Bloggintresserade

6 april 2012

Trätrall som altangolv

Jag har idag 6 april skickat iväg förfrågningar om stenen som skall klä den öppna spisen., både inom- och utomhus.

Jag har också skickat iväg frågor om skorstenen till spisleverantören.

Nu blir det lite om hur jag tänker mig altangolvet. Ett alternativ är Decking trall finns i brunbränt tryckimpregnerat - det ser då ut som huset kommer att göra i början innan det grånar. Detta altangolv grånar då ihop med huset. Det finns också som räfflat trä. Det skall vara tryckimpregnerat i NTR-klass A, för att tåla fukt.

På senare tid har jag återgått till min tidigare idé om värmebehandlad trall från Moelven, i ask. Jag är så nöjd med fasaden från Moelven att jag gärna tar virket från dem.

Virket bör vara 28 x 145 mm till altanen, det blir då ca 10 lpm / kvm.

Grusbädden finns redan. Meningen är att altanen skall komma ca 3-5 cm nedan färdigt golv, och att det kommer på fyra sidor av huset dock inte lika omfattande på alla sidorna.

Det behöver inte monteras plintar djupt i marken då gruset vilar på berget. Det blir alltså ingen tjäle att ta hänsyn till.

För att bygga altanen behöver man bärlinor (=reglar), kortlingar (=stödregel för trallvirket - i 45x95mm som läggs med 300mm CC), vilket monteras med balkskor. Det placeras med ett avstånd av stödpelare beroende på dimensionen hos reglerna. För att undvika svikt på altanen är det bra att lägga det med 40cc. Tätare stödreglar ger stabilare altandäck. Det bör vara 3-5 mm mellanrum mellan brädorna, och däcket bör luta något utåt från huset.

När man räknar ut virkesåtgången får man räkna med 10% spill.

Det behövs även spikplåt, stolpsko, skruvregel.

Åtgång av trallskruv är ca 20stycken/kvm. Det skall vara en godkänd skruv i klass C4, med skärande borrspets och snedställda och längsgående skär mellan gängorna, vilket ger minskad risk för sprickor i trä, lägre moment vid idragning, minskad iskruvningstid. Skruven dras i 1-2mm under brädans yta. Man kan använda skruvautomat. Skruvlängden bör för 28mm tjocka brädor vara 55mm långa.

I mitt fall blir det olika indelningar av altanen, det är så att säga inte bara en rektangel rakt ut från huset.

Inom ramen för pergolan kan man tala om en rektangel som når ända ut mot poolens vattenränna, den går sedan runt om poolen. Utanför vardagsrummet möter altanen berget, för att nå fram till det "höga" berget söder om huset - här blir det nästan som en trekantig altan, som sedan fortsätter till den lilla altanytan utanför tvättrummet. Därefter smalnar altanen av betänkligt - och denna smala altandel går utmed hela husets västersida, för att något vidga sig utanför badrummet. Altan fortsätter på husets norrsida fram emot entrén, men bara ca 60 cm ut från huset. Det går då att stå här och tvätta fönstren på denna sidan huset.

Det gäller att vara noggrann med att ytan blir vinkelrät, och att kontrollera genom att mäta ytans två diagonalmått som skall vara lika (för de delar av altanen som är rektangulär). Höjden på plintarna anpassas till dörrarna ut, så att det blir ett behagligt steg ut från huset. Det gäller att räkna ut hur mycket träkonstruktionen bygger ovanpå plintarna inklusive stolpskons höjd.

I mitt fall kanske man inte behöver några plintar, utan kan använda (befintliga) platta betongsten, och på dessa lägga tjärpapp innan man lägger på reglarna.

Bärlinorna kallas de brädor som blir stödet för reglarna i konstruktionen. Fäst bärlinan i husvägg/grund med Protect 4 träskruv Hexagon (sexkant).  Använd längd 120 mm eller längre.

En viktig detalj är att fästpunkterna skall hamna på de måtten där golvreglarna kommer att vila. Det är där belastningen kommer att bli som högst. Den inre bärlinan består av två bitar, 45 x 45 och 45 x 195, vilka skruvas ihop. 45 x 45 fästes lämpligen med Träskruv Protect 4 försänkt 6,0 x 90.         

Den yttre bärlinan skruvas ihop på samma sätt av två bitar: 45 x 45 och 45 x 195. Avväg regeln noga med långt vattenpass, på exakt samma höjd som de övriga bärlinorna. Bärlinan skarvas i mitten av en stolpsko. Använd gärna en hålplatta för att förstärka skarven (skruvas med 40 mm Protect 4 ankarskruv). Till stolpsko typ L är det lämpligt med Protect 4 vagnsbult med mutter och fyrkantsbricka. För att bärlinan skall vara i våg (samma höjd) kan man behöva använda kilar under bärlinan när man skruvar fast den i stolpskorna. Kontrollera med vattenpass. Skruva fast bärlinan i stolpskon med Protect 4 ankarskruv 40 mm.                           

Skruvreglarna har måttet 45 x 145 och skruvas fast med avståndet cc 60 cm (från centrum på den första regeln till centrum på nästa). Detta gäller om man använder trallvirke som är 28 mm eller tjockare. När trallvirket är 22 mm eller tunnare bör cc-avståndet vara 40 cm. Man använder balkskor för att fästa golvreglarna till den inre och yttre bärlinan. De skruvas fast med Protect 4 ankarskruv. Fixera skruvreglarna vid den mittersta bärlinan med vinklar t ex 2.5 x 70 x 70 x 55, fäst med ankarskruv.                               

