadam, singel) under plattan är. Frågan är vart vattnet sedan tar vägen. Det kommer väl att rinna nerför berget, mot mitt fritidshus där mina barn och barnbarn kommer, som jag hoppas, att kunna tillbringa sina somrar. Under vintermånaderna kommer denna dränering inte alls att fungera. När snön smälter blir det problem om huset inte ligger på en liten "kulle". Huset måste "resa sig" mot omgivande mark, för att klara vattnet när snön smälter. Jag kommer att återkomma till denna fråga i ett senare inlägg.



Grundläggningen sker med en platta på mark därom råder ingen tvekan. Jag tvekar mer inför de många olika cellplastlösningar som finns, frågan är vad som är bäst och mest byggnadsekonomiskt effektivt?



Då jag kommer att bygga på ett berg kommer jag att få spränga en del, dels i bakkant av garaget, dels i bakkant av själva huskroppen. I övrigt hoppas jag att huset kan läggas ovanpå platån och här  behövs en plansprängning.



Vid utstakningen av huset fastställdes även husets fixeringspunkt (höjdnivå) - tyvärr inte så högt så att omgivande mark ligger nedanför denna punkt.



Vad jag förstår måste jag först få till en "platta" på platån på vilken grundelementen kan läggas. Det behövs en hel del "fylle" för att jämna ut marken, då den sluttar något - även om det till viss del är en platå som jag kommer att bygga på. För att få upp detta fylle till platån behöver jag också låta anordna en byggväg.



Schaktbotten avjämnas med grus (dräneringsmaterial) eller stenflis så att man får en plan schaktbotten. Under bottenplattan och kantbalken dels för huset och dels för garaget (som placeras på ett plan nedanför huset) fylls på med singel som paddas bit för bit.



Cellplast läggs 300 mm tjockt. Sockelelement, armering och isolering till distanssystem och fixeringsdetaljer för armering och golvvärmerör anpassas efter specifika behov och krav. Denna grundläggning görs klar innan husleverans sker.