Bloggintresserade

13 september 2012

Elinstallation 2012-09-12

Se detta inlägg som ett levande dokument - det kommer att justeras efter hand.

Arbetet med att färdigställa elinstallationen börjar som tidigast v38.

Elprojekteringen har varit en mycket långdragen process, med start i juni 2011, tillsammans med Anders Gustafsson, elektriker vid Ljunghems el AB (Anders Gustafsson 031 - 757 81 77; Peter Stigson 031-757 8171; Dennis Arvidsson 031- 757 8172; email: info@ljunghemsel.se).

Att processen blev så utdragen beror inte på Ljunghems el AB. Ett skäl till att vi diskuterade el så tidigt var att vi vid dessa möten skulle markera på husritningen var el skulle placeras i ytterväggarna så att Willa Nordic AB, Stockaryd skulle kunna planera för att komma igång med produktionen av mitt hus.

Anders Gustafsson lämnade en offert till Willa Nordic AB, Stockaryd på den eldragning som beräknades ingå i enlighet med Svensk bostadsstandard. Att få reda på vad Svensk bostadsstandard innebär har varit så gott som omöjligt annat än i mycket allmänna termer, det innebär bland annat ett antal vägguttag som beräknas på ett visst antal kvadratmeter yta per rum.

Dimmers, spottar etc ingick inte i denna första offert, detta skulle vi resonera oss fram till på plats. MEN jag ville ha kontroll på kostnaderna och ville därför i förväg få ytterligare en offert på vad mina val skulle kosta, så att jag fick en chans att reducera en del val för att klara budgeten.

Vi kom så småningom fram till vad som skulle ingå i en utökad offert till mig i förhållande till standardinstallationen.

Enligt Willa Nordic AB:s byggprocess skulle en accepterad elritning ha skickats till mig i samband med bekräftelsen av Tillverknings- och leveransordern. Jag har än idag sept 2012 när huset nästan är klart inte fått någon sådan elritning trots upprepade försök att få en sådan. Jag har ingen aning om vad detta beror på.


En sak har jag varit säker på: Huset skall utrustas med bra åskledarskydd inkl 4 st finskydd, 1 st mellanskydd, 1 st grovskydd eller dessa två sistnämnda i kombination. Var placeras dessa? I förrådet?

Ett finskydd svarar mot spikar orsakade av åska/blixt eller av fel/svagheter i elleverans från Fortum. Ett sådant finskydd placeras på samtliga ställen där dator och musik placeras.

PrisAnders föreslog ett astronomiskt tidsur, vilket kan ställas in för att styra NÄR UTEBELYSNING, och VISS INOMHUSBELYSNING kan tändas.

Generellt
Anders föreslog att jag skulle använda märket Eljo Trend för strömställare och vägguttag, dvs Eljo Trend, termoplast - Polykarbonat, PC. Det är en slag- och bryttålig, halogenfri, UV-beständig produkt.
Men vad blev det till slut?

Det viktiga för mig är att det är kritvita matta produkter – vilket är standard.

Vidare uppgav jag att jag vill ha antracit färgade utomhus produkter.

TV dras i ett så kallat stjärnnät. Inkoppling av TV och parabol ingår inte i offerten från Ljunghems EL AB; inte heller parabolen som sådan). Bäcks installation AB, Kungsbacka får i uppdrag att installera både en parabol och en TV-mast.

Telefon dras i seriekopplade uttag (de dras igenom rör med dragtråd). Tele drogs fram till garaget i september 2012. Halogenfria lågfriktionsflexrör Easy flow+ rör.

EL till golvvvärmefördelarna -
Jordfelsbrytare med förbindelseledning DIN VDE 0664. De monteras i 60mm dosa för jordade uttag. Stämmer detta?

Jordat petskyddat uttag 16A, A250V, med lock som överspänningsskydd. Till uttaget anslutna apparater blir då skyddade mot farliga överspänningar.

Elcentralen är en infälld kapsling som är utrustad med 3 stycken jordfelsbrytare. Den 29 juni 2011 bestämde vi att en elcentral placeras i förråd 104 och en i garaget. Är det en utanpåliggande förmonterad normcentral, typ Gamma IP 30? Artikelnummer: 2290831, eller?

Elcentralen är en förmonterad central i 13 och 18 modulers bredd. Stämmer detta här nedan?

Följande ingår i elcentralen: 1st HB 40A, 1st JFB 25A, 3 st dvärgbrytare, 10A C–kar, 6 kA / rad.

Centralerna kan kompletteras med dörr och bakstycke (se Gamma tillbehör). Blir det så?

El-centralerna levereras med alla interna ledare mellan huvudbrytare och jordfelsbrytare anslutna och med en fasskena för hela raden. Det blir då enkelt att snäppa fast dvärgbrytare och ansluta till fasskenan. Centralen är försedd med beröringsskydd på fasskenan och täcklock för normslitsar i reserv.

1 st effektmätare och automatsäkringar ingår i Ljunghems el offert. Allt är av märket Hager. Detta var Anders skeptisk till - men det är något som Willa Nordic AB förordar - varför? Och varför var Anders skeptisk?

Vid proppskåpet vill jag ha en förteckning över till vad varje knapp är relaterad.

1st Multimediacentral ingår i offerten (placeras i förråd 104).

Denna mediacentral kan också kallas "Kommandocentral" . Vad skall den användas till i mitt fall? Den ingår i Willa Nordic AB:s idé om vad som bör finnas med – oavsett om jag som kund behöver den eller ej.


Trådbundna nätverkskablar dras mellan platser där jag vill ha TV/musik/data. De dras i samma rännor som för el, eller? Markera på planritning var dessa placeras. Information till Bäcks installation AB, Kungsbacka.

Utomhus
Anders har i sin offertbeskrivning, inskickad till Willa Nordic AB, inte tagit med något om utomhusbelysning; det ingår ej i svensk bostadsstandard enligt Willa Nordic AB.

Allt i detta avsnitt är sådant som vi dock har diskuterat vid våra två första möten 2011 och vid följande möten under 2012. Utomhusbelysning handlar om belysning utefter infarten, inramning av garageporten, vid entrédörren, fasadbelysning, i trädgården (i cementrören för växter och mot berget).

3 st IP-vägguttag för utomhus (1 st utanför köket, 1 matplatsen, 1 garaget – utanför garaget SAKNAS det eller blir det vid elskåpet på utsidan?), vilket ingår i Willa Nordic AB:s planering.

23 st belysningspunkter för ytterbelysning, strömställare kommer att finnas inomhus vid respektive dörr. Belysningarna är:

6 st är Louis PoulsensToldbod 155 vägglampa, se nedan.

5 st spottar mot terrängen bakom huset plus en vid långsmala fönstret på södersidan.

6 st små spottar i cementrören.

6 st pollare utefter infarten (5 på ena sidan och en vid trappan till fritidshuset).


Infarten – är en skaftväg där jag bland annat kommer att ha en Avenbokshäck mot Sjöstens och staket med växtlighet (rosor, kaprifol) mot Asprots. Totalt är denna sträcka 55,16 meter lång, men häcken blir ca 30 meter lång.

Utefter infarten vill jag ha sparsamt med belysning. Det räcker med fem pollare på en sträcka om ca 30 meter och en pollare vid trappan mot fritidshuset.


Jag har valt Louis Poulsens Toldbod 155 svarta pollare, diam 15,5 höjd 90m cm max E14 40W inkl jordspett, från Light art.

Pollare för belysning vid L-stöd (klädda med bland annat blåregn) söder om garaget, 2 stycken pollare diskuterades. Jag hoppar detta, men vi lägger en kanalisation för framtiden.

Fasad mot öster:

Som fasadbelysning har jag valt Louis PoulsensToldbod 155 vägglampa, diam 15,5 svart, max E E14 40W. En sådan lampa placeras på var sida om garageporten. Och en sådan lampa placeras mellan pardörren och steppfönstret i hörnet av bostadshuset.

Det behövs inte någon fasadbelysning på fasaden ovanför garaget. Det finns två smala fönster på denna kortvägg av huset, där det kommer att finnas fönsterspottar.

Lisbeth: jag har köpt Mini LED till 6 cementrör. LED kompakt (bea) IP44, 4W inbyggt don, ca 1 meter kabel, med kontakt, från Light art.

Om vi sedan betraktar matplatsen (som ligger vinkelrätt mot biblioteket där vi inte får plats med någon belysning) - till vänster om pardörren (utifrån sett) – placeras en infraröd värmelampa inkl timer. Den placeras på den bärande, tvärgående balken för pergolan. Det skall vara en sådan som jag idag har vid min matplats ute på altanen vid fritidshuset (Anders levererar).

Två brunnar i uttag (IP-klassade) placeras vid matplatsen på altanen.

1 st inkoppling av poolbelysning.

Går vi sedan till kortväggen utanför vardagsrummet, en vägg som syns från Berndt Anders väg- har jag återigen en bred helglasad pardörr.
Mellan denna dörr och fönsterpartiet blir det en Louis Poulsens vägglampa 155 svart.

Fasad mot söder: Det vill säga, långsidan utanför vardagsrummet - mot berget -belysningen placeras nedanför husväggen och riktas upp mot berget.


Lisbeth har köpt LED-armatur 10W/230V, 9x11x13 cm, IP44, med ca 1 meter kabel, silvergrå (bel), 120 graders spridning av ljuset (Light art levererar). Jag testade denna armatur på kvällen. Man ser skenet från lampan mot berget mycket fint - genom det långsmala fönstret på söderväggen i v-rummet.

Jag vill ha en elanslutning för julbelysning utomhus, vid altanen – förmodligen i nivå med altanens södersida vid altankanten.

Se ovan ang spottar i de två cementrören.

Ett litet "intjack" utanför tvättstugan - det blir en liten altan här, mest för att kunna hänga tvätt. Även här placeras Louis Poulsens Toldbod vägglampa. Denna lampa tänds (i tvättstugan) separat från det övriga belysningsnätet runt huset.

Fasad mot väster: Tomten bakom huset karakteriseras av en bergskant (som uppstod efter sprängning) och ovan denna en liten slänt, ovan vilken det finns en granne. Denna gräns är 29,95 meter lång, utefter vilken det blir ett staket där klätterväxter, bland annat kaprifol och honungsrosor får klättra.


Även här placeras den silvergrå LED-armaturen (Light art levererar). 5 st spottar vilka placeras i altannivå riktade upp mot berget.

Ett två brunns uttag utanför köket, på västersidan av fasaden.
SAKNAS

Ett utsläpp av en vit slang – är den till för värmesystemet – avläsning av utetemperatur? Hade det inte varit bättre att ha den på norrsidan?


Fasad mot norr:

Det blir sparsamt med belysning mot norr, helt i enlighet med grannen Asprots önskemål.

Det blir en lampa till vänster om entrédörrens vänstra sidoljus. Louis Poulsens Toldbod vägglampa (Light art levererar).

Alla vägguttag utomhus är jordade.



Vad behöver jag för el inomhus?

Porttelefoni - jag vill kunna ge signal om att tillåta inträde via garaget och entrédörren.

Porttelefon – svarsapparat, utanpåliggande, med 1 knapps anrop.

Anslutning av högtalarledning max 10m2 (räckvidd?) med klämmor under mattan (?) m 4 mm banankontakt. Det kan räcka med ett system med endast talfunktion. Som tillbehör till porttelefonsystemet finns Keyless In som är ett nyckellöst system för att låsa upp.

Svarsapparaterna inne i huset monteras i vanliga installationsdosor i samma typ av ramar som strömställare och knyts samman med apparaterna på utsidan med
en 2-trådskabel. Enkelt och smidigt för installatören.

När någon ringer på på utsidan ringer det i svarsapparaterna. Tryck på Öppna-knappen och släpp in den som står utanför. Är man hemma men inte vill bli störd så kan man stänga av signalen från ytterdörren. Jag vill ha denna funktion vid garageporten och entrédörren.


Anders levererar Gira Porttelefonsystem inkl innedel, utedel samt centraldel. Ej kamera, endast telefonsystem. Vi har sagt endast kanalisation, men jag ångrar mig – vi installerar nu!!!

Det larmföretag jag anlitar har brandvarningssystem. Brandvarnaren skall inte bara känna av rök, utan även värme. Optiska detektorer känner av rökpartiklar innan det blir farligt för människor och värmesensorer känner av värmeförändringar: på så sätt upptäcks olika brandorsaker snabbare och säkrare. Den optiska detektorn kan kopplas bort om rökvakten monteras i t.ex. kök. Det är alltså två olika mättekniker - optisk och termisk, och vara ansluten till larmsignaler ut i bostadsområdet, men också till larmcentral. En brandvarnare placeras i garaget, en i hissen, två i bostadsplanet.

Övergripande om Halogen vs. LED lampor


Halogen armaturer anses av många vara betydligt dyrbarare i drift än LED armatur. LED teknologin anses ge många fördelar, bl a låg glastemperatur, hög lyseffekt, låg energiförbrukning och lång livstid (30 år). Problemet är kvicksilvret, hur hanterar man det?

Enligt Anders ger en varmvit LED lampa ca 7-8 watt. Det varmvita LED ljuset ger en högre kostnad än det kallvita.

Övergripande om dimmer

Det finns universal vriddimmer. Universaldimmer finns för koppling och dimring av olika ljuskällor. Verkar bäst.

Universaldimmer 20-420W/VA vriddimmer infällt IP20 montage i apparatdosa för ljusreglering av glödljus, 230V halogenlampor (R) och de flesta typer av elektroniska C) /konventionella/järnkärnetransformatorer (L). Även för LED? Olika transformatortyper kan inte blandas, skruvanslutning. Till och frånslag via tryck på vred. Trappfunkition i kombination med strömställare. Kan kompletteras med LED Dekorbelysning, kit som består av vit LED-lampa IP20 som monteras på insatsen och en ljusledare som monteras på centrumplattan. Lyser i OFF läge IP20. Möjlighet finns även att byta centrumplatta till en transparent med färginlägg eller i borstat stål. För infällt IP20 montage i apparatdosa c/c 60 eller för utanpåliggande montage 35mm dosa. Kan uppgraderas till IP44, för infällt montage används tätningssats och för utvändigt montage används utanpåliggande dosa IP44. Kompletteras med valfri Exxact ram.

OBS! En rekommendation är att varje transformator styrs via egen unik kod. Med samma kod på flera transformatorer kommer dimmer funktionen att hamna i ofas med varandra.

Det finns fiberoptik nedlagt vid vårdcentralen i Åsa, 800 meter härifrån. Det blir för dyrt att ta det ner till mig, men jag lägger en fiberkabel med tråd i uppfarten för att ha det i framtiden.

Tele/data/el/fiber kabel läggs i skaftvägen. Fast telefoni och bredband önskas. Flytta befintligt nummer till min nya villa. Förutom normal anslutning blir det också en anslutning till Telia i Aritco plattformshiss.


Jag går igenom rum för rum och anger belysningspunkter (BEL), VU (vägguttag) och strömställare och övriga elanslutningar. Jag kommenterar också var de skall placeras även om Anders hela tiden påpekade att placeringarna tar vi sedan.

Övergripande kan sägas att alla eluttag skall placeras lättåtkomligt. Naturligtvis vill jag också att det skall se snyggt ut, men prioritet nr 1 är att det skall vara lättåtkomligt för mig som boende i huset på äldre dagar.

Jag börjar med
garageplanet (allt som är skrivet i svart tillhör Ljunghems offertbeskrivning till Willa Nordic AB - och är upprättat för mitt hus efter svensk bostadsstandard, enligt Willa Nordic ABs definition) - och allt i rödmarkering är mina funderingar, kommenterar, förslag till att ta bort eller lägga till). Grön markering är sådant jag har kunnat se finns installerat 9 sept 2012.

Samtliga placeringar av strömställare och vägg- och takuttag ritas ut på Willa Nordic ABs elritning, vilken vi inte har tillgänglig vid min genomgång med Anders från Ljunghems el!!!

Garage

IP44 krävs inte för garaget, enligt Anders.

5 st Lysrörsarmaturer 2x36Watt i tak (två utefter söderväggen, 2 utefter västerväggen, 1 utefter norrväggen, dvs mellan ytterdörr och sluss) -- Anders levererar lämplig lysrörsarmatur.

Här på bilden ser vi bara uttagg för två armaturer mot skjutdörrarna, dvs längst in i garaget.

1 st takuttag för garageportautomatiken. Det skall placeras ca 3300 mm in c/c porthål. Anders kommentar: jag placerar den lite på sidan. EL för portautomatiken, se specifikation för Hörmanns portautomatik.


 












Vi ser här ett takuttag för ett lysrör utanför slussen i garaget.



2 st 1-polig strömställare (tänder 4 st lysrörsarmaturer i garagedel) direkt innanför garageporten på vänster sida, dvs utefter söderväggen! Tänder även de två LP lamporna? Tänder även 1 st lysrörsarmatur mellan ytterdörr och sluss?




7 st Vägguttag. Lisbeth: jag kan bara se att det finns 2 st. i garaget. Vart tog de andra vägen?
 
Ett vägguttag på vänsterväggen relativt högt upp. En elsladd kommer ut mer i bildens förgrund. Vad är detta?




Ett vägguttag på högerväggen mot slussen. Varför är det inte fler?
 










Förråd/Teknik - del i garaget där "apparaterna" placeras, i garagets bakkant och dess södervägg.

2 st Lysrörsarmatur 2x36 Watt i tak.

