Bloggintresserade

21 september 2012

Elskåpet på yttervägg installeras

Ja, så har vi då kommit till situationen att elskåpet skall monteras på garagets yttervägg. Det är väl inget problem i sig. Problemet denna gång handlar om att Ljunghems el, Anders inte har fått information om hur dragningen är i marken. Lasses entreprenad som har lagt rören borde ha kontroll på detta, eller?

Vilka lösningar är då möjliga i nuläget? Dan-Åke från Lasses Entreprenad minns inte varför det går upp tre slangar innanför nedersta L-stödet. Vad jag minns var dessa för att kunna dra el till/från elskåpet på sidan av garaget till utebelysning i trädgården. Det är sådant som ligger utanför Willa Nordic AB:s egentliga ansvar, men uppdraget för rördragningen har gått genom dem till Lasses Entreprenad.

Det är stopp i alla tre slangarna!!! De är oanvändbara. I botten mellan L-stödet och berget har någon lagt betong??? Har Frillesås Mur och Puts bara dumpat ned överblivet material här utan vidare fundering över konsekvenserna? Eller vad är det som har skett?

Kan rören ha blivit tillplattade av trycket av betongen? Hur som helst så är de nu obrukkbara.

Hur löses situationen nu då? Det ligger gula rör utmed uppfartsvägen i den jordränna där vi skall plantera häcken i nästa vecka. Dessa gula rör är till för pollarna som skall monteras utmed uppfarten.

Dessa är kopplade till rör för pollare bredvid trappan i slänten. En sådan tur!

Det är inte lämpligt att gräva upp i uppfarten för att nå dessa gula rör från elskåpet. Marken har paddats för att förbereda marken inför asfalteringen på måndag.

Förberedelse för denna situation hade inte varit fel. Jag har under processens gång tagit en del kort som kanske kan vara till någon hjälp. Jag går ut (jag bor alldeles intill, en sådan tur) och visar Ljunghems el denna bildinformation. Tyvärr framgick inte från dessa bilder hur de tre rören går vidare.

Ett kompromiss som Anders och jag nu gjorde är att han gräver utmed L-stödet, ner för slänten i jorden, bort till trappan i slänten och ansluter till den gula slangen som ligger där och har koppling till den gula slangen på andra sidan uppfarten.


Tidigare inlägg inklippt här: Nedläggning av el, data, tele och fiberkabel
Grävmaskinsten råkade gräva intill teleförsörjningskabeln till telestolpen som står i vänsterkant av tomtgränsen vid vägen. Skanova kontaktades, de upplyste om att de inte kan inte åtgärda problemet förrän rätt långt fram i tiden. Under tiden fick kabeln isoleras och sand lades över för att underlätta senare handgrävning för reparation av kabeln. Entreprenadfirman borde ha begärt en kabelutsättning innan denna grävning utfördes.

Dagen efter kom dock ELTEL på uppdrag av Skanova för att undersöka vad som hade hänt. De hade inte verktyg med sig för att kunna åtgärda problemet. Nästa dag var de emellertid på plats och fick ordning på det. "Hålet" kunde därefter grävas igen.

Här på bilden ses teleledningen som antogs ha blivit skadad av grävmaskinen. Det var endast en ledning av ett knippe ledningar som var av. Det verkade som att det var ett samelsurium av gamla och halvgamla ledningar som låg "huller om buller" i marken.















Senare under dagen fick jag Fortums kartskiss per email över hur elledningar går i gatan utanför min tomtmark. Det visade sig att det enbart var en mycket schematisk karta som inte överensstämde med verkligheten - då elskåpet står åtminstone 1,5 meter mer söderut och elkablarna får därmed en annan sträckning än vad som framgår av Fortums kartskiss.

El, tele, fiber grävs ned till vänster om denna rörgrav och lades inte lika djupt.



Marken täcktes nu av sand, fingrus, en geoduk och därefter ett bärlager på 0,9, vilket packades. Därefter lades ytterligare ett bärlag på, nu i dimensionen 0.4.


Vägen kommer successivt att höjas för att komma i nivå med garagegolvet.

Vägen avjämnas i nivå med Berndt Anders väg. Här på bilden syns en rödmarkering på käppen för nivån på uppfartsvägen till garaget och garagegolvets nivå är svartmarkerad på käppen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar