Bloggintresserade

10 januari 2012

Mer om besiktning av fastigheter runt min tomt inför sprängning

Mer om besiktning av fastigheter runt min tomt inför sprängning utförs av Sprängkonsult AB, kontaktperson Lennart Aronsson.

Besiktning utfördes på Trettondagsafton av Lars Holmén, Sprängkonsult AB.

Idag, 2012-01-13, är det endast två fastigheter kvar att besiktigas.
Jag talade idag, 13 jan, med Lars Holmén, som meddelade att de besiktigar huset som återstår på Berndt Anders väg på tisdag i nästa vecka. Återstår alltså en, till vilken det nu gått ett Rekommenderat brev, 2012-01-12.

Handräckningsman, återstår, om svar inte inkommer på Rek. brev. Kostar pengar.
Vi bestämde att Donald kan spränga fr o m onsdag i nästa vecka. Peter Grip kontaktar Donald.

Borrning inför sprängning

Borrning inför sprängning påbörjades av Donald 2012-01-09, och pågått hela dagen idag också, tisdag 2012-01-10. Donalds medarbetare fortsatte detta arbete under eftermiddagen.

Här syns borrmaskinen som användes för att göra borrhålen inför sprängningen. Tänk att det gick att köra upp den för berget.



Här riktar Donald maskinen för att få bra borrhål.


Ett problem är att det inte har gått att besiktiga tre fastigheter - svårt att nå ägarna av dessa fastigheter. Jag får kontakta Plan & Bygg och höra hur man göra.

Innan sprängning får ske skall jag ha fått exemplar av sprängarens försäkring. Jag vill också se dennes certifiering.

Sprängning behöver ske så att det blir ett schakt på ca 1 meter under marknivån för huset och för garaget. Stämmer det?

Kenneth Wennberg, repr för Bråtaviken, kommer att vilja ta emot överbliven sprängsten. Kenneth har varit i kontakt med Lasses Entreprenad AB.

Schaktning av byggväg


nr 92 10 januari Schaktning av byggväg






Innan nyår skrapades berget rent från organiskt material som jord, rötter etc. Med hjälp av grävskopa lyftets också otroligt stora stenblock ned från berget. Det var fint att få detta gjort innan vintern sätter igång på allvar. Om det nu blir någon vinter i år?



Överblivna jordmassor (två lass) kördes bort från tomten. En del av stenarna som syns på bilden här nedan används för att skapa en uppfartsväg för maskinerna inför sprängning av garage och plansprängning under huset.



Idag 2012-01-10 har den delen av kommande byggväg som är närmast Berndt Anders väg schaktats och en rörgrav har grävts för nedläggning av VA-ledningar för avlopp (spillvattensrör, orange rör, 110mm PVC) och dräneringsrör (orange, 160mm PVC för dagvatten), samt för dagvatten (svart PEM ledning 32 mm), ca 1,5 meter djupt.

Avloppsvatten är ett samlingsnamn för spillvatten, dagvatten och dräneringsvatten.

Spillvatten är förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar och dylikt.

Dagvatten är ytligt avrinnande regn- och smältvatten.

Dräneringsvatten är vatten som avleds genom dränering.



Fastighetsägaren ansvarar för ledningar och andra VA-installationer innanför förbindelsepunkten. Ägaren ansvarar för att allt installationsarbete, även sådant som inte kräver bygglov eller bygganmälan, anordnas och utförs så att det uppfyller kraven enligt Boverkets regler samt följer hänsynsregler i Miljöbalken.
Förbindelsepunkten utgör gränsen mellan fastighetsägarens ansvarsområde och VA-verkets. Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens ledningar ansluts till den allmänna VA-anläggningen sker, dvs verkets ledningsnät.
Normalt ligger förbindelsepunkten cirka 0,5 m utanför fastighetsgränsen (tomtgränsen) när fastigheten ligger vid en gata där det finns allmänna ledningar. I mitt fall ligger förbindelsepunkten....