3 st Vägguttag


Strömställare?

I mitt fall installeras en integrerad bergvärmepump inkl varmvattenberedare: NIBE Fighter 1245 10kW, och en UKV100 (dvs en ackumulatortank för att ge mer vatten och bättre flöden).

Det behövs EL till samtliga apparater som placeras i garagets förråds/teknikdel.

NOTERA: EL för NIBE F1245 10kW gäller från gruppelcentral som är dimensionerad för effektuttaget.

Säkerhetsbrytare för värmepanna, dvs för NIBE F1245 10kw. Lisbeth: bara till den?

Här behövs också el till de delar som behövs till poolen exempelvis reningsverk och vattentank.

 

Sluss

Det blir ingen lysrörsarmatur inne i slussen utan en takplafond Plaff-on, svart, diam 20 cm, max G9 2x60W (l.f) (lev 2 x 33 WES). Light art levererar. Planeringen var först 1 st Lysrörsarmatur 2x36Watt i taket.

Det blev ett uttag för strömställare. Rörelsevakt? Planeringen var att det skulle ha varit 2 st 1-polig strömställare. Det sitter på vänster sida när man kommer in i slussen. Dörren är högerhängd förmodar jag.
 

Hiss

El fram till hiss - Se specifikation för Aritco plattformshiss, i 7000-serien, strukturell öppning: 1305x1430. 3-faser, således 3x16 Amper, LED-belysning.

1 st Tele-uttag i hiss Det blir en nödknapp i hissen. ELTEL samarbetspartner till Telia installerar Tele-uttaget i hissen. Det blir en egen "lina".

1 st Brandvarnare i hisschakt Lisbeth: Vem installerar detta, Ljunghems el?


INOMHUS

Gira System 55, kritvit matt för samtliga produkter utom utomhus produkterna som jag vill ha i antracit. Jag vill dock ha en prisjämförelse för motsvarande för Eljo Trend Standard produkterna (i den mån de finns).

Dimmer 315W Schneider Exxact (Anders levererar).

Produktbeskrivning:

Transistordimmer 20-315W vriddimmer för ljusreglering av glödljus, 230V halogenlampor (R) och de flesta typer av elektroniska transformatorer (C), skruvanslutning. Till och frånslag via tryck på vred. Trappfunktion i kombination med strömställare. Lisbeth: kan den även användas till LED armatur? Kan en och samma dimmer användas för Halogen och LED?

Kan kompletteras med LED Dekorbelysning, kit som består av vit LED-lampa IP20 som monteras på insatsen och en ljusledare som monteras på centrumplattan. Lyser i OFF läge.

Kan uppgraderas till IP44, för infällt montage används tätningssats och för utvändigt montage används ut



Entré 101

Golvvärmereglage- orange slang placerad vid ingången till biblioteket. Rumstermostat 230V/10 (4) A – öppnande kontakt och strömställare med kontrollampa för vattenburen golvvärme.

Temperaturgivare som 230V med klocka, rumstermostat, golvvärme termostat eller som golvtemperaturbegränsare. Möjliggör semestersänkning. Vad ingår i LKs leverans?

Enligt Anders brukar det vara ett reglage per rum, och de brukar placeras ovanför strömbrytare. Ut
anpåliggande dosa i IP44. Kompletteras med ram. Ramen får anpassas till valda elramar.
 


Reglage sätts i varje rum oavsett om det är en öppen planlösning eller ej. skälet är att det blir en jämnare värme på detta sätt. Jag undrar jag. Kan man nyttiggöra sig av detta system vid en öppen planlösning, dvs om "rummet" inte är avgränsat utan öppet mot omgivande rum?

 
 


3 st 1-polig strömställare (tänder lamputtag i tak) Lisbeth: En strömställare placeras till vänster om hissdörren i entrén (sett inifrån entrén). Denna strömställare skall kunna användas för att tända och dimra taklampan (halogenlampor sätts in i denna Kristall lampa), takspotten i entrén (som levereras av Light art) och taklampan i kapprummet (samma typ av Kristall lampa som i entrén), och för att tända utomhusbelysningen på fasaden, och 1 st fönsterspot i kapprummet, 1 st i WC/gästtoalett) och all belysning i trädgården i övrigt. Går det? Var är Dimmer 315W Schneider Exxact (Anders levererar, men dessa blir nog utbytta mot Giras) placerad?
 
Väggen på båda sidor om hissdörren fick byggas på då det var en miss i konstruktionen från Willa Nordic AB, som gjorde att hissen kom ca 10 cm längre in i entrén än vad innerväggarna gjorde.

Lösningen blev att flytta hela entrédörrspartiet och att bygga på väggen. De strömbrytare som vi hade kunnat se på bilden får "grävas" fram. De skall alltså vara placerade till vänster om hissens elinstallation, en installation som vi ser på bilden.



1 st 1-polig strömställare - avses här 1 st multiuttag till höger om hissen? Vad skall det användas till?

Vägguttaget nedtill på bilden tas bort.

 

2st vägguttag totalt i entrén. Ett av dem placeras vid fåtöljen alldeles till höger när man kommer in i entrén och det andra är ett datauttag - för telefonen - vilket även det placeras vid fåtöljen. Ja, som vi ser finns det ett vägguttag här vid fåtöljen. Vi får se om det är ett datauttag eller vad det är för något.



1 st Entrésignal Lisbeth: ok, med signal för ringklockan, var placerar vi annars signal i huset? Jag vill gärna ha en signal till altanen på baksidan av huset, vid tvättstugan. Framdragning av extra dörrklocka - vad menas med detta - är det en dörrklocka i sig eller endast slangen dit? Avses den till en ev. övervåning?

Det blir en Glas tak spot, en Fabian Beluga. Den passar fint till min lilla kristall lampa från Billdal.

1 st Lamputtag i tak. Här placeras liten befintlig kristallarmatur, vilken skall kunna dimras. Lamputtag AKK13J? Anders levererar en rund mattvit.

Denna upphängningskrok är godkänd för upp till 15 kg belastning och är också enkelt demonterbar. Fästskruvarna till lamputtaget sitter dolda under täcklocket, det ger ett snabbt, snyggt och stilrent montage. Kan monteras utanpåliggande med hjälp av förhöjningsram E. 14 227 75, samt ett extra uttag kan kompletteras.

Entredörrspartiet fick flyttas då hissen inte linjerade med väggen utan dolde en del av ljusinsläppet vid entrédörren.


Detta har ordnats, men eldosor är nu dolda till vä om hissdörren. Bra att det också finns en strömställare där öppningen är från hissen.

 

Kapprum 102

1 st Lamputtag i tak - Det blir en kristallampa i taket (samma typ av lampa som i entrén).





1 st uttag för en dimbar, Hide & Lite fönsterspot LED (Anders).
 
 
1 st 1-polig strömställare för taklampan i kapprummet. Ej dimmer.

1 st vägguttag


WC/gästtoalett 103

Golvvärmereglage - orange slang.
 
1 st belysningspunkt för vägglampa ovan spegeln vid handfat (vi ser vattenrör nedtill i bilden). Bella lite sid 108: MIBO WALL UP-DOWN- MEN SOM JAG PLACERAR LIGGANDE. Sockel/ljuskälla: G9/G9 (exkl). 2x25W max. Art nr 151282; Aluminium/Glas (delvis frostat); dimension: B23xH4xD 8,5 cm. Glas diameter: 3,5 cm (Anders levererar).

2 st 1- poliga strömställare (1st tänder tak och 1st tänder spegelbelysning) - dimbar, Dimmer 315W Schneider Exxact (Anders tar Giras istället). Strömställaren är bra placerad till höger direkt när man kommer in i gästtoaletten. Men varför är det tre? Kan det vara 1 st vägguttag för rakapparat, för hårtork och tandborste?

 

3 st infällnadsspottar i tak, godkänd IP44 för våtutrymme, dimbar och riktbar i 30 grader, en placeras i duschen (se den längst in), två stycken utanför duschen. Hide & Lite Brighteye Multi 6 LED (Anders levererar).
 
1 st infällnads spot i fönstrets taklist. Hide & Lite fönsterspot LED (Anders levererar).
 
1 st elanslutning För Nordhems Rosendahl RKC 1515 krom, 2 rör, 1500x115, med dold elanslutning (Willa Nordics leverans). Den syns inte på bilden men är långt ned till vänster i bild.

 



Förråd 104

1 st Lamputtag i tak Lisbeth: för ett mindre lysrör (för riktigt god arbetsbelysning), ca 80 cm långt. Är detta med i första offerten till Willa nordic AB?

1 st 1-polig strömställare
Lisbeth: den placeras till vänster direkt när man kommer in i förrådet.

1 st Vägguttag Lisbeth: föreställer mig att det behövs ett antal ???.

2 st två-brunns vägguttag (detta är extra, Lisbeth: varför?), placeras på vänster sida direkt när man kommer in.

I detta förråd placeras GVF i ett fördelarskåp samt ELC (elcentralen) och MMC (multimediacentral - Cat6 kabel ingår i det offererade priset till Willa Nordic AB - även modem ingår), och dessa enheter behöver sina elanslutningar. Behövs en hylla härunder?

I detta förråd skall även utemöbelns dynor få plats.


Arbetsrum rum (106):

Golvvärmereglage - orange slang.
 
En dimbar strömbrytare vid dörren till rummet, när man kommer in, till höger. Dimmer 315 W Schneider Exxact (Anders tar Gira istället).
 
Här syns även ett vägguttag som jag inte har på min lista!




1 st elanslutning för taklampa - en takplafond "Tris" trekantig i vitt glas, diam 60 cm, max 6x60W G9 (Light art levererar med 40 w G).

Skrivbordsarmatur KELV LED vit, 8W (fl) från Light art.

1 st 2-poligt vägguttag för sängbelysning vid ev gästsäng vid väggen mot biblioteket.

1 st 2-poligt vägguttag för sängbelysning vid ev gästsäng vid väggen mot sovrummet. Om jag ställer sängen på andra hållet.
 
 
1 st 2-poligt vägguttag vid fönstret, placeras höger om skrivbord i nivå med nederkant av fönstret. Tja, det kom lite högre upp. Varför?

3 st vägguttag för el/tele/data på väggen vid fönstret i nivå med nederkant av fönstret. Jag får det till fyra vägguttag nedan fönstret?
 
Blå slang. Det behövs förmodligen en fördelardosa som ger extra skydd för spikar orsakade av åska/blixt eller av fel/svagheter i elleverans från Fortum. Gäller detta den blå slangen?



Bibliotek 105

Golvvärmereglage - orange slang.
8 st 1-polig strömställare (tänder lamputtag i tak) Lisbeth: 8 strömställare kan väl ändå inte behövas??? Här ser vi två stycken.



1 st lamputtag i taket för en stor kristallkrona (en meter lång!!! - vad väger denna kristallkrona?), placeras ovan det runda bordet – mitt emot braskaminen.
Fyra dimbara, riktbara LED Bella Light takspotlights "Gimble downlight, vit (bella)(”makaroni”) (art nr. 113602) MR 16 35W 36 grad att riktas ca 80 grader mot en tavla, placerad på väggen mellan entrén och dörren till förråd (104). DOLDA. (Anders levererar). De är nu dolda, men Anders vet var de finns bakom trätaket. Spottarna placeras mitt på en bräda, inte i skåran.


3 st Hide & Lite fönsterspot LED (Anders levererar).

En dimbar strömställare till den stora kristallkronan (med Halogen lampor) i taket, och till fyra takspotlights (LED)? Dimmer 315W Schneider Exxact (går denna dimmer till både Halogen och LED? Anders tar Gira istället), placeras vid ingången till biblioteket sett från entrén.

Men jag placerar också en sådan strömbrytare runt hörnet vid ingången till sovrummet (det är alltså fortfarande i biblioteket). Trapp?

1 st 1-polig strömställare (tänder 1st belysningspunkt utomhus) placeras innanför dörren ut mot altanen. Lisbeth: det finns ingen belysningspunkt direkt utanför biblioteket, så det behövs inte eller hur?

En bordslampa placeras på bänken till vänster om braskaminen, Lumiere Grande alu/vit med dimmer h. 45 diam 26 cm (foi) (Light art). Väggkontakt för denna lampa finns under bänken.

6 st Vägguttag Lisbeth: 4 st vägguttag (för att kunna koppla in golvlampa, besökandes/barnbarnens datorer och filmprojektor) placeras vid sidan om soffan (soffan är 218 cm lång), och på var sin sida om soffan placeras ett soffbord. Ett vägguttag placeras på var sida om braskaminen. Vi ser dessa två vid sidan om braskaminen här på två bilder nedan.
 
Sladdarna som vi också ser här är musiksladdarna som går till högtalare. Två högtalare placeras på var sin sida om braskaminen, längst ut på respektive bänk som kommer att finnas vid sidorna om braskaminen.


Här utanför ser man poolen övertäckt med en presenning. Vattenrännan ligger där för att monteras fast i poolen. Snart kommer det att byggas en altan här ute också.



1 st TV-uttag Lisbeth: placeras vid väggen mot sovrummet.

1 st Tele-uttag Lisbeth: ok, placeras på höger/ alt vänster sida om soffan, sett från fönstren.

Vid väggen mot sovrummet (vi ser här nederdelen av denna vägg) kommer huvuddelen av min musikanläggning att placeras. Här kommer jag att kunna byta CD-skivor. Här kommer också förstärkare att finnas. Här kommer vidare högtalare för radio/musik att placeras. Möbel för detta är ännu inte planerad.

Kanaler för denna musikanläggning har dragits till sovrummet och till vardagsrummet. KOLL
Dimension på dessa förbindelsekanaler bör vara min 20 mm och max 30 mm som invändigt mått. Undvik rör som är räfflade för musikanläggningen.
 
 

 
Korridor 108
Golvvärmereglage - orange slang.

1 st Lamputtag i tak - för befintlig takplafond i kristall (Halogenlampor).

1 st 1-polig strömställare (tänder lamputtag i tak). Dimmer?

1 st vägguttag för vitrinskåpet som placeras mot väggen mot klädkammaren. Det blir en sarg över skåpet som döljer elinstallationen. Skåpet blir 2,13 meter högt. Hide & Lite vitrinspot LED (Anders leverans, 2 st - varför???)

1 st strömställare för vitrinskåpet. Dimmer?

 

bild

 1 st strömställare som täcker hela huset??? Placeras här???



Sovrum 107

Golvvärmereglage - orange slang.

1 st Lamputtag i tak Lisbeth: En Kight art Gregg grande 40x40x47 cm, takpendel, vitt glas 230V för fast montering /ej krok (foi) LED? (Light art levererar) placeras i mitten av rummet.

 

1 st takspot för julstjärna.

 

5 st takspot. Hide & Light Brighteye Multi 6 LED (Anders levererar), dvs:

2 st som tavelbelysning vid väggen mot klädkammaren.

2 st mot väggen mot biblioteket.

1 st som tavelbelysning placerad på väggen till vänster om fönstret mot norr.


2 st 1-polig strömställare (tänder lamputtag i tak och spottarna). Är det en dimbar strömbrytare vid ingången till sovrummet som avses? Dimmer 315W Schneider Exxact (Anders levererar).

 

2 st vägguttag för sängbelysning - Två sänglampor modell AJ i petroleumblå LED??? (Light art)

1 st vägguttag för klockradio placeras vid vänstra sängen

1 st vägguttag för laddning av mobiltelefon

1 st Tele-uttag placeras vid den vänstra sängen.

 


1 st vägguttag för läslampa vid fåtöljerna vid fönstret.

1 st vägguttag för lampa i fönstret stående på fönsterbrädan.

 

1 st trepoligt vägguttag för bredband-data/TV/radio/musik vid väggen mot biblioteket

Det behövs förmodligen en fördelardosa som ger extra skydd för spikar orsakade av åska/blixt eller av fel/svagheter i elleverans från Fortum.

Hit dras kanaler som förbinder musikanläggningen mellan sovrummet, biblioteket och vardagsrummet.

 

Lundkvists tre vita bokhyllor placeras mot väggen mot arbetsrummet. Här placeras också högtalarna till musikanläggningen i sovrummet.



Klädkammare

Golvvärmereglage - orange slang.

 

1 st Lamputtag i tak Maxelskena 2 meter inkl tre spotlights (Anders levererar).

2 st 1-polig strömställare (tänder lamputtag i tak) Lisbeth: Behövs 2 st? En strömbrytare för samtliga KLK ljuskällor, väl?

 

2 grå rör till vad???? placerade nära taket vid dörrens högra sida sett inifrån.

 

Här ser vi en ytterligare GVF, golvvärmefördelare.

 


Badrum 110

Golvvärmereglage - orange slang. Vi ser den till höger i bild.


4 st. för dimbara infällnadsspots Hide & Lite Brighteye Multi 6 LED (Anders levererar), armatur för våtutrymme. Vi ser bara tre i bilden men det är fyra.
2 st 1- poliga strömställare (1st tänder tak). Lisbeth: det behövs även här dimmer strömbrytare för att skapa atmosfär, är det det? Dimmer 315W Schneider Exxact (Anders levererar).

Fast fas dragen till spegelskåp (se LIP längst fram i bild - här kommer skåpet att monteras) för vägguttag. Ovan handfatet blir det ett inbyggt överskåp med två spegeldörrar. Duravit Multibox New, 1200mm.

1 st vägguttag för laddning av tandborsten ingår i skåpet, men behöver elanslutning.


1 st vägguttag eller är det fast fas? För Nordhems Rosendahl RKE 1525 krom, 4 rör, 1620x260, för elanslutning & vattenanslutning, RSK 875 6391, med ventil VK7. Det är en vägghängd handdukstork (vilken är omkopplingsbar för vatten och el).


Bastu


BASTU Hide & lite bastulist IP44, Anders levererar) kan enkelt installeras i bastun på väggen mot vilken laven står. Förpackningen innehåller lysdioderna, reflektor, anslutningskablar, monteringstillbehör, transformator, tryckbrytare och kopplingsbox.

Matning för bastuaggregat (bastuaggregat inkl manöverdel ingår i Willa Nordic AB:s husleverans). Märkeffekt för aggregatet är 1320 W –
Kontrollera att det är rätt elinstallation för valt bastuaggregat! Visst är väggen i asp här i bastun snygg? Det kommer att bli en hel glasvägg mellan bastun och badrummet.



Kök/matplats 112

Golvvärmereglage - orange slang. Förutom den orange slangen ser vi fyra stycken strömbrytare och två vägguttag - vad skall jag använda dessa vägguttag till?


Här får ni en liten överblick av köket. arbetsbänken blir längst in under det långsmala fönstret. Ovanför blir det överskåp.

Vid de grå rören som sticker upp ur trägolvet är vattenrör till en ho i köksön. Två pendellampor hänger ned över ön. Dörren till vänster är till tvättstugan. Ni ser urfasningen i väggen för högskåpen (kyl, frys, ugnar etc).

 
 
Det här är vänstersidan när man går in i köket från biblioteket. Här kan man ställa samma fråga - vad skall jag använda detta vägguttag längst ned i bilden till? Vart går strömställarraden till - jag får friska upp mitt minne om detta.
 




*
Kyl och frys (egna jordfelsbrytare) -- kontrollera om något särskilt gäller för Gaggenaus produkter.

* Kombiugn - dvs ugn och ångugn
* Ugn


*
Diskmaskin. Detta vägguttag måste placeras mycket lättåtkomligt, i arbetshöjd i intilliggande skåp. Anders kallade det för slangutsläpp.

En avfallskvarn placeras i ön, Kristina Linner, binova email accept. Behöver eluttag till denna.


*
Induktionshäll


*
Köksfläkt med inbyggd motor – elinstallation (se nedan). Jag har bett om teknisk (el) beskrivning för fläkten och dess motor. Binova har skickat den direkt till info@ljunghemsel.se och kopia till mig. Har jag fått den?


Ljunghems el kontrollkör samtliga köksmaskiner.

*
Elmaskiner som man vill hantera vid köksön Ett två-poligt eluttag dels inne i en låda på ena långsidan av köksön och dels likadant på motstående (diagnoalt sett) sidan (där några kan arbeta samtidigt som annat arbete pågår vid den långa arbetsbänken). Observera att detta kräver elanslutning genom golvet där ön skall vara. Urspårning för elslang fick fräsas upp i betonggolvet i efterhand.


* 1 st vägguttag över diskbänk ---
Lisbeth: att använda till vad? Det finns inte plats ”över diskbänk” – i så fall under överskåp.


* 6 st vägguttag vid kortvägg till vänster om arbetsbänk.
Lisbeth: till höger om arbetsbänken.

 
Anders och jag kom överens om att fyra stycken 1-poligt vägguttag för apparater (kaffemaskin, matassistent, elvisp etc) placeras på väggen längst bort till vänster om arbetsbänken. Lisbeth: funderar på om det vore bra att ha dem utspridda under överskåpen. SAKNAS vägguttag.

8 st Halogenspottar 10W, Hide & light bänkspot LED (Anders leverans), att placeras under överskåp - 12 W blir alldeles för varmt och riskabelt. Kristina Linner har i sin offert räknat med urfräsning för dessa.
Vet Kristina vilka vi har valt?

(Är detta Kristinas förslag? OTRA: DL 2074, Halogen downlight, IP20, Isoleringsklass III, stål, justerbara halogenpar, sockel G4, för inbyggnad, anslutning till .xxx. transformator, för stift halogen max 10V, DL2074, vit, utv diametermått 57, invändigt diametermått 44, inv höjd 50.

Lägg till utvändig ring för montage. Perfekt för hyllor och skåp/vitrinskåp i kök och badrum. Anslutningskabel, värmebeständig: 1,8 m ingår. De går att ljusreglera med dimmer. Inbyggnadsmått: 68 mm, höjd 12 mm.)


* Giras tidsströmställare för kaffemaskin/Espressomaskin. Jag väljer mekanisk tidsströmställare 16A 250V komplett med 1 facks ram, Gira Standard 55 finns bara i kritvit sidenmatt. (Anders levererar)



* 1 st dimbar fast strömställare för spottarna under överskåp över arbetsbänken. Dimmer 315W Schneider Exxact (Anders levererar).

* 7 st 1-polig strömställare:

1 st tänder två Ochio takpendlar med Puroglas (lins+up), …+ monteringsdosa med 75W B17d/230V över köksö från Light art.

 

5 st från Ochio – de små runda, dvs:

3 st tänder takspottar framför diskbänk

2 st tänder takspottar framför ugn

 

1 st tänder Italienska lampan över köksbord

1 st 1-polig strömställare (tänder 1st belysningspunkt utomhus).

 

På väg in i köket ser strömställarraden ut som på bilden här. Det är hörnet mellan biblioteket och köket, egentligen tillhörande vad vi kallar korridoren. Det är alltså på vänster sida när man går in i köket från biblioteket/korridoren. Jag tror att det är en strömställarrad?





I kökstaket ser det ut så här.

* 3 st dimbara och riktbara spottar runda från Light art riktade mot arbetsbänken (Ochio, från Light art).

* 2st dimbara och riktbara spottar runda från Light art riktade mot högskåpen (likadana Ochio från Light art).

* 2 st Ochio takpendlar med Puroglas (lins+up), …+ monteringsdosa med 75W B17d/230V över köksö från Light art.:

* 1 st lamputtag i tak över köksbord. Här placeras min befintliga dimbara Italienska lampa.




Under pågående eldragning kunde det se ut så här - hål i plasten tejpas ihop.



 

Vi ser att det är rätt många "lagningar" som behövs. Lösullsisoleringen hålls väl på plats av dessa tejpremsor.



 

 

Skafferi/vin 111

Golvvärmereglage - orange slang.

 

1 st lamputtag i tak för lysrör (Anders levererar).


1 st 1-polig strömställare
2 st vägguttag
(ett för kylaggregat för vin - kontrollera!!!)

Vägguttagen placeras på innervägg i arbetshöjd.
SAKNAS



Tvättstuga

 

Golvvärmereglage – orange slang.

 

1 st ringklocka placeras ovan dörren till tvättstugan på insidan.

 

 

1 st strömbrytare placeras innanför dörren till tvättrummet, till höger. Varför är det 2 st?

 

Eljo Trend Tvättmaskinsbrytare utv. IP44. Används som huvudbrytare för tvättmaskiner, spisar, bastuaggregat, torkskåp etc. Inkl låsbart vred och signallampa 230V. Levereras med dragavlastning för 1 alt. 2 anslutningar. 82x82mm. Polarvit. SAKNAS

 

 

Vi ser också 1 st elanslutning vid arbetsbänken för tvättmaskin, lättåtkomlig placering, placera den till så att jag når den. 120 cm över golv. OBS En urjackning behövs i skivan!

 


De två översta grå slangarna på bilden här nedan var tänkta till väggen i v-rum där jag ett tag hade tänkt placera ett vitrinskåp. Nu blev det inte så, varför dessa slangar är "över", men de kan användas till ljusslingan över mangeln istället, eller hur?

 

SAKNAS ??? 1 st vägganslutning för Halogenlist 12V under överskåp (går det med en list i 12V (borde det inte vara endast 10V?) under överskåp på vänster sida i tvättrummet?), 2 meter lång, alt LED-list (finns det?) och dess transformator, som placeras i ett skåp.

 

Den nedre grå slangen är till mangeln.

 
 

 

1 st elanslutning (blå sladd???) för torkskåp som är placerat längst in i tvättstugan, på vänster sida.


 

Taket i tvättstugan har sänkts. Det är bra då golvytan här inne inte är så stor.

 

 

1 st tre-poligt vägguttag för symaskin och för strykjärn inkl tidsströmställare placeras vid den högra arbetsbänken. Dessa placeras ovanför tvättmaskinen för att strykjärnets sladd skall komma rätt. De infällda tidströmställarna kan kombineras med Giras olika designramar. Anders och jag får gå igenom detta.

 

 

1 st elanslutning för Maxelskena 2 meter inkl 3 spotlights (Anders levererar) placeras i tak


1 st strömställare för utebelysning placeras vid dörren ut mot altanen,

 


Vardagsrum rum nr 114:

En elanslutning för en stor befintlig kristall lampa som placeras rakt i blickfånget mot v-rummet, där det har skett en förstärkning av taket. Frågan är vad min stora kristallampa väger och därmed kräver för takkrok?

1 st
(KOLL???) elanslutningar för dimbar och riktbar takspotlight från Light art att placeras vid Gerds tavla, dvs mot södra väggen, mellan soffgrupp och långsmalt fönster. Enkel Azimut, vit (halvrund/magnetisk) från Light art.


1 st elanslutning för dimbar och riktbar takspotlight vid pianoväggen, dvs väggen mot utematplatsen. Dubbel Azimut, vit (halvrund/magnetisk) fr Light art.

 

1 st elanslutning för dimbar och riktbar takspotlight riktad mot väggen till höger om steppfönstret. Enkel Azimut, vit (halvrund/magnetisk) fr Light art.

 

1 st elanslutning för dimbar och riktbar takspotlight vid väggen mellan steppfönstret och dubbeldörren ut. Enkel Azimut, vit (halvrund/magnetisk) fr Light art.



2 st vägguttag för läslampor på väggen bakom soffan - längst ut vid kanterna (soffan är 2,18 m lång).


2 st vägguttag för myslampor på var och en av de två småborden vid sofforna, dvs vägguttag vid var och en av de två gula sofforna.
SAKNAS

2 st vägguttag för dammsugare, filmapparat etc. att placeras vid väggen vid schänken, en bit ovan dess golvlist.

1 st dimbar strömbrytare placeras till höger om ingången till vardagsrummet från matplatsen. Dimmer 315W Schneider Exxact (Anders levererar).

1 st fyr-poligt vägguttag för TV/tele/musik
placeras vid schänken som är placerad vid väggen mot tvättstugan.

2 poligt vägguttag för den del av min musikanläggning dvs en förstärkare, som placeras i schänkens högra nedersta del och dess två högtalare placeras på väggen på var sin sida ovanför schänken.

Som sagts tidigare, kanaler för denna musikanläggning skall dras till sovrummet, och till biblioteket. Dimension på dessa förbindelsekanaler bör vara min 20 och max 30 mm som invändigt mått. Undvik rör som är räfflade för musikanläggningen. Enligt Anders blir det en 20 (diam) slang med dragtråd i.

 

1 st fördelardosa som ger extra skydd för spikar orsakade av åska/blixt eller av fel/svagheter i elleverans från Fortum.

För TV, antenner och paraboler -
Bäck Installation AB, Kungsbacka.

1 st vägguttag för dammsugare, placeras vid ingången till v-rummet.


I övrigt

Vilken typ av elanslutning behövs för TSFK frånluftventilation som har takplacerats?


Märkeffekt fläktar 2x210 W – en frånluftsfläkt TFSK placerades i taket i v-rummet.
Spänning/frekvens är 230V, 50 Hz
Säkring 10A för fläktmotor?
Effektbehov för fläktmotor är 0,053 kW.