Bloggintresserade

12 februari 2012

Murning av garaget pågår nu

Den här veckan skall det vara fint väder, vilket måste underlätta för murarna. Plattan fick ligga en vecka täckt med cellplast innan murningen kunde påbörjas.



Leverans av materialet skedde i fredags. Det är dels vanlig Leca som skall användas för murningen i bakkant och halva sidorna. Resten av sidorna och framkant muras med Isoleca. Skälet är att bakkant och halva sidorna kommer att marktäckas.Men innan dess sätts plattonskivor på. En limträbalk monteras också innan dess.





Nu har själva förberedelsearbettet inför murningen börjat. I bakkant har ett vinkeljärn satts fast. Likaså vid hissen. Avsikten var från början, vilket också ingick i offerten från Morgans Husgrunder AB, att det skulle vara contriforer x 3 i bakkant. Detta var också upptaget i Rums- och entreprenadbeskrivningen från Willa Nordic AB. Tanken var att packa material (sprängsten, makadam) som fylle. Skälet var att bottenplattan för huset skall gå en bit in över garaget.

Nu gör de så istället att de sätter fast ett vinkeljärn och armerar med stegjärn mellan varje lager av lecasten. De gör också så att bottenplattan blir friliggande i ca 2 meter, men att den armeras ordentligt. Jag visste inte vem som hade kommit på denna konstruktion förrän jag var på möte med Willa Nordic 2012-02-22. Jag fick då reda på att Willa Nordic AB givit uppdraget att ta fram en annan konstruktion åt Roger Hallgren vid R & H Byggteknik AB. Willa Nordic AB kontaktade inte mig inför denna ändring av planen. De gick helt enkelt emot tidigare överenskommelse. Morgan Husgrunder AB fick dessa konstruktioinsritningar att följa. Frågan är hur detta kommer att regleras ekonomiskt. Kankse är det nu en bättre konstruktion, vad vet jag. Det är inte enkelt att vara byggherre.

Bilderna här nedan visar dels hur nära det sprängda berget ligger själva plattan, dels att det ser ut att vara "lösa" stenar, med risk att rasa ned. Jag har kontaktat entreprenadansvarig för bygget vid Willa Nordic AB om denna risk. Det är i denna del av min mark postglacialt grus, längre upp mot väster är det urberg. Snabbt kom Lasses Entreprenad och säkrade berget. Det är en stor fördel att ha entreprenörer i närheten.



Man ser här hur högt upp garageväggen kommer att muras. Det är verkligen spännande när man nu ser själva garageformen.





Här ser man formen för hissschaktet.