Bloggintresserade

9 augusti 2011

Spartherms Arte bh, Prestige

nr 46 9 aug 2011 Spartherms Arte bh, Prestige


Min tanke har ända från början av detta byggprojekt varit att ha en härlig öppen spis i det rum jag kallar biblioteket. Mitt val har fallit på Spartherms Arte bh, Prestige. Det är en stor insats med plant glas. Prestige glaset/luckan är hissbar, vilket gör att man kan elda den som öppen resp. stängd spis. Hissbar, nåja, inte så att luckan försvinner, den går att hissa upp halva vägen.



Effekten är 11 kW.



Man kan öppna glasluckan för att rengöra den. Efter att ha bott i huset i 3,5 år har jag inte kommit på hur man kan få luckan i planläge så att det går enklare att rengöra den.



Kaminen monteras i mitt fall på ett avstånd av ca 4500mm från golvet och skorstenen är bakkantsmonterad.



"Golvet" består av betongplattan med ett armerat fundament för spisen, en korsarmering med ex. Bi-stål, Bi 40 # 200 mm.



Spartherm Arte bh Prestige insatsen har bredd 740mm x höjd 1520mm kostar 39000 kr - inkl rökkanal.



Horisontalsnitt:  bredd inne i huset 750, och utomhus dvs i bakändan 550mm. Öppningen är 60x300mm (för skorsten?). Djupet är som max 495 (ej räknat med det utrymme som handtaget tar), men det är endast 405 innan öppningen för rökkanalen (som jag uppfattar det). Se Spartherms tekniska beskrivning.



Insatsen kläs inom- och utomhus (se planritningen) med en mur av isoleca sten (b600xh155xt25mm)plus  traditionellt murbruk typ B, ex. Gullex murcement A och mursand i blandningsförhållande 1:5 alternativt färdigblandat torrbruk B.



Blocken muras i förband efter murarsnöre med en fogtjocklek av cirka 10 mm. Första och sista skift armeras med ett Bi-stål, Bi 40E.



Vad kostar isolecablocken, etc och arbetet för murningen?



Behövs en brandvägg? Brandmuren skall förankras i husstommen med särskilda murkramlor eller 4" spik. Sätt en kramla i mitten och en på varje sida av muren per 40 cm höjd.
Var skall eldosor placeras? Spisinsatsen behöver väl ingen el?
Var placeras fläkten? Typ av fläkt?
Var placeras den gröna eldosan för fläktens varvtalsregulator? Behövs en sådan?
Var placeras inluftsventilen?



Muren runt insatsen kläs i sin tur av väggstrips i skiffer (tunn sådan), arken är 600 mm breda, höjd 155 mm, tjocklek 25 mm, 1239:-/kvm. De säljs per kvadrat. Det går åt ca 5 kvm. = 6 195 kr. Detta beställs efter uppmurning.



Väggstrips monteras på isoleca med Superfix. Väggstrips köps på www.stenbolaget.se; Design & Fritid, Friggagården 7,26162 Glumslöv. 0418-70808. 0708549275. info@designfritid.se Bilder se: http://www.designfritid.se/inomhus_vaggstrips.html.



Tilluftsspjäll och varmluftsgaller i omramning -- var sätts det?



Stålskorsten med rökkanal - en rund isolerad rökkanal i syrafast, rostfritt stål. Rökkanalen är 200mm i diameter. Avståndet mellan skorstenen och vägg skall vara minimum 50mm med ett avstånd på max 2,5 m mellan förankringarna.



Rökkanalen skall vara inspekterbar och rensbar.



Montering av insatsen inkl rökkanalen (dvs stålskorstenen) och beklädnaden med isoleca och väggstrips utförs av auktoriserad spismurare, som också besöker bygget innan installation för mallning.



Skorstensskydd, dvs taksäkerhet för skorstensfejarmästare - ögla att fästa stege i. Ingår i priset.



Total kostnad för ovanstående inkl moms är xxx kronor. OBS Steninklädnad ingår inte i denna offert.



Leveransvillkor: Fri leverans. Leveranstid: avrop önskas minst 8 veckor innan. Betalningsvillkor: á konto.



Utöver detta tillkommer gnistskydd - en lämplig glasskiva, 400mm djup framför kaminen - bredden mallas på plats när montering av lecasten och väggstrips i skiffer är klar. Ca 1100mm.

Gnistskyddet monteras inte av snickaren, kostar inkl montage?



Skorstenen kläs samma typ av plåt som stuprör erc, men nu i sinusprofil genom att plåten dras runt skorstenen och svetsas ihop längs med denna. Pris för plåt och montage?



Ett alternativ är att stålskorstenen lackas i en färg som liknar plåten för stuprör etc, RAL 7024. Pris: 5000 kronor enligt email 11-08-09.



En öppningsbar hätta som skyddar skorstenen mot nederbörd, och förebygger mögel i kanalen plus fågelskydd. Pris? Detta får JV Plåt ta hand om.