Bloggintresserade

19 juli 2011

Bransch Regler för Säker Vatteninstallation

nr 38 19 juli 2011 Branschregler Säker Vatteninstallation
Förläggning av tappvattenledningar 2.3.1
Tappvattenledningar skall förläggas så att eventuellt utläckande vatten snabbt kan upptäckas och så att vattnet inte omedelbart orsakar skador på byggnadsdelar, isolering eller andra installationer.
Installationer som är dolt placerade och inte inspekterbara i schakt, väggar, bjälklag eller bakom fast inredning skall utföras utan fogar.
Vägledning
Det har visat sig att installationer som är gjorda så att man kan upptäcka om det läcker, sänker antalet vattenskador. Vid droppläckage, som till exempel kan förekomma från läckande rörfogar, är det nödvändigt att kunna se detta för att man skall kunna upptäcka felet.
Exempel på godkänd förläggning:
1 ) Synligt förlagda rör till exempel:
• fördelningsledningar i källare, apparatrum och liknande. I mitt fall blir det i garaget.
• fördelnings- och kopplingsledningar i badrum, duschrum, toalettrum eller tvättstugor. Notera, i mitt fall läggs rören inte synligt i dessa utrymmen.
2 ) Rör förlagda i inklädnader eller i schakt med vattentät botten, med en bra dimensionerad indikering för läckage, som mynnar i ett utrymme med vattentätt golv och helst med golvbrunn. Det kan till exempel vara :
stamledningar i flervåningsbyggnader. Se fig. 2.3.1.
• fördelnings- och kopplingsledningar i inklädnader eller installationsväggar i våtrum. Se fig. 2.4.1b. I mitt fall görs detta i badrummet där jag låter bygga in ett badrumsskåp. Det kommer att finnas två golvbrunnar i badrummet; en golvbrunn i WC/duschrum; och en golvbrunn i tvättrummet.
• fördelnings- och kopplingsledningar i köksinredning. Se fig. 2.5.4a. I mitt fall kommer det att finnas en golvbrunn i köket, dels under diskmaskinen, dels under ön --- kontrollera detta!!!
 3 ) Installationer utförda som rör-i-rör-system. I mitt fall blir det rör-i-rör-system i badrummet, WC/duschrum och WC/gästtoalett och i köket.
Inbyggnadsarmatur för tappvatten  2.5.3
Armatur, till exempel blandare, som byggs in i vägg skall ha tappvattenanslutningen placerad i ett vattentätt utrymme med indikering för läckage som har tillräcklig kapacitet. Läckage skall mynna på plats där man snabbt kan upptäcka detta och där utläckande vatten inte direkt orsakar en skada, till exempel rum med golvavlopp eller med vattentätt golv. I mitt fall, undrar jag om då behöver övervakning vid semesterresor???
Byggs armaturen in i en särskild box, skall boxen vara anpassad för anslutning till väggens tätskikt. Detta får kontrolleras!!!
Om armaturen byggs in i en installationsvägg, skall installationsutrymmets golv och väggar vara försedda med tätskikt upp till tak. Notera att vi skall göra så!
Vägledning
Exempel på vattentätt utrymme för tex. spolcistern :
I rum för WC förses utrymmet där cisternen placeras med tätskikt på golv samt på vägg bakom och på sidor om cistern. I våtrum förses hela väggen med tätskikt. Se fig. 2.5.2. Ja, så här blir det i mitt hus.
Golv i installationsutrymmet bör ha lägst samma nivå som golvet utanför och luta ut mot indikeringen för läckage. Bultar, skruvar för väggfästen till fixturen skruvas till vägg i massiv konstruktion och tätas mot väggens tätskikt. Kontrollera att så blir fallet.
Fogar på tappvattenledningar 2.4.1
Fogar skall placeras i rum med vattentätt golv eller i särskilda inbyggnader eller i kopplingsskåp. Exempel se  fig. 2.4.1a, 2.4.1b.
Fogar på rörledning skall vara placerade så att de är utbytbara och så att eventuellt utläckande vatten från en fog snabbt kan upptäckas.
Utrymmen för fogar i inbyggnader, installationsschakt eller kopplingsskåp skall ha vattentät botten och vara försedd med indikering for läckage med tillräcklig kapacitet.
I inbyggnader och installationsschakt skall väggarna vara vattentäta 50 mm över schaktbotten och tätt anslutna mot denna. Se fig. 2.4.1c.
Tryck- och täthetskontroll av rörledningar 
Rörledningar skall tryck- och täthetskontrolleras.
Kontrollen skall dokumenteras. 

Tappvatten- och värmeledningar
Vid tryck- och täthetskontroll med vatten skall ledningarna vara helt vattenfyllda och luftade. För att underlätta luftningen bör ledningen fyllas från sin lägsta punkt.
Kontroll av tappvattensystem skall utföras med vatten av dricksvattenkvalitet.
Tryck- och täthetskontroll skall, om bygghandlingarna inte föreskriver annat, utföras med vattentryck av 1,43 gånger beräkningstrycket (för tappvattensystem 14,3 bar). Kontrollera hur det blir i mitt fall.
Befintliga tappvattensystem bör tryck- och täthetskontrolleras med systemets befintliga vattentryck. Kontrolltiden skall vara minst två timmar.
I ledningar av metall, till exempel koppar eller rostfritt stål, får kontrolltrycket inte sjunka under provtiden.
I ledningar av plast kan trycket ändras när de belastas. Tryck- och täthetskontroll av ledningar av plast skall utföras enligt leverantörens monteringsanvisning.
Tryck- och täthetskontroll med luft eller annan gas skall utföras enligt krav i AFS 2006: 8. Normalt får sådan kontroll endast utföras av ackrediterat företag.
Vägledning
Vid täthetskontroll bör samtliga fogar avsynas med avseende på "smygläckage". Denna kontroll är viktig eftersom sådana läckage inte alltid kan avläsas på tryckutrustningens manometer. Hur kontrolleras detta?