Bloggintresserade

9 april 2012

Willa Nordics felleverans - konsekvenser

Konsekvensen av Willa Nordic AB:s felleverans av två ytterväggar - där taket kommer att behöva lyftas och därför nu endast spikats på provisoriskt. Det har därmed inte heller lagts på någon underlagspapp. Taket täcks endast av presenningar, vilka blåser "hej vilt". Byggmästaren har varit här flera gånger för att försöka fästa presenningarna då vinden blåst loss dem. Ingen lätt uppgift. Pölarna är oerhört stora "inne" i huset, väggarna mycket blöta på sina ställen, vid nederkant på så gott som alla väggar är det urblött. På ett stort ställe är det nästan som en liten SJÖ.

Ja, vad blir då konsekvensen för Willa Nordic AB - av allt detta. Jag vet inte om det räcker att byta ut allt genomblött byggmaterial. Willa Nordic AB borde istället skicka hit en helt ny byggsats och som plåster på såren även inkludera våning två! Eller vad tycker alla ni där ute i bloggvärlden?

Det hela är egentligen katastrof, går det att överhuvdtaget suga upp allt vatten? Hur länge till kommer det att regna innan de får på taket? Först måste de felaktiga ytterväggarna byggas om!!

Ja, detta är ingen rolig situation. Bedrövlig!

Checklista inför och i byggprocessen


Checklista av Willa Nordic AB:s och min byggprocess
TOMTKÖP

Willa Nordic AB har en checklista av byggprocessen. I ett tidigt skede noterades i denna, jag har sedan inte sett röken av denna checklista.

Willa Nordic AB har även en broschyr som beskriver byggprocessen - det visade sig rätt snart att den inte alls är tillämplig i mitt fall.

Jag har därför funnit för gott att här skriva något om själva byggprocessen som den utvecklats i mitt fall. Den får ses som preliminär, dels för att själva byggnationen pågått sedan den 2 april, dels för att jag behöver kontrollera en del av uppgifterna här - var framgår ur texten.
·  I mitt fall var det ingen tvekan om tomten för mitt nya hus – det stod rätt snart klart att jag ville bygga mitt hus på en avstyckad tomt från min fritidsstugetomt. Plandirektören i Kungsbacka kommun fick mig in på denna tanke redan under sommaren 2009, istället för att bygga om mitt befintliga fritidshus, vilket jag hade tänkt från början. Detta var ett helt år innan jag sålde min tidigare villa.

·  Jag tog således på ett mycket tidigt stadium kontakt med kommunens planavdelning för att diskutera mitt ev. husbygge. Plandirektören var mycket positiv till att jag tog denna kontakt så tidigt i processen och dessutom redan innan att jag först hade tagit kontakt med en arkitekt.

·  Plandirektören upplyste om att min fritidsstugetomt var tillräckligt stor för att kunna dela den i två tomter. Han påpekade också att tomterna bli mer värda på detta sätt.
·  Efter ett par veckors funderingar och besök av arkitekt på den ev. nya tomten för att fastställa om det skulle kunna gå att bygga på denna bergstomt, ansökte jag om avstyckning.
·  Detaljplanen var gammal och jag fick rådet av plandirektören att ansöka om en ny, vilket jag också gjorde 2009-07-28, och fick den beviljad för båda mina tomter.
· Därefter beställde jag en nybyggnadskarta, där nivåskillnader framgick. Detta var av särskilt intresse då den avstyckade tomten var en bergstomt, förutom skaftet från berget fram till vägen.
· Vidare undersökte jag information som skulle beröra den nya fastigheten, såsom exempelvis om det förelåg något gammalt servitut, vilket det inte gjorde.

