Bloggintresserade

23 juli 2012

NCS eller NCS S skalan för färgkulörer

Jag funderar nu över vilken färgkulör jag skall låta måla väggarna i. Skall jag använda NCS S 0502Y eller Nordsjö vit?

Det är lite känsligt då köksinredningen också är vit, magnoliavit. Jag är tacksam för synpunkter på nedan.

Kulören Nordsjövit från Nordsjö är en bruten vit. Exakt brytning är okänd eftersom Nordsjö kallar den just för Nordsjövit och inte "avslöjar" NCS-koden. Det kan vara en skvätt svart för att dämpa aningens och möjligtvis pyttelite gult också. Färgen ser hur som helst fortfarande vit ut och fördelen med brytningen är att andra gulbrutna vita saker i rummet inte upplevs smutsiga som de annars lätt gör mot kritvitt. Färdigmålade vita dörrar, fönster o.s.v. har ofta en vit som är bruten åt det gula hållet och fast att ex.v. dörren då är helt ny ser den ändå sunkig ut i förhållande till en kritvitt. Med Nordsjövit ser man fortfarande en skillnad i vithetsgrad men färgerna gör varandra inte en otjänst.

Tak låter jag målas i kritvitt,då tak ändå skuggas och på grund av detta får en nyans som matchar övriga vita. Jag kommer inte att ha några taklister.

Däremot kommer jag att ha vita innerdörrar och dörrposter, fönster och smyglister, vilka är målade i NCS 0502Y. Förmodar att det är NCS S. Det gäller att de olika vitheterna harmonierar så delarna passar hop och att helheten därigenom blir mindre rörig. Men ibland får man acceptera att det nästan passar ihop.

Det kommer också att vara mycket viktigt med målningen i mitt hus för att undvika eller komma till rätta med släpljuseffekter.

Vad är det för skillnad mellan NCS och NCS S?

Det finns en on-line tjänst som snabbt och enkelt visar den NCS S eller NCS kulör ni söker.
NCS NATURAL COLOR SYSTEM®, är ett logiskt färgsystem som bygger på hur människan ser färg. Med NCS kan alla tänkbara ytfärger beskrivas och ges entydiga NCS-beteckningar. De sex rena färgerna, som är grunden för människans inbyggda förmåga att karakterisera olika färger, är vitt W, svart S, gult Y, rött R, blått B och grönt G - de sex elementarfärgerna. NCS färgbeteckningar grundar sig på hur mycket en viss färg ser ut att likna dessa sex elementarfärger.
I NCS beteckningen 2030-Y90R betyder 2030 nyansen, dvs graden av släktskap med svart S och maximalkulören C. I detta fall 20% svarthet (s) och 30% kulörthet (c). Kulörtonen Y90R anger förhållandet i procent mellan två kulörta elementarfärger, här Y respektive R. Y90R betyder gul med 90% rödhet. Rent grå färger saknar kulörton och betecknas endast med nyans-beteckningarna följt av -N för neutral. 0500-N är vit och följs av 1000-N, 1500-N, 2000-N osv till 9000-N som är svart. S före den kompletta NCS beteckningen (S 2030-Y90) innebär att NCS färgprovet är från Second Edition (Ed. 2).

NCS Färgrymd
I denna tredimensionella modell som kallas NCS färgrymd kan alla tänkbara ytfärger placeras in och därmed ges en exakt NCS-beteckning. För att lättare förstå de delar som ingår i NCS-beteckningen delas dubbelkonen upp i två tvådimensionella modeller, NCS Färgcirkel och NCS Färgtriangel.
NCS Färgtriangel
NCS färgtriangel är ett vertikalt snitt genom färgrymden. I triangelns bas finns gråskalan från vitt W till svart S och i triangels spets den maximala kulörtheten C i aktuell kulörton här Y90R. Färger i samma kulörton kan ha olika svarthet respektive kulörthet dvs nyans. Detta kan illustreras i färgtrianglar vars skalor är indelade i 100 steg. I figuren har nyansen 2030 markerats. En färg med 20% svarthet och 30% kulörthet.

NCS Färgcirkel
NCS Färgcirkel är ett horisontellt snitt genom färgrymdens midja där de fyra kulörta elementarfärgerna är placerade som väderstrecken i en kompass. Varje kvadrant mellan två elementarfärger har indelats i 100 lika stora steg. I figuren har kulörtonen Y90R, gul med 90% rödhet markerats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar