Bloggintresserade

15 november 2011

Bergvärme

nr 75 15 november 2011 Bergvärme


Bergvärme är en bra värmekälla. Det är dock en ganska stor investering och för att den skall vara lönsam bör värmebehovet inte vara för litet. Bergvärmepumpen hämtar energi från en eller flera energibrunnar djupt nere i marken. Vid flera brunnar bör dessa inte ligga närmare än 20 meter från varandra. Alternativet är att borra djupare.



Branschens gemensamma organisation heter SVEP, Svenska värmepump föreningen. 08-522 275 00; info@svepinfo.se; www.svepinfo.se



Frågan är hur stor arbetskostnaden blir för installation av NIBE F1245 10Kwh?



Bergvärme komplett kostar ca 170 000 kronor. Då ingår både borrning coh rördragning, standard till panna mm.


VVS i pannrummet kan kosta ca 10-20 000 kr. Stämmer dessa siffror i mitt fall?



Golvvärme komplett kostar ca 60 000 kr. Det ingår ett reglage till varje zon, installering och injustering etc. Dessa siffror baseras på Optiheat. Olika zoner kan ha olika värmenivå.



Willa Nordic arbetar med LK golvvärme. Hur många slingor behövs för ca 200 kvm?  Två GVF har ritats ut på planritningen. Och en för garaget.



Lisbeths kommentar tre år efter byggnationen: Att lägga GVF i  väggen i klädkammaren intill mitt sovrum var inte så bra. Denna GVF försörjer hela köket, vardagsrummet, tvättstugan och skafferiet - förutom badrummet och sovrummet och klädkammaren - det blir många rör och svårt att få ned värmen i sovrummet.


Redan vid grundläggningen behöver man bestämma i vilka rum man vill ha det varmare resp. kallare.

Vid golvvärme till skillnad från radiator/luftburen värme så värms först och främst fastigheten och sekundärt luften. Man måste ta hänsyn till daggpunkt och kondenseringspunkt. Stänger man av golvvärmen sommartid kommer daggpunkten, som ligger runt 18 grader i mellan-Sverige, att dra in fukt i ett 15-gradigt sommargolv.



Det är bättre att sänka termostaten till en rumstemperatur på 18 grader under sommartid. Detta ger en temperatur i plattan på ca 20 grader, för att undvika att hela huset blir en fuktpump.



Man bör sträva efter att hålla en konstant jämn temperatur och luftfuktighet.



Innerväggaren mellan de olika zonerna bör vara isolerade!



Man behöver ladda energiborrhålet med energi under sommartid. Hur går det till?

PE-folie eller diffusionsspärr behövs inte då jag har en berggrund. Däremot kan det vara aktuellt med en radonmatta.