Skarva alltid över en skruvregel. Sprid skarvarna på olika skruvreglar då blir de inte så synliga. När man skruvar nära ändträet är det klokt att förborra så slipper man onödiga sprickor. Börja med att lägga golvet utifrån och in så att eventuella ojämnheter justeras vid husväggen.


      

Willa Nordic AB - takluckorna i fel dimension

Enligt leveransbeskrivningen från Willa Nordic AB skall råsponten vara 22x95.

Dimensionen av takluckorna av råspont stämde inte med takstolar och takets omfattning - det var helt enkelt fel dimension på takluckorna - jag vet inte felet gällde alla takluckor -- en del - hur som helst så tog det tid att såga dem till rätt format så att det gick att lägga på råsponten på själva huset.

Resultatet blev att det blev tidsnöd inför fredagen då dåligt väder var att vänta. Taket fick täckas med presenningar. Det var svårt att få det helt tätt - och att vindarna inte skulle kunna riva upp dessa. Resultatet av detta blev också att det regnade in.

Nu var byggmästaren, Bengt Johansson från Smarholmens Bygg AB så förutseende så han sade till mig att ringa om det skulle vara något problem. Tur att jag bor intill så att jag enkelt kunde kontrollera hur det stod till. Jag ringde Bengt och på Långfredagsmorgon kom Bengt till Åsa och rättade till presenningarna så gott det gick.

I och med att råspontluckorna fick sågas till kommer de inte att räcka till även garagetaket. Ny leverans till detta fordras. Denna kostnad får Willa Nordic AB stå för, det gäller även kostnaden för den utsträckta tiden i själva byggprocessen detta problem förorsakade.

Vad beror dessa fel från Willa Nordic AB på? Det måste väl finnas en granskningsavdelning hos dem? Någon som kontrollerar konstruktionsritningarna? Produktionsavdelningen märker väl inte problemen?

Och skulle jag inte ha fått konstruktionsritningarna på ett USB-minne? Jag får läsa igenom avtalet på denna punkt också.

På grund av allt sågande hann man inte med att lägga på underlagspappen med klisterkant: YAP 2200 från Mataki.

Ytpappen Derbicolor ingår ej från Willa Nordic AB, Stockaryd, men väl i Willa Nordic AB:s entreprenad.

En sömnlös natt då jag är osäker på om fasaden är från Moelven

Är den värmebehandlade furufasaden från Moeleven?

I enlighet med Leveransbeskrivning vilken har stämplats av Willa Nordic med nummer A2817 och datum 111205. 125,8 kvm skulle ha satts på i Stockaryd. Dessutom skulle 57,4 kvm skulle ha levererats löst för fastsättning på byggarbetsplatsen. Jag har inte kontrollerat om denna sammanlagda mängd har levererats (av felaktig leverantör, se nedan).

I Leveransbeskrivningen står det: "Stående fasadprofil 502, värmebehandlad Thermowood furu (Moelven). OBS! Ej transportskyddsgrundad (21 x 142, 28 x 70 läkt s600, musskydd, snedkapad droppnos i uk". (uk=underkant).

De fasadbrädor som har levererats kommer från Stenvalls Trä AB enligt omslaget på fasadbrädhögarna. Jag godkänner INTE detta. Det är inte lätt att se på denna bild men det är Stenvalls Trä AB som detta paket kommer ifrån.


På kortsidan av paketet syns denna text.


Vid kontakt med Moeleven fick jag reda på att "plastomslag" runt deras virke alltid bär Moelevens beteckning. Inte undra på att jag blir väldigt skeptisk när jag såg högarna från Stenvalls Trä AB.

Michael Hjälmeby, representant för Willa Nordic AB var här leveransdagen 2012-04-02. Inte heller MH hade någon riktigt trovärdig förklaring, trots samtal direkt till Stenvalls för att försöka få bekräftat att det trots allt var Moelvens brädor i förpackningarna från Stenvalls.

Saken är också den att jag per email har bett Willa Nordic AB att få en uppställning över vad som hittills har levererats, och att jag skall få reda på om det har skett en leverans av likvärdigt material. Någon sådan lista har jag inte erhållit. Jag har också meddelat att jag betalar först när jag fått sådan lista, eller utfästelser om en sådan lista.

Sådan ersättning med likvärdigt material får dock inte ske om det går att få tag i det material som avtalats om, exempelvis det Thermowood fasadvirket i furu från Moelven, vilket går enligt mina kontakter med Moelven. Ett sådant förfarande av Willa Nordic AB borde ha diskuterats med mig. Det är uppenbart att jag får lusläsa  "Det finstilta .... " i avtalet. Men jag kan aldrig tänka mig att de har rätt att bete sig på detta sätt.

Som jag ser det finns bara en lösning. Willa Nordic AB hämtar sina två paket med fasadträ (lyftkran behövs) och levererar upp till byggnaden det fasadträ från Moelven som var överenskommet. Detta får ske omgående.

Jag har per email begärt att få en kopia på ordern som bör ha sänts från Willa Nordic AB till Moelven AB.

Hela detta problem har givit mig en sömnlös natt, vi får hoppas att det inte blir fler sådana nätter orsakade av Willa Nordic AB innan huset är klart i oktober.