Bloggintresserade

4 april 2012

Fel i husleverans från Willa Nordic AB

Ja, så då kom den otroligt duktige byggmästaren Bengt Johansson från Smarholmens Bygg AB på att det måste vara något fel i konstruktionen av ytterväggarna vid köket, dels mot öster, dels mot väster. Det saknades helt enkelt 10 cm yttervägg i båda fallen, på höjden.

Möjligen har det förvirrat konstruktörerna vid Willa Nordic AB att det invändigt skulle vara 2600 mm i takhöjd i köket, men 2700 mm i resten av huset förutom i vardagsrummet där det skall vara 3300mm. I bastun/badrummet sänkte vi taket en del.

Detta med felaktiga köksytterväggarna upptäcktes av byggmästaren när takstolarna skulle monteras.

Felet innebär att det pålagda taket över köket får lyftas upp och väggarna "fyllas på" och sedan får taket sänkas ner på plats igen. Det tar minst en dag i anspråk. Det blir Willa Nordic AB som får stå för detta. Att så blir fallet har jag också fått bekräftat per email av Peter Grip på Willa Nordic AB. Enligt honom är alla inbegripna informerade och att Willa Nordic AB står för merkostnaden.

Problemet är dock tidsplaneringen - vi förlorar minst en dag!

I leveransen från Willa Nordic AB finns dessutom olika typer av skador som har skett, förmodligen i leveransen eller redan innan lastningen skedde i Stockarby. Gips vid fönstren är skadat på flera ställen, förutom fönsterbleck vid fönstren på utsidan. Det kan finnas fler ställen som jag ännu inte har upptäckt.

Trots allt känner jag mig lugn då Bengt Johansson med duktiga medarbetare från Smarholmens Bygg AB engagerat och bra utför sina jobb här. Bengt är också duktig på att kommunicera vad som händer till mig. Det uppskattar jag särskilt mycket.

Husets ytter- och innerväggar samt takstolar på plats

Ja, så nu ser man här nedan lite av den kommande utvändiga profilen av huset. Här syns också L-stöden för att hålla kvar gruset som fylldes bakom garaget. Dessa får kläs med växter, helst blåregn och vinrankor.

Enligt ritningarna reser sig huset ca 1,5 meter ovan överkant på de två smala fönstren som är vända mot öster, ett från vardera kapprummet och gästtoaletten. Lite mer indraget ser man pardörren vid matplatsen, pardörren i vardagsrummet och plast där steppfönstret skall sitta i vardagsrummet. Jag måste säga att det är ett härligt byggväder. Det kan inte vara bättre, och kanske hinner de duktiga byggarna få på råsponten innan påsk. Takstolarna är redan på och de håller på att spika på taråsponten, på vilket de sedan lägger ett underlagspapp från Mataki, YAP 2200.


Man ser här också entrétrappan på husets norrsida. Trappan är nu täckt av en presenning för att den inte skall bli så åtgången under den första byggtiden. Slänten till höger om trappan är väl brant, jag får fundera över hur jag skall lösa detta. Vid den nedre delen lägger vi stora runda stenar. Längre upp försöker jag hitta på något sätt att kunna plantera rosa rosor mot grannen mer norrut. Solen kommer att komma åt här, och det blir vackert mot grannen i det vita huset.

Canegon har varit här för att se hur de skall kunna få till ett fint trappräcke och på sydost ett staket vid L-stöden bort mot berget.


Här ser man ut från bastun, jag får fundera ut hur jag skall ordna naturen här utanför så att det blir fint. Ovanpå berget här får det också bli någon form av växtlighet mot grannen i väster, dels som insynskydd mot mig men också så att det blir vackert mot grannen i väster, kanske vacker kaprifol.

Här ser man att de bärande innerväggarna nu är på plats. De bärande innerväggarna är 95 cm tjocka bstående av 13 gips, 11 osb, 95 regelverk s600 /45 mineral ull, 11 osb, 13 gips.

Det är så spännande att nu kunna få ett grepp om de rumsliga delarna av huset.

Man ser på denna bild också fackverkstakstolarna, vilka placeras s 1200 med sina beslag och ankarskruv, med en takläggning av 4 grader. I själva verket ser vi här fackverkstakstolarna i köket- vilka placeras med s600 för att möjliggöra en framtida takterrass ovanför.


Här är en bild mot skafferiet med sitt lilla lilla fönster mot väster. Ovan ses min grannes friggebod som ligger alldeles i tomtgränsen. Det ser ut som att utsikten från friggeboden kommer att bevaras. Hoppas det.

Här har takstolarna ännu inte kommit på plats.


Oj, huset reser sig mot skyn. Kort taget från platsen utanför garaget. En så vacker blå himmel så här tidigt på morgonen. Att ytterväggen nu ser grå ut beror på att man här ser vindskyddsduken. Kommer det att monteras på även på den översta delen?


Från sydost ser huset ut att komma fint in på tomten. Det känns som att huset alltid skulle ha legat här.


Ja, det var ett företag att få upp allt på berget.



Hela husblock lyftes upp. Allt gick väldigt smidigt och bra. Det sköttes mycket professionellt av Smarholmens Bygg AB.


Vissa block fick justeras på plats. Willa Nordic AB hade inte riktigt gjort klart var GVF etc skulle komma upp. Byggarna sade att det inte är ovanligt med denna typ av justeringar. Enligt mig borde väl konstruktören vid Willa Nordic AB ha kunnat förutse var GVF skulle komma, det finns ju utmärkt på de ritningar jag har sett. Det var inte lätt för byggarna att få bort bjälklaget när husblocket hängde och dinglade i kranen. Man ser rätt tydligt på bilden här hur tokigt detta var. Detta arbete tar också onödig tid för byggarna. Det hade varit lätt för Willa Nordic AB att släppa på konstruktionen här och låtit Smarholmen istället sätta dit dessa brädor efter det att nedsänkningen av husblocket hade skett.

Här har den bärande väggen i hiss-schaktet sänkts ned till garagegolvet. Det placerades på den höga delen av garagegolvet, alltså inte nere i "vattenhålet" dvs försänkningen av bottenplattan för hissen.

Här används bottenplattan för poolen som mellanlagringsplats av material.

Här kanske man kan få en föreställning av utsikten från altanen utanför vardagsrummet. Lite ser man havet, men framför allt är det en fin vy över bukten och himmel.

Här nedan ser man det smala fönstet i vardagsrummet, ett fönster som vätter mot berget. Berget kommer att belysas, så det blir säkert fint. Detta fönster sitter väldigt nära hörnet, men det stämmer enligt ritningen. Jag har bett byggmästaren att flytta det två block in, det blir alltså två block mellan fönstret och hörnet. Det blir mycket bättre.

Fönstet på sidoväggen, mot väster, ser ut att ha blivit väldigt högt placerat, men det är i enlighet med ritningen. När man sitter i soffan kommer man att kunna se himlen. Det var väl så vi tänkte även om jag inte riktigt minns det nu. Tanken var också att min schänk skulle placeras nedanför detta fönster. En sådan placering av schänken skymmer utsikten som det smala fönstret ger.

Här är en tydlig miss i planeringen! Hoppas att jag inte kommer på flera sådana missar. Borde arkitekten ha kommit på denna miss redan på ritningsstadiet, det är frågan. Hur som helst, den fantastiske byggarmästaren Bengt Johansson hos Smarholmen Bygg AB fixar detta åt mig, och flyttar fönstret två steg. Soffgruppen kommer ändå att få plats. Så snyggt det blir då! Här har allt i enlighet med överenskommelsen mellan Willa Nordic AB och mig osb och gips inte satts på på innerväggen mot söder då elektrikern och jag ville ha ett spelrum för hur vi skulle placera elanslutningar på denna vägg.

Här är den härliga pardörren ut mot terrassen med poolen. Det blir inga stora ytor, lite trångt, men det kommer nog att upplevas bättre när allt byggmaterial är borta.


Ja, här syns en vattenanslutning, återigen måste Smarholmens bygg justera byggblocket.


Jag har också en inpassning av golvvärmerörens GVF fått ske.

Här ser man husdel lyftas på plats av den stora kranen. Limträbalken (osäker på om detta är en limträbalk) ligger redan på plats.

Här ser man fönstret ovan arbetsbänken i köket och dörren ut. Man ser även dörröppningen till skafferiet. SE denna vägg är 10 cm högre än köksväggen - jag är tydligen en dålig observatör!

Men för väggen bakom kommande högskåp noterar jag att det saknas isolering, osb och gips! Varför? Denna vägg är förmodligen en bärande innervägg - jag får kontrollera. Även en icke bärande innervägg skall ha 13 gips, 11 osb, men nu 70 regelverk s600 /45 mineral ull, 11 osb, 13 gips. Jag får fråga om detta!!!

Vi ser här också en stor limträbalk, Det är inte en stålbalk HEA 200 - var sitter den - en sådan är i garaget? Är detta en stålbalk IPE 140 - eller var sitter den alt kommer den att sitta?

Sedan undrar jag var resten av balkarna kommer, dvs limträbalkarna och fanérträbalkarna?


Nu ser man det rumsliga utrymmet för tvättrummet, inte jättestort, men tillräckligt.