Bloggintresserade

17 maj 2013

Poolen öppnas för bad efter vintern

Poolen är vattenfylld och rymmer ca 15 kubik vatten.



Poolen i sig läcker inte, det är klarlagt. Magnus Robertsson antog att läckage av vatten berodde på att vattenrännan vid overflow kanten var för grund och att det "svämmar över" när det blir ett "baksug" i brunnen.


JV plåt gjorde en plåt som de fäste i bakkanten av rännan för att försvåra att vattnet rinner över kanten där och på sidorna av rännan.



Senare har det visat sig att problemet låg i skarven mellan granitkeramiken och plåten. Jag ville från början att plåten skulle gå in under graniten så att det blev ett ordentligt överlapp. Fredrik Stig som murade poolen tyckte att det skulle vara svårt att fästa klinkern på plåten. Jag borde inte ha gett med mig! Det borde också ha skett en ordentlig fogning mellan plåten och klinkern. Då hade jag inte haft problemet med läckage av vatten. Nu fick denna springa fogas efteråt. En mycket ful klumpig fogning av plåtslagaren. Detta kommer jag att få åtgärda.


Ja, efter vintern har det visat sig att problemet med läckage har fortsatt! Jag tog nu kontakt med Fogspecialisten i Göteborg och fick tala med en mycket förtroendeingivande person, Micke, som förklarade för mig att den fog som hade applicerats förmodligen inte tålde klorat vatten! Man dånar!


Plåtslagaren kan förstås inte lastas för detta. Jag borde ha förhört mig om typ av fog. Kanten är nu omfogad med Mapesil AC som är skimmel- och mögel resistent och lösningsmedelsfri och är ättiksbaserad på silikonfogmassa.


De skruvarna som plåtslagaren, JV Plåt, skruvade fast plåten med var endast rostfria, inte syrafasta, vilket gjorde att de rostade otroligt snabbt. Som tur var klarade vi att ta ut de hela och sedan kunde vi skruva i syrafasta skruvar och vi använde Silicon i hålen. Nu står det och härdar ett par dagar innan jag släpper på vattnet igen.






Ljunghems el monterade in en flödesvakt som stänger av motorn om vattennivån i vattentanken blir för låg, vilket förhindrar att motorn bränner.



En gång i veckan kontrollerar jag PH-värdet i poolvattnet. Värdet skall vara > 7,0 och < 7,6. Utöver dessa värden får jag höja respektive sänka PH-värdet med en dl av respektive medel.




Vattnet reagerar snabbt på dessa medel i intervallet 7,0 till 7,4. Kranvattnet i Kungsbacka har ett pH på 7,6. Är värdet lågt blir vattnet surt och korrosivt, vilket gör att det rostar och bleker, etc. Höjer man blir det basiskt upp till 7,6. Vid 8 blir det mjölkigt, luddigt, som om det är tvättmedel i vattnet. Det blir lite grumligt och alger växer till.





Klor är starkt bakteriedödande och används för att hålla renhet i vattnet. Jag lägger en klorpuck i vattentanken när pucken är slut. Är det för mycket klor uppstår en klorlukt. Klor mätes 0,5-1,5. Är det lite klor i vattnet blir mätaren svagt rosa, mycket klor blir det starkt rosa. < 0,5 = ingen klorering, > 1,5 = mer klorlukt. Pucken består av 65% Natriumhypoclorid (???). Om det är starkt reagerar det som kväve, vilket leder till bundet klor som ger dålig lukt. Solen bryter ned kloret. Svett ger kväve, det är alltså bra att duscha innan man hoppar i poolen. Man tillsätter fritt klor.  Varmt vatten ger ökad klorförbrukning.





Om jag väljer maximal temperatur + 28 grader öppnar inte motorventilen för uppvärmning om poolvattnets temperatur är 27 grader. Temperaturen i poolen måste sjunka till 26,5 grader för att ventilen skall ställa om till uppvärmning.





Annat som jag måste hantera är reningsverket. Jag behöver backspola om vattnet är smutsigt. En röd markering på manometern visar att det behövs. Pumpen skall vara avstängd när jag flyttar reglaget till backspolning. Rör vredet medsols, stanna lite vid varje "station". Vid 180 grader sker backspolningen. När manometern visar på grönt är det klart. Efter backspolningen ta nästa läge, vänta 10 sek etc.





Vid vårstart eller vid grumligt vatten chockklorera, 3 x dosen.



Längst ned i detta inlägg ser ni den fina poolen.


Ni undrar kanske över hur poolen byggdes?

