Bloggintresserade

5 mars 2012

Balkar till garaget

Här har nu leveransen från Willa Nordic AB skett av balkar för att hålla limträbalk som monteras innan "överhänget" av bottenplattan för huset görs över garaget. Morgans Husgrunder AB kommer i morgon, 2012-03-06 för att fixa detta.

L-stöd och stora stenblock för att hålla emot stenmassor

L-stöd är nu monterade för att hålla emot stenmassor i sluttningen på södersidan om garaget. Dan-Åke visar stolt hur de fick dit L-stöden. Vi mätte också upp var håltagningen skall ske för rören till poolen.


L-stöden sett lite på håll. Här får sedan växtlighet komma att dölja dessa så gott det går.


Här får stora stenblock som finns kvar från sprängningen utgöra "mur" då det är svårt att montera ytterligare L-stöd här vid sidan om de monterade L-stöden. Se här nedan. Vi får se om det går att få dit dessa stora block på ett bra sätt. Här får också växtlighet komplettera intrycket så småningom.


Puts på garagets utsida

Jag diskuterade idag, 2012-03-05, puts på utsidan av garaget med Morgan Dragstedt, VD Frillesås Mur och Puts. Denna del har jag inte fått offert på, vilket beror på att jag ännu inte är helt säker på hur mycket som behöver putsas. Det får bestämmas när fyllet på utsidan av garagets sidor är klart.

Den puts som kommer att bli aktuell är från Weber, precis som Lecablocken som har använts för att mura garaget. Den heter SERPO EF system (om jag förstod Morgan rätt):

- Rödgrunden
- EF fiberförstärkt hydrofoberat - 1 lager
- Glasfibernät
- Fiberbruk
- Selikonhartsfärg
- Ytputs Silco A -- finns i grått som jag vill ha

Oorganiska ytbehandlingar är de färger och putser som bygger på naturliga bindemedel som kalk, cement och silikat (vattenglas).

Organiska ytbehandlingar är de färger och putser som bygger på syntetiska bindemedel såsom akryl, alkyd och dylikt.

Oorganisk ytbehandling är i första hand en estetisk behandling, det vill säga den ger fasaden inget väderskydd. Regnvatten kan absorberas i putsskiktet, men vattnet kan utan hinder komma ut igen. Oorganiska ytbehandlingar ger en fuktig konstruktion men en snabb uttorkning. DET ÄR DENNA TYP JAG VÄLJER, TROR JAG. VAD TYCKER NI SOM LÄSER BLOGGEN?

Organisk ytbehandling förhindrar vatteninträngning i fasaden. Vatten inne i fasaden måste omvandlas till vattenånga för att komma ut. En organisk ytbehandling kräver betydligt hårdare puts än en oorganisk ytbehandling. Eftersom den organiska behandlingen avvisar vatten är det viktigt att fasaden är sprickfri innan behandlingen appliceras, då sprickor är punkteringar av vattenskyddet. Det vatten som läcker in måste omvandlas till vattenånga och diffundera ut.

SERPO Ädelputser består till större delen av krossad vit marmor, sk dolomit. Dessutom ingår kalk, cement, färgpiment och ibland glimmer. Det är den rena, vita marmorn som är hemligheten bakom ädelputsens/ytputsens unika egenskaper. Den förbättrar hållfastheten i alla klimat och ger en jämn ljus färg, som gör putsen lätt att pigmentera. Lisbeth: Jaha, det är med andra ord en oorganisk puts?

Ytputser/fasadfärger anpassade för Serpomin EF och Serposol:
  • Weber Sil A – Silikatstänkputs
  • Weber Silco A – Silikonhartsstänkputs--- det är då denna som blir aktuell i mitt fall? Och varför?
  • Weber Silikatfärg
  • Weber Silikonhartsfärg SERPO 303 AZ
  • Silikatfärg SERPO 305 AZ
  • Silikatstänkputs
  • För puts på Aquapanel ska Maxit Silkonhartsprodukter användas
Ytputser/fasadfärger kan tillverkas enilgt Maxits standardfärgkarta på ca 100 kulörer. Kulören kan även brytas fram från NCS-skalan eller från befintlig provbit. Vissa kombinationer av kulör och produkt går av tillverkningstekniska skäl ej att utföra. För framtagning av kulör mot provbit debiteras en infärgningskostnad. Krav på minimikvantiteter för tillverkning kan förekomma. Färgprover kan skilja sig något i kulör. Kulören kan också åldras eller smutsas ner. Beställ gärna ett motprov för att försäkra dig om att du får den kulören du tänkt dig.

Lisbeth: Det är mycket viktigt att få en kulör som jag tycker om. Återkommer om detta, när det blir aktuellt.

Frillesås Mur och Puts AB på besök

Morgan Dragstedt, VD vid Frillesås Mur och Puts AB, var här idag, 2012-03-05, med anledning av felaktig lutning av garagets sidoväggar. Vi kom överens om hur detta skulle hanteras. Det är mycket bra att företaget på detta sätt följer upp när det blir fel. Stort PLUS för Frillesås Mur och Puts AB.

Vi talade också om den vidare putsning som kommer att bli aktuell utöver Rödslamningen som har utförts - på vissa delar på grund av regnväder vid appliceringen - ofullständig. Detta rättas till liksom att de rödgrundar på ovansidan av lecablocken - där takstolarna kommer att möta.

Där de har rödgrundat kommer ett nät att appliceras innan finputsningen på insidan av garaget sker. Ev. håligheter och tandningar utjämnas, det kommer att bli en helt slät vägg på insidan av garaget.

Ett skäl till tandning av väggen längst bak i garaget var att järnet längst ned som satts för att hålla lecablocken på plats satts något fel.

Även denna vägg - längst in i garaget - finputsas - men de sätter inte upp nät där de inte har rödgrundat.

Balkblocken tillverkas i Norge och görs i en annan tjocklek än de Isolecablock som produceras i Sverige. Dessa balkblock läggs på ovansidan av garageporten. Då det är så stor spännvidd i mitt fall, garageport 3000 mm där garageväggen totalt är 7838mm, behövs dessa balkblock. Även denna skillnad i tjocklek tas om hand vid finputsningen.