Bloggintresserade

13 oktober 2011

Värmeisolering

nr 62 13 okt 2011Värmeisolering


Förutsättningen för att energikraven skall kunna uppfyllas är ett bra samspel mellan byggnadsstommen och den värmetekniska anläggningen.



Ju tidigare och konsekventare man planerar och omsätter arkitektur, detaljplanering, värmeanläggning och analytiska beräkningsmetoder, desto mer frihet har man när det gäller designen.



Det använda byggmaterialet avgörande. Ett byggmaterial som motsvarar låga energikrav ger större frihet åt kreativa lösningar.



Vid planering och utförande av byggnadsstommen skall alla kriterier som sänker energibehovet beaktas.



Arkitekturen bestämmer energinivån och utnyttjande av solenergin. Exempelvis storlek av fönster och hur dessa placeras.



Byggnadens värmeskydd: minskar värmeförluster. I mitt fall är det särskilt tjocka ytterväggar, och 500 mm isolering i taket utom längst ut där det inte får plats mer än 450mm. Risk för köldbrygga här?



Massivt byggnadssätt: ökar sol- och internt värmeutnyttjande.



Färre köldbryggor: minskar värmeförluster. Exempelvis utgör en öppen spis en köldbrygga, men att installera en braskamin utgör inte samma risk.



Byggnadens täthet: minskar värmeförluster. Exempelvis utgör Freshventiler en stor risk för värmeförluster samtidigt som det ger frisk luft i huset.



Värmeskydd på sommaren: förhindrar överhettning, sparar kylningsenergi. I mitt fall låter jag installera fönster i söder där fönsterglaset har ett solskyddsfilter.



Brännvärdesteknik: bättre utnyttjande av energikällan. I mitt fall golvvärme.



Optimerad anläggningsplanering: Minskar värmeförlut hus värmeanläggningen.

Förnyelsebar energi: I mitt fall - bergvärmeteknik.



Energisparförordningen (EnEV) kräver en minskning av av energibehovet med ca 30%. Därmed uppfylls den moderna standarden för lågenergihus.


EnEV kombinerar WSVO '95 med förordningen om värmeanläggningar, ersätter båda och visar på en energioptimerad tillämpning vid nybyggnation.



Det innebär att det vid bedömningen beaktas inte bara byggnadens värmebehov utan hela energibehovet för värme och varmvatten. Därutöver tas alla energiförluster med i beräkningen.

Viktigt är vägguppbyggnaden och dess värmeisoleringssystem inkl luftspalt och isolering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar