Bloggintresserade

16 juli 2012

Altan i Kebony - en mer rötsäker trävara

Altanen görs i Kebony.

Vi använder räfflat virke vid poolen och slätt för resten av altanen.

Altanen kommer att läggas dolt, dvs klickläggas.

Kebony baseras på en process där hållbart trä görs ännu hållbarare, hårdare och mer stabilt genom att använda vätskor från biologiska restprodukter. Kebony är ett hållbart alternativ till hårdträ från tropiska områden. Produkten påminner om teak och andra tropiska träslag. Det är mörkt och får en silvergrå patina med tiden om det lämnas obehandlat. En av de påtagliga fördelarna med kebonisering är motståndskraften mot väder och slitage. Andra påtagliga fördelar är exceptionellt god motståndskraft mot nedbrytning och lång livslängd. Denna hållbarhet uppnås utan de nackdelar som är förknippade med traditionella impregneringsmetoder vilket är anledningen till att vi tillämpar svanenmärkningen (den officiella nordiska miljömärkningen från Nordiska Ministerrådet).

Kebonytekniken är ett kostnadseffektivt, hållbart och oberoende verifierat alternativ till skadligt regnskogsträ. Företagets patentskyddade processer ger produkter som levererar stora förbättringar i hållbarhet och formstabilitet samtidigt som de är estetiskt tilltalande. Kebonyprodukter passar för ett stort antal applikationer och utformningar – och omfattar både inomhus- och utomhusapplikationer.

Kebony är även ett miljövänligt alternativ till giftiga kemikalier för träimpregnering. Ett globalt miljöuppvaknande är en av de viktigaste drivkrafterna för kebonyprodukterna då de lagstiftande myndigheterna driver fram miljövänliga alternativ. Förbudet mot CCA-produkter (krom, koppar och arsenik) i de flesta delar av världen och den pågående debatten om användningen av giftiga kemikalier för träimpregnering är viktiga exempel på hur det allmänna påverkar efterfrågan på kebonyprodukterna.

Furfurylationsprocessen ger träet en mörkare färg som får Kebonyträet att likna teak, ipé, mahogny och andra tropiska träslag. Det får även en silvergrå patina med tiden om det lämnas obehandlat. En stor fördel med kebonisering är motståndskraften mot väder och slitage. Andra påtagliga fördelar är exceptionellt god motståndskraft mot nedbrytning, ökad hårdhet och lång livslängd. Denna hållbarhet uppnås utan de nackdelar som är förknippade med traditionella impregneringsmetoder vilket är anledningen till att Kebony är FSC-certifierat och får bära svanenmärkningen (den officiella nordiska miljömärkningen från Nordiska Ministerrådet).

Kebony kostar lite mer än giftbehandlat trä men Kebony håller ungefär tre gånger så lång tid. Kebonys livscykelkostnad är ca hälften jämfört med att köpa och underhålla behandlat eller impregnerat trä. Tropiska träslag som teak, mahogny och andra utrotningshotade träslag kostar normalt mer än Kebony.