Bloggintresserade

9 februari 2012

Bottenplattan för garaget inkl golvvärmerör

Så roligt det är att följa varje steg i byggnationen av mitt nya hus. Här är det garagegolvet som börjar ta form. 2012-02-08 lades rör och golvvärmerör av Ale Rör AB. Innan dess hade dräneringsrör, dagvatten och vattenledning samt rör för ev. pool lagt ut av Lasses Entreprenad AB, Dan-Åke. Allt ser urbra ut.

Idag, 2012-02-09, har utläggning av armeringsnät, kamstål, cellplast och gjutning skett av detta golv. Det började med att Morgans Husgrunder AB lade ut kantelement. Det var Morgan själv och hans son som fixade det hela. De arbetade väldigt proffsigt och bra.

Det kan verkligen också sägas om Lasses Entreprenad som utfört hela schaktarbetet. Inget skräp kvar på tomten. Allt arbete utfördes mycket proffsigt av Inge och rörläggningen utfördes av Dan-Åke.


Armeringsjärn för armering av garagegolvet.
Sundolits cellplast utgjorde formen innan gjutning av garagegolvet.


Här ovan ser man i grått de rör som lagts för att gå till en ev. pool. Jag förbereder för en pool trots att jag ännu inte har fått en tillfredsställande offert på pool. Jag är optimist och tror att jag så småningom når fram i denna fråga också. Det som ser ut som ett "vitt" rör är golvbrunn som blir i hörnet där "apparaterna" så som värmepump etc placeras. Den svarta ledningen i gult omdrag är vattenledningen. En grå ---- ah, vet jag inte. Får ta reda på detta.



Här ser man hur de har lagt ut golvvärmerör i garagegolvet, det blir vattenburen golvvärme. Det är LK:s vita slingor 16 mm - betydelse? De ligger med c/c 20 cm emellan nedlagda i golvvärmelist eller är det en rörhållarbygel, förmodligen för att de skall ligga stadigare? Man ser också här den kommande styrningen av golvvärmen, tror jag? De gula rören, är avsikten att de skall gå till golvvärmefördelare???

Dimensionering hänger ihop med att jag tänker mig ha 15-18 grader varmt i garaget. Rumshöjden kommer att vara 2,7 meter, inga fönster, endast garagedörren som är värmeisolerad. Garaget muras upp av Isoleca vid 50 % av väggarna, medan vi använder vanlig Leca för väggen längst in mot berget och sidoväggarna så långt fram som vi beräknar återfylla - först en Platon platta och sedan fyllnadsmassorna. Det blir ingen ytterligare dörr än garagedörren. Utanpå Isolecan blir det puts. Jag har hittills inte räknat med någon golvbetäckning - utan de får "glätta" betongen - så länge.
Golvvärmefördelaren placeras bredvid Värmepumpen för huset.

På bilden här ovan ser man även en grå ledning sticka upp. Vad är det? Vattenledning?


Här ser man den fina gjutningen där hänsyn också har tagits till hissen i det högra inre hörnet. Den kräver en sänkning av golvet med 5 cm, där schaktets bredd behöver vara 1305 och dess djup 1430. Jag har inte kontrollmätt om det nu blev så. Hoppas det.








I framkant ser man stöd där garageporten kommer att vara.









Schakt för teleledning - tror jag.
Här ser man ledning för att anslutas till teleledning precis så som Eltel vill ha det.