Bloggintresserade

19 juni 2011

Fönster och fönsterdörrar

Fönster och fönsterdörrar tillverkas av H-fönster i Lysekil, och levereras av Karlsson & Dahl Glasmästeri AB, Varberg.

Det blir både fasta och öppningsbara fönster. Ej kittfals (det vill säga indragna) i något fall.

Samtliga fönster (utom bastufönstret, vilket är obehandlat) och fönsterdörrar är vitmålade på fabriken, i NCS S0502-y. Utförande: 3-glas, RAL 7024 (OBS ändrad RAL färg från 7016 till 7024). Låscylindrar ingår ej (dessa beställs från Kungsbacka Låsservice AB).

Dessa fönster och fönsterdörrar levereras fritt till Willa Nordic AB, Stockaryd, direkt från H-fönster i Lysekil, för att där monteras. Enda undantaget är ett "steppfönster" - två fönster monteras som ett 90-gradigt hörnfönster med limmad kant sig emellan. Detta fönster monteras av montör anlitad av Karlsson & Dahl glasmästeri AB, Varberg.

Några kommentarer med anledning av Karlsson & Dahls offert nr 8561 2011-11-04:
1.   Det är 7 st öppningsbara fönster och 10 st fasta fönster inklusive steppfönstret och om man räknar detta som ett fönster blir det totalt 17 fönster. 

2. Därtill kommer fyra st fönsterdörrar plus två pardörrar (överljuset över den ena pardörren är medräknat i de fasta fönstren här ovan).

SÅLEDES TOTALT 17+6= 23 STYCKEN!

3.      Det blir solskyddsglas i biblioteksfönstren och fönsterdörren i biblioteket, fönstret i kapprummet och i WC/Gästtoaletten. (Solskyddsglas ströks för att förbilliga processen)

4.      Vissa fönster kommer att vara laminerade och härdade (jag går inte igenom vilka här). Se tidigare specifikation - men notera HÄRDNING för det bastufönstren.

5.      Ett fast bastufönster (HALK2 D-15; isolerruta med keramikglas (alt härdat på in- och utsida - U-värde från 1,0 W/m2K), med krypton/argongas) skall vara OBEHANDLAT trä i furu på insidan. Inklusive karm i samma trä. OBS Detta fönster är större än det tidigare bastufönstret (som var planerat för övervåningen som inte byggdes i detta skede på grund av ekonomin)!

6.     En fast glasvägg i klarglas, härdat för att tåla bastuvärmen, emellan bastun och badrummet blir 2050 mm bred och 2500 mm hög. Det blir även en 700 mm (alt 900mm) helglasad utåtgående dörr, denna dörr blir 2495 mm hög (för att ge möjlighet till ventilation; takhöjden är här sänkt till 2500mm från tidigare 2700mm!). Detta bastuparti fick en smalprofil i krom för fäste i tak och väggar. Gångjärn för fäste av dörren (obs ingen tröskel under dörren, för att där också möjliggöra till ventilation)! Mallning och montage tillkommer.

7.      Mellan duschen och badkaret blir det en svängbar rak duschvägg (INVITREA), 900 mm bred och 2010 mm hög. Profil i krom för fäste av duschväggen ingår. Mallning och montage tillkommer.

8.   Optiwhite glas under handfat mallas på plats. 10 härdat glas 1200x500 mm med finkant och hål för handfatet och två konsoler med två hål i vardera. Tillkommer etablering och montage.

9.      Fönsterbrädor i Optiwhite glas med lackad bakkant inklusive montering, 11 st plus till stepfönstret. 1100kr/m2 inklusive moms.
 
10.   Fönsterdörrarna har bakkantssäkring som standard. Urtag för vanlig ASSA låskista och avlång låscylinder.

11.  För pardörrarna- kommer jag att ha en passivdörr och en aktivdörr – det vill säga den dörr jag vanligen går igenom. Passivdörren låses av aktivdörren. I detta fall sitter låsspärrar som standard både uppe och nere på passivdörren.

12.  Det är standard med spanjolett på samtliga fönster och fönsterdörrar.

13.  Det blir handtag endast på insidan av fönsterdörrarna.

Willa Nordic AB levererar huset till Åsa 3:333 den 2 april 2012 och vill ha leveransen av fönster och fönsterdörrar (utom steppfönstren) 1-15 mars till Stockaryd.

Beslag och trycken till dörrarna


110619 Beslag och trycken

Jag besökte Hoppe AG, Kungsbacka, grossist av Hoppe trycken och beslag till dörrar. Det gäller trycken och beslag till entrédörren, till fönsterdörrarna och till alla fönster i huset.

Vid besöket hos Hoppe agentur fick jag förklarat olika material och modeller. Jag blev också klar över att det är bäst att använda ASSA låscylinder i Snickarpers entrédörr (jag hade först valt Bovalls entrédörr men den blev för dyr).

Det får bli ASSA låscylindrar i alla dörrar, vilket gör det enklare då jag kan ha en typ av nyckel.

Ett av Hoppes trycken låg mycket väl i handen, Vitoria.

Problemet är att jag har godkänt TL-ordern till Willa Nordic AB, och denna TL-order omfattar trycken till innerdörrarna, och då trycket Verona. Frågan är om jag kan byta ut det? Det gäller 9 stycken, det borde inte vara omöjligt.

Jag vill alltså ha Vitoria 1515/42FI (rosett)/42FIS (WC) F1 (alu silver).

Jag vill också ha detta trycke till ytterdörren.

Trycken till fönster och fönsterdörrar beställer jag direkt från Kungsbacka Låsservice som är återförsäljare av Hoppes trycken och beslag.