Bloggintresserade

17 april 2012

Komma tillrätta med fukten

För att komma tillrätta med fukten som blev ett resultat av att det regnade in då råspont och underlagspapp inte kunde läggas på det i övrigt stomresta huset föreslås följande åtgärder:

1. Att golvvärmen sätts på försiktigt, svagt -- med hjälp av extra aggregat när huset har blivit tätt.
2. Att kraftiga byggfläktar sätts på när huset har blivit tätt.
3. Råsponten kontrolleras för fukt innan underlagspappen sätts på. Gjordes detta?
4. All fuktig isolering "öppnas" och torkas eller ev. byts ut om nödvändigt.
5. Alla fuktiga gipsskivor byts ut.

Detta enligt Bengt Johansson, Smarholmens Bygg AB. Jag förutsätter att Willa Nordic AB är överens med Bengt om detta. Kostnader för detta får Willa Nordic AB stå för som orsakade detta problem.

Råsponten och underlagspappen hade kommit på taket innan påsken och regnet om köksväggar och råspontluckor inte varit feldimensionerade.

Jag var idag 2012-04-18 på bygget och mätte funkten med en säker mätare. Värdena gick i "TAKET" på ett flertal ställen.

Gips, OSB och isolering är borttaget på väggen i köket där senare arbetsbänken kommer. OTROLIGA fuktnivåer! på trät som nu ligger bart och får som jag hoppas torka.

Så är det även på andra stället i huset. Det liknar snart ett lösvirkesbygge.

Underlagspapp på råsponten

Underlagspapp har nu lagts på råsponten. I alla fall över en stor del av taket. I kväll när jag kom hem så det ut så här.


Jag fick gå upp på berget ovanför för att se hur det såg ut med underlagspappen.



Undra om det var så här arkitekten Stefan Rupert hade tänkt sig taket? Nu var ju i och för sig tanken att det skulle ha kommit en övervåning här, men inte ända ut mot denna "kant", dvs sargen. Jag får höra av mig till honom och fråga om detta.

Här ser man sargen ännu tydligare.






På denna del av taket har antagligen underlagspappen ännu inte lagts. Jo, idag 2012-04-18 fick jag reda på att den hade lagts på men täckts av presenningen vi ser på bilden. Skälet var att de inte har kunnat bygga sargen, då denna är felkonstruerad på ritningen från Willa Nordic AB. Det blir ingen luftspalt om man bygger, enligt ritningen.