Bloggintresserade

22 juni 2011

Postlåda och soptunnors placering

Vid utfart mot Berndt Anders väg placeras en postlåda. Postens rekommendation för postlådors höjd är att inkastets underkant skall sitta 900 mm över marknivån om utdelningen sker med bil men bör sitta 1100 mm över marken om utdelning sker med cykel.

Jag köper en postlåda innan markarbetena börjar så att det är klart hur grundläggningen under postlådan skall vara. Postlådan placeras på vänstersidan av infarten till tomten. Vid postlådan monteras också en skylt med gatunumret: 19 B.

Invid postlådan bereds plats för två soptunnor för avfall.

Flagga

Flagga - Onsala flaggan, svensktillverkad, 15 års garanti, komplett med stång, fäste, knopp och lina. Fri leverans vid montering. Montering 2500 kr. 8 meters kostar 2900 kr. 0706-974990 eller 0300-603 07 www.onsalaflaggan.se

Var skall jag placera den? Vet inte än.

Min trädgård

Min blivande trädgård befinner sig växtzon 1-2. Det gör att nästan allt går att odla här, vilket är mycket tacksamt.

Huset placeras på ett litet berg. Vid västra gränsen av min tomt är det urberget, i övrigt är det postglacialt grus. Gräver man i jorden nedanför berget stöter man på stenar som stora potatisar.

Tomten är en skafttomt, och det är utefter detta skaft, som sträcker sig från början av berget till vägen, som det kommer att bli en rabatt.

Jag har idag varit i kontakt med Helena Bluckert vid Hasselfors Garden - www.hasselforsgarden.se -
och fick då följande råd.

Lägg ett 40 cm tjockt lager av Trädgårdsjord E. 18-20 m3 borde räcka för 30 meter lång, 1,5 meter bred rabatt.

Låt någon hjälpa dig att gräva ca 50 cm djupt där rosorna skall stå. I ros-"hålen" lägger du rosjord, blandat med lite Trädgårdsjord E.

Sedan kan du plantera vad du vill (som inte är surjordsväxter  som till exempel rhododendron, azalea, blåbär, blå hortensia, kalkskyende buskar och träd) i trädgårdsjorden. Avenbok går utmärkt. Jag har nog surjord utefter berget - för där växer ordentligt med blåbär. Lite högre upp växer det frodigt med lingon.

Trädgårdsjorden är gödslad, och bäst är att anlägga trädgården under våren.

Trädgårdsjorden är en såkallad anläggningsjord och den tillverkas närmast Åsa på Tjörn. Det bästa är att kontakta dem direkt på telefon 0303-89246 Lindmarks åkeri.

Rosjorden kan köpas säckvis hos närmaste handlare, till exempel Millessons trädgårdscentrum i Onsala, Mölnlycke Garden center, hos Växtriket Hast i Träslövsläge, Blomsterlandet eller Plantagen. En säck räcker nästan till 3 plantor och kostar cirka 69 kr.

Avenbok behöver inte samma jorddjup som rosor.
I växtzon 1-2 kan man plantera nästan vad som helst! Magnolior, blåregn och annat underbart som en zon 4 människa bara kan drömma om. Magnolior och pioner är ju helt självgående bara de får rota sig i lugn och ro.

Köp växter efter hur bladen ser ut och försök att få det så att det blir något som blommar jämt. När julrosorna tittar fram i februari blir jag så glad! Köp mängder av lökar och passa på att trycka ner när jorden är nylagd. 
 
Lägre, fylligt formade växter som liten flocknäva, rödbladig alunrot och japansk malört kan bilda en snygg avslutning mot uppfarten och då inrama rabatten.

Rabatten skall innehålla Funkia (Hosta) av olika slag vilka fungerar bra och dessutom är ursnygga. Funkia fordrar dock skuggläge. Finns skuggläge frodas ormbunkar, funkior, sockblommor, daggkåpa, andra sorter av nunneörter, rams, nattviol, blodört, aklejor, blågull, nysrot, sorgklocka, tolvgudablomma, stjärnflocka, stormhatt, skogsvallmo, treblad och många stolta liljor. För att inte glömma den magnifika blå bergvallmon! Sådan tur att jag har ett skuggläge på tomten - vid entrén som ligger på norrsidan. Frågan är vilken jord dessa växter vill ha?

Spetssalvia kan också planteras vid infarten.

Det är bra om man planterar marktäckare mellan de högre perennerna, så att jorden hålls sval och fuktig. Sådana marktäckare är hasselört, plister, lungört, harsyra, stjärnarv, myskmadra, murreva, krypkotula, ormöga, skuggröna och vintergröna. Jag får se vad jag väljer av dessa.

Närmare entrén eventuellt på höger sida om entrétrappan vill jag ha en röd klätterros-- kärlekens färg, vilket känns välkomnande. Här kan också få växa Funkia områden i skugga - helst stora grupper. Det blir vackert i skymningen. Vitt ger renhet. Vitt och rött tillsammans blir fint.

På södersidan av garaget vill jag väldigt gärna ha blåregn. Blått är en trovärdighetsfärg. Jag vill att blått skall synas på flera ställen i trädgården, dels för att det står fint mot den grå fasaden, dels för att jag helt enkelt trivs med blått.

Grönt är naturens egen färg. Grönt lugnar för ögonen, det är vilsamt med grönt. Grönt bör därför finnas vid en viloplats. Det är vackert att variera i nyanser och lövens former.

Mot grannen högre upp på tomten bakom huset, mot norr, vill jag ha Honungsrosor som klätterväxter på det enkla staketet.

Mylla ned Biobalans, en nyttig svampkultur som finns i handeln, kogödsel och torvmull och avstå helt från oorganisk gödning och bekämpningsmedel. Ta hand om rosorna väl!

New Dawn' är en ljuvligt ljusrosa klätterros, vanligen tämligen frisk. 'New Dawn' (Wichuriana-gruppen). Kanske är det den bästa klätterrosen! Den är härdig och frisk, blommar länge och mycket, blir stor och yvig och har vackra, ljuvligt ljusrosa, fyllda blommor som doftar svagt men sött! Kan odlas även i  Zon 5 så den bör vara härdig tillräckligt i zon 1-2!

'Alida Lovett' får i regel endast mycket lätta angrepp. De är stora, dubbla, rent rosa blommor. Det gäller även Chaplin's Pink Climber' är mörkt rosa.

Eller varför inte plantera Rugosarosor som exempelvis 'Hansa', ceriserosa, stora, ljuvligt doftande dubbla blommor?

Jag vill gärna ha dessa blommor i min trädgård, men var skall jag plantera dem? 'Hybrida' och 'Lykkefund' (Helenae-gruppen) är två mycket kraftiga, underbara, rikblommiga rosor som kan användas till pergolor, som trädklättrare och mycket mer. De kan bli 7-9 m höga. Små, ljusgula/vitgula blommor som bleknar till vitt med stora gula ståndarknappar. Söt, stark honungsdoft. 'Hybrida' har små orangeröda nypon, 'Lykkefund' har få nypon. 'Hybrida' zon 5, 'Lykkefund' zon 3. Båda går alltså fint hos mig.


Hur behandlar man jorden för bästa resultat?

Kungsbacka lastbilscentral. 0300-72110; www.kungsbackalbc.se, beställ container, jord, sand, täckbark mm för snabb leverans, bra priser.

AB Fjärås Sand & Makadam, Tomvägen 125, 43974 Fjärås, 0300-540304, levererar sand, makadam, jord mm. Arbetet utförs om nödvändigt med kranbil.

Blanda den uppgrävda jorden med lika delar gödslad torvmull och grov sand, grus eller barkmull. Alternativt blandar man jorden med en bra planteringsjord i säck, gärna med iblandning av Leca-kulor och lera.

Fyll gropen med så mycket av jordblandningen att plantan hamnar ca 10 cm under jordytan, det vill säga cirka 2 bladpar skall komma under jord. Fördelen med detta är att det från den underjordiska delen av stammen snabbt utvecklas nya skott och rötter. Plantan förgrenar sig bättre och får ett större rotsystem som effektivare kan ta upp vatten och näring. Man garderar sig även mot total nedfrysning. Om vintern är sträng och den ovanjordiska delen fryser bort, kan ändå nya skott skjuta fram underifrån på våren.

Beskär till cirka 20 cm höjd direkt efter planteringen. Storblommiga sorter bör beskäras hårt även andra året efter plantering. Det här brukar kännas hårt men betalar sig på sikt. Plantan förgrenar sig bättre och rotsystemet blir större.

Man skall inte förvänta sig alltför mycket blomprakt de första två åren utan ge sig till tåls. Ge också den unga plantan ett stöd, till exempel en bambukäpp, för att grenarna inte skall brytas av. Och sist, men inte minst, vattna regelbundet för maximal tillväxt.

Tidigt på våren är det bra att täcka jorden runt plantan med kompost, förmultnade löv eller täckbark för att hålla kvar markfukten. Inför första vintern är det klokt att skydda rotsystemet genom att täcka jorden runt plantan med löv och lite granris som håller löven på plats.

Mot grannen i väster blir det samma typ av staket och kaprifol men även Gravetye Beauty, vilket är en 2-3 m hög sirlig buske med vackra, röda, tulpanliknande blommor, cirka 6 cm stora, i juli - oktober. Fordrar varmt läge och fukthållande, och näringsrik jord. Lämpar sig väl för samplanteringar med buskar och perenner. Härdig i zon 1-3 (4). Beskärningsgrupp 3. Oh, denna får jag nog byta ut!!!