Bloggintresserade

7 juni 2012

Badrummet och dess inredning - problem?

Mitt badrum har jag tänkt mig som ett rum för relax! Kortsidan av badrummet avdelas med en glasvägg för en liten bastu. En bastu där jag antingen kan avnjuta "vanlig" bastu eller ångbastu! Härligt.

De långa väggarna i badrummet ända in i bastudelen blir "kaklade" med fin keramiksten från Badoform, liknande keramik men i mörkare ton sätts på golvet. Tanken har varit att det skall vara "släta" väggar, inga hyllplan eller dylikt, utan strikt och enkelt formmässigt sett. Den enda utvikningen från detta är fönstret från tak till golv i bastudelen, och fönsterdörren i badrumsdelen, samt ett litet smalt fönster där tanken är att morgonsolen skall kunna stråla in.

Jag kommer att få tåla ett hyllplan ovan toalettstolen, då den inte kan byggas in i ytterväggen. Detta var jag inte tydligt informerad om vid genomgångar med Willa Nordic AB om ritningen och husets inredning.

Kortväggen vid handfatet skall också bli täckt av keramik, men här är avsikten att ett inbyggnads spegelskåp skall sättas in i en istallationsvägg. På huvudritningen som godkänts av både mig och Willa Nordic AB framgår att denna yttervägg är "tjockare" än övriga väggar. Det som såg ut att bli ett problem här är nu löst efter Michael Hjälmebys besök här på byggplatsen i fredags, 8 juni. Han menade då att det markerats på ritningen, dvs "förtjockningen", var en 45x70 regel. Han menade också att man innanför den inre isoleringen vid pe pkasten sätter en "skiva" vilken kommer innanför skåpet. 45 reglarna får sågas av. Tätskiktet appliceras även bakom skåpet, glöm nu bara inte el in till skåpet. Skåpets monteringsdjup är 125mm. Utrymmet som nu skapats räcker gott och väl till. Hela skåpet KAN byggas in. Tack och lov, då detta skåp saknar snygga sidostycken. Det måste byggas in helt och hållet!


Moelvens fasadvirke på plats - så även spiken nu!

Ja, så är då Moelvens fasadvirke äntligen på plats. Willa Nordic AB schabblade även med själva leveransen då de tog en kranbil som inte kunde nå upp till byggplatsen. Dagen efter fick en lyftkran komma och lyfta ner fellevererad fasad och lyfta upp rätt.

Glad, trodde jag att fasaden skulle spikas på torsdag 7 juni. Fasaden skulle ha varit påspikad redan vid stomleveransen den 2 april. Sedan dess har alltså Willa Nordic AB på plats vetat att så inte var fallet och att spik skulle komma att behövas. Spiken borde ha levererats hit i tid innan påspikningen skulle ske. Skall man skylla denna hantering på för dåligt engagemang av Willa Nordic AB i mitt husbygge, eller på vad?

Jag kollade med en av mina söner - han hade den typ av spik på sin hylla i sitt garage! En spik från Gunnebo industrier. Den skulle också kunna finnas hos Gryt spik, fick jag reda på. Nog sjutton skulle man kunna få tag på spiken.

På Moelvens hemsida anges: A4 Rostfri syrafast ringspik med kullrigt huvud, 50 x 2,1 mm - men vid mitt telefonsamtal med Moelven framgick att det skall vara 3 ggr dimensionen som är 21 mm, alltså 63 mm lång spik.
Jag ringde Gunnebo industrier och fick följande information per email av Tommy Nilsson där: Kamspik rostfri AISI 316/A4 m.lågkulrigt huvud för hammare. Den är rostfri, syrafast!!!

Även Gryt hade denna spik!

Derome i Kungsbacka är Gunnebo industriers återförsäljare så det bör inte vara så svårt att få tag i denna spik, som finns på lager hos Gunnebo industrier.

Jag fick nu i eftermiddag reda på att snickarna i morgon bitti skall köpa in spiken som skall andvändas för att handspika på fasaden, det görs så för att få raka linjer. Jag får verkligen nu hoppas att allt blir bra i slutändan.

Behöver alla byggherrar jobba så här mycket? Undrar jag.