Serviceledning är den ledning som förbinder huset med kommunens huvudledningar. VA-anslutning, till exempel ventiler runt vattenmätare, backventil, dräneringsvattenpump, anordning för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) och samlingsbrunnar.



LOD innebär att obetydligt förorenat dagvatten infiltreras i marken och renas. Påverkan på avloppsreningsverk och vattendrag minskar då. Dessutom minskar risken för grundvattensänkning genom infiltration. Den enklaste LOD-anläggningen är ett stuprör med utkastare över en gräsmatta som lutar från huset. En annan lösning är att med en ledning avleda vattnet till en grus- eller sandbädd på tomten. Dagvatten skall tas omhand inom den egna tomten och inte avledas så att grannfastigheter drabbas.


VA-anslutningen vid förbindelsepunkten fick då justeras då "sjunten" var för lång, den fick kortas för att inte kunna göra sönder ledningen då den riskerar att tyckas ned vid tung trafik in på byggvägen.

I kommunens handlingar efter det att de upprättade förbindelsepunkten för VA-anslutningen uppgavs att vattengången, höjd m ö h för spillvatten är +6,28, för dagvatten + 6,85, men ingen höjd angavs för vatten.

Innerdiameter på rören angavs inte, men ytterdiameter skall vara 110mm PVC för spillvatten, 160mm PVC för dagvatten coh 32 mm PEM för vatten. Fråga Inge om rören hade dessa mått.

Det skall vara en Dämningsnivå i anslutningspunkten, m ö h.
Statisk tryckhöjd för vatten i anslutningspunkten, m V p.

VA-rören lades ner av Inge och medhjälpare vid Lasses Entreprenad AB.


Fastighetsägaren skall se till att ledningarnas läge inom fastigheten dokumenteras och att dokumentationen följer fastigheten vid ägarbyte. Att på detta sätt beskriva hur ledningarna lades är därför bra.
VA-ledningarna anslöts till Kommunens anslutningspunkt, och kommer sedan att leda via relaterade brunnar (dräningsbrunn med slamficka, spolbrunn) upp till garaget. Det blir även en samlingsbrunn för dränerings- och dagvatten (tror jag).
Det lades ingen geoduk i botten av rörgraven, det är inte heller brukligt.
För att anslutningen till kommunens VA-ledningar skulle fungera fick sjunten bytas ut då den var för lång. Att ha den kvar skulle kunna innebära alltför stor risk att slangen under skulle kunna gå sönder om trycket av lastbilarna blev för hårt. Kostnaden för denna ändring får fastighetsägaren stå för.

En bild togs av denna installation och skickades per email 2012-01-09 och igen 2012-01-12 till Kenneth Agerlind, VA- Kungsbacka kommun.



Ligger fastigheten inom verksamhetsområdet för dagvatten, vilket den gör i mitt fall, kan man ansluta till den kommunala dagvattenanläggningen. Dagvatteninstallationen skall vara försedd med dagvattenbrunn med vattenlås och sandfång. Hit leds dagvatten och dräneringsvatten och sedan vidare till den kommunala anläggningen. Dagvattenbrunnen skall alltid vara åtkomlig för inspektion och sandfånget skall rensas efter behov.

/kommer en bild på dagvattenbrunnen senare/


Även dräneringsvatten avleds till den kommunala dagvattenanläggningen, i annat fall måste Boverkets byggregler om lägsta uppdämningsnivå uppfyllas. Om uppdämningsnivån inte kan säkras krävs att dräneringsvattnet pumpas till dagvattenbrunnen.

Dagvatten och dräneringsvatten får inte anslutas till spillvattenledningen. Om en fastighet har sitt dagvatten anslutet till spillvattenledningen måste detta separeras (se punkt 30 i ABV).
Dagvattenledningarna leds inte till reningsverk (är det så i mitt fall???) utan antingen till en dagvattendamm eller direkt till närmaste vattendrag utan att renas. Det är därför viktigt att inget annat än regnvatten och vatten från dräneringar avleds via dagvatten- och rännstensbrunnar.
För att fylla igen rörgraven lades i mitt fall sand och grus därefter lades en geoduk på innan ett bärlager på 0,90 lades. Vägen packades därefter enligt gällande Bygg-AMA. På toppen läggs sedan ett bärlager 0,40, vilket också packaes.



