Bloggintresserade

24 juni 2012

Ångsäkring i bastu och badrum?

Var inom Willa Nordic AB ligger ansvaret för att ta fram på vilket sätt det blir rätt konstruktion för bastu och badrum det vet inte jag.

Det bastuaggregat som har valts är ett Combiaggregat (Tylö bastuaggregat Combi RC8), det vill säga ett bastuaggregat som också kan användas som ett ångbastuaggregat. Enligt Peter Grip, entreprenadansvarig från Willa Nordic AB, krävs inget särskilt tätskikt för denna typ av aggregat. Knepigt, men det är väl så då.  Peter hade förhört sig hos Tylö om detta.

Bastudelen av badrummet kommer att avgränsas av en glasvägg med en infälld glasdörr.

Här har nu Smarholmens Bygg AB satt upp, vad jag kan se vanlig gips. Det kan väl inte vara rätt? Jag har ännu inte fått konstruktionsritningarna, vilka jag har utlovats. Hade jag av dessa kunnat utläsa att vanlig gips inte skall sättas upp här?

Här skall det dessutom vara ett bastutak av bastubrädor. Sätter man då vanlig gips först? Här ser man detta gipstak!


Här ser man den gipskvalitet som har använts i detta fall. Jag kan inte se att den skiljer från annan gips som har använts i huset.


1 kommentar:

  1. HEJ igen!

    Smarholmens bygg har gjort fel!
    Så här skall det göras:

    Det bästa sättet att bygga bastu är att bygga den med fristående väggar runtom. Alltså ett rum i rummet. Då får man inte några problem med fukt eller ventilation.

    När man börjar regla upp väggarna bör man tänka på att förbereda fär bastuaggregatet. Har man valt ett vägghängt aggregat måste väggen förstärkas där den monteras. Lämpligtvis använder man en plywood- skiva 600x680 mm.

    Planera att alla väggar och tak måste ha minst 50 mm isolering.

    En bra bastuvägg har följande uppbyggnad :
    1. Panel på bastuns insidesväggar och tak.
    2. Aluminiumfolie (fuktspärr).
    3. Isolering , minst 50 mm.
    4. Någon typ av väggskiva

    Aluminiumfolien tjänar 3 syften.

    1. Den fungerar som fuktspärr.
    2. Den reflexerar värmen tillbaks in i bastun.
    3. Den styr också ventilation.

    Viktigt att tänka på när fuktspärr monteras i bastuväggen. Montera aldrig två fuktspärrar i samma vägg utan att skapa ventilation mellan dessa. Gör man inte det skapas kondens mellan de två tätskikten som kan förosaka fuktproblem på sikt.

    Ventilation måste finnas både upp- och nedtill.

    Luftmassa som är kallare än den omgivande temperaturen strävar alltid efter att sjunka ned mot golvet. Rumstempererad luft sjunker alltså ned mot golvet om man inte kan blanda den med den varmare luften i bastun.

    För att inte skapa en kalluftzon i de nedre delarna i bastun, skall den inkommande luftventilen placeras ovanför bastuaggregatet så att den omdelbart blandas med den varma cirkulerande luften från bastuaggregatet.

    Då skapas en jämnare temperatur i bastun. Frånluften skall ventileras ut med en mekanisk frånluftsfläkt i ca 200 mm från golvnivå, diagonalt så långt bort som möjligt från tilluften. Tilluftsventilens placering skall vara på vägg eller i tak minst 500 mm över bastuaggregatet.

    LYCKA TILL! P.

    SvaraRadera