Bloggintresserade

1 september 2012

Elinstallation

Föranmälan om elinstallation skall lämnas till valt elnätbolag av den behörige installatör som anlitats för elinstallationen i huset. I mitt fall av Ljunghems el AB. Till föranmälan bifogas en situationsplan med förslag om placering av fasadmätarskåp (mätarplats).

När i byggprocessen skall detta göras? Vad händer hos elnätsföretaget när denna föranmälan kommer in?

Även andra ledningsägare bör kontaktas exempelvis för indragning av tele och bredband.
Tele är redan framdraget, hoppas att det gäller för bredband också?!

TV tas in via Viasat. Jag kontaktar Bäck Installation AB, Kungsbacka.

Efter skriftlig servisbeställning lämnar elnätägaren ett installationsmedgivande till min installatör med uppgifter om servisleningens sträckning, villkor för anslutningen mm.

Installatören bör således i nuläget (ett par veckor innan dragningen skall vara klar!) veta om det kommer att behöva schaktas i vägen för dragning av servisen av el.

Jag fick igår en offert från Fortum angående ett nätavtal med dem, jag skickade in det med vändande post. Uppgifterna här var bland annat att det är kabeltyp SE-N1XV.

På Internet hittade jag följande information: SE-N1XV-AS är en PEX-isolerad, PVC mantlad kabel med sektorformad, glödgad, fåtrådiga ledare av aluminium. Kabeln är konstruerad enligt SS 424 14 18. Ledarna har trådantal och resistans enligt IEC 60228 klass 2. Parterna är färgmärkta enligt SS 424 17 20. Manteln är märkt typ/tillverkare/år+mån/metermärkning. SE-N1XV-AS uppfyller brandspridningsklass IEC 60332-1 (F2). Kabeln är godkänd av SEMKO.

Notera att -AS inte angivits i offerten från Fortum. Vad innebär detta tillägg? Betydelse för mig?

Vidare angavs i offerten att kabelarea är 4x10 (tur att det inte är längre - jag hade då fått betala mycket mer). Servissäkringen är 20A, total servissäkring är 20A.

Tariffen är FD_Enkel - vad betyder FD_ ??

Grundavgiften inkl moms är 26875 kr.

I den rörgrav som anordnades när VA-arbetena utfördes lades både gult tomrör (för villor med min 50 mm diameter) med dragtråd i, för den del av serviskabeln som ligger på tomtmark enligt elnätägarens anvisningar.

När installationen är klar skickar Ljunghems el AB (min installatör) in en skriftlig färdiganmälan (kopia samtidigt till mig). Därefter förlägger och ansluter elnätägaren serviskabeln, monterar elmätaren samt översänder faktura på anslutningsavgift.

Innan anslutning måste jag ha träffat avtal om elleverans med en elleverantör. Se vad jag har skrivit om offerten här ovan.

Uppgifter om träffat leveransavtal skickar elleverantören sedan till min elnätsägare, se www.elbyte.nu

Fasadskåpet monteras vertikalt på stadigt och vibrationsfritt underlag. Fasadskåpet levereras av Ljunghems el AB.

Elmätaren levereras och monteras av elnätägaren.

Det är noga att röret tätas i båda ändarna efter rörläggningen så att vatten, sand, jord eller dylikt inte kan tränga in.

Övriga rör i rörgraven är i mitt fall: ett orange för tele, och ett rött för framtida fiberkabel.

Elnätspriser för Västkusten där jag bor är:
med säkringsstorlek: enkeltariff trefas max 20 A, med moms, för abonnemangsavgift vid maximal huvudsäkring (ampere), kr/år 4580, och överföringsavgift, öre/kWh 19,7.

Staten lägger ut elsäkerhetsavgift, nätövervakningsavgift och elberedningsavgift med 6 kr, 3 kr respektive 45 kr årligen exkl moms.

Kundervice 020-460000.

Om strömavbrott kontrollera först alla säkringar och jordfelsbrytare. Ring 020-441100.