"Hålet" fylldes med sand och ....










På bilden här nedan ser man vattenröret. Dricksvattenledning för en villa har normalt dimension
32 mm, och skall anläggas frostfritt, cirka 1,5 meter.




Dagvatten- och dränledningar i garage och husgrundsschakt (i enlighet med ByggAMA) kommer först att gå till en samlingsbrunn med sandfång.


Vattenmätaren är den enda VA-installation som tillhör VA-verket. VA-verket garanterar inte ett visst tryck men i praktiken är trycket på 2,5 - 7 kg/m². Vattenmätare sätts i mitt fall i garaget.
Vattnet som levereras från kommunens vattenverk är mjukt därför räcker det med låg dosering av tvätt- och diskmedel. Vattnets hårdhet anges i tyska hårdhetsgrader och är cirka 3,5 ˚dH. Det mjuka vattnet medför också att salt för avhärdning inte behövs till diskmaskin eller kaffebryggare. Vattnets pH cirka 8.

För en villa byts vattenmätaren minst vart tolfte år. För att VA-verkets personal skall komma åt vattenmätaren måste fastighetsägaren lämna fritt tillträde till mätaren. Mätarplatsen och dess armatur, t ex ventiler, skall bekostas och underhållas av fastighetsägaren. Det innebär t ex att skydda mätaren mot frost. Ibland  behöver ventilerna före och efter vattenmätaren bytas. Fastighetsägaren skall då anlita och bekosta en VVS-montör. Det är endast VA-verket som får demontera vattenmätaren och manövrera servisventilen i gatan

Nedläggning av el, data, tele och fiberkabel 
Grävmaskinsten råkade gräva intill teleförsörjningskabeln till telestolpen som står i vänsterkant av tomtgränsen vid vägen. Samhällsing Skanova kontaktades, de upplyste om att de inte kan inte åtgärda problemet förrän rätt långt fram i tiden. Under tiden fick kabeln isoleras och sand lades över för att underlätta senare handgrävning för reparation av kabeln. Entreprenadfirman borde ha begärt en kabelutsättning innan denna grävning utfördes.

Dagen efter kom dock ELTEL på uppdrag av Skanova för att undersöka vad som hade hänt. De hade inte verktyg med sig för att kunna åtgärda problemet. Nästa dag var de emellertid på plats och fick ordning på det. "Hålet" kunde därefter grävas igen.

Här på bilden ses teleledningen som antogs ha blivit skadad av grävmaskinen. Det var endast en ledning av ett knippe ledningar som var av. Det verkade som att det var ett samelsurium av gamla och halvgamla ledningar som låg "huller om buller" i marken.















Senare under dagen fick jag Fortums kartskiss per email över hur elledningar går i gatan utanför min tomtmark. Det visade sig att det enbart var en mycket schematisk karta som inte överensstämde med verkligheten - då elskåpet står åtminstone 1,5 meter mer söderut och elkablarna får därmed en annan sträckning än vad som framgår av Fortums kartskiss.

El, tele, fiber grävs ned till vänster om denna rörgrav och lades inte lika djupt, och till vänster om rörgraven.




Marken täcktes nu av sand, fingrus, en geoduk och därefter ett bärlager på 0,9, vilket packades. Därefter lades ytterligare ett bärlag på, nu i dimensionen 0.4.



Vägen kommer successivt att höjas för att komma i nivå med garagegolvet.
Vägen avjämnas i nivå med Berndt Anders väg, närmast denna. Här på bilden syns en rödmarkering på käppen för nivån på uppfartsvägen till garaget och garagegolvets nivå är svartmarkerad på käppen.