Bloggintresserade

28 maj 2012

Braskaminen

Braskaminen skulle nu den 28 maj ha levererats, men leveransen från Tyskland bestod av FEL kamin!

Det är inte att undra på att husbyggen blir dyra.

Sker så många fel som i mitt bygge i alla branscher? Har byggbranschen varit en alltför skyddad bransch? Konkurrensen har antagligen inte varit tillräckligt hård från utländska företag.

Det tar ett tag innan den nya leveransen kommer.

Hängrännorna monteras

28 maj: hängrännorna monteras.

V-rummets hängränna har monterats idag, trots detta täcker den vita industripresenningen fortfarande denna del av taket. Varför?

Kort och "löst" hängande limträbalk i taket




Den korta limträbalkens ena ända ligger ovan en stående limträbalk. Det ser stadigt och bra ut. Man ser inte detta på bilden.

Den korta limträbalkens andra ända borde ha legat på den bärande väggen mellan biblioteket och entrén/arbetsrummet. Nu är det flera cm emellan, den ser ut att hänga i luften, hjälpligt åtgärdat med ”vinkeljärn”. Man ser här på bilden att byggarna på plats satte dit extra järn, för säkerhets skull. Jag är osäker på om detta beskrevs på konstruktionsritningen, då jag inte har fått denna.

 Här ser man tydligt mellanrummet mellan den bärande väggen och balken.






På en förfrågan från mig till Willa Nordic AB om denna konstruktion får jag följande svar  som sänds till mig via Willa Nordics representant:
"Misstänker att kunden inte är så intresserad av en pelare i varken kapprum eller bibliotek? Eller att ändra planlösning? Skulle inte jag heller, eftersom det går alldeles ypperligt att lösa ändå, som vi har gjort.

Se takplan. Vi har räknat på detta och garanterar att balken enligt våra anvisningar inte bara är ”hjälpligt” förankrad. Utan med dessa korta spännvidder och närheten till den bärande väggen, så hänger balken i takstolens underram utan några som helst problem. Mina fackmannaögon ser inte att den hänger i luften."

På detta svarar jag: "Låt mig säga att balkens ena ända hänger i luften, utan tvekan – och har vad man kan kalla för ”hängslen” på sig som håller upp den  - hur som helst en knepig efterkonstruktion, en konstruktion som Willa Nordic, som utger sig vara ett kvalitetsföretag, inte borde ha använt sig av. Vad är denna balk där för överhuvudtaget? Närheten av den bärande väggen har vad jag kan se ingen som helst betydelse - balken är inte förankrad i denna vägg. Helt rätt, jag är inte intresserad av en pelare i biblioteket för att rädda situationen.

Resonemanget om kort spännvidd har ingen relevans alls – balkens ena ände vilar på en balk – helt korrekt – den korta balkens andra ände vilar inte på något – jag behöver mycket bättre och seriösare förklaring av detta – eller ett erkännande att man (Willa Nordic AB) här har gjort ett fel.

Detta tillsammans med misfit av kökets ytterväggar och takstolar, och feldimensioneringen av råspontluckorna gör mig mycket undrande över kvaliteten."
Till detta kan tillfogas problemet med en felkonstruerad sarg. En stor industripresenning har fått täcka denna del av taket sedan dess.

Ytterligare en fråga, hur kan man bedöma denna takkonstruktion som syns här på bilden?

Stålbalk saknas

Innan taket slås igen vore det bra att få utrett var stålbalk nr 2 sitter. En återfinns i väggen i garaget. Den andra saknas, var är den?

Stämmer allt annat som anges i Tillverknings- och leveransordern?