Först sprängde Donald Sprängare en del för att poolen skulle få plats uppe på berget vid huskroppen, på altanen utomhus.



Poolbädden och dränering runt poolen utfördes av Lasses Entreprenad. Poolbädden skall förhindra  att fukt tränger upp underifrån. Skiktet komprimerades väl.



Gjutning av bottenplattan i poolen utfördes av Morgans Husgrunder AB. Bottenplattan gjordes 3 meter bred utvändigt - det gör att poolen blir 2,5 m bred. Poolen livar med husets östra linje.

Vidare gjordes bottenplattan 4,75 meter lång (gick inte längre då berget "tog emot"). Jag ville inte spränga bort bergskanten. Det hade inte blivit snyggt nedifrån sett. Det gör att poolen blev 4,25 meter lång. Vattendjupet blev1,45 meter, vilket är normalt för denna typ av pool. Invändiga mått blev 2,5 x 4,25.



Morgans Husgrunder AB lade ut armeringsjärn i enlighet med ritningsinstruktion av Roger Hallgren (R&H Konstruktion AB). Sedan gjöt Morgan en betongplatta för poolen där betong, som användes under de bärande väggarna för huset, användes även här. De satte kantelement och isolering innan de gjöt. Betongplattan är 10 cm tjock.


Bottenplattan för poolen gjordes helt vågrät. Det blev en mycket fin och jämn betongplatta, vilken skrapades av runt om där lecablocken skulle muras upp, så att det blev en kant.


Här gör Morgan och hans son en kant på 25 cm för lecablocken som kommer att muras upp runt poolplattan. Den typ av betong som användes torkar relativt snabbt, så nu är det bråttom för Morgan och son att hinna få klart kanten för lecablocken. Betongen skall sedan också glättas av precis som för bottenplattan för huset.



Poolen ligger en meter under omgivande altangolv. Plattonskivor sattes fast runt om poolen + list för fastsättning. Cellplast 100 mm placerades runt om poolen, nedan dvs under altannivå där klinker inte skulle monteras. Lasses Entreprenad motfyllde poolen med makadam, och lade fingrus under rören som leder in i garaget.



Ingjutningsrör placerades genom garageväggen av Lasses Entreprenad. 2 st 0,63 rör. Det får inte vara mer än 12 meter emellan pool och reningsverk, vilket inte innebar några problem här.

Altanen lades ca 3 cm nedanför färdigt golv inne i huset.


Trä och MurKompaniet murade poolen med Leca 250mm block.


Putsning skedde på båda sidor. Nätarmerad puts med nätdistans, rödgrund (A grund) samt Mur/ Putsbruk B (Weber) användes. Bistål 40Z är ett stegstål som lades mellan lecablocken.
Murstation upprättades. Skyddstäckning av poolen skedde i avvaktan på tätning. Trappa byggdes.

Det gjordes två hål för "pool" munstycken.


Sedan städades och bortforslades överblivet material.
10 års garanti gavs.



Nästa steg var att undersöka om det fanns några bomljud i murningen. Det visade sig att så var fallet. Trä och Murkompaniet fick återkomma och rätta till detta.



Tältet över poolen användes för att arbetet skulle kunna utföras även vid regnväder.







Granitkeramiken, 100 LAND Azulcascais 300x600 4 mm tjock, som monterades på poolens alla sidor stämmer fint överens med RAL7024 som husets fönsterbågar av aluminium är i. 180 Kerapoxy Design, poolfog är mörkgrå. Vi använde också en kakellist, kvartsrund plast. Fredrik Stig beklädde poolen med granitkeramiken ca 61 kvm, dvs runt om och i hela poolen. Stig beklädde även trappan ned i poolen.




Fredrik Stig utför ett mycket omsorgsfullt jobb. Allt skall vara helt rakt och fogarna lika breda överallt.



Trappan blev fin.

Här ser man den nedsänkta delen in mot huset där "vattenfallet" skall vara.



Här ser vi poolkanten över vilken vattnet skall rinna ned i vattenrännan, i närbild. Slangen som syns är för el till lampan i poolen.
 


Här kommer lampan att anslutas under vattenrännan.


Här ser vi fästet för lampan inne i poolen.

Och i närbild. Fogningen återstår. Denna skål kommer att vara vattenfylld när lampan är på plats.


Stig fäste och murade igen inkommande vattenrör i poolen och sågade ur hål för den fasta poollampan och murade igen hålet. Stig arbetade under en presenning. Det gick också åt fixbruk och fogskum. Stig monterade också kantlister. Tyvärr blev dessa lite väl skarpa i kanten. Hoppas innerligt att ingen kommer att skada sig på dessa.



Från Fredrik Stig fick jag ett kvalitetsdokument är han visade att han utfört en egenkontroll enligt BBV, Byggkeramikrådets branschregler för våtrum. Eventuell avvikelse för BBV:s regler är enligt detta dokument pool lampan och de två inloppen för vatten. Det tätskiktssystem i och runt poolen som har använts och är godkänt av BKR är: Fog av märket Alfix 2 K både i golv och vägg. Det är en primer med vattenspärr + 2 K. Fästmassa, fog av märke Alfix. IF-försäkring.



Det har i efterhand visat sig att fogen "sipprar" ut. Vad kan det bero på? Har blandningen av komponenterna inte skett tillräckligt snabbt eller på rätt sätt? Vad kan göras åt detta problem?

ENWA pool AB har utfört all koppling och rördragning till teknikrummet och förberedande elarbeten i teknikrummet (del av garaget).


ENWA har levererat följande delar, vilka monteras enligt ENWAS anvisningar:

00327 Ingjutningsrör i RFR (rostfritt) AISI-304, 2 st.
32994 Inlopp rostfritt i ½" 35mm, 2 st.
00359 Undervattenslampa rostfritt, i RFR dimension 295 (komplett belysning). Placeras på långväggen som är närmast huset. Eldragningen sker under altanen. 230V.
43411 LED RGB, PAR - 56, 2.0, Colour light, 1 st.
00271 Bottenavlopp, liner pool vit plast, 1 st ( dvs brunn som placerades i vattenrännan utanför poolen).
Koppling avlopp

Slang 50 PEM, 5 meter
Muff PVC 1½, 2 st
D-nippel PVC 1½, 2 st
Klammer, 5 st
Klämkoppling, rak, 1 st
Muff PVC 63/50, 2 st
Klämkoppling 90 vinkel, 2 st
T-rör klämkoppling, 1 st
Kläm rak D-63/50 mm, 1 st
Klämkoppling 90 vinkel 63, 1 st
Klämkoppling 90 vinkel 63x2, 1 st
Klämkoppling 90 vinkel D-50, 4 st
Slangkabel
Gängtejp
Spikplugg

160x 80 x 180 - Pall för konstruktion under vintertäcke.

Pooltekniken från ENWA som placerades i garaget är:
* Komplett reningsverk, pump och sandfilter
* Anslutningspaket 50 mm slang / koppling (avses här ingjutningsrör i RFR ovan?)
* Kemi/poolvårdspaket PH-P, 1 st
* Värmeväxlare 75 kW Rostfritt 1 st
* Montering /driftsättning
* Ventiler
* Backventil

Pumpen behövde orka med 3,5 meter i höjdskillnad från garaget upp till poolen på altanen. Magnus från ENWA Pool valde en pump på 11 (???) men bytte sedan till en på 7 (???), då vattnet strömmade alltför snabbt för att brunnen skulle kunna svälja mängden vatten.

Vi fick sätta in en extra brunn.

Se så fin poolen blev!



Här ser ni också hur fint vattnet porlar ned i vattenrännan. Vattenrännan gjordes av Löftadalens plåtslageri.



För att poolen skulle bli badklar måste vattenflödet trimmas in, in- och utflöde av vatten och lagring av vatten i stor vattentank i garaget där reningsverk etc finns måste stämma. I annat fall blir det inte ett jämnt flöde och risk finns att vatten samlas i rännan och sedan plötsligt ger sig av ned i brunnen. Det kan då bli luft som kommer ned och stoppar upp flödet. Jag vill ha ett jämnt flöde utan sörplande ljud. Kanske är motorn tilltagen i överkant.

Nu återstår uppvärmning av poolen. Jag får kontakta Ale rör om hur detta skall gå till.

Jonas har monterat in ljuskällan i poollampan. Jonas monterade trafon, stort som ett yoghurtpaket, väger ca 5 kg - vid elcentralen.

Poolen ligger i söderläge och får sommartid därmed sol hela dagen, soliga dagar.

Idén till min pool fick jag när jag strax före jul 2011 besökte ön Koh Kradan i Thailand. Visst är denna pool vacker? Se så snyggt det är att låta vattenytan ha samma nivå som poolkanten!


Vid min pool i Åsa har jag låtit plantera tre silverpäronträd och en ros. Denna växtlighet kan emellertid inte mäta sig med den i Koh Kradan, även om min också är mycket fin.