Bloggintresserade

29 mars 2012

Betongen utlagd över armering och golvvärmerör

Ja, då är då betongen utlagd inom hela kantramen för huset. Man ser här cellplasten som skall "puttas bort" för att ge ett  hål för hissen.


Visst ser det fint ut? Det skall snart glättas för att bli ännu slätare och fint. Ställningarna är redan på plats för att möjliggöra arbetet med husstommen som kommer på måndag från Willa Nordic AB, Stockaryd.

Oh, vad jag är glad över att det blev så fint väder idag. Solen skiner och vad kan man mer begära. Hoppas att det fint även på måndag.



I eftermiddag skall jag försöka hinna med att köra bort allt överblivet skräp som finns runt om bygget. Jag skall också försöka  hinna lägga ut presenningar över den jord som redan har lagts ut på sina ställen.

Jörgen från Gissléns kommer nu under förmiddagen och bygger färdigt entrétrappan. Den täckte jag under utläggningen av betongen. Det gick fint, den klarade sig bra.

Kant för lecablocken i poolplattan


Här gör Morgan och sonen en kant på 25 cm för lecablocken som kommer att muras upp runt poolplattan. Den typ av betong som användes torkar relativt snabbt, så nu är det bråttom för Morgan och son att hinna få klart kanten för lecablocken. Betongen skall sedan också glättas av precis som för bottenplattan för huset.

Poolen kommer att ligga 1 meter under omgivande altangolv. Plattonplatta sätts runt murningen och även cellplast 10 cm. Därefter återfylles runt om med makadam. Behövs det även en duk innan återfyllningen sker?

Altanen kommer ca 3 cm nedanför färdigt golv inne i huset.

Bottenplattorna gjuts 29 mars

Det är ca 6 plusgrader kl 7 och den bil som används för att fördela ut betongen är på plats redan för kl 7 på morgonen den 29 mars. Nu när jag skriver detta kl 8.15 har graderna stigit till 7.5 grader och solen tittar fram. Jag är riktigt glad över att det inte regnar.

Den första lasten med betong - var den betong som används till poolplattan och som förstärkning vid den öppna spisen och de bärande väggarna.


Här ser vi överst till höger i bilden formen för plattan under poolen. Vi ser också tillluftsröret 160 i diameter för den öppna spisen. Tur att jag ordnade kontakt mellan Morgan hos Morgans Husgrunder och Michael Brink från Eldabutiken i Kungsbacka om vilken typ av tilluftsrör det skulle vara och hur långt in i huset det skall komma upp. Utanför spisen ser vi också där betong kommer att läggas på armeringen för den öppna spisen som monteras halvvägs in i huset och halvvägs utanför. Det skall bli spännande att se hur detta kommer att se ut när det är klart. Än så länge är ju bara en tankekonstruktion.


Bilen som skall lägga ut betongen väntar på betongbilen som är på plats prick kl 7.


Under tiden hann jag lägga på ytterligare skydd för den nu monterade entrétrappan. Den fina trappan får inte skadas. Tur att jag hade en presenning hemma! Vi ser också här slänten ner mot grannen i norr, en slänt där jag kommer att lägga kullerstenar.


Så då kommer betongbilen med den första betonglasten.



Lite kul att se hur det går till när betongen förs över till bilen som fördelar ut betongen. Klockan är nu som vi ser på bilden 12 minuter över 7.


Först läggs betong ut på det som skall bli poolplattan. Morgan skyfflar makadam mot formen så att den skall ligga stadigt vid påfyllnaden. Här i bilden ser vi också den förstärkning av armering som lagts som stöd för trappen ner i poolen, till vänster i bilden. Poolen kommer att liva med husets vägg vid garaget.



Efter hand som betongen läggs ut, rör Morgan med ett verktyg (vet inte vad det heter) i betongen så att den blir jämn och fin.


Här ser vi det mätintrument som används för att få rätt höjdnivå på betongen.


Här ser vi det instrument (stav med platta och indikator) som används för att läsa av höjden.


Jag hade ingen aning om att det går till på detta sätt. Spännande!



Här läggs nu samma typ av betong ut där de bärande väggarna (för en tänkt övervåning) skall placeras när husstommen kommer på måndag 2 april.

Golvvärmeutläggning, vattenrör och armering av bottenplattan

Där de röda markeringarna är, kommer det bärande väggar. Vi ser här också de vattenbärande golvvärmerören, och de vattenledningar som går till GVF i klädkammaren.




Golvvärmerören ligger fint i sina distanser. De grå rören till höger i bilden täcks inför betongutläggningen.




Här ser vi extra förstärkt armering. Jag låter en del av bilderna nedan tala för sig själva.







Till höger i bilden ser vi vattenrör till den kommande poolen.



De isolerade cirkulationsrören är fast förankrade.


Det är många golvvärmerör som skall upp i denna GVF.


Här är isolerade vattenrör (cirkulationsrör) för att klara cirkulation av varmvattnet.


De vita rören går upp i GVF.


En extra förstärkning i innerhörnen.


Se extra armeringsförstärkning i ytterhörnen.