Bloggintresserade

24 november 2011

Garagets golv

nr 82 24 november 2011 Garagets golv




Morgans husgrunder AB: Golvet i garaget stålglättas.





Tanken är att ev. senare stenlägga golvet i garaget, det skulle gå på ca 39 000, av Richard Andersson, kakelsättaren. Det blev inte så, istället målade jag golvet i färg som tål att jag kör in bilen i garaget.



Dränering

nr 81 24 november 2011 Dränering


Det normala är att man leder dräneringen   till en stenkista.



På vägen till stenkistan sätter man en uppsamlingsbrunn så att man kan se om det är ett ständigt flöde av vatten. Detta för att kunna sätta en pump i brunnen och pumpa dräneringsvattnet ner i dagvattenledningen.



Dagvattenledningen kommer att anslutas en kommunal dagvattenledning.



Avloppet har en egen anslutning.



Ett tips är att läsa lite här http://www.isodran.se/ om dräneringar och syften med det.



Grundregeln är att ALDRIG ALDRIG koppla samman dränering, dagvatten eller avlopp på annat sätt än det som nämns här ovan.

Granit till stegen i entrétrappan

nr 80 24 november 2011 Granit till stegen u entrétrappan


Jag beställde grå granitsten till entrétrappan, 21 steg 1200 mm breda. Måtten är: LxBxH (mm): 1200x360x 140. Ytan: ovansidan är flammad, sidor råkluvna. Jag beställde denna sten från Gissléns, i Lindome, utanför Göteborg.



Planeringen är sådan att det blir ett granitsteg på vilplanet, så att man nedifrån ser graniten hela vägen.



Vilplanet görs av mina Offerdals skiffer skivor - som jag monterat ned från den gamla trappan upp till Friggeboden (som nu är borttagen).



Det kommer att behövas material för sättning som tex makadam, grus. En gjutform får göras till vilplanet. Det får bli en fog mellan Offerdals skifferbitarna, inte grus.

Oh, så fint det kommer att bli. Denna granit harmoniserar fint med min tomtmiljö, som inte ser ut som på bilden här nedan men ändock ....


Huset är nu beställt

nr 79 24 november 2011 Huset är nu beställt


Huset är nu beställt! Äntligen!



Det blir ett enplanshus, men garage ett plan nedanför.

Jag är verkligen glad.



Gången är den att Willa Nordic AB nu går igång med att ta fram konstruktionsritningar, el- och VVS-ritningar. Det tar ca 3 veckor. Därefter kommer jag att granska dessa innan produktionen kommer igång. Produktionen tar mindre än 12 veckor.



Huset kommer att kunna levereras i vecka 14, (första veckan i april) om vintern inte blir alltför svår. Vi får då skjuta något på husleveransen.



Stomresningen tar ca 1 vecka.

Därefter följer bygge på plats - det tar ca 25 veckor, + 4 veckor för semestern.



Inflyttning ser därmed inte förrän i mitten av oktober.



Det hela börjar med att jag i nästa vecka träffar markentreprenören för diskussion om när han kan börja skala av berget och utföra resten av schaktningen.



Snart kommer jag att kunna presentera bilder här på bloggen från bygget. Så kul det skall bli.

Dragning i elrör


nr 78 24 november 2011 Dragning i elrör

Kabel som inte fastnar
Jenving Technology AB
info@jenving.se
0522-69 89 90
 
'

För att förenkla dragning i rör har en ny HDMI-kabel försetts med kontakter som har avtagbara kåpor.

























Vid installation inuti en vägg kan det bli aktuellt att dra HDMI-kabel i rör. Det är något som inte är helt problemfritt eftersom kontakten kan skadas eller fastna.


Men nu kommer kabeln Supra Met som har avtagbara kåpor på kontakterna, vilket ska möjliggöra kabeldragning i rör.

– Kabeln är helskärmad men är ändå flexibel och smidig. Utan kåpor kan den dras i VP-rör med en diameter ner till 20 millimeter, säger Anders Svensson hos leverantören Jenving Technology AB.

Nylonfläta som draghjälp


Kontaktens skyddande kåpa av aluminium skruvas loss. En medföljande nylonfläta skyddar kontakten och fungerar som ett hjälpmedel vid kabeldragningen.

Enligt Anders Svensson är det är bara att knyta fast flätan i dragfjädern och dra kabeln genom röret. Därefter skruvas kåpan åter på plats och kabeln kan anslutas.

Klarar 30 meter


Kabeln kan användas i längder upp till 30 meter utan att signalen behöver förstärkas. Den finns med pvc-isolering eller med halogenfri och flamskyddande isolering.

För övrigt är kabeln av typen HDMI High speed (V 1.4). Det betyder bland annat att den klarar kraven för 3D. Kabeln levereras med både raka och böjda kåpor.



Supra Met är en HDMI-kabel som har kontakter med avtagbara kåpor. Därmed kan den dras i VP-rör med diameter ner till 20 millimeter.