Bloggintresserade

2 januari 2012

Bilder efter schaktning

nr 88 2 januari 2012 Bilder efter schaktning
 
Schaktmaskinen har nu varit igång och skalat av berget. Det skedde strax före jul 2012. Till och med riktigt stora stenar kunde lyftas ned. Det ser inte ut som om det kommer att behövas så mycket sprängning inför gjutning av plattan till huset och till garaget.


Jag har tur med vädret, att det ännu inte har blivit tjäle i marken trots att det är precis före jul.







 Det samlas en del vatten i fickorna efter avskalningen på berget. Får se hur sprängaren Donald åtgärdar detta.
















Känner mig ganska nöjd så här långt. Frågan är när sprängningen kan komma igång? Hoppas snart.




IF byggförsäkring och Gar-bo färdigställandeförsäkring och byggfelsförsäkring


nr 87 1 januari 2012 IF byggförsäkring och Gar-bo färdigställandeförsäkring och byggfelsförsäkring


Kungsbacka kommun anser att jag bör se till att hantverkaren har ansvarsförsäkring med färdigställandeskydd.


Ansvarsförsäkringen ersätter eventuella skador som hantverkaren orsakar och färdigställandeskyddet träder in om han ej klarar av att fullfölja arbetet, t.ex. till följd av sjukdom eller konkurs. Vid en nybyggnad krävs även att man tecknar byggfelsförsäkring.



Jag skrev till Villaägarna och frågade om hur man förhåller sig till att försäkringsbevisen som Willa Nordic AB tillhandahåller gällande IF byggförsäkring och Gar-Bo färdigställandeförsäkring och Gar-Bo byggfelsförsäkring, inte är undertecknade av respektive företag. Jag fick följande svar: "Jag antar att du avtalat ABS09 med entreprenören.


I det standardavtalet (pkt. 29 och 30) framgår det bl a att entreprenören skall ha vissa försäkringar / kan teckna vissa försäkringar. Även det enskilda entreprenadavtalet mellan parterna kan innehålla villkor om försäkring.


Det framgår inte explicit av lag eller ABS09 att entreprenören skall förete bevis om försäkring. Å andra sidan finns en allmän regel i Konsumenttjänstlagen (4 §) som anger att entreprenören skall ta tillvara beställarens intressen samt samråda med denne. Mot denna bakgrund kan jag inte se att det skulle vara uppseendeväckande att entreprenören postade / mailade dig ett bevis på inbetalningen till försäkringsbolaget.


Men om du vid kontakt med försäkringsbolaget blivit upplyst om att det finns en giltig försäkring, bör du kunna ta detta för gott. Du har även fått ett försäkringsbevis till dig, vilket inte torde ha blivit utfärdat om det inte fanns någon försäkring. Men du kan självfallet sända en mailfråga till försäkringsbolaget och förklara situationen, om du känner dig osäker, och begära mailsvar.



Jag känner inte till hur Gar-Bo har avfattat sina försäkringsvillkor i detalj, men om det i dessa framgår att avtalet gäller sedan företrädare för bolaget har undertecknat det är det så. I denna situation bör du självfallet kräva en underskrift. Jag är ingen försäkringsjurist, och jag känner därför inte till om ett försäkringsavtal är ett s k formalavtal - dvs. kräver underskrift av parterna. Du kan möjligen kontakta Konsumenternas Försäkringsbyrå (sök på nätet för kontaktuppgifter; de har tfn-tid 9.00 - 12.00), och ställa frågan till dem. De är mer nischade på försäkringsfrågor än vad vi är (vi är primärt fastighets- och entreprenadrättsjurister)."



Jag fick sedan ytterligare ett email med ett förtydligande: "



Av ABS09 pkt. 29 4 st. framgår, vilket jag uppmärksammade igår i ett annat sammanhang, att entreprenören har en skyldighet att tillställa beställaren bevis om "att överenskomna försäkringar finns". Innebörden av ordet "överenskomna" får i detta sammanhang anses innefatta de försäkringar som parterna enats om (ex vis genom att göra ABS09 till avtalsinnehåll). I fall av ex vis byggfelsförsäkring, som enligt lag är byggherrens (dvs. ditt) ansvar att tillse att det finns om sådan försäkring krävs, menar jag att om det i avtalet framgår att entreprenören tecknar byggfelsförsäkring för byggherrens räkning torde även denna försäkring innefattas i pkt 29. eftersom den har "överenskommits" (dvs. avtalats) mellan parterna."

Jag skrev följande till Konsumenternas Försäkringsbyrå: " Willa Nordic AB, Stockaryd bygger min husstomme enligt AA05. Jag har också entreprenad-avtal med Willa Nordic AB enligt ABS09. Från Willa Nordic AB har jag fått försäkringsbevis gällande IF byggförsäkring och Gar-Bo färdigställandeförsäkring och byggfelsförsäkring. Inget av dessa försäkringsbevis är underskrivna av respektive försäkringsföretag. I fallet med IF byggförsäkring erhöll jag inte heller något försäkringsnummer.



Vid förfrågan till Gar-Bo AB om jag skulle kunna få en underskrift på deras bevis svarade de att det var flera år sedan de gjorde detta. Och att försäkringarna är giltiga. Handläggare är Thomas Hettman.

Jag bad också handläggaren hos Willa Nordic AB om att få kvitto på inbetalningen och fick svaret att det har deras kunder aldrig fått.


Vad tycker du att jag skall göra? Skall jag nöja mig med dessa svar? Eller se till att jag dels får underskrifter, dels kvitton på inbetald premie?"

Svaret från Konumenternas försäkringsbyrå kom som ett telefonsamtal vilket sedan bekräftades per email. Svaret gick ut på att det skulle räcka med att jag får en bekräftelse av respektive försäkringsbolag om att premien är betald gällande de uppgivna försäkringsnumren som jag har erhållit. Jag kommer därför nu att kontakta dem för att få denna bekräftelse.



Det visade sig att detta inte var så enkelt. Små småningom kom dock ett besked från Willa Nordic AB att jag skulle komma att få försäkringsnummer och att försäkringarna var betalda. Det tog ytterligare ett par månader och ytterligare många telefonsamtal innan detta infriades. Ibland får man vara väldigt ihärdig. Jag har nu försäkringsnummer för båda försäkringarna. Hoppas att de aldrig behöver komma att tas i anspråk.