·  Tomtens läge gjorde att jag inte kunde förvänta mig kvällssol, vilket jag så gärna ville ha. Hur skulle jag lösa detta problem? Husets konstruktion skulle kanske kunna råda bot på detta? En takterrass? Morgonsol och sol under hela dagen utgjorde inget problem. Behov av skugga skulle också kunna tillfredsställas. Men kvällssol på en terrass?
·  En första ansökan om bygglov skedde 2010-12-13 av ett enplanshus, dock med ett garage nedanför berget, en ansökan vilken beviljades 2011-02-07. Samråd med handläggare hade redan skett 2010-09-27. Vid  utstakningen av huset insåg jag att arkitekten inte tagit tillräcklig hänsyn till tomtens beskaffenhet. Huset skulle komma att "hänga" över bergskanten. Detta kunde jag inte tänka mig. Det var bara att tänka nytt, att rita om huset. Det fick nu bli ett mer kompakt hus, till viss del överbyggt av en andra våning, med ett garage längst ned sammanbyggt till viss del med det första våningsplanet. En revidering av bygglovet skickades in och beviljades 2011-04-29. Utstakning av detta nya hus och höjdsättning utfördes av förvaltningens kartavdelning under våren 2011.
Ansökan om revidering av pågående bygglov inlämnades 2012-03-06 och 2012-03-12 gällande L-stöd i tomtgräns och på garagets södersida. Ritning av poolens konstruktion bilades också även om poolen redan ingick på ritningarna inför lovet 2011-04-29.

En ytterligare ansökan om revidering av bygglov kommer att lämnas in gällande entrén och dess sluttning ner mot granntomt. Ritningar håller på att tas fram inför denna ansökan.

Byggsamråd och kontrollplan  (vilken upprättades av kvalitetsansvarig) krävdes, likaså bygganmälan, vilken inlämnades i samband med den reviderade ansökan. Kvalitetsansvarig, Bertil Karlsson riksbehörig enligt certifikat, godkändes innan byggstart. Vidare skulle beräkning av byggnadens förväntade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient ske och redovisas. Dessutom får byggnadsarbetet inte påbörjas innan bevis om teknad byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd har redovisats. Än idag, nu när huset har stomrests, vet jag inte om kommunen har fått sådan försäkran. Jag har dock själv sett till att jag har försäkringsnummer för dessa båda försäkringar. Vidare angavs att bostaden skall vara utförd på ett sådant sätt att den är tillgänglig för och kan användas av personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga (BVF 12§).

Besiktning av VA-anslutning skedde 2012-01-11.

·   Avstyckningen kostade ...???.
·   Nybyggnadskarta 5100 kr, samt 760 kr för nivåkurvor.
·   Arkitektkostnad 15000 kr.
·   Bygglovsavgift och mätningsavgift efter utstakning, fyra punkter fin- och grovutstakning kostade 7955 kr (betalades 2012-03-27).
·  Bygganmälansavgift.
·  Bygganmälansavgift för VA/Eldstäder, vilket debiteras när byggsamråd har skett.
·  Preliminär avgift för Slutbevis/slutanmälan.
·  Planavgift.

Summa tjänster betalade jag 6845 kronor. Jag är osäker på om det kommer fler räkningar här.

·  Anslutning till kommunalt vatten och avlopp kostade 220 000 kr. Jag anslöt alla tre: spillvatten, dagvatten och vattenledning. Karta över detta har erhållits.

·  Anslutning till elledningar, till en kostnad av 66 000 kr (har ej ännu fått denna räkning - lite osäker på beloppet).

·  Tillfällig anläggning Ny servis - byggström - placeras i byggskåp; antal/kabeltyp/area: 1//SE-NIXV/4x16; Servissäkring: 1//20A, Mätarsäkring 20A. Inkl moms 5000 kr.

·  Anslutning till tele, betalat 2012-02-24 en förskottsbetalning på 9315 kr.

·  Skorstensfejarmästare kostar....

·  Kostnad till Vägsamfälligheten …..

HUSVAL
·  Jag meddelade min budget för bygget redan från start under mina diskussioner med den husleverantör som jag avsåg ge uppdraget att bygga mitt hus, Willa Nordic AB.
·  Då jag hade sålt min tidigare villa, var avsikten att försöka begränsa kostnaden för det nya huset till de medel som jag satte in på banken i avvaktan på att det nya husbygget skulle börja dra pengar. Frågan om hur mycket jag får låna var därför inte aktuell.
·  Att jag inte skulle kunna utföra något arbete på huset själv stod tidigt klart.

·  Jag var redan tidigt också klar över hur jag ville att huset skulle gestalta sig. Framför allt skulle det vara i det närmaste underhållsfritt, och ge ett boende för mig där jag skulle kunna leva på ålderns höst. Naturligtvis skulle det också vara både vackert och funktionellt och innehålla sociala ytor.
·  Jag tänkte mig att huset skulle smälta in på bergstomten, även om jag naturligtvis inser att huset inte precis blir osynligt.

·  Bergstomten har en platå på vilken huset naturligt skulle kunna placeras. En god vän, som är arkitekt, utförde en solstudie, för att ta reda på om huset skulle påverka grannarnas sol- och utsiktsmöjligheter. I möjligaste mån försökte jag ta hänsyn till detta vid planeringen av huset och dess placering.

·  Att det skulle behövas sprängning för att få in ett garage på tomten stod tidigt klart. Vidare att det behövdes en plansprängning för att möjliggöra en vettig grundläggning för huset.
·  En geoteknisk markundersökning behövs inte vid grundläggning på berg. Kommunen meddelade att tomten mot grannen högre upp på berget bestod av urberg, resten av tomten bestod av postglacialt grus. Grundläggningsmetod fick bli en platta på mark.
·  Fastigheten är enligt kommunens kartering belägen inom normalriskområde för markradon. Enligt Willa Nordic AB:s representant skulle detta tas hänsyn till vid grundläggningen. Hoppsan detta har jag missat att kontrollera!
·  Att huset skulle bli ett arkitektritat hus var helt klart från början.

·  Visst hade det varit skönt med ett nyckelfärdigt hus, men hur skulle det gå till? Mina speciella önskemål skulle med rätt stor säkerhet då inte kunnat tillfredsställas.

·  Redan tidigt bestämde jag mig för ett trähus, mycket beroende på kostnaden. Jag var mån om att min budget för huset skulle följas.
·  Jag valde en husproducent som tillät stor flexibilitet och individuella val. Valet föll därför på Willa Nordic AB. Jag hade också viss erfarenhet av detta företag genom att min dotter byggt ett hus med dem. Det kändes tryggt och bra.
·  Mycket tidigt i processen – uttalade Willa Nordic AB:s representant att de skulle ta hand om allt, att det skulle vara en totalentreprenad. Nu visade det sig längre fram i processen, när vi kom till avtalsskrivning med Willa Nordic AB att det de kunde åta sig i själva verket var en generalentreprenad, vilket är långt ifrån en totalentreprenad juridiskt sett. Jag är inte riktigt säker på att representanten visste vad en totalentreprenad egentligen innebar. En del av de offerter jag tog in på egen hand, då jag inte var nöjd med Willa Nordic AB:s offerter i en del fall, kunde lyftas in under Willa Nordic AB, och så gjordes också i flera fall.
·  Vad representanten egentligen avsåg med att de skulle ta ett totalentreprenadansvar var antagligen att de skulle ta in offerter från av dem utsedda underentreprenörer, att de skulle se till att någon av deras underentreprenörer tog på sig ett samordningsansvar etc. De skulle också ha en entreprenadansvarig mot viss ersättning från mig.
·  Husstilen skulle präglas av en träfasad, jag var mycket mån om utseendet av husets fasad. Jag tog också tidigt kontakt med Moelven för att få prover på deras ThermoWood. Willa Nordic AB:s representant talade sig varm för att jag skulle låta mura garaget med lecablock och putsa detta, så bestämdes också.

·  Takläggningen var ett stort problem för mig – från början ville jag ha munk/nunne taktegel. Men det visade sig att det krävde en 14 gradig taklutning. Arkitekten ville ha 2 gradig lutning – jag förmodar att en 2 gradig lutning skulle stämma bättre dels med att huset skulle bli ett tvåvåningshus (tillåtet takhöjdsmått enligt bygglov måste hållas), dels med Willa Nordic husens utseende. Vidare undersökte jag olika typer av plåt, men fann att även sådan takbeläggning kräver mer taklutning, egentligen 10 gradig lutning. Till slut återstod inget annat än en typ av Derbigum, DerbiColor (enligt Tillverknings- och leveransbeskrivningen ingår detta inte i Willa Nordic AB, Stockaryds åtagande, men är upptaget i Entreprenad- och rumsbeskrivningen sid 6),vilket vi till slut kunde enas kring. Willa Nordic AB:s representant talade sig också varm för sedum till garagetaket, men jag ansåg dels att det var för dyrt, dels för arbetsamt att sköta. Jag har prover på denna silverfärgade DerbiColor.
·  Husfasaden kommer att gråna så det blir inget problem med färgen vad jag har förstått, sett ur Detaljplanesynpunkt.
·  Ytterdörren kommer att placeras på husets norrsida och vara svartbetsad. Solen kommer inte att förstöra dörren alltför snabbt hoppas jag då den ligger åt norr.

·  Mitt val av fönster och fönsterleverantör var inte svårt. Jag var helt klar över att jag önskade H-fönster i Lysekil som min leverantör. Ett vägande skäl var att deras fönster har en utsida helt i aluminium, inte bara en aluminium klädd träutsida. Invändigt är fönstren i trä. De hade också en mycket tillmötesgående återförsäljare i Varberg, Karlsson-Dahl glasmästeri AB, som hjälpte mig mycket bra med mina val. Val av typ av fönster och fönsterdörrar framgår av denna blogg -  i annat inlägg.

·  Terrassdörr – arkitekten och jag enades om stora pardörrar som altandörrar.
·  Entrétrappan i Bohusgranit var det första jag köpte in till huset, från Gissléns i Lindome.

·  Canegon, Väröbacka kommer att ge mig en offert på ett galvaniserat stål trappräcke och staket utmed bergskanten. Rådet att kontakta Canegon fick jag av en granne.
·  Isolering i ytterväggar är 125mm + 125mm mineral ull.
·  Isolering i innerväggar är 45 mm mineral ull.
·  Isolering i tak Paroc mineral ull.
·  Rätt tidigt blev jag klar över att jag önskade garage istället för carport. Jag hade önskemål om typ av garageportar men Willa Nordic AB önskade en ur det sortiment de brukar använda. Jag gav mig på denna punkt, mycket beroende på min spökande budget.
·  Garaget fick till viss del bli sammanbyggt med huset, då en hiss skulle kunna gå mellan garaget och huset. Så ett överlapp av huset över garaget blev lösningen.
Invändigt:
·  Det var viktigt för mig att huset skulle ha sociala ytor, varför huset i princip endast har två sovrum. Men huset förbereds för en ovanvåning för vilket det finns bygglov. I denna övervåning kan tre sovrum inredas. Att byggnation inte sker av denna övervåning redan nu beror på svårigheten att hålla budgeten.
·  Huset får ett vardagsrum och ett bibliotek.
·  Köket blir rymligt och innehåller köksö samt stor matplats.
·  Ett gästsovrum.
·  Huset får två toaletter.
·  En tvättstuga.
·  Förvaringsutrymmen i övrigt blir en klädkammare och ett förråd.
·  Huset har en öppen planlösning men har ändå rumsliga indelningar.
·  Arkitekten fick fyra ledord inför ritningen av huset: sol, skugga, ljusspel inne i huset och byggnadseffektivitet. Detta gav en optimal rumsplacering där hänsyn framför allt togs till perspektivlinjer och ljusinsläpp.
·  Takhöjden fick variera mycket beroende på att jag ville att huset skulle byggas inifrån och ut. Det vill säga, hänsyn skulle tas till tänkt funktion och möblering mm. Så i vardagsrummet fick takhöjden bli 3.3 meter, i köket 2,6 meter och i övriga huset 2,7 meter.
·  Det skulle inte bli öppet till taknock, men i de officiella delarna kommer det att bli ett vitlaserat trätak - funkispanel. I övrigt målad gips i taken, förutom i bastun där det blir bastupanel.
·  På golven blir det trä och klinker med glas framför kaminen.

·  Golvsocklar målas i rum där det läggs trägolv.
·  På väggarna blir det målad gips.
·  Innerdörrarnas utseende – enkla, vita, massiva och vackra.

·  Innerdörrskarmar - enkla, vita. 
·  Innerdörrtrycke och yttertrycke skall matcha varandra.
·  Lister skall vara enkla, raka, ej för dominerande.
·  Fönsterbänkar blir enkla i vitt glas.
·  Det blir en kamin, som muras in och bekläs med granitchips.
·  Det blir ingen centraldammsugare.
·  Det blir inget tvättbänksskåp.
Kök:
·  Köket får en öppen planlösning med ett separat skafferi, köksö och stor matplats.
·  Enkla, vita köksluckor.
·  Handtag till luckorna blir i huvudsak grepplister.
·  Köket levereras av Planoform, Binova.
·  Det blir en inbyggd ho i bänkskivan.
·  Det blir ett laminat till bänkskiva.
·  Tåliga blandare till köket.
·  Hushållsmaskiner – bara de väsentliga.
·  Köksfläkten byggs in i överskåp.
·  Ugnar placeras i arbetshöjd.
Badrum:
·  Det blir en dusch.
·  Det blir ett badkar.
·  Det blir en glasskiva under handfatet, ingen kommod.
·  Det blir inbyggda blandare.
·  Det blir en handdukstork för dels el-, dels vattenburen värme.
·  Det blir samma klinker men i olika färg på väggar och golv.
Byggnadsarbete/Montering:
VVS:
·  Bergvärme väljs som uppvärmning.
·  Vattenburen golvvärme.
·  Reglage i de rum som har separat golvvärmeslinga.
El:
·  Det blir framför allt armaturer med ett fåtal infällda spotlights.
·  Antalet eluttag – ett tillräckligt antal.
·  Dimmer där det behövs.
·  Eluttagen skall placeras så att jag enkelt kan nå dem.
·  Placeringen går vi igenom på plats när det blir dags.
·  Ett tillräckligt antal datalänkar för telefon, tv och bredband.
· Trådlös datoruppkoppling i huset.

    Fiberkabel är ej aktuellt då det blir för dyrt att dra till området, det finns 800 meter bort. Däremot ligger rör för fiberkabel nedlagt i rörkistan.
·  Infällda högtalare i taket blir bara i v-rum och kök. 
·  Larm är en nödvändighet.
·  Utebelysning blir sparsam men tillräcklig. Viss utebelysning kommer att vara rörelse- och ljusrelästyrd.
Utvändigt:
·  Asfalterad garageuppfart och träaltan på tre sidor av huset.
·  Vattenpost vid garaget, vid poolen och utanför köket.
·  Utvändig entrétrappa med räcken på båda sidorna.
FÖRE BYGGSTART
·  Köpeavtal av husstomme och del av inredningen tecknades med Willa Nordic AB. Avtalet var en förutsättning för att husleverantören skulle ta fram bygglovshandlingar. Mitt råd till andra byggherrar är: Låt advokat granska hustillverkarens avtal innan du skriver på, i synnerhet "Det finstilta ...". Se till att få med sådant i avtalet som du finner viktigt.
· Bygglovsansökan. Sköttes bra av kommunen.
·  Willa Nordic AB:s entreperenadansvarig var mycket bestämd på att de ville arbeta med de underentreprenörer de hade tidigare erfarenhet av. Jag fick vara mycket bestämd i vissa fall för att få dem jag ville ha.
·  Entreprenadavtal – Willa Nordic AB:s offertarbete var väldigt osynligt för mig trots bedyranden om motsatsen inför mitt beslut att välja Willa Nordic AB.
·  Willa Nordic AB utsåg byggentreprenör Smarholmens Bygg AB helt utan min insyn. Nu i efterhand är jag dock så här långt - ett par veckors arbete - mycket nöjd med dem.

·  Entreprenad- och rumsbeskrivning skrevs under 2011-11-23.
·  Slutbeställning – Tillverknings- och leveransbeskrivning arbetades fram successivt och godkändes av båda parter 2011-12-05.
BYGGPROCESSEN
·  Ritningar, arkitektritningar togs fram av Stefan Rupert, anlitad av Willa Nordic AB. Övriga ritningar ingick i Willa Nordic AB:s åtagande. Enligt skrivelse från Willa Nordic AB:s produktionschef Morgan Olsson genom Anneli Fransson, skulle grundritningar och VVS ritningar ha skickats 2012-01-13 och konstruktions- och monteringsritningar ca 1 vecka före 1:a stomleverans. Dessa ritningar ha sänts till mig via ett usb, vilket ännu inte (2012-04-20) har skett trots att huset är stomrest. Vid besök hos Willa Nordic AB:s representant Michael Hjälmeby erhöll jag några kopior på ritningar, inte alls samtliga.
·  Jag valde Bertil Karlsson (certifierad) som kvalitetsansvarig, inte utan invändningar från Willa Nordic AB:s representant.
·  Garbo har valt två besiktningsmän. Jag kommer även att anlita en egen.
·  Flera checklistor sändes per email till husleverantören innan den slutliga Tillverknings- och leveransbeskrivningen godkändes.
·  Skriv detaljerade entreprenörsavtal.
·  Leveransbekräftelse.
·  Byggsamråd – hölls med kommunen i ett mycket tidigt skede.
·  Ett byggmöte kommer att ske när huset är stomrest, vilket skedde 2012-04-02. Det har dröjt att få till detta första byggmöte, det blir 2012-04-23. Protokoll kommer att upprättas.
·  Byggfelsförsäkring - jag fick kämpa rätt ordentligt för att få försäkringsnummer etc.
·  Färdigställandeskydd- jag fick kämpa rätt ordentligt för att få försäkringsnummer etc.
·  Spärrförbindelse upprättades med min bank.
·  Bygganmälan - gjordes samtidigt med ansökan om bygglov.
·  Utsättning av huset - har av olika skäl skett ett flertal gånger.

·  Sprängning utfördes av Donald - inga skador såvitt jag vet - Sprängkonsult AB i Göteborg anlitades för att utföra besiktning av grannhus, och av mitt fritidshus.
·  Schakt - utfördes av Lasses Entreprenad AB  – till stor belåtenhet.
·  "Platta på mark" utfördes av Morgans Husgrunder AB – till stor belåtenhet. Samtidigt utfördes platta på mark för poolen. Sådan platta utfördes även under garaget.
·  Leverans av syll, takstolar, väggelement och lösvirke, entrédörr skedde 2 april 2012.
·  Byggnation – utförs av Smarholmens bygg AB, under byggmästare Bengt Johanssons ledning.
·  Bygg- & elmöten – det första mötet planeras till någon gång efter påsk 2012.

Elmöte med Ljunghems EL AB, Anders Gustafsson har tidigare skett vid två tillfällen och nu när det närmar sig kommer det att bli flera. Vi träffades igår 2012-04-29 för stor genomgång.
INFLYTTNING
·  Slutbesiktning är fastställt att ske 22 oktober, det gäller att se till att protokoll upprättas.
·  Adressändring
- Listan fylls på vartefter bygget fortskrider.