Bloggintresserade

22 september 2011

Taklutning och takisolering

nr 51 22 sept Taklutning och takisolering



Under hösten 2011 önskade jag fortfarande ändra takets lutning till åtminstone 10 grader. Nästan all takbeklädnad förutom papp kräver en större lutning än de 2 grader som huset är ritat med i nuvarande läge.


Det jag så småningom lyckades åtstadkomma i diskussioner med arkitekten vid Willa Nordic AB, Stefan Rupert, var en 4 gradig taklutning. Det gör åtminstone att regnvatten rinner över takbeläggningens skarvar. Takbeläggning kommer att vara DerbiColor, med look av grå skiffer.



Det är fortfarande ett låglutande tak med fackverkstakstolar.



Frågan är om det därmed blir utrymme för mer takisolering? Jag har läst på nätet och hört med byggare i bekantskapskretsen att 500mm lösullsisolering är att föredra.



Det betyder inte så mycket att väggarna blir tjockare, det viktiga är taket. Värmen går ju som bekant uppåt, och finns det då inte tillräckligt med isolering blir det lätt kallras (tror jag).



Den sjuttonde april 2012 då stora delar av underlagspappen har lagts på taket, har också stora delar av kartongpapp monterats under råsponten för att hindra att lösullsisoleringen tränger ända upp mot råsponten när de sprutar in denna isolering. Det skall vara en luftspalt mellan råsponten och kartongpappen.



Hade det inte varit bra med en tät duk ovan isoleringen utifall att det blir något hål i taket?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar