Bloggintresserade

4 juli 2011

VA och VVS

Entreprenadansvarig vid Willa Nordic AB, Peter Grip, har tidigare anlitat Ale Rör AB, VD och huvudansvarig Stefan Johansson. Organisationsnummer 556555-0018. Ale Rör AB är registrerad för F-skattsedel.

Ale Rör AB
Hålstensvägen 10, 446 37 Älvängen
Tel 0303-74 94 95
Mob 070-849 49 55
Mer kontakt info: Mob 0733-64 94 55

Ale rör AB Omsättning: 12 128 tkr

Ale rör AB Ägs av Kjell Stefan Invest AB, org nr 556699-8463.
BOX 40,  446 21 Älvängen. (info från RATSIT).
Läs mer: http://www.lokaldelen.se/foretag/%C3%84lv%C3%A4ngen/869279/Ale+R%C3%B6r+AB/#ixzz1TItyyn2j

Peter Grip erhöll en offert från Ale rör, se priset nedan. Jag har inte (inte ens när huset var klart, 2012-11-03) fått ta del av den, Ale Rör AB hänvisar istället till ritning och Tillverknings- och leveransbeskrivning.

Provtryckningsintyg av rörledningar av rörläggare skall sändas till byggherren, innan betalning sker.

Offerten från Ale rör AB - VVS installation var på 275 000 kronor enligt den produktionskalkyl jag erhöll vid mötet med Peter Grip och Michael Hjälmeby 2011-11-16.

Då ingår 200 m energiborrhål, men kylaggregatet ingår inte (vilket senare placerades i skafferiet). Vad är det mer som inte ingår?

Bergvärmepannan Nibe 1245-10 cu ingår i Leveransbeskrivningen. Men montage och injustering av den och UKV 100 - bör också ingå i entreprenadbeskrivningen, eller hur?

Kostnad för UKV 100 är enligt riktpris:

UKV 1004125 krartnr0882076861936


VS- utrustning och installation i omfattning enligt ritning och leveransbeskrivning.

Notera att det tillkommer ett vattenutkast på östra sidan alldeles vid hörnet där entrétrappan börjar. Detta utkast skall användas för att kunna ansluta en slang för att kunna åstadkomma dropbevattning av "rabatten" på höger sida om infarten i gränsområdet mot grannen i norr, Sjöstens.

* VVS-arbeten skall utföras av behörig person enligt branschregler för säker vatteninstallation.
* Samtliga vattenledningar (inkl golvvärmefördelare, GVF) skall utföras så att de ger en synlig avrinning över golvytan. Om GVF byggs in i vägg skall ev. läckage kunna rinna ut på golvet istället för att bli kvar i väggen.

Lisbeth: GVF kommer att finnas i väggen i förråd 104, i vägg i förråd 109. VARFÖR observerade jag inte under planeringsstadiet att dessa rör borde mynna ut över vattensäkert golv med golvbrunn?!? Det är först nu när jag ser rören gå ut över trägolven som jag blivit varse denna tokiga konstruktion, oavsett vad reglerna för Säkert vatten säger. Vad säger Länsförsäkringars skadeavdelning om detta?

* Antal väggvattenutkastare framgår av Willa Nordics leveransbeskrivning. En vattenutkastare utanför köket på baksidan av huset- enbart kallt vatten, een vattenutkastare i teknikdelen av garaget - både varmt och kallt vatten (se markering på ritning 2011-06-01. Vi har även diskuterat väggvattenutkastare på utsidan av garaget vid entrétrappan - längst ned - för att sörja för att rabatten utefter tomtskaftet skall kunna få en droppvattenslang- enbart kallt vatten. På ritningen framgår också att det är en utomhusdusch vid kortsidan av poolen, med utkastare nedanför. Varmt och kallt vatten - här behövs också blandare. Den placeras i garagets teknikdel.

* Dräneringsrör och stuprör anslutes till dagvattenledning i mark, som i sin tur koppas till anslutningspunkt i gatan. Detta dagvatten går till en samlingsbrunn. Det finns markerat på ritningen daterad 2011-06-01 att det är 6 stycken stuprör (se markeringar på ritning daterad 2011-07-01).

*Inkommande vatten och avlopp ansluts till ledning i gatan. Betalningen till kommunen gäller dricksvatten normal 32 PEM, Spillvatten (avlopp) - 110 PVC mm, dagvatten  normal mm och byggvatten (OBS det ålåg oss att skicka in datum för byggstart!!!). NOTERA att även dagvatten och dränvatten ansluts till kommunens system!

*Golvavlopp i garage ansluts till spillvattensystemet. Det kommer inte att stå vatten i detta rör.

* Vattenledningar förläggs dolda med pexslang (rör i Pex).

Vattenledningar är ibland isolerade för att begränsa värmeavgivningen från varmvattenledningar respektive hålla kallvattnet kallt och hindra kondens på kallvattenledningar. Skador på isoleringen försämrar givetvis isoleringsfunktionen och på kallvattenledningar kan det leda till att kondensvatten sakta droppar ner på golvet under. Kondens är också vanligt på oisolerade kallvattenrör.

Rörgenomföringar i väggar och golv i våtutrymmen är särskilt utsatta ställen. De utsätts för vattenspolning, till exempel vid duschning och vattnet kan följa rören och tränga in i byggnadskonstruktionerna.

Hur kan man förebygga dessa eventuella skador?

Kungsbacka har givit ut en broschyr som är ett komplement till ABVA, Allmänna bestämmelser för användande av Kungsbacka kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning. ABVA gäller fr o m 1 juli 2009.
 
Fastighetsägaren skall se till att ledningarnas läge inom fastigheten dokumenteras.

Placera vattenmätaren i ett uppvärmt utrymme. Det blir i mitt fall i garagets teknikdel.
I dricksvattnet från Fjärås Bräcka finns naturlig fluorid (1,01,2 mg/l).

VA-verksamheten garanterar inte ett visst tryck, men vanligtvis är trycket 2-3 kg/cm2, 2(bar).
Vattnet i Kungsbacka är mjukt (3-4 dH grader), vilket innebär att man kan dosera en mindre mängd tvättmedel och på så sätt skona miljön. Det mjuka vattnet medför också att salt för avhärdning inte behövs till diskmaskin eller kaffebryggare. Vattnets PH är 7,9-8,2.

Alla fastighetsägare är skyldiga att ha återströmningsskydd på inkommande vattenledning. Det finns normalt installerat vid vattenmätaren. Syftet med återströmningsskydd är att förhindra att dricksvattnet kan förorenas genom återströmning. Har du swimmingpool som kräver stora mängder vatten krävs annan klass på återströmningsskyddet, se standarden SS-EN 1717 (mer information på www.sis.se).

Är du osäker på om återströmningsskydd är installerat, kontakta en VVS-montör.


Stuprör får inte anslutas till spillvattensystemet.

Samlings- och inspektionsbrunnar på tomten skall vara synliga eller märkta så att de lätt går att finna för service. En samlingsbrunn skall ligga i en sandficka. Kontrollera!

Vid nybyggnation skall husets höjd i förhållande till omgivande mark anpassas så att extra anordningar inte krävs för att förebygga översvämningar.

Kontakta Tekniks kundservice, 0300-83 49 45. Teknik@kungsbacka.se