Bloggintresserade

21 februari 2013

En sak som jag gärna också visar er är:


Är hur fint biblioteksbänken längst in i rummet så väl fått sin plats även om detta rum inte blev ett biblioteksrum som det var tänkt från början. Bänken som har byggts av Nyberg & Son, Stockholm (Lars Nyberg, en gammal god vän till mig) är så fin här under en tavla av Hasse Ekdahl, också det en gammal god vän till mig. Denna tavla ger mig energi varje dag, var så säker! Den har ett så livsbejakande flöde. Jag passerar den till mitt arbetsrum, vilket är suveränt, det ger mig en kick.

Tavlorna ovan sofforna är målade av en Boråsmålare, Stig Kjellin, och tillsammans så här är de så fina. Soffan är nyinköpt från Långelids i Askim utanför Göteborg. Thomas Långelid har bidragit i vaket av soffa. Den passar så fint ihop med granitchipsen runt braskaminen. Det som saknas i detta rum är lämplig läsbelysning. Så småningom finner jag väl ut vad jag vill ha här.


En annan detalj i vardagsrummet



Att få chansen till olika utblickar inifrån huset är fint. Jag valde att höja ett av fönstren för att kunna få in lite av grönskan utanför, men genom detta fönster kan jag också få in lite kvällssol. Kommentaren från mina barn var: Man blir helt snurrig i detta hus, olika takhöjder, olika placering av fönstren och tavlorna linjerar inte. Ja, så är det - annat har fått styra. Min känsla att få in det jag värdesätter mest.


Husets värdefullaste tavla och lite till



Husets värdefullaste tavla har målats av ett av mina barnbarn, Smilla 9 år gammal. Den avbildar henne själv och hennes tre år äldre syster, Filippa. Visst är den fin? Smilla var så glad när jag hängde den över pianot i vardagsrummet. I love you mormor var henns kommentar.





Det man kan notera om resten av vardagsrummet är kontakten med Fader vår i himlen genom fönstret ovan pardörren. Se här även steppfönstret i hörnet i rummet. Det tog ett tag innan Willa Nordic AB accpeterade denna lösning med enbaert ihopklistrade fönster utan stolpe och utan liv mellan rutorna. De fick helt enkelt ändra sin konstruktion av bärande balkar för att klara denna fönsterkonstruktion. Jag har nu i efterhand fått reda på av Michael Hjälemby, Willa Nordic AB representant i Göteborg att fler kunder har velat ha denna konstruktion.

Det som inte syns på denna bild är att det idag hänger härliga gardiner - vita siden - vid sidan om pardörren.



Lena Widerberg från Fyra inredare AB har nu levererat dessa gardiner, vilka ger ett ombonat intryck utan att vara för "mycket".




Vi ser här Lenas man i färd med att montera gardinerna. Visst är profilen fin? Och gardinen blev perfekt här, och möjlig att dra för för att hindra insyn på kvällen.


Utsikt från matplatsen i köksdelen av huset


Vi ser här matplatsen från "köket". Utsikten är mot poolen och den del av altanen som är mest insynsskyddad. Här kommer morgonsolen in (om man är uppe relativt tidigt på morgonen längre fram mot sommaren), men fram emot lunchdags är det skuggigt här, vilket är skönt när man äter lunch. "Lådan" man ser här ute på altanen är poolen nu övertäckt av skyddande täcke över ställning som gör att vattnet rinner av innan is hinner bildas.

Under eftermiddagen hoppas jag få härlig sol utanför vardagsrummet.

Det enda jag kommer att sakna är kvällssolen. Det får bli kvällspromenader istället. Det är inte så dumt det heller.


Binovaköket


Binovas avskalade kök (Planofrom, Övre Husargatan, Göteborg) tilltalade mig mycket. Det passar fint mot det sprängda urberget utanför. Man kan gott säga att huset vilar mot urberget, mot moder jord.

Jag är mycket glad över att samarbetet med Kristina Linnér om kökets utformning fungerade perfekt. Hennes snickare Mattias Borén utförde vid installationen av köket också ett mycket fint jobb. Jag är helnöjd!

Lamporna ovanför ön är från Light art, Mölndalsvägen, Göteborg. Jonas där var oerhört lyhörd för vad jag sökte för armatur. Det kunde inte ha blivit bättre, tycker jag.


 
 
 
Köket sett från andra hållet. Här syns även tvättstugan till vänster i bild. Det som är mycket skönt i huset är att ljuset fån olika fönster kommer från många olika håll.
 
 

En bild av matplatsen i köket


Ja, här ser ni matbordet som jag köpte från Långelids i Askim utanför Göteborg. Bordet passar fint ihop med Binova köket från Planoform på Övre Husargatan i Göteborg. Det passar också fint ihop med min riktigt gamla matta som har klarat mycket spill från barnbarnen under alla år. Stolarna vid matbordet hade jag redan tidigare. Tänk, det råkade bli så att de är från samma fabrikant i Italien som bordet. Härligt!

Längst in i bilden skymtar lite av vardagsrummet med Gerd Ekdahls fina tavla i fonden. Här inne är det 3,3 meter i takhöjd, vilket gladde Gerd mycket. Det blir lite luft runt Gerds tavla på detta sätt.


Några bilder på det färdiga resultatet av mitt husbygge

Jag hade egentligen inte tänkt att lägga ut bilder på inredning etc., men här kommer nu några bilder även om det inte är riktigt klart ännu. Här syns braskaminen inbyggd i ett hölje av granitchips. Braskaminen är från Spartherm, med utfällbar lucka som underlättar rengöring. Luckan är också möjlig att dra uppåt för att man enkelt skall kunna lägga in ved. Jag trodde att den skulle gå att få upp helt och hållet så att man kunde välja att ha en öppen brasa eller en bakóm glasskivan. Här hade jag inte informerat mig ordentligt kan man konstatera så här i efterhand. Jag kan väl också nu se att spisen blev lite väl stor för rummet som inte är så brett. Sitter man i soffan är det dock på behagligt avstånd från värmen.

Skorstenen är bakkantsmonterad och löper enbart utomhus. Som synes på bilden är det en tejpbit kvar på skorstenen. Den kommer att döljas när väl plåtslagaren Järmo kommer och monterar plåten som skorstenen skall kläs med. Det har dröjt onödigt länge må jag säga. Plåtslagaren var väl inte riktigt klar över hur han skulle kunna tillfredsställa min önskan om att få en plåt i antracitfärg som övrig utomhusplåt (fönsterbleck, hängrännor och stuprör) och i SINUSPROFIL DRAGEN PÅ DIAGONALEN. Nu blir det inte så utan istället en plåt med band som lite liknar det jag ville ha. Jag har sagt ok till detta för länge sedan, men som sagt det dröjer innan detta är på plats.

För att dölja skorstenen som kommer ut utomhus murades också en utomhusdel av leca och samma granitchips. Skorstenspojkarna i Kungsbacka gjorde här ett mycket fint jobb. Chipsen köptes från KS Kaminer i Kungsbacka, där jag även köpte braskaminen.

Marmorbordet vid soffan kommer att säljas. Finns det någon köpare där ute i cyberrymden? Det blir istället ett lite mindre bord med en glasskiva och ett underreda av amerikansk körsbär som vitrinskåpet längst in i rummet. Längst in i bilden skymtar höger med böcker. Det är matböcker - en snickare - Ingvar Andersson från Ting i trä i Varberg håller på att bygga en bokhylla för mina kokböcker. Denna hylla placeras precis vid ingången till köksdelen.