Bloggintresserade

5 februari 2012

Anslutning av telenätet

Idag, 2012-02-05, har jag tecknat avtal med Eltel Privat för entreprenadarbete inför anslutninig med kopparkabel till telenätet. Det kommer att ske en dragning av kabel från kopplingspunkkt i telenätet till byggnaden, vidare sker en inkoppling i anslutningspunkt i byggnaden, och visst luftarbete utanför fastighetsgräns.

Jag har fått en karta om hur kanalisationen av fiberkabel skall ske. Detta schaktarbete är redan, 2012-02-05, utfört, och på rätt sätt (jag fick information per telefon i förväg om hur detta skulle gå  till). Schaktdiket skall vara 30 cm djupt, detta har uppfyllts. Rören ligger också så att det är lätt att gräva upp dem vid fel.

Var schaktdiket skall böra, dvs var kabeln skall anslutas är idag, 2012-02-05, i öppen dag. Vid igenfyllning skall det ske så varsamt som möjligt, stora stenar och vassa föremål avlägsnas.

Rören som har lagts i rörgraven/schaktdiket kallas Optorör. Cirka 1 meter överskott av dessa optorör har lämnats synliga ovan mark vid det som skall bli garaget. Att så är fallet ser man på bilden här.




Cirka 2 meter skall också lämnas i öppen dag vid tomtgränsen. Jag får kontrollera detta.

Önskad leveransdag av teleanslutningen är 2012-08-22. Innerväggar etc bör vara på plats, åtminstone vad jag tror. Jag får kontrollera detta.

Borrning av kabelintag genom yttervägg. Jag låter fiberkabeln gå in garaget. Hänsyn får tas till detta vid uppmurning av garaget. Tätniing av kabelintag efter installation. Vidare sker montering av fiberuttag.

Inför var fiberuttaget skall placeras behöver jag tänka igenom var jag vill kunna surfa (obs jag kommer att ha trådlöst nät), se på TV eller prata i telefon.

Vidare sker en montering av mediekonverter (om tjänster kräver det - jag får kontrollera). Denna konverter skall sitt i fiberuttaget max fem meter från kabelintaget och max en meter från eluttaget.

Därefter sker en sammankoppling med Skanovas nät.

Länk till hur detta arbete skall utföras är: www.skanova.se/SKAWEB/Produkterochnat/Natgranssnitt/

 Först härefter kontaktar jag tjänsteleverantören för att aktivera tjänsterna.

Bortforsling av sprängmassor



Här syns nu bilder på hur det ser ut i dagsläget, 2 februari.

Sprängmassor som inte kan tas om hand på tomten, körs till Bråtaviken för att de skall kunna reparera sin brygga. 7-8 lass har körts till Bråtaviken.

En del sprängmaterial sparas för att användas till fyllnadsmaterial bakom garaget.

Än så länge är byggvägen inte helt i nivå med planderad höjd för att komma i nivå med garagekanten.


Här står jag och pekar ut mot det som skall bli huskroppen bottenplatta. Den ser lite större ut än vad huset kommer att bli då den går ca 1,5 meter utanför huslivet. Det är riktigt spännande att följa byggprocessens olika steg. Så här långt framskrider arbetet fint i enlighet med planeringen.


Här syns samlingsbrunnen för dräneringsvatten och dagvatten som har placerats strax utanför garaget. De små rören som man ser till vänster om kommer att behövs vid eventuell kommande rensning av rören. "Plattan" som syns här på bilden är att ytan under kommande garagegolv.

Här syns fiberrör (orange), telerör (gult), elrör  (svart). De kommer nu upp ur rörgraven alldeles utanför kommande garageplatt. Här skall det ske ett visst fylle för att komma i nivå med garageplattan.

Risk för skada på jobbet - elektriker

Så kan du bli skadad på jobbet

Hur kan elektriker bli skadade vid olika arbetsmoment:

1. Installation av armatur i mitt tak.
2. Kabeldragning ovan undertak
3. Installation av armatur i undertak.
4. Frakt av kabeltrumma (ca 280kg) till arbetsplatsen.
5. Kabeldragning i schakt.
6. Fastnajning av kabel under kabelstege.
7. Installation av kabelstege mot tak.
8. Kabeldragning på kabelstege.
9. Installation i gipsvägg.
10. Spårfräsning, bilning, rörförläggning med borrning.
11. Rörförläggning på valv.