Bloggintresserade

30 november 2011

Hur mycket snö tål taket?

nr 84 30 november 2011 Hur mycket snö tål taket?




Frågan om hur mycket snö taket tål är inte aktuell riktigt än. Jag läste i Villaliv, nr 8 november 2011, sid 63 att ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammalt, beräknas klara 150 kilo snö per kvadratmeter. Det motsvarar en halv meter gammal snö eller fyra decimeter blötsnö. Blir det mer än så behöver taket skottas.



Vidare sägs i denna artikel att "Byggherren (alltså jag) har enligt Plan- och bygglagen (PBL) ansvar för att en byggnad uppförs enligt PBL och alla bestämmelser som meddelas med stöd av PBL (ex tekniska egenskaper och förmåga att klara taklaster). Kraven är tilltagna med god marginal för att tillgodose bl a personsäkerhet.". Skribent av artikeln är Conny Petersson, Byggexpert, Villabutiken.se.



Willa Nordic AB som bygger mitt hus följer PBL, enligt upprättat Entreprenadavtal, så det skall väl inte bli några problem.



Idag är det 30 nov, solen skiner samtidigt som det regnar. Undra om det kommer att slå om och bli en kall vinter på nyåret?



Denna vinter lär det i alla fall inte bli något problem med snömängder på taket, huset blir inte inflyttningsklart förrän någon gång sent i höst, 2012.

Foton av vägarna fram till min tomt

nr 83 30 november Foton av vägarna fram till min tomt


Jag har idag fotograferat vägarna fram till min tomt - i den händelse - att det behövs för att verifiera vägarnas utseende innan byggtransporterna sker till tomten.

Här ser man "väggbulan" lite norr om utfarten från min tomt.