Bloggintresserade

19 september 2011

Fuktskador

nr 50 19 sept 2011 Fuktskador


När det gäller fuktskador är Västkusten, från Skåne till norr om Göteborg, värst drabbade områden. Där är det mer regel än undantag att det har läckt in, enligt Anders Jansson, SP.



– Det finns en klar koppling mellan väderutsatt läge och läckage. På ställen där det inte är väderutsatt läge där har vi inga inläckage, även om det finns stora otätheter, säger han.



Med väderutsatt läge menar han vindtryck. När det regnar rinner vatten utmed fasaderna. Hård vind trycker sedan in vattnet i otätheterna. På Västkusten är fasader som är vända mot syd, sydväst och väst mest utsatta för hårt vindtryck.



– Vi har mätt fukt i alla våra färdigställda projekt med en oberoende konsult. Resultatet är väldigt bra. Det gör oss naturligtvis konfunderade, säger Johnny Kellner, utvecklings- och miljöchef på Veidekke Bostad.



Då garaget kommer att muras och putsas behöver jag tänka igenom frågan om risken för fuktskador.

Ansökan om nytt reviderat bygglov 2011-09-19



Nr 49 Nytt reviderat bygglov behövs 2011-09-19




Det behövs ett nytt reviderat bygglov då jag pga att bygget blir för dyrt i relation till min budget tar bort husets översta plan.


Jag låter dock bygga huset så att det i framtiden kan gå att bygga även detta översta plan, vilket jag tror ökar husets andrahandsvärde.


 Det viktiga, enligt Bengt-Åke Sarras på Plan & Bygg, Kungsbacka kommun, är att jag tar hänsyn till detaljplanen. Den säger att byggnadshöjden inte får vara högre än 4,50 meter och att nockhöjden inte får överskrida 7,0 meter.


 Jag vill att vi frångår det mycket platta tak som tidigare ritningar innebar. Plåtslagaren vill ha minst 10 graders lutning på taket. Jag vill att detta framgår ur reviderade ritningar. Sarras vill att vi lämnar in reviderad ritning på fasaderna, då jag vill öka taklutningen till åtminstone 10 grader. Plåtslagaren menar att det absolut är mycket bättre. De vill helt enkelt inte lägga plåt på ett tak med mindre än 10 graders lutning.


 Det vore faktiskt också bra med en särskild takritning.


 Jag vill mycket gärna behålla takterrassen då det i annat fall blir svårt att kunna njuta av kvällssolen.


 Denna takterrass får behålla sin nuvarande belägenhet ovanför kök/matplats. På utsidan av huset, på baksidan (dvs västerut) placeras då en trappa av något slag.


 Bengt-Åke Sarras vill också ha en reviderad planritning då jag kommer att göra vissa ändringar på bostadsplanet. Jag låter flytta badrummet till det som var tänkt som klädkammare, hit flyttas också bastun från plan 2.  Det blir en vanlig dörr (ingen skjutdörr) mellan sovrummet och badrummet.



Vidare blir det en glasvägg och glasdörr mellan badrum och bastu så som var planerat på övervåningen.


 Fönster och fönsterdörr från fd klädkammaren behålls ut mot husets baksida.


Fönster i sovrummet flyttas något längre in i sovrummet.


 Väggen mellan nya arbetsrummet och sovrummet ”rakas” ut.


Fönstret i fd badrummet (nya arbetsrummet) byts ut mot ett liknande fönster som i sovrummet.


Där badrummet låg blir nu ett arbetsrum för mig där även en gästsäng skall kunna placeras. Det blir en dörr mellan arbetsrummet och entrén. En dörrkarm byggs även i väggen mellan arbetsrummet och sovrummet utifall det blir förändringar i framtiden.


 Klädkammaren placeras i det fd trapphuset, med dörr från sovrummet.


Vidare så flyttas väggen mellan gästtoaletten och förrådet så att det blir plats för en gästdusch i gästtoaletten.


 Jag önskar vidare att vi redovisar en reviderad situationsplan där fixeringspunkten blir placerad minst 50 cm högre upp, kanske till och med 75 cm högre upp. Det finns åtminstone två viktiga skäl till detta.


 Ett skäl är att jag då inte behöver planspränga så mycket, förhoppningsfullt inte alls, under huset, vilket förbilligar byggnationen. Det leder i och för sig till en ökad förhöjning av infartsvägen till huset, men då det är så lång sträcka vi har på oss utifrån Berndt Anders väg borde detta inte leda till alltför stort problem. Vi borde också kunna använda en del av schakt- och sprängmassorna till en utjämning.


 Det behövs även en utjämning av marken på den norra sidan av huskroppen. Förmodligen kommer det här att behövas L-stöd (eller gjuten stödmur som kanske är billigare) för att hålla dessa fyllnadsmassor.


Ett annat skäl är att huset då bättre klarar vattenrinningen mot huset. Egentligen skall ett hus ha ca 3 meters frånlutning (tror ca 10 grader) från huset så att vattnet inte rinner mot huset. Det är svårt att tillgodose då min tomt sluttar mot huset på tre sidor, från söder (berget), från väster och från norr. Dessa bergssluttningar ligger bra mycket närmre huset än 3 meter.


 Vi behöver därför be kartavdelningen om en ny utsättning som tar hänsyn till dessa synpunkter.