Bloggintresserade

16 juni 2011

Produktionskostnadskalkyl och val av material i huset

Visst är det roligt att fundera ut hur ytskikten i huset skall se ut. Det är ju detta ni ser, ni som kommer på besök. Det är också det som jag mer påtagligt kommer att njuta av i mitt nya hus. Ytskikten bidrar till husets karaktär. Jag har försökt att vinnlägga mig om att skapa en enhetlig linje i mina val.

Naturligtvis lägger ni märke till rumsfördelning och arkitekturen i sig. Däremot lägger ni inte direkt märke till smarta eldragningar, smarta rör, ventilation, betongkvalitet. Jag som kommer att bo i huset berörs av detta på ett helt annat sätt.

Den krassa verkligheten har nu kommit ikapp mig. Jag måste få ned kostnaderna. Vid mötet med Peter Grip och Michael Hjälmeby 2011-07-06 fick jag besked om produktionskalkylen. Det var först vid detta möte jag i någon utsträckning kunde överblicka den totala kostnaden för husbygget. Problemet i detta läge var att allt inte var inkluderat i de fåtal offerter jag presenterades.

Jag beskriver nu mina val.

Trägolv- Underlaget är betongplatta på mark.

Mitt första val har varit att låta lägga Junckers värmebehandlade massiva  oljade två-staviga bokgolv i hela huset förutom där det kommer att vara klinkers. Den första tanken var att limma på detta bokgolv direkt på betonggolvet. Det är då otroligt viktigt att betonggolvet under är rejält uttorkat innan bokgolvet limmas på. Betongplattan gjöts i februari och huset levererades den 2 april 2012. På grund av en alltför stor kostnad att limma på golvet beslutade jag mig för att golvet fick  klickläggas, det skulle bli cirka 100 000 kr billigare. Under trägolvet läggs en foammatta.

Det bestämdes att byggtorkar skulle vara igång tills betonggolvet var helt uttorkat. Betongen torkar under normala betingelser 1 cm per vecka, enligt Bengt Johansson, Smarholmens Bygg AB. Jag har läst att det tar ca 4-5 månader att få en betongplatta torr. Bokgolvet kommer inte att läggas på förrän betongen är torr - kvalitetsansvarig Bertil Alm är med och dokumenterar den provtagning som kommer att ske. Denna dokumentation, har jag fått ta del av den?

Angående uttorkningen kan jag säga att byggtorkar inte har varit på särskilt länge. Jag kommer att begära en ny fuktighetsmätning innan golvet får läggas.

Vid resningen av huset inträffade det som inte får hända. Huset levererades av Willa Nordic AB, Stockaryd med två ytterväggar felkonstruerade. Takstolarna passade därmed inte. Även råspontluckorna var feldimensionerade. Allt detta gjorde att det inte gick att lägga på råsponten och inte heller underlagspappen innan en ordentlig regnperiod satte in under påsken. 2012-04-10 var det djupt med vatten i huset. Byggarna förde en ojämn kamp genom att försöka dammsuga vattnet. En sådan genomblötning sägs inte påverka själva plattan i sig. Knepigt, jag har läst att betongen suger vatten, stämmer inte det? Problemet är om vattnet tränger upp i väggarna. Jag inhandlade en fuktighetsmätare av god kvalitet och kunde konstatera att gipsskivorna och virke uppsatt av Stockaryd var alltför blöta. Jag kontaktade gipsleverantören och fick besked att högre grad av fukt än 17 procent inte skulle tolereras.

Bokgolvet är 14 mm tjockt, medan valda klinkers plattor är 11 mm tjocka. Enligt Michael Hjälmeby 2011-07-06 och Richard Andersson (klinkerläggaren) går det att justera denna skillnad med flytspackel, så att golven linjerar.

Priskalkylen tvingar mig att omvärdera en del av mina val. Tack och lov är priset på Junckers bokgolv nu ok - jag gick ned i kvalitet från Classic till Harmony och till klickläggning istället för limning,  det innebär att kalkylen för alla kostnader för golvet och dess läggning blev ok. Det blev till och med billigare än Willa Nordics alternativ med ekgolv.


KLINKERS

Vad gäller montering av allt klinkers - fogen skall vara så färglik respektive val av klinker som möjligt och fogen skall inte vara bredare än 1,8 mm (plastdistanser används enligt Richard Andersson). Detta gäller både för golv- och väggklinkers. Det behövs ett väl tilltaget spill, ca 15% vid plattor av storleken 600x300mm!

Rickard Andersson ansåg att det går att lasersåga klinkerplattorna för att få mindre plattor vid golvbrunnarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar