Bloggintresserade

2 mars 2012

Genomföringar i pool

För tätning av rörgenomföringar och detaljer av rostfritt stål, galvaniserad stål, hård PVC (dvs utan mjukgörare), se nedan. Rörgenomföringar med manschettinfästning utförs enligt "Lampor och dyl manschettinfästning i bassänger".

Underlaget skall vara av typ som anges och utfört enligt anvisningarna för "Tät- och sättsystem 5.1.1 - Bassänger inom- och utomhus". Detaljen som ansluts (i mitt fall lampa för ljus och vatteninlopp) skall vara fast förankrad i konstruktionen samt vara av typ som tillverkaren godkänt för ändamålet. se www.weber.se

Utförande

Rör av metall tvättas / slipas på ytan så att vidhäftningsförsämrande fetter och beläggningar avlägsnas.

Rör av plaster slipas på ytan med sandpapper.

Betongen / putsen i nedfasningen (djup 2-3 cm, diameter ca 3-4 cm större än detalj) och min 15 cm utanför primas med Prim 807 Pox. OBS! Skydda detaljen från primer.

Primer påföres med roller eller pensel och beströs därefter med ett heltäckande skikt tvättad och torkad sand i fraktion 0,5 - 1,0 mm.

När primern härdat fylls nedfasningen med Tec 827S Pox / Xerm 847 Pox som också dras ut på den primade ytan utanför utfräsningen.

Ytan på Tec 827S Pox / Xerm 847 Pox beströs med ett heltäckande skikt tvättad och torkad sand i fraktion 0,5-1,0mm.

Efterföljande applicering och anslutning av valt tätskikt mot härdplasttätningen görs enligt anvisningarna för tätskiktssystemet.

Ja, det var en hel del som behöver göras.

Konstruktionen av poolen och dess tätskikt

Det gäller att förhindra läckage från poolen, och därmed skydda underliggande betongkonstruktion mot inträngande vatten som kan skada konstruktionen och dess armering.

Ett viktigt villkor för att Weber som levererar Leca-blocken kan gå i god för konstruktionen är vattenkvaliteten. Weber måste verifiera vattenkvaliteten. Lämpligst är att man bifogar ett fysiskt vattenprov eller dokumentation på vattnet. Det är också viktigt att den reningsmetod som kommer att användas är OK.

Leca systemet och dess tätskikt lämpar sig endast där poolvattnet har en hårdhetsgrad > 5dH grader, sulfatmängd < 600 mg / L, magnesiummängd < 1000 mg/L och en löst koldioxidmängd som är < mg/L.

Jaha, och hur får jag reda på allt detta INNAN jag bestämmer tätskikt? Jag får höra med kommunen om vattnets kvalitet, och med poolteknikleverantören om reningsverket som denne kommer att leverera.

Vidare så gäller systemet endast på underlag av platsgjuten betong konstruerad för poolen. Här jag då inga problem!

Högsta temperatur på vattnet får inte överskrida +40 grader C. Lägsta temperatur +10 grader C, gäller material och underlag. MEN OJ - hur gör man med detta? Plus 10 grader??? Jag får ringa dem.

Val av keramik

Keramiken skall vara anpassad för användning i poolmiljö, vanligen klinker med vattenabsorption 0-0,5% enligt EN ISO 1054-3. Om oglaserad keramik (kan bli aktuellt i mitt fall) skall användas i poolen skall detta vara av tätsintrad kvalitet. Vad är det för något?

Använd inte plattor med reaktivt innehåll av kisel då risken är stor för alkalikiselreaktioner. Innehåller granitkeramik detta?

Nu blir det antagligen inte så att jag kommer att använda granitkeramik, eller tunna granitskivor 3-4 mm, då jag hellre vill ha tunnbetong eller tunnputs - vi får se hur det går med detta.

Underlag
Betongen vör uppfylla kravet för vattentäthet enligt SS 13 72 14. Betongens hållfasthet skall minst vara av kvalitet K40 gjord på anläggningscement. Ytan skall vara brädriven.

Betongplatta på mark skall ha ett kapilärbrytande skikt och vara väl dränerad. Dräneringen lär inte vara något problem i mitt fall. Jag får kolla vattentätheten och hållfastheten.

Skall täthetsprovning av poolen utföras kan detta påbörjas efter cirka 1 månad från gjutningen vid gynnsamma härdningsförhållanden. Tätningen av poolen skall ej påbörjas tidigare än 1 månad från utförd gjutning eller då täthetsprovning har avslutats.

Konstruktionen skall innan tätskiktsarbetet påbörjas ha max 95% relativ fuktighet.
Betongen blästras med fördel för att avlägsna partier med svag vidhäftning och för att öppna upp negativa luftblåsor och porer nära ytan. Laga dessa enligt anvisningarna i "Utjämning och lagning av underlag". Viktigt är även att hörn och vinklar bearbetas lika. Hörn skall avfasas till minst 10 mm radie. Putsade ytor skall ha en ytstruktur motsvarande AMA HUS 08, kapitel LBS, fotobil. putsstrukturer 2-3. se www.leca.se

Underlaget skall vid tätskiktsapplikationen vara rent, torrt, jämnt samt fritt från sprickor och annat som kan inverka negativt på vidhäftningen.

Vidhäftningen mot underlaget skall vara > 1,0 Mpa. Underlaget skall också uppfylla de för ändamålet ställda kraven avseende funktion, toleranser, belastning och utförande smat vara utfört enligt god branschpraxis.

Rörgenomföringar (inlopp av vatten, 2 stycken), infästningar (tror ej aktuellt i mitt fall) och ingjutningsdetaljer (i mitt fall endast en belysningspunkt 300 watt) skall vara fixerade och tätning mot dessa utföres enligt Webers anpassade anvisning för den aktuella detaljern innan påbörjad tätskiktsapplicering.

Utjämning och lagning av underlag

Större ojämnheter på vertikala ytor grundas med Cementbruk A Anl blandad med Vidhäftare enligt produktblad och utjämnas med Cementbruk A Anl. Utjämna ojämnheter på golv med Läggningsbruk K35 Anl.

Lokala omjämnheter, sprickor eller blåsor, upp till 3 mm, borstas eller injekteras med Vidhäftningsslamma Betoheft Anl.

Större sprickor och håligheter, upp till 50 mm, lagas med Lagningsbruk REP 65. Lagningsbruk REP 65 påföres när Betoheft Anl styvnat till men inte torkat, i det närmaste vått i vått. Lagningsbruket appliceras med lämpligt verktyg (tungslev eller liknande) och byggs upp till önskad tjocklek. Vid tjockare lagningar läggs nästa skikt när det första styvnat till. Förhindra snabb uttorkning för att undvika sprickbildning. Efter avslutad lagning kan hela ytan slammas med 2-3 Betoheft Anl för att få enhetlig struktur.

Applicering av tätskikt

Underlaget förvattnas till lätt fuktigt, hellre för torrt än för blött innan tätkskiktsappliceringen kan påbörjas. OBS Fritt vatten får ej förekomma. Starkt sugande underlag bör primas med Floor 4716 Primer spädd 1+5 (primer + vatten). Tätskiktet Tec superflex D2 appliceras i omgångar till en totaltjocklek om min 3 mm.

Lämpliga verktyg för applicering är slät stålspackel och 4 mm tandspackel. Första skiktet skall alltid skrapspacklas in för att få rätt täckning och täthet på underlaget.

När första skiktet är gångbart/belastningsbart (men fortfarande fuktigt) så läggs Tec Fibermassa över alla vinklar. Vid rörelsefogar (blir det aktuellt i mitt fall????) ...

OBS Tänk på torktiden mellan lagren. Ryggar och ojämnheter som uppstår i tätskiktet under påläggning slipas lätt ned med slipsten eller eftersläntas med slät stålspackel. Tredje lagret efterslätas med slåt stålspackel till ett slätt och porfritt heltäckande skikt.

Det nylagda tätskiktet skall skyddas mot regn, solbestrålning och frost före plattsättning. Den färdiga konstruktionen skall skyddas mot vatten och frost under minst tre veckor.

Ja, jag får väl nöja mig så här så länge.

Bottenplatta för poolen

Samtidigt med att bottenplattan för huset gjuts, gjuts även bottenplattan för poolen, 1 meter under färdigt altangolv. Detta altangolv kommer ca 3-5 cm under färdigt golv inne i huset.

Jag tänker mig sedan att väggarna muras med Leca. Roger Hallgren (R & H Byggteknik) ritar konstruktionen för detta.

På hemvägen från tandläkaren idag åkte jag förbi Gissléns. Jag ville höra med dem om det finns små, små svarta och vita stenar som kan användas i tunnbetong eller tunn puts som kan användas som beklädnad av poolväggar både inuti och utanpå, och på poolgolvet. De undersöker saken åt mig.

Tänk att jag där hos Gissléns träffade på ett vänligt par som just byggt en pool, och på det sätt som jag önskar! Ibland har man tur i livet. De rådde mig att gå in på www.leca.se - för att få råd om hur man kan göra, både vad gäller tätskikt och genomföringar (i mitt fall gäller det genomföring för ljus, och för införsel av vatten i poolen). Genomföring för utförsel behövs inte då jag vill ha en långsida med "overflow". De gav mig också mobilnummer till den person som byggt deras pool. Underbart!

Tänk, det kanske kan bli som jag drömmer om!! Riktigt i hamn är jag förstås inte ännu.

Fylle/gruslägging snart klart

Här ses Plattonmattan uppsatt på söderväggen med bubblorna in mot väggen - helt i sin ordning vad jag förstår. Plattonmattan sätt ordentligt omlott - ca 30 cm. Cellplasten är inte bara bra för att ta emot gruset utan också för dess isoleringsförmåga. L-stöden är nu beställda och är antagligen på plats på måndag morgon. Lasses Entreprenad kör hit dem. Tur att stöden fanns på lager så att detta kan bli klart innan de börjar med bottenplattan. Det blir fyra stycken L-stöd på denna sida, uppsatta som en terrassering.


Ytterligare leverans av grus - 0,1632 dimension - vilket är vanligast.



Jag fick också tillfälle att hälsa  på Linda, en ung tjej som kör 12 tons lastbilen med grus.


Det var riktigt roligt att kliva upp längs gruset på norrsidan för att se hur det ser ut här uppe där bottenplattan för huset kommer att gjutas i nästa vecka. Ser ni havet lite i horisonten? Jag kan föreställa mig hur fint det kommer att bli. Det blir en härlig rymd!


Kantelementets överkant för bottenplattan kommer att gå i nivå med de raka elementen som man ser här på bilden alldeles vid skopan.


Det är här L-stöden, sett uppifrån kommer att sättas upp. Det blir då stöd för gruset som läggs under den kommande poolen.


Här har gruset paddats, endast 1 gång närmast garageväggen så att den inte buktar inåt.

Här ser ni paddan. Det paddas tre gånger längre ifrån garageväggen.


Här går Markus och jämnar ut gruset innan han paddar. I slänten norr om garaget kommer snart entrétrappan att byggas.


Oj, jag vet inte vad detta är för dräneringsrör?!


Plattonrullen för framsidan av garaget, och mer grus!


Här ser man gränsen mot grannen i norr, det gula huset. Här kommer fyra L-stöd att sättas upp, men först gräs det ned ca 10 cm, för att det skall se snyggt ut mot grannen. Innan L-stöden sätts dit måste man gräva bort gruset här, vilket sedan får återläggas men inte ända upp. Det måste till jord här till överkanten av L-stöden på min sida, för att ge möjlighet till växtlighet här. Tänk att jag började nästan omedelbart att planera för växtligheten - långt innan alla idéer tog form angående själva huset. Det skall bli så roligt att plantera och se vad som händer! Om de växter jag väljer klarar sig här i min postglaciala mark, ok även om jag förbättrar en del med hitforslad jord.

L-stöd

Nu på morgonen, fredag 2 mars åker jag och beställer L-stöd, 8 stycken. 4 stycken till södersidan om garaget, och 4 stycken till den översta delen av gränsen mot grannen i norr (gula huset).

Den översta delen av uppfarten, den mot garaget, ligger 1320mm ovan grannens mark. Det är därför stöden behövs på denna sida. Grannarna är helt överens med mig om detta. Kanonskönt! De är verkligen rara.

Stöden söder om garaget skall "hålla" emot fyllet på denna sida, så att det inte blir en långt utdragen slänt. Hoppas att det ändå blir OK. Det kommer inte heller då att behövas lika mycket fylle.

I själva verket går det åt ruskigt mycket fylle bakom garaget, och vid sidorna.

Hoppas nu att de har applicerat Plattonplattorna ordentligt omlott. Jag får gå ut och kontrollera detta. Återkommer.