Bloggintresserade

30 juni 2011

Sättning av klinker på golv och väggar


Taket i badrummet och bastun planeras att sänkas till 2500 mm.

Offert tas in från kakelsättare Richard Andersson, som tidigare har samarbetat med Willa Nordic AB.

Först och främst behöver man ta hänsyn till våtrumsisoleringen i badrum och WC/gästtoalett. Det talas om zon 1 och zon 2, där zon 1 är mest kritiskt. Reglerna för våtrumsisolering finns att läsa hos www.BKR.se.

Våtrumsisolering gäller till viss del även i tvättrummet, golvet och 10 cm upp på väggarna runt om.

Det gäller att ett riktigt bra jobb görs vid sättningen av ett vackert klinker. Sättningen och fogningen är i sig mycket viktig för helhetsintrycket.

Frågan är hur stor andel av offerten från kakelsättaren som omfattas av material såsom fix och fog och hjälpmedel, plastbitar, för att hålla avståndet mellan plattorna respektive arbetskostnad?

Klinker kommer att läggas på golvet i entrén, kapprummet, WC/gästtoalett och i förråd, badrum/bastu, skafferi och tvättrum. Det blir golvsocklar av klinker på de två väggar där det inte är klinker på väggarna i WC/gästtoalett. I entrén blir det vitmålad golvlist. I bastun under väggen i asp blir det klinkersockel.

Klinker sätts på installationsväggen (den vägg där toalett och kranar placeras) i gästtoaletten och på kortväggen mot förrådet, på de två längsgående väggarna i badrum/bastu och hela kortväggen mot norr i badrummet.

Det gäller att göra en säker vatteninstallation och att rätta sig efter BKR och GVK.

Enligt BKR: det finns två typer av våtrumsskivor: sugande och icke sugande.


Sugande
 
Våtrumsskivor som har en appliceringsyta som enligt test har en öppentid/absorbtionsförmåga för tätskiktslim mellan 0-20 minuter, är sugande.

Uppgifter om eventuell förbehandling skall kontrolleras i respektive skivleverantörs monteringsanvisning.

Icke sugande
Våtrumsskivor som har en appliceringsyta som enligt test har en öppentid/absorbtionsförmåga för tätskiktslim mellan 20-40 minuter är icke sugande.

Uppgifter om eventuell förbehandling skall kontrolleras i respektive skivleverantörs monteringsanvisning.

Först sätts en typ av aquaskiva innan montering av tätskiktsfolie sker.


I klinkersättarens åtagande ingår:

Montage av material från leverantör av klinker, i mitt fall Badoform, Övre Husargatan i Göteborg.

Flytspackling sker av samtliga golvytor som skall beläggas med klinker. Kakelsättaren gör flytspacklingen.


Tätskiktsmaterialet. Fabrikat? Matrialkostnad? Ingår i WNAB Stockaryd, alltså i själva huspriset.


Fix, fog - Fabrikat? Fogen skall vara enligt mig vara så lik klinkern i färg som möjligt. Matrialkostnad?

Plattsättning kommer att ske mot fyrkantiga golvbrunnar. Klinkern får laserskäras för att få det snyggt till en vanlig standardbrunn.

Jag har valt  brunnar från Konradssons: Bluchers rostfria brunnar.


I klinkersättarens åtagande ingår ej:


Eventuell komplettering av el- och rörkomponenter. Frågan är vad som kan tillkomma i dessa avseenden.

Kakelsättaren: Det handlar om omfattning av installationer, vilka utförs av annan entreprenör. det handlar exempelvis om utstickande föremål och övriga håltagningar i  klinkerplattorna.

Är omfattningen av sådan art att det inte ingår i offererat pris meddelar klinkersättaren mig och går vidare först efter gemensam överenskommelse. Det handlar om att se på ritning från Badoform och från Willa Nordic AB.
Montage av våtrumsskivor. OBS detta arbete utför snickarna.

Avjämning av ytor utöver ingående flytspackling. Det kan handla om fall i duscharna. Det skall ha åtgärdats innan klinkersättaren kommer.


Tillkommande kostnader

Arbete och material kan eventuellt handla om material och arbete som klinkersättaren behöver under pågående arbete och som inte redan är inköpt. Det gäller att försöka tänka ut allt från början, men visst...

VVS-material räknar inte klinkersättaren med då han inte kan se hur omfattande rörarbetet kommer att vara. Det kan handla om golvbrunnarna, men detta sköter rörmakaren.

Tillkommande arbeten utföres enligt löpande räkning och debiteras med 440 kr/tim. Det kan handla om arbete som kan tillkomma. Det gäller att tänka igenom allt från början.

Tillkommande och avgående arbeten skall dokumenteras och godkännas såsom ÄTA (ändrings- och tilläggsarbeten)-arbeten innan dessa utföres. ÄTA  står således för dokumentation av ändrings- och tilläggsarbeten.

Klinkersättarens förutsätter att:

Av byggherren tillhandahållet material skall finnas på plats och att beställaren ansvarar för mängderna. Badoform som levererar klinkern ansvarar för mängderna. Badoform får ange hur mycket spill som man behöver räkna med.

Tillgång till ström och vatten behövs.
Det är viktigt att arbetet kan utföras inom rimligt avsatt tid och med god framförhållning. Willa Nordic AB, Stockaryd bygger stommen till huset i Stockaryd, Willa Nordic AB:s underleverantör Smarholmens Bygg AB och övriga underleverantörer platsbygger resten. Peter Grip är entreprenadansvarig  och är ansvarig för samordningen av olika underleverantörer, men byggherren (det vill säga jag) kommer också att kontrollera logistiken.

Jag är mycket nöjd med hur arbetet med klinkersättningen sköttes och hur arbetet flöt. Tack